Hyvien vibojen viikko | Terveys tavoitteena

Hoplaa! Täällä taas! 🙂

Nyt on ensimmäiset höpinät käyty lähinnä mentaalipuolen jutuista. Seuraavaksi heitetään tulille terveysvinkit 11-21, joilla ylläpitää tai saavuttaa parempia viboja päivään. Osa on melko tuttua kauraa eli kertaus on opintojen äiti – tai vähintään hyvä muistutus. Osa saattaa olla sellaisia, ettei sinulle ole tullut mieleen.

Tsekkaa, löytyykö itsellesi hyviä vinkkejä. Kerro sitten, mitä ajatuksia itsellesi tuli. Tarvittaessa kommentoi ja kysy!

 

 

 

Terveysvinkit | Hyvät fiilikset lähtevät jo heti aamusta

11. Jätä torkuttaminen – lisää sillä aikaa aamuusi

Torkutatko aamuisin? Parikin kertaa? Ja lopulta tulee helposti kiire. 😀 Itselläni käy helposti niin, että torkutettaessa aamu venyy ja lopulta tulee pakattua tavarat täydessä höyryssä ja lähteminen aiheuttaa lähinnä stressiä. Opettele olemaan torkuttamatta ja aamu lähtee rauhallisemmin käyntiin. Loppupäiväkin sujuu paremmissa viboissa. Lisäksi torkuttaminen saattaa väsyttää lisää, sillä torkkuherätys voi osua kesken syvän unen.

 

12. Säilytä rauhallisuus – loppupäiväkin sujuu rauhallisemmin

Edelliseen liittyen: pyri säilyttämään rauhallisuus läpi päivän. Ymmärrä, että kiire on usein itse luotua ja johtuu usein siitä, että aikatauluja ei ole suunniteltu tai ajanhallinta pettää. Ole realisti omien aikataulujesi sopimisen suhteen: ehditkö varmasti sovituksi ajaksi paikasta A paikkaan B?

On hyvä muistaa myös, että aina kaikki ei ole muutamasta minuutista kiinni. Olemme todella hyviä luomaan itsellemme kiirettä ja stressaamme usein muutamastakin minuutista. Pidä tasainen hengitys kiiruhtamisenkin yli ja tiedosta se, että maailmanloppu ei kolkuttele oven takana, vaikka olisitkin muutaman minuutin myöhässä.

 

13. Juo vettä heti aamusta tyhjään vatsaan ja herätä aineenvaihdunta

Miksi tämä on hyvä juttu? Koska ihmiskeho on jopa 70%:sti vettä, niin jo pienikin nestehukka toteutuu mm. väsymyksenä tai vetämättömyytenä, ihon sameutena ja jopa ryppyisyytenä, lievinä muistinongelmina sekä liikuntaa harrastaessa suorituskyvyn laskuna.

Runsas veden juonti vaikuttaa myös ruokahaluusi: mieliteot vähenevät ja annoskoot pienenevät. Runsas vedenjuonti tekee myös gutaa suolistolle. Jokainen varmasti komppaa millainen fiilis tulee, kun suolisto-ongelmat vaivaavat. Ei ehkä ne parhaimmat vibat silloin. 😉

Pyri siis aloittamaan aamusi 3-5 dl:lla vettä.  

 

14. Nauti aamupala rauhallisin mielin ja säästä energiaa päivään

Nyt kun edeltävät asiat ovat hanskassa on mahdollista panostaa rauhalliseen aamupalahetkeen: nauti esim. kananmunia, täysjyväleipää, marjoja, hedelmiä, puuroa tai terveellisiä smoothieita. Kun ruoasta nauttii rauhassa kiireessä hotkimisen sijaan, aamu on myös vähemmän stressaava ja jää enemmän energiaa olla tuottelias päivällä. Panosta siis kunnon aamiaiseen ja syö se ajan kanssa ainakin muutamana aamuna viikossa.

 

Terveysvinkit | Ota aikaa Nukku-Ukolle

Maailma odottaa kyllä.

 

15. Opettele menemään aikaisemmin nukkumaan/sänkyyn lisäten siten yöunesi määrää

Tämä ei ole uutta auringon alla, mutta työni kautta huomaan tämän toteutuvan harvoin. Me ihmiset tiedämme kyllä kuinka tärkeää uni on – silti siitä nipistetään. Iltaisin ei tee mieli mennä nukkumaan, sillä päivää haluaisi olevan vielä jäljellä. Tai sitten avataan Netflix. Tai läträtään kännykkää, roikutaan SOMEssa tai lueskellaan uutisia luurin tai pädin välityksellä.

Tähän ei oikeastaan ole muuta asetta, kuin tavoista poisoppiminen ja uuden oppiminen tilalle. Kuten ennenkin olen todennut, niin sama pätee tässä: kaikkea ei pidä eikä tule muuttaa kerralla. Opette pikkuhiljaa luopumaan 30 minuuttia normaalia aikaisemmin virikkeistä ja kömmi punkkaan. Sammuta valot ja rauhoita mieli. Maailma odottaa kyllä.

Mikäli tuntuu, että on paljon keskeneräisiä asioita mielessä, niin mieti miten voisit järjestää aikaa päivällä konkreettisesti niin, ettei illaksi jää enää roikkumaan mieleen tekemättömät asiat. Tästä päästäänkin kahteen seuraavaan vinkkiin.

 

16. Löydä omat rauhoittumiskeinosi illalle ja anna lampun sammua ajoissa

Tärkeintä on, että rauhoitut ja keinot sopivat itsellesi. Kaikki eivät tykkää lukea kirjaa tai ratkoa ristisanoja. Kaikki eivät halua tehdä meditaatioharjoituksia. Joku taas haluaa tehdä jotain edeltävistä. Eräs valmennettavani tykkää koota pienoismalleja – se on hänen tapansa “nollata ajatukset”. Mikä sinusta on kiva tekemistä? Mikä tuottaa sinulle mielihyvää? Tee sitä.

Pyri löytämään keinoja, jotka eivät liity teknologiaan. Esimerkiksi kännykän sininen valo viivästyttää syvän unen (palauttava uni) tuloa. Kun rauhoitut illalla ennen nukkumaanmenoa saat levollisemmat yöunet ja unen palauttava osuus on suhteellisesti suurempi. Ja tästä ei varmaan tarvitse erikseen mainita, kuinka se vaikuttaa hyviin viboihin. 😀

 

 

17. Jos asioita pörrää nukkumaan mennessä paljon mielessä, siirrä ne lapulle

Tiedätkö sen fiiliksen, kun olet menossa nukkumaan ja ramasee ihanasti? Silmät painuvat pikkuhiljaa kiinni ja ai että, kun tekisi mieli nukahtaa. Ja PAM – mieleen juolahtaa joku ajatus, joka olisi ehkä pitänyt tehdä tänään. Mieti ensin, voitko tehdä asialle mitään juuri nyt? Jos vastaus on kyllä, niin mitä voit tehdä asialle? Jos vastaus on ei – älä ressaa.

Osalla meistä yöunia häiritsee tekemättömät asiat tai levoton mieli. Mieti keinoja, joilla mahdollisesti saisit jylläävät aatokset jollain tapaa mielestäsi yöksi pois.

Eräällä tutullani oli ruuhkavuosinaan yöpöydällä paperia ja kynä. Hän nimittäin tuppasi öisin heräämään siihen, että hän sai jonkun idiksen tai muisti jonkin asian, joka piti seuraavana päivänä tehdä. Hän kirjoitti sen herätessään paperille ja sai siten siirrettyä sen mielestä pois. Ja uni jatkui. Testaa, voi toimia sinullakin! 🙂

 

Terveysvinkit | Hyvää poretta oikeanlaisella ruokavaliolla ja –rytmillä

18. Virkistä fiiliksiä hiilihydraateilla – älä nillitä liikaa hiilareiden suhteen

Nykypäivänä hiilihydraatiton ruokavalio on yhä monelle tapa laihduttaa tai hallita painoaan. Hyvä idea – mutta täytyy muistaa, että a) on olemassa erilaisia hiilihydraatteja ja b) kaikki tyylit eivät sovi kaikille.

Kun hiilareita karsitaan ruokavaliosta liikaa, niin mieliala yleensä laskee. Yli puoli vuotta kestäneissä tutkimuksissa on saatu viitteitä sen puolesta, että enemmän (hyviä) hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio voi olla yhteydessä parempaan mielialaan. Runsaasti huonolaatuisia hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio voi myöskin heikentää mielialaa.

Karrikoidusti voidaan sanoa, että vähennä tai vältä ns. “huonoja hiilihydraatteja”, kuten valkoisia vehnäjauhoja, valkoista riisiä & pastaa, sokeroituja muroja ja myslejä , karkkeja, leivoksia & valkoista sokeria.

Tiedän, ei uutta infoa välttämättä, mutta panosta hyviin hiilarin lähteisiin, kuten marjat, juurekset, täysjyväviljatuotteet & hapatettu ruisleipä, hiutalepuuro, tumma pasta & tumma riisi, hedelmät sekä pavut ja linssit. Kun verensokeri pysyy tasaisena on porekin parempi.

Muista myös aina suhteuttaa hiilihydraattien syöntisi aktiivisuuteesi. Päivinä, jolloin aktiivisuutta on vähemmän on ihan ok vähentää hiilareista jonkin verran (jos se on sinulle sopiva menetelmä). Mikäli olet menossa vetäisemään kovan treenin, niin hiilareista nipistäminen ei ole optimaalisin keino jaksamista ajatellen.

 

 

19. Pidä ateriarytmeistä sitkeästi kiinni ja jaksa paremmin

Tämä on helppo vinkki…vai onko? On? Miksi sitten niin monella meistä sitten vaan jää välipalat laukkuun tai kaappiin, kun tulee “muuta tärkeämpää” eteen. Totaaa…mikä voi olla tärkeämpää, kuin oma hyvä olo? 😉 

Tutkaile millainen ateriarytmi itsellesi sopii: jollekin sopii syödä 4 kertaa päivässä, jollakin toisella 5-6 kertaa päivässä on must. Olemme eri tavalla harkkiä verensokerin heilahteluille ja elämme erilaista elämänrytmiä jokainen. Pääasia on sopeuttaa omat ruokailusi arkeesi ja pitää siitä kiinni.

Tämä on sama, kuin veden juonnissa: sitä pitää vähän opetella. Mieti etukäteen mihin aikohin sinun on mahdollista työ- tai koulupäivän aikana syödä. Peruskaava on esimerkiksi seuraava: aamupala, välipala, lounas, välipala, illallinen.

 

Terveysvinkit | Ota selvää terveydentilastasi ja pysy aktiivisena

19. Tutustu kehosi terveydentilaan, niin ei tarvitse huolehtia

Milloin viimeksi mittasit verenpaineesi tai otit selvää hemoglobiinistasi? Kun olet kartalla omasta terveydentilastasi ei sinun tarvitse pohtia tai huolehtia siitä. Käy mittauttamassa säännöllisesti kolesteroli- ja veriarvosi sekä verenpaineesi.

 

20. Tiedosta perintötekijäsi ja puskuroi mahdollisia sairauksia elintavoillasi

Menee vähän samaan skaalaan äskeisen vinkin kanssa. Ei geeneilleen ja sairauksille tietenkään juuri mitään voi – mutta niihin voi asennoitua ja ne kannattaa tiedostaa. On hyvä ottaa vastuu terveydestään: tiedostamalla sukurasitteesi voit ohjata omia elämäntapojasi ja elintapojasi siihen suuntaan, että et ainakaan tietoisesti lisää omaa sairastumisriskiäsi.

Tämä liittyy vähän sen tutkailuun, oletko optimisisti vai pessimisti. Sinulla voi olla taustasi takia tavallista isompi riski sairastua tiettyihin sairauksiin, mutta ainakin elämän- ja elintapasi ohjaavat sinua kohti parempaa terveyttä – ja siten myös hyviä viboja. 🙂

 

21. Virkistä mieltä & kehoa olemalla aktiivinen joka päivä

Ja tällä en tarkoita, että sinun tai kaikkien tulee juosta lenkkejä Pitkin kyliä tai käydä kuntosalilla joka päivä. Joka päivä on kuitenkin hyvä olla aktiivinen. Terveydelle suotuisaa on liikkua reilu 10 000 askelta päivässä. Pyri siis pariin lyhykäiseen happihyppelysettiin vähintään per päivä. Älä suorita: pari kertaa 25-30 minuuttia per päivä riittää erityisesti sellaisena päivänä, kun ei muuta aktiivisuutta kerkiä tekemään. Pienistä puroista kasvaa iso virta!

Onko sinulla askelmittari? Suosittelen hankkimaan – saatat yllättyä, kuinka vähän esim. istumatyössä tulee päivän aikana askelia!

Itselläni on nykyään 1-3 päivää viikossa istumatyötä. Välillä on toki mahdollisuus seistä. On jäätävää katsoa aktiivisuusmittarista, kuinka klo 17 aikaan päivän aktiivisuus on 37%!

Aktiivisuus pitää kropan verenkierron ja mielen virkeänä. Vielä parempaa, jos pääset ulkoilemaan.

 

Olisikohan tässä taas päiväksi terveysvinkit sulatteluun? 🙂 Kuten huomata saattaa, niin hyvinvointi on kokonaisuus. Aika monen tekijän summa. *miettivä ilme*

 

Jatketaan huomenna taas lisää! Kiva, kun jaksoit lukea – ja vielä siistimpää, jos jaat kommenttisi!

Hyviä viboja viikkoonne,
<3 Kipa

 

*** Seuraa minua ***

FacebookInstagramYouTubeBloglovin

<3