Mietin usein, sanommeko tarpeeksi hyviä asioita toisillemme? Sanommeko niitä aina silloin, kun ne ovat kielen päällä? Vai jäävätkö ne vain ajatuksiksi?

 

Mitäs jos sanoisimme heti, kun meillä on jotain hyvää sanottavaa?

Rakentavassa muodossa annettu kriittinen palaute on aina lahja, ja sitäkin on hyvä antaa sekä vastaanottaa. Parhaimmillaan kehityt nykyisestä itsestäsi seuraavan askeleen astetta viisaammaksi versioksi itsestäsi.

Myös positiivinen, spontaani, palaute on lahja.

Palautteen antaminen voi olla haastavaa jo siksi, että mistä tiedämme missä vaiheessa elämää tai tunnetiloja palautteen saaja juuri tällä hetkellä on menossa? Mitäs jos hänellä on menossa jokin poikkeuksellisen rankka elämäntilanne tai ajatukset?

Positiivisessa palautteessa kiva puoli on siinä, että sille on aina hyvä hetki. Et voi mennä vikaan. Siksi sitä kannattaa suosia mahdollisimman usein. Sen ei tarvitse tapahtua kasvotusten: voit yllättää ystäväsi pikasoitolla, tekstiviestillä, maililla tai viestilapulla.

 

Kehittävän palautteen antaminen vaatii tunnetilojen tulkintaa

Palautteen antajan herkkyys tunnistaa palautteen antamisen hetki on jalo taito. Toisaalta on väliä, miten palautteen antaa ja muotoilee. Yleensä yhteistyössä ja -ymmärryksessä ihmiset saavat asiat selvitettyä, kunhan vain omistautuvat hetkeen ja kunnioittavat toisen näkemystä ja tunnetiloja.

Olen kirjoittanut vuorovaikutuksesta ja suorasta kommunikaatiosta blogiin, jonka suosittelen myös lukemaan.

Tärkeintä on, että kommunikoi. Yksi kommunikaation keino on sanaton viestintä. On hyvä kuitenkin muistaa, että meistä kukaan ei kykene lukemaan ajatuksia. Parhaiten pystymme vain peilaamaan omia tunnetilojemme, odotuksiemme ja uskomuksiemme kautta.

Tunnetilat, odotukset ja uskomukset ovat aina subjektiivisia. Se ei tarkoita, että ne olisivat oikein tai väärin. Ne vain saattavat poiketa olennaisesti vastapuolen vastaavista.

Siksi kommunikaatio on avain moneen.

 

Rohkaisenkin teitä: puhukaa toisillenne.❤️

 

Myönteisessä palautteessa on vahvaa voimaa

  • Siitä tulee Hyvä olo
  • Itsetunto vahvistuu
  • Saa uskallusta kehittää sitä ominaisuutta, jota palaute koskee
  • Usko itsestään löytyviin muihinkin mahdollisuuksiin lisääntyy
  • Itsetuntemus paranee
  • Kyky nähdä muissa hyviä ominaisuuksia kehittyy
  • Kyky kohdata korjaavaa palautetta paranee
  • Työyhteisössä tötoveruus voi lujittua ja työmotivaatio sekä työmieliala paranee

 

Mitä sinä voisit tänään sanoa tai viestittää jollekin? 

– Kipa