Terveysblogi | Motivaatio – kuinka ylläpidät sitä?
999
post-template-default,single,single-post,postid-999,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Motivaatio – kuinka ylläpidät sitä?

Jossain vaiheessa matkaa motivaatio saattaa vähäksi aikaa piiloutua. Siinä ei ole mitään väärää, päinvastoin: se on luontaista. Jotta pysyt omissa tavoitteissasi tästä huolimatta kiinni on hyvä tarkastella omaa motivaatiotaan aina välillä.

 

 

Motivaatio vs. motivoituminen

Motivaation puuttumisesta voidaan puhua silloin, kun jonkin asian tekeminen ei huvita. Tällöin ei ole motivaatiota. Motivoituminen taas on sitä, että tekeminen ei huvita ja tekee asian silti. Niin motivoitunut on.

Mielenkiintoinen kysymys on, onko motivaatio tunnetta vai toimimista tunteesta huolimatta? Entä tahtominen ja motivaatio: teetkö jotain, koska haluat tehdä vai teetkö jotain, koska haluat tiettyä lopputulosta?

Tahtominen on usein aika tunneperäistä. Tahdomme sellaisia asioita, jotka tuntuvat hyvältä ja jotka olemme arvioineet hyviksi asioiksi tai tahtomisen arvoisiksi. Kun suhtaudumme johonkin asiaan myönteisesti, niin todennäköisesti teemme sen. Miksi? Koska myönteiset fiilikset kyseisestä asiasta kertovat, että jokin asia edistää tavoitteitamme ja päämääriämme.

Voimmeko motivoitua asiasta, jota kohtaan meillä on kielteisiä fiiliksiä? Esimerkiksi dieetti tai laihdutus (nostan tämän esimerkiksi siksi, että laihdutukseen niin usein liittyy negatiivisia fiiliksiä): voimmeko tosiasiassa motivoitua dieettaamaan/laihduttamaan, jos se päämme sisässä on negatiivisia fiiliksiä herättävää asioista kieltäytymistä ja liikunnan harrastamisen pakkoa? Miten tästä tilanteesta päästä yli?

 

Motivaatioharjoitus

Parasta olisi, jos kirjoitat seuraavan harjoituksen paperille.

Motivaatio – kirjoitusharjoitus
– Mitä motivaatio sinulle merkitsee?
– Milloin olet ollut motivoitunut ja miksi?
– Mikä sinua motivoi nyt?

Peilaa juuri kirjoittamaasi ja pohdi:
– Mikä on tavoitteesi?
– Mikä sinulle on tärkeää?

 

Mieti seuraavaksi kahta tilannetta:

Tilanne 1, jossa et ole lainkaan motivoitunut saavuttamaan tavoitettasi ja itsellesi tärkeitä asioita elämässä.

– Miten käyttäydyt?
– Miten ajattelet?
– Miten suhtaudut muihin ihmisiin ja maailmaan?
– Miten suhtaudut itseesi?

..

Tilanne 2, jossa olet erittäin motivoitunut saavuttamaan tavoitteesi ja itsellesi tärkeitä asioita elämässä.

– Miten käyttäydyt?
– Miten ajattelet?
– Miten suhtaudut muihin ihmisiin ja maailmaan?
– Miten suhtaudut itseesi?

 

Motivaatio on meissä kaikissa. Se tulee vain kohdistaa itsellesi oikeasti tärkeisiin asioihin. Toki joskus se vaatii vähän työtä ja ponnisteluja – mutta palkinto on sen arvoinen.

Hyviä vointeja kaikille! ❤️
– Kipa

No Comments

Post a Comment