Tiedättekö sen fiiliksen, kun alkaa hitusen harmittamaan, ettei treenaamaan pääse. Ei vain ole aikaa, koska päivän aikataulut ovat tiiviit. Alkukeväästä on itselläni ollut useampi tällainen päivä, sillä olen opiskellut Terveysvalmentajaksi sek Yrittäjän ammattitutkintoa samalla, kun olen tehnyt 1-3 päivää viikossa työhyvinvointivalmennuksia päivätyönä.

 

 

Ne arjen pienet ja helpot aktiivisuusvalinnat

Kun ajatellaan liikuntaa ja sen tuomia terveyshyötyjä, niin loppupeleissä  hyvin arkiset ratkaisut ovat niitä tärkeimpiä. On tärkeämpää säilyttää tasaisesti aktiivisuutta pitkin päivää, kuin olla päivällä 8-9 tuntia passiivinen ja sitten harrastaa 1-2 tuntia liikuntaa.

Joskin totta kai kaikki liikunta on kotiinpäin.

 

 

Kuulostaako seuraava joiltain osin tutulta:

Päivän aikataulut eivät millään anna myöten liikunnalle, koska aamuvarhaisella ei halua nousta (priorisoi unta) eikä iltamyöhään treenata päivän jatkeeksi (priorisoi hyvissä ajoin nukkumaan menoa). Myöskään koko päivän aikana ei saa varastettua treeneille aikaa (koska on liesussa päivän).

Mikä silloin eteen?

Tuunaus. Arjen aktiivisuustuunaus.

Et ehkä pääse varsinaisesti ”treenaamaan” (ja se ei ole vakavaa) päivän mittaan. Emme välttämättä osaakaan ajatella, mitä se treenaaminen itseasiassa onkaan. Usein ajattelemme treenaamisen olevan ihan varsinaisesti vain lenkille tai uimaan lähtemistä, salille menemistä, jumpalla käymistä jne.

 

Mutta kyllä – myös arjen aktiivisuus on treenaamista.

 

 

 

Ideoita arjen aktiivisuuden lisäämiseksi

Arjen pieniä aktiivisuusvalintoja, joita itse tällaisina kiireisinä tai ”treenittöminä” päivänä teen ovat:

  • Kävely julkisen sijaan, jolloin saat helposti arkiaktiivisuutta päivään
  • Seisominen julkisessa istumisen sijaan, jolloin saat pidennettyä lonkkia ja suoristettua selkää
  • Päkiöillenousuja odotellessa kyytiä tai seisoessa pitkiä aikoja, jolloin pohkeet vetreytyvät
  • Hissin vaihtaminen portaisiin niin ylös mennessä, kuin alastullessakin, jolloin askelia kertyy puolihuomaamatta
  • Pitkiä aikoja istuessa nouse kerran-pari tunnissa seisomaan, jotta saat suoristettua lonkat ja pyöräytettyä hartiat muutaman kerran edestä taakse
  • Päivän sisältäessä paljon istumista vie tuoli vähän pidemmälle pöydän äärestä ja nosta toisen jalan nilkka koukussa toisen polven päälle, näin saat hyvän lonkan aukaisun – tähän voi vielä lisätä alemman jalan pumppauksen: nosta tukijalan kantapäätä ilmaan kuin päkiänousussa, jolloin lonkan avaus tehostuu
  • Käytä lounastauot hyväksi ja tee 10-20 min happihyppely lounastauolla enne eväiden tai lounaan nauttimista

 

 

Mitä homma tarvitsee toimiakseen?

Kyllä näissä jonkin verran myös pitää valita tahto nähdä vähän vaivaa. Olkalaukun sijaan täytyy ottaa reppu, jottei selkä tai nska rasitu kävellessä väärällä tavalla. On myös oki huolehdittava aikatauluista ja siitä, että lähden kotoa ajoissa, jotta kerkiän määränpäähän kävellen.

Lisäksi se tarvitsee päätöksen ja oman tavoitteeni mukaisen henkisen sitoutumisen: olen päättänyt tehdä näin, sillä tiedän itselläni olevan virkeämpi, reippaampi ja hyvinvoivampi olo.

Kun valinnat ovat omasta tavoitteestasi lähteviä teet valintoja – et luopumisia. Sen sijaan, että esim. miettisit että luovut bussista ja luppoajasta kotona mieti mitä saat tilalle. Saat raikasta ilmaa, näet ja koet aamun, saat kevyen hien ja ennen kaikkea kehosi saa liikettä.

Puhumattakaan kevyen liikunnan terveyshyödyistä.

 

Tärkeintä on oma usko ja ymmärrys siitä, että sinä voit vaikuttaa. Sinulla on voima ja valta tehdä nämä valinnat, joilla hyvinvointiisi ja terveyteesi on mahdollista vaikuttaa suotuisasti. Kun näet ja sisäistät sen, teet itsellesi suotuisia valintoja. Tiedä ja luota itseesi siinä, että sinussa on se voima.

 

Mitkä ovat sinun aktiivisuuskikkasi?

Ihanaa viikonlopun odotusta kaikille!
-Kipa