Tarkista hankkimasi personal trainer -palveluiden pätevyys ja ammattitaito

Toukokuussa 2015 avattiin Suomen ensimmäinen virallinen auktorisoitujen personal trainerien APT® -hakemisto, jonne Suomessa työskentelevä Personal Trainer voi lähettää hakemuksen. Hakemistoon päästäkseen tulee täyttää tietyt standardit, joita ovat

  • Todennettavissa oleva koulutustausta
  • Liikunnallinen ammattiosaaminen
  • Riittävä työkokemus Personal Trainerin tehtävistä

Tunnistat ammattitaitoisen PT:n esimerkiksi tästä meriitistä: Auktorisoitu Personal Trainer

 

Seuraava on lainattu Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry:n sivulta:

”Alan standardien mukaisesti auktorisoitu personal trainer on koulutettu tuottamaan laadukkaita liikunta- ja hyvinvointipalveluita. APT®:n ohjauksessaan asiakkaat voivat turvallisesti nauttia liikunnasta ja parantaa elämänlaatuaan.

Koulutettu ammattilainen osaa aktivoida asiakasta ja tuottaa tavoitteen mukaista palvelua. APT® osaa hyödyntää toimintansa tukena myös muita liikunta- ja terveysalan ammattilaisia.

APT®:t ovat suorittaneet vaaditun määrän opintoja ja osaaminen on todennettu määriteltyjen standardien mukaisesti. Koulutettu ja auktorisoitu personal trainer on liikunta- ja hyvinvointialan moniosaaja ja ammattilainen. Auktorisoinnilla varmistetaan laadukas koulutustarjonta sekä APT®:n ammattiosaaminen.”

Aiheesta on blogannut myös SKY:n hallituksen puheenjohtaja Jutta Österberg-Hurme.

 

 

Hienoa, kun ihmiset liikkuvat ja liikuttavat – mutta millä hinnalla?

Harmikseni huomaan huokaisevani usein työstäni keskustellessa, että personal training on kokenut melkoisen inflaation. Karrikoidusti sanottuna ”kuka tahansa” voi olla PT: kuka vain ilman asianmukaista tai riittävää koulutusta salilla ohjelmia puuhasteleva henkilö voi kutsua itseään personal traineriksi.

Suuri osa nykypäivän PT:stä on ammatinvaihtajia. Ja sen koen upeana! Upeaa, että joku on päättänyt hypätä ”normityöstä” tai oravanpyörästä pois tai löytänyt liikunnan & ruokavalion merkityksen omaan hyvinvointiinsa haluten sitä kautta jakaa sanomaa muille. Rispektiä!

Metsään mennään silloin, kun hommaan ei kouluttauduta tai sitä tehdään vain rahan takia (ei kannata ymmärtää väärin: tietenkin työ on työ ja aina menetetystä vapa-ajasta on saatava asianmukainen korvaus – ei mennä siihen keskusteluun nyt 🙂 ). 

Koulutuksia ja osaamista ei kukaan todellisuudessa voi välttämättä tietää, ja harvoin asiakkaat osaavat mahdollisia sertifikaatteja kysellä. Kuinka moni PT:n itselleen palkannut on kysynyt missä kyseinen henkilö on opiskellut, milloin valmistunut ja onko hänellä olemassa koulutuksesta todistusta?

Mikä takaa sen, että yleispuuhastelijalla on riittävä osaaminen ja ammattitaito vapauttamaan sinun täyden potentiaalisi joko liikunnassa, palautumisessa, ravinnossa tai mielenhallinnassa?

Riski palkata ulkopuolinen asiantuntija on henkisesti melko iso: annat terveytesi ja hyvinvointisi luottamuksella toisen käsiin. Joskus annamme myös kehomme kremppoineen toisen ohjattavaksi. Tähän suhtaudun työssäni hyvin vakavasti ja tästä en lähde koskaan lyömään leikkiä. Eikä pitäisi kenenkään muunkaan – tulla palkatuksi jonkun henkilön PT:ksi on suuri luottamuksen osoitus ja kunniatehtävä.

Rahallisen menetyksen omalla tavalla vielä kestää, kun tulokset PT:n kanssa eivät ole toivottuja. Mutta että fysiikasta tai psyykeestä menee jokin rikki – se on liian suuri hinta maksaa jonkun puuhastelusta.

 

 

Paperi ei takaa ammattitaitoa, miksi siis Personal Trainereiden auktorisointi on tärkeä asia?

Ammattitaitoa ei ole vain saavutettu paperi, seikka on saletti. Työ tekijäänsä opettaa, ja usein liikunta- ja ravitsemuspuolen alati muuttuvassa ympäristössä itsensä kehittämisellä on merkittävä rooli.

Jokaisella ammattitaitoisella tai alan rautaiseksi ammattilaiseksi haluavalla PT:llä on toivottavasti sisäinen palo kehittää osaamistaan ja aika ajoin kyseenalaistaa toimintamallejaan ja ajatusmaailmaansa. Ainakin toivon niin. Näin ala pysyy tuoreena ja erilaisille asiakkaille löytyy tarkoituksenmukaiset ratkaisut.

Koen, että auktorisointi auttaa itse PT:tä ymmärtämään työnsä ja itsensä kehittämisen merkityksen. Auktorisointi nostaa nälkää nousta alansa parhammistoon.

Joskus olet saattanut törmätä käsitteeseen Koulutettu Personal Trainer. Tätä nimikettä Personal Trainer saa käyttää silloin, kun hän on todellisuudessa asianmukaisen koulutuksen käynyt ja siten saanut valmiudet ammattiin.

Riippuen koulutustahosta Personal Trainer voi ilmoittaa ammattitaitonsa myös tyyliin ”EHFA Personal Trainer, FAF Personal Trainer, FISAF Personal Trainer, Trainer Lab Personal Trainer” tai vaikka ”Trainer4You Personal Trainer”.

Suurimmaksi osaksi Suomen suurimmat ja tunnetuimmat Personal Training -koulutusorganisaatiot kuuluvat auktorisoituihin koulutusorganisaatiohin. Tässä on kuitenkin hyvä olla sekä asiakkaan että PT:ksi haluavan tarkkana ja tarkistaa kyseinen asia.

On siis myös alalle haluavan etu opiskella auktorioidussa koulutusorganisaatiossa. Auktorisoitu Personal Trainer on suorittanut vaaditun määrän opintoja ja osaaminen on todennettu määriteltyjen standardien mukaisesti.

Eli summa summarum: olkaa rakkaat ystävät tarkkoina asian suhteen, kun hankitte ulkopuolista asiantuntija-apua treeninne, ruokavalion tai elämäntaparemontin tueksi. Kyseessä on kuitenkin teidän (ainutkertainen) kehonne ja hyvinvointiinne liittyvät tekijät. Niistä ei kannata tinkiä. <3

 

Ja hei, tällainen sähköposti on lävähtänyt allekirjoittaneen mailiboksiin:

”Hei,

Onneksi olkoon olet läpäissyt auditoinnin ja olet nyt auktorisoitu personal trainer! Liitteenä auditointitodistuksesi.”

Jippii!

– Kipa

 

PS: Voit tsekata kaikki Suomen auktorisoidut PT:t tästä hakemistosta.