Antiikin aikaan kysymys hyvästä elämästä oli kaikkein oleellisin. Elämän tärkein päämäärä oli hyvä elämä.

 

Mitä on hyvä elämä?

Aristoteles ajatteli, että ONNELLISUUS on itsessään hyvä päämäärä kaikille ihmisille.

Nykyään usein vaikuttaa olevan valloillaan ajatus, että onnellisuus poissulkee kaiken negatiivisen, haasteellisuuden, surua tai murhetta aiheuttavan olemassaolon. Sana positiivisuus on noussut ilovirreksi, jota viljellään lääkkeeksi vähän kaikkeen. Tästä syystä positiivisuus on jossain määrin myös kokenut inflaation sen myötä, että sen oletetaan poissulkevan negatiivisuuden. ”Miksi kaikki pitää olla aina vaan positiivista nami nami pusi pusi”.

…tiedättekö, mitä tarkoitan? 🙂

 

Aristoteleelle onnellisuus esimerkiksi asetti ihmisen elämänkaaren kokonaisuuden oikeaan mittasuhteeseen. Ja yksi tärkeä pointti: hyvää ja onnellista elämää ei tarvitse hävetä. Meillä on oikeus ja myös velvollisuus olla onnellisia omassa elämässämme.

Onnellisessa elämässä voi olla takaiskuja ja ahdistusta, iloa ja surua, onnistumisia ja menestystä. Näistä mikään ei poissulje toisiaan.

Toisaalta on jollekin henkilölle helppoa teilata toisen onnellisuus: ”helppoahan sinun on, koska synnyit näin ja näin tai/ja näissä olosuhteissa”. Sitä ikäänkuin ajatellaan, että toisen onni on itseltään pois. Miksi olisi? Miksi toisen elämä vaikuttaisi omaasi?

Totta on, että me ihmiset emme synny samalle lähtöviivalle. Meillä on erilaisista ominaisuuksistamme ja elinolosuhteistamme riippuen erilaiset mahdollisuudet elää onnellista elämää.

Jokaisella meistä on vapaus valita erilaisista mahdollisuuksista omaa onnellisuuttamme tavoitellaksemne. Arvomme, tavoitteemme ja ihanteemme todennäköisimmin ohjaavat meitä. Edellä mainitut seikat tuovat elämäämme syvyyttä ja tavoitteellisuutta. Toki usein elämän keskeisiä valintoja joudutaan pitkälti tekemään täysin lopputulosta tietämättä. Vasta kokemuksen myötä tiedämme.

Miten sitten saavutamme onnellisuuden? Mistä onnellisuutemme riippuu? Kuinka paljon se on kiinni siitä, mitä päättämme tavoitella? Tai siitä, miten omat vapaat valintamme voivat toteutua?

 

Onnellisia lukuhetkiä blogini parissa,

– Kipa

 

Mistä Sinun onnellisuutesi koostuu? Asteikoilla 1-10 kuinka onnellinen olet? Kommentoi alla ja laita artikkeli jakoon!