Kestävyyskunto merkityksellistä aivoterveydelle

Liikunnalla on suuri määrä tunnettuja terveysvaikutuksia ja käytännössä jokainen voi parantaa omaa kestävyyskuntoaan aerobista liikuntaa lisäämällä.

Kestävyyskunnon yhteydet aivojen rakenteisiin ja toimintoihin tunnetaan silti vielä puutteellisesti. Nyt julkaistu tutkimus tuotti uutta tietoa kestävyyskunnon merkityksestä aivoterveydelle ja antoi viitteitä siitä, että kestävyyskunnon yhteys aivorakenteisiin voi olla erilainen miehillä ja naisilla.”

 

Lue alkuperäinen linkki täältä.

 

”Tutkittavana oli 68 noin 70-vuotiasta miestä ja naista. Tutkimuksessa kestävyyskunnon mittarina käytettiin polkupyöräergometrilla mitattua maksimaalista hapenottokykyä. Aivojen tilavuutta mitattiin rakenteellisella magneettikuvauksella.

– Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että kestävyyskunnosta huolehtiminen saattaa olla erityisen hyödyllistä ikääntyvien miesten aivoterveyden kannalta. Tutkittavien määrä oli kuitenkin suhteellisen pieni, joten löydökset pitää varmistaa isommissa tutkimusaineistoissa, toteaa artikkelin ensimmäinen kirjoittaja, tutkija Heikki Pentikäinen Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitokselta.

 

Mitä on kestävyyskunto ja mitä hyötyä siitä on?

– Verenkierto- ja hengityselimistön kunto eli kestävyyskunto on yksi keskeinen terveyskunnon osa-alue

– Terveyskunnolla tarkoitetaan tilaa, jonka avulla päivittäiset toiminnot on mahdollista suorittaa tehokkaasti -> riittävä terveyskunto estää liikunnan puutteesta johtuvien sairauksien kehittymistä

– Terveyskuntoa kehitetään aerobisella treenillä, kestävyysliikunnalla, joka kehittää sydämen iskutilavuutta, hapenkuljetuselimistön eli keuhkojen ja verisuonten kuntoa ja toimintakykyä, parantaa sokeriaineenvaihduntaa, vaikuttaa suotuisasti veren rasva-arvoihin ja vatsaontelon ympärillä olevan viskeraalisen rasvan määrään, alentaa sydämen leposykettä ja verenpainetta sekä vähentää riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen ja sepelvaltimotautiin

– Hyviä kestävyyskuntoa kehittäviä liikuntalajeja ovat esimerkiksi kävely, sauvakävely, hölkkä, juoksu, uinti, pyöräily tai spinning, ryhmäliikunta, rullaluistelu ja hiihto.

 

Terveisin valmistuva Terveysvalmentaja. 😄😄

Ihanaa viikonloppua, ystävät! 💖
– Kipa