Saako olla vettä?

Veden tarve  aiheena on kuin musta väri vaatteissa: aina muodissa. Olen kirjoittanut Terveysblogin ensimmäisinä teksteinä 7 syytä huolehtia päivittäisestä veden saannista ja nämä pätevät yhä vuonna 2017. Veden tarve määräytyy pääosin painon ja aktiivisuuden mukaan.

 

Kuvalähde: Askel Terveyteen

 

Sivustolta askelterveyteen.com löytyi seuraava kuvio, josta voit selvittää painosi perusteella tarvittavan vesimäärän itsellesi per päivä:

Lähde: Askel Terveyteen

 

On hyvä muistaa, että nestettä ei kulu kehosta vain hikoilun kautta. Menetämme vettä jatkuvasti hengityksen, vessassa käynnin ja jopa puhumisen kautta. Kehomme kaikki järjestelmät ovat riippuvaisia vedestä, jotta ne voivat toimia optimaalisesti. Lopullinen veden tarve riippuu jokaisen ihmisen elämäntyylistä, säästä sekä fyysisestä aktiivisuudesta.

 

Veden tarvetta lisäävien tekijöiden huomioiminen ja nesteen tarve

Ohessa samaiselta sivustolta erinomainen muistilista siitä, miten voit laskea tarvittavan veden määrän missäkin tilanteessa:

 

  • Kun liikut: kun urheilet tai liikut päivittäin, sinun tulee nesteyttää itsesi ennen harjoittelua, harjoittelun aikana ja harjoittelun jälkeen, minkä vuoksi sinun tulee juoda vähintään kolme ylimääräistä lasillista vettä.
  • Säästä riippuen: henkilöt, jotka elävät kuumissa ja kosteissa ilmastoissa hikoilevat enemmän kuin henkilöt, jotka asuvat kuivissa ja leudoissa ilmastoissa.
  • Korkeus: ihmiset, jotka elävät 2 500 metrin korkeudessa tai korkeammalla meren pinnasta mitattuna, pitäisi juoda enemmän nesteitä, koska he virtsaavat enemmän ja heidän hengityksensä on nopeampaa.
  • Sairaus: kun kärsii ripulista, oksentelusta ja/tai kuumeesta, on välttämätöntä huolehtia runsaasta nesteytyksestä.
  • Raskauden ja imetyksen aikana: on erittäin tärkeää, että naiset, jotka ovat tässä elämäntilanteessa juovat vähintään 13 lasillista nesteitä päivässä, onpa se sitten vettä tai luonnollisia mehuja.
Veden juonnin haasteet alkavat yleisesti jo siitä, että aina ei tunnu muistavan juoda. Suhtaudu vedenjuontiin osana omaa hyvinvointiasi siinä missä suihkussa käyminen tai hampaiden pesu. Opettele pikkuhiljaa lisäämään vaikka 1-2 lasillista päivässä viikon-parin ajan. Sen jälkeen ota tavaksi opetella juomaan 3 ekstralasillista per päivä parin viikon ajan. Sitten taas 4 lasia päivässä parin viikon ajan ja olet jo pitkällä!
PS: Oletko juonut tänään jo riittävästi? 😉
Kippis, ystävät!
Kipa