Inkivääri – mikä ihana tekosyy!!

Käyn usein keskustan Jungle Juice Bar -mehubaarissa hakemassa tuorepuristetun mehun inkiväärillä tai inkiväärishotin. Kyseinen shotti sisältää mehubaarissa itsepuristetun inkiväärimehun lisäksi tuorepuristettua sitruunamehua. Toimii! 👍

Inkiväärishotin voi helposti tehdä myös kotona, mikäli omistaa mehupuristimen.

 

Inkiväärin moninaiset terveysvaikutukset

Länsimaissa inkivääriä käytetään pääosin ruoanlaittoon, mutta esimerkiksi sen trooppisilla kasvualueilla sitä käytetään pääosin muuhun tarkoitukseen. Inkivääri on Aasiasta kotoisin ja kiinalaisessa lääketieteessä se on lääketieteen monijeesaaja:

 • Inkiväärin nauttiminen laajentaa ääreishiusverisuonia
 • Se lisää hieneritystä ja näin viilentää ihoa
 • Inkivääriä käytetään erilaisten vatsavaivojen hoitoon (edistää ruoansulatusta, lisää ruokahalua) sekä estämään pahoinvointia
 • Sitä käytetään myös uutteena reumaattisten sairauksien yhteydessä

 

Suomessa inkivääriä tai inkiväärivalmisteita ei suositella käytettävän raskauden ja imetyksen aikana. Ei myöskään suositella käytettäväksi verenohennuslääkkeitä nauttiville.

 

Inkiväärin lääkennälliset ominaisuudet

 • Vähentää kipua ja tulehdusta (koska sisältää tuöehduksia vähentävää kapsaisiinia, beta-karoteenia, kurkumiinia, salisylaattia ja kaffeiinihappoa)
 • Reuman tukihoito (lievittää reumaattisten sairauksien aiheuttamaa kipua ja edistää nivelten notkeutta)
 • Apu vatsavaivoihin ja pahoinvointiin
 • Helpottaa kuukautiskipuja
 • Helpottaa ilmavaivoja
 • (lämpimällä) inkiväärijuomalla kerrotaan olevan tukkoisuutta lievittävä ja flunssapotilaan oloa helpottava vaikutus, toimii taatusti kylmänäkin
 • Puhdistava vaikutus, koska parantaa verenkiertoa, poistaa nestettä ja vähentää turvotusta
 • Irroittaa keuhkoista limaa, ja astman ja allergoiden hoidossa sillä on todettu positiivisia vaikutuksia

 

Käytetäänpä inkivääriä myös kosmetiikassa.

Joten…miksei? 🙂 Jos tällä pysyy kevätpöpöt kurissa, niin helpolla lähtee. Kannattaa seurailla Terveysblogia myös Facebookissa! Postailen sinne aika ajoin erilaisia ruoka- ja terveysjuomavinkkejä!

 

Aamuvirkun inkiväärijuoma

Loistava aamuun kehoa herättävä inkivääri-sitruuna-minttujuoma!

Ohjeet:

Paloittelin kokonaisen inkiväärin ja sitruunan keitinveden sekaan ja kuumensin veden liki kiehumispisteeseen (vältä kiehauttamasta vettä). Lopuksi lisäsin tuoreta minttua useamman oksan ja annoin juoman hautua.

Valmiiseen juomaan lisäsin vielä aloe veraa.

Makeamman version ystävät voivat makeuttaa juoman esimerkiksi hunajalla tai stevialla.

 

Miksi sitruunaa kannattaa juoda?

* Sitruuna tunnetaan antibakteerisena hedelmänä, joka vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa taistelemaan infektioita vastaan: sitruunat sisältävät mm. sitruunahappoa, kalsiumia, magnesiumia, C-vitamiineja, flavonoideja, pektiinejä ja limoneeniä.

* Sitruuna myös tehostaa ruoansulatusta. Sitruunat lievittävät ruoansulatushäiriöiden oireita, kuten närästystä, ilman kertymistä suolistoon ja vatsan turvotusta.

* Sitruuna lisää virtsaamisen tarvetta, joten se auttaa pitämään virtsatiet terveenä.

 

Nämä kaksi toimivat mielestäni päällikkökombona niin flunssakautena, kuin kehon virkistykseen. Suosittelen testaamaan päivittäistä inkiväärishottia! <3

 

Terveydeksi!

– Kipa