Ai että, kun kismittää huono journalismi – tällä kertaa jutun aiheena askelmittari.

Avauduin tässä taannoin Facebookissa. 😀 Taas on joku asiantuntija -ja varmasti pätevä työssään, sitä en sano – sanonut jotain, ja lehdissä kirjoitetaan homma auki aivan keturalleen.

Mtv:ltä huonosti uutisoitu, tärkeä asia. Lue artikkeli täältä.

 

Istuminen tappaa?

 

On aina tarkasteltava yksilöllisesti

Tietenkin on selkeää, että 10 000 askelta ei ole kaikille ideaali suositus. Se on vähän sama, kuin olettaisi kaikille olevan jalkaprässi paras jalkoja vahvistava liike. Aina on katsottava tapauskohtaisesti sitä, kenelle suositus annetaan ja mitä suositellaan.

Ymmärränhän minä toki meidänkin terveyskulttuurissa sen, että jokin ohjenuora massalle tulee antaa. Liian vähän liikuntaa ja liikettä on ihan yhtä lailla vaarallista, kuin liika liikkuminen tai väärällä tavalla liikkuminen.

Mutta että heittää homma yhden laitteen (askelmittari) kontolle – pläääh.

 

 

On eri asia kävellä tehokkaasti 3000 askelta, kuin tehottomasti. KYLLÄ.

Siksi täytyy aina katsoa ihmistä kokonaisvaltaisesti:

  • Minkälaista muuta kuormitusta elämässä on?
  • Minkälainen kehon-, liikkeen- tai asennon hallinta on?
  • Elämän realiteetit ja elämäntilanne jne.?

 

…näin muutamia mainitakseni.

Mutta kuinka monella terveyshuollon ammattilaisella on resursseja tähän? Harvalla.

 

Muista kyseenalaistaa lukemasi

Ihan niinkuin kaikessa (koskee myös omia Terveysblogiin kirjoittamiani juttuja) on hyvä lukea teksti a) maalaisjärjellä b) pienellä lähde- tai vastaavalla kritiikillä c) olemassa olevan, todistetun, tiedon valossa.

 

Itse lukisin uutisen niin, että suhteuttaisin askeleideni seuraamisen arkiaktiivisuuteeni PLUS sen tehokkuuteen.

Kuten sanottu, huonosti uutisoitu tärkeä asia – tuosta voi joku jopa saada käsityksen, että kävely tai arkiaktiivisuus on turhaa (vaarallista!) ja sen toteutumista ei tarvitse millään tavalla seurata tai todentaa (koska vaarallista!).

Arkiaktiivisuus on terveyden kannalta _kiistattoman_ tärkeää liikuntaa. Arkiaktiivisuutta on toki muutakin, kuin kävely: aina kokonaisuus ratkaisee ja yksilöllinen tarkastelu, mutta kyllä peruskuntoa tarvitaan pohjalle. Me ihan kaikki. Ja kävely nyt sattuu olemaan ihmiselle melkoisen luontainen tapa liikkua.

 

Ja mitä tulee aiheeseen askelmittari: hei, anna palaa vaan! Ei sen käyttöön kuole.

Kiitos, sain herneen nenästäni ulos. 😄😄

Hyviä viboja kaikille!
Kipa