Sielunmaisema | Meri – hyvän olon äärellä

Kuinka monelle merimaisema on sielunmaisema? Kuinka moni rentoutuu meren äärellä?

Kävimme eilen maistelumenun Ravintola Saaristossa (ent. Klippan) ja J E S T A S. Mitä tuohon nyt sanoisi, kun kaikki on vaan niin kohdillaan!

Maisemat ovat täysi kymppi. Meri ja luonto ovatkin yksi syy miksi halusimme Saariston häääjuhlapaikaksemme. Eilen vasta tajusin, että vau – tästä tulee ihan sairaan siistiä! Juhlista tulee eeppiset. 8)

 

Itseasiassa tämä on tosi hassua. Yhteen aikaan (tarkalleen vuosina 2012-2013) muutaman bestisteni kanssa naurettiin, että meistä kolmesta meikäläinen on se villi heppa. ”Kipa ikisinkku se vaan treenaa ja tekee töitä läpi elämän”. 😀 😀

Ja kuinka sitten kävikään? Meistä kolmesta minä olen menossa ensimmäisenä naimisiin. 😀

 

sielunmaisema

 

Maistelumenu kuuluu siis juhlapakettiin ja oli ihana päästä hipistelemään tulevia ruokia. Eilen kaikki vain oli kohdillaan: aurinko, lintujen laulu, ohitse lipuvat purjeveneet, illan lämpö…Meren äärellä vain on niin hyvä olla.

Merta katsoessa oivaltaa, kuinka maailma on suuri ja mahdollisuuksia täynnä.

Kun elin yritykseni kanssa stressaavia aikoja minulla oli tapana vapaapäivinä polkaista Jopollani meren äärelle, istua kalliolla auringossa ja miettiä. Itseasiassa elämäni suurimpia päätöksiä olen tehnyt meren äärellä. Meren ääreen minun on helppo pysähtyä: sen kauneus pysäyttää. Mieli lepää, ilmassa on ajattomuuden tuntua. Mihinkään ei ole kiire, sillä kaikki on hyvin siinä hetkessä.

On vain meri ja laineiden liplatus niiden törmätessä rantakallioon, meren puolisuolainen tuoksu, tuulen kahina puiden lehdissä ja lokkien kaukainen ääni yläilmoista. Silloin sitä tajuaa, mistä elämässä on kyse: hetkessä elämisestä, ympäristön havainnoimisesta ja aistimisesta. Vauhdin hiljentämisestä. Kiireettömyydestä.

 

Siitä, että tajuaa, kuinka hyvä on juuri tällä hetkellä tässä ja nyt.

 

sielunmaisema

Mielihyvä | Nopea lääke stressiin

Mindfulness-luennoilla käytän paljon mielikuvaharjoituksia ja itsetuntemusta kehittäviä harjoituksia. Puhun hyvinvointiluennoilla paljon rentoutumisesta ja kehoitan jokaista löytämään sen, mikä juuri sinua rentouttaa: mikä tuottaa sinulle mielihyvää.

Mielihyvää tuottavat asiat ovat usein lempeitä ja rentouttavat ja käynnistävät useamman mielihyvähormonin tuotannon. Kuka on kuullut dopamiinista, oksitosiinista, serotoniinista ja endorfiinista? 🙂

Dopamiini | Pilko suuret tavoitteesi osatavoitteiksi

Onko sinulla koskaan voimattomuuden tai pienuuden tunnetta? Tunnetta siitä, että et kykene pysymään tavoitteissasi tai sinulta puuttuu itseluottamusta?

Dopamiini on onnellisuushormoni, joka saa meidät tavoittelemaan päämääriämme, tarpeitamme ja halujamme. Mikäli koet itseluottamuksen, voimattomuuden tai saamattomuuden tunnetta dopamiinitasosi saattavat olla alhaiset.

Tarkista, että tavoitteesi ovat realistiset ja pilkottuina tarpeeksi pieniin etappeihin: on paljon motivoivampaa saavuttaa pieniä voittoja, kuin taistella yhtä suurta kaukaista tavoitetta kohti. Pienin askelin hyvä tulee – ja dopamiini. 🙂

 

sielunmaisema

Oksitosiini | Ole kosketuksessa

Oksitosiini on vahvasti yhteydessä läheisyyteen, ihmissuhteisiin ja kosketukseen. Se liittyy olennaisesti myös luottamukseen, sen luomiseen ja tuntemiseen.

Ymmärrän, että spontaani halailu ei ole kaikkien juttu. Mutta worth to try. Tavatessa tuttavan tai hyvästellessä hänet kokeilekin halaamista perusmoikkaamisen sijaan. Tai kosketa kaverin kättä tai olkapäätä hänelle jutellessa. Me ihmiset tarvitsemme läheisyyttä ja vahvoja ihmissuhteita.

 

sielunmaisema

Hyvä ruoka, parempi mieli. 🙂

Serotoniini | Muistele kivoja menneitä

Kun koet yksinäisyyttä tai masentuneisuutta saattaa sinulla olla serotoniinitasot alhaiset. Serotoniini saa meidät tuntemaan itsemme tärkeiksi ja merkityksellisiksi. Serotoniini myös hillitsee ruokahalua. Tämä on osasyy sille, miksi esimerkiksi ihastuessamme menetämme kotvaksi nälän tunteen.

Kun on mieli maassa tartumme helpommin johonkin äkkimakeaan ja mieltä piristävään ruokaan tai herkkuun. Tai siis omakohtaista kokemusta ei ole – kaveri kertoi. 😉 😉

Miten mielikuvaharjoittelu liittyy serotoniinin tuotantoon? Siten, että aivomme ei osaa erotella, mihin hetkeen mielihyvää tuovan asian ajattelu osuu: tähän hetkeen vai menneeseen. Siksi myös jo mukavien asioiden muistelu kohottaa serotoniinin tuotantoa aivoissa.

Helppo, nopea ja halpa niksi stressiin on siis palata mielikuvissaan johonkin hyvää mieltä nostattaneeseen hetkeen. Mitä hyviä asioita sinulle on tapahtunut matkan varrella? Mitä mieltä ylentäviä saavutuksia tai tilanteita olet saavuttanut tai kokenut?

 

sielunmaisema

Endorfiini | Liiku ja naura

Endorfiini, tuo elimistön oma morfiini. Tämä on tuttu juttu niille, jotka tuntevat esimerkiksi liikunnan kautta ”endorfiinipöllyjä”. Endorfiinia syntyy liikunnassa nimittäin tyypillisesti lajeissa, joiden kesto on vähintään 20 minuuttia ja syke on suorituksen aikana leposykettä korkeammalla.

Eli jos sinusta tuntuu, että liikunnasta et ole saanut toivomaasi endorfiiniannosta, niin syynä voi olla liian lyhyt tai teholtaan (sinulle) liian kevyt liikuntasuoritus. Kuinka moni on muuten joskus ajatellut tai sanonut treenin jälkeen, että ”onneksi lähdin, vaikka ei ensiksi millään huvittanut lähteä”.

Tämä on merkki siitä, että liikunta on lisännyt hyvän olon hormonien erittymistä. 🙂

Liikunnan lisäksi endorfiinejä erittyy esimerkiksi ulkoilusta, nauraessa ja seksin aikana.

 

Mielihyvä | Sielunmaisema ja sinne hakeutuminen

Viikonlopun kunniaksi haluan kohottaa maljan mielihyvälle. Voisiko sielunmaisema olla tämän viikonlopun teema? Tai jokin muu, mikä sinulle tuottaa mielihyvää?

Kysy itseltäsi mitä minun tekee mieli tehdä juuri nyt? Mitä minä tarvitsen juuri nyt?

Hakeudu sellaiseen paikkaan tai tilaan, jossa tunnet olosi mukavaksi. Huomioi, mitkä asiat kyseisessä paikassa ovat juuri sellaisia tekijöitä, joista nautit.

Hengitä. Vain ole. Tarkkaile, älä arvota. Anna asioiden olla sellaisia ja sellaisina, kuin ne ovat. Myös itsesi.

 

#inhimillinenote

 

Hyvää viikonloppua kaikille!

<3 Kipa

 

 

Edellinen kirjoitukseni: 

Liikunta mielialalääkkeenä: miten liikunta auttaa pysymään onnellisena?

 

Tsekkaa myös:

Muutosten vuosi | Kesähäät

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTubeBloglovin

*** Instagram: Coachingkira ***

lihava pt

<3