Terveysblogi | Lihottavatko kemikaalit?
448
post-template-default,single,single-post,postid-448,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Lihottavatko kemikaalit?

Kuva: Kemikaalit. Kauneus & Terveys -lehti 09/2015

 

Nykypäivänä ylipainoon etsitään kuumeisesti syitä sokerista, rasvasta, liikkumattomuudesta, stressistä, liian vähäisistä yöunista, liikasyömisestä, liian vähän syömisestä jne. Näillä on melko selkeä yhteys ylipainoon. Viime vuosina on tapetille nostettu kemikaalit. Väitetään, että ne lihottavat siinä missä sokeri ja rasva. 

Luin tästä syyskuun alussa (2015) artikkelin Kauneus ja Terveys -lehdestä, josta mielenkiinnosta referoin osan tänne. Artikkeli osui silmiini, sillä kävin muutama vuosi sitten Biosignature-mittauksessa, jossa ensimmäistä kertaa minulle kerrottiin kemikaaleista ja niiden vaikutuksesta.

 

Miten kemikaalijäämät lihottavat?

Ympäristön kemikaaleista on etsitty osasyyllistä ylipainoon. Luonnossa ja ihmisen tekemissä kemikaaleissa on lihomista edistäviä ainesosia, obesogeenejä. Nämä eivät ole syötäviä aineita, vaan obesinogeenit kulkeutuvat elimistöömme lähinnä muoviesineiden, tekstiilien ja ruokapakkauksien myötä. Myös ilmasta ja vedestä.

Verikokeissa on huomattu, että hyvin ylipainoisten henkilöiden elimistössä on kemikaaleja selvästi hoikkia enemmän. Epäselvää kuitenkin on, ovatko esimerkiksi muovien pehmittiminä käytetyt kemikaalit syy ylipainoon vai onko niitä ylipainoisilla enemmän suuremman rasvamäärän takia.

Viimeinen seikka on mielestäni validimpi syy, sillä tiedämme rasvasolujen toimivan kehon ”myrkkypuskureina”: keho poistaa sinne kertyviä jätteitä, kemikaaleja ja toksiineja.

Itse veikkaan jälkimmäistä vaihtoehtoa myös siksi, sillä uskon ylipainon olevan useamman tekijän summa. Toki usein se johtuu energiaylijäämästä: syödään enemmän, kuin kulutetaan. Syömistottumukset ja -käyttäytyminen ei kuitenkaan ole näin yksiselitteistä ja esim. meidän taustamme vaikuttavat elintapoihimme.

Stressillä, unenpuutteella/väsymyksellä ja geeneillä on omat näppinsä pelissä. Lisäksi ovat myös psyykkiset tekijät, kuten tunnesyöminen.

 

Obesogeenit kerryttävät elimistön painoa 

Obesogeenien sanotaan lihottavan, koska ne

  • Lisäävät rasvasolujen määrää
  • Saavat rasvasolut varastoimaan rasvaa
  • Haittaavat elimistön kykyä käyttää hiilihydraatteja ravinnoksi
  • Osittain (jotkut niistä) vaikuttavat keskushermostoon ruokahalua lisäävästi, elimistön lämpötilaa alentavasti ja täten lepoaineenvaihduntaa hidastavasti

 

Sanotaan, että kemikaalit ovat hormonihäiritsijöitä. Ne jäljittelevät tai häiritsevät hormonien toimintaa mm. vaikuttamalla hormonien aineenvaihduntaan, estämällä niitä poistumasta elimistöstä tai tekemällä niistä normaalia aktiivisempia.

 

Vältä orgaanisia tinayhdisteitä ja bisgenoli A-kemikaalia

Elimistössä pitkään vaikuttavia yhdisteitä ovat mm. orgaaniset tinayhdisteet. Suurin osa kemikaaleista poistuu nopeasti virtsan tai ulosteen mukana, joten pysyvää haittaa kaikista ei ole.

Säilykepurkkien pinnoitteista voi irrota ruokaan epoksihartsia ja sen raaka-ainetta, bisfenoli A:ta (BPA). Sillä on tutkitusti yhteyttä ylipainoon, sillä bisfenoli A vaikuttaa rasvasoluihin.

Kyseessä on siis muovin pehmittimenä käytetty aine. Muovipullot, tuttipullot ja shakerit ovat nykyään enenevissä määrin BPA-vapaita:

”Bisfenoli A (BPA) on kemikaali, jota käytetään polykarbonaattimuovien valmistuksessa. Polykarbonaatti on kovaa, kirkasta tai sävytettyä taipumatonta muovia, josta valmistetaan mm. mukeja, lautasia, ruoan säilytysastioita, tuttipulloja ja juomapulloja.

Ajan kuluessa normaalikäytössä kemikaalia saattaa liueta tuttipulloista maitoon tai muuhun nesteeseen, erityisesti lämmitettäessä. Vuoden 2009 aikana useat tuttipullovalmistajat ovat siityneet BPA-vapaisiin valmistusmateriaaleihin. Tällöin pakkauksista löytyy merkintä BPA-vapaa.

BPA:ta on myös säilykepurkkien ja juomatölkkien sisäpinnoitteessa. USA:ssa ja Kanadassa äidinmaitokorvikkeet myydään yleisesti nestemäisenä säilykepurkeissa, joten myös tämä asia on noussut otsikoihin.” Lähde.

 

Miten välttää kemikaaleja?

Jos kemikaalien vaarat pelottavat, niin kannattaa mm. pitää ruokaketju mahdollisimmat lyhyenä. Käytännössä siis valmistaa itse ruokansa mahdollisimman puhtaista ja käsittelemättömistä ruoka-aineista. Tölkkiruokaa on hyvä syödä vain harvoin.

Lisäksi vaihtaa eväsrasioina käytettävät muoviastiat lasisiin versioihin ja käyttää lasisia juomapulloja.

Toki aina on terveydellisistä syistä hyvä välttää myös ylipainoa ja rasvamassan kerryttämistä elimistöön.

 

Terveydeksi!

– Kipa

 

Minkälaisista astioista sinä syöt evääsi? Kuinka paljon mietit kemikaaleja arkielämässäsi? Kommentoi alle ja laita artikkeli jakoon!

Ei kommentteja

Pahoittelut, tämä lomake on suljettuna tällä hetkellä.