Hyvinvointitrendit | Löydätkö listasta oman vuoden 2017 hyvinvointitrendisi?
Tasan viikko sitten istuimme muutaman muun bloggarin kanssa alas Kuulas Helsingin toimiston neukkarissa ja keskustelimme aiheesta hyvinvointipalvelut. Oli mukava ensinnäkin kuulla kaikkien taustaa: mikä blogi on kyseessä, mitä kukin meistä on tehnyt aikaisemmin ja miten olemme alkaneet bloggaamaan.
Lyhyiden blogiesittelyiden lomassa oli mielenkiintoista huomata, miten jokaisella meistä on oma ajatusmaailma ja suhtautuminen hyvinvointiin, liikuntaan ja ravintoon muovautunut ajan kuluessa.
Yhteenvetona voisi todeta, että ikä on tuonut meille kaikille todella paljon armollisuutta omaa itseään ja kehoaan kohtaan. Meistä kaikki on jollain tapaa vähän kompastelleet ja kantapään kautta oppineet siitä, millainen merkitys oman kehon kuuntelulla ja sisäisellä puheella on.
Hyvinvointiajattelustamme on tullut kokonaisvaltaisempaa. Olemme kaikki tahoillamme oppineet, että liikunta ei ole vain ulkonäköä varten. Ruoka ei ole vain makroja ja kaloreita. Ja että liikuntaa ei tarvitse suorittaa. Ja elämä on ainutkertainen tilaisuus kehittyä itse ihmisenä ja olla läsnä juuri siinä hetkessä.
Mieletöntä. Vau – hyvä me!
Oletko huomannut itsessäsi samaa? Että ajatusmaailma on hiljalleen alkanut muuttua? Mitä sinä ajattelet olevan omalla kohdallasi syynä?
Hyvinvointitrendit| Mistä keskusteltimme bloggareiden keskusteluryhmässä?
Me paikalla olleet hyvinvoinnista keskustelevat henkilöt olimme siis bloggareita, keskittyen hyvinvointiin kokonaisuutena. Kirjoitamme kaikki blogeissamme lähinnä omia ajatuksiamme ja inspiraatiota sekä jaamme tietoa ja kannustamme nauttimaan terveistä elämäntavoista osana ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Täten keskustelussamme vähemmälle jäivät esimerkiksi perinteisemmät terveys- ja hyvinvointipalvelut, kuten lääkäri, sairaan-, työterveyden- ja omaishoito tai kunnalliset terveyspalvelut. Myönnän. Niistä tiedän itsekin hyvin vähän, joskin työhyvinvointi on lähellä sydäntäni ja edellä mainituista seikoista se on itselleni tutuin.
Lähinnä me käsitimme hyvinvointipalveluina nyt vartalo- ja kauneudenhoidot, liikunta- ja ravintovalmennuksen sekä mentaalipuolen valmennuksen.
Keskustelu pyöri paljon sen ympärillä, että miten itse asioihin suhtaudumme ja miten koemme potentiaalisten asiakkaiden hyvinvointitarpeet: mitä kaivataan juuri nyt?
Sain tästä keskustelusta kimmokkeen pohtia vuoden 2017 hyvinvoinnin trendejä, joiden itse huomaan olevan hyvin paljon pinnalla.
Komppaatteko alla olevia ajatuksiani hyvinvointitrendeistä? Mitä et komppaa ja miksi?
Mitä sinä ajattelet vuoden 2017 hyvinvoinnista?
Hyvinvointi | Trendit 2017
Vuosi 2017 on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kulta-aikaa. Hyvinvointi käsitetään yhä enemmän ja enemmän holistisena ilmiönä: pienet asiat koetaan yhä merkityksellisinä (sokeri on epäterveellistä, ruokavaliossa on hyvä olla kasviksia, proteiinia on oltava riittävästi, mobiililaitteet pois hyppyistä iltaa kohden jne.), mutta entistä enemmän kokonaisuus korostuu.
Liikunta ei ole enää vain liikuntaa: sitä harrastatetaan, jotta stressitasot laskevat. Liikunnalla korostetaan entistä enemmän olevan suotuisia terveysvaikutuksia esimerkiksi verenpaineeseen, kolesteroliin ja verensokeriarvoihin.
Henkinen hyvinvointi korostuu: läsnäolo, hiljentyminen, rauhoittuminen. Henkistä hyvinvointia etsitään entistä enemmän asioista, jotka tuottavat ihmiselle itselleen mielihyvää – sitä siis etsitään itsetuntemuksen ja kehonkuuntelun kautta.
Vahvimmat trendit
(IMO, eivät ole tärkysjärjestyksessä, vain randomisti numeroituna 1-7:ään):
1. Ruoka terveyden edistäjänä
Ruokaa ajatellaan entistä enemmän terveyttä edistävänä seikkana ja lautasta täyttää useampi eri väri. Kasvisten uudenlainen kokkaus ja valmistus.
Ruokaisat salaatit, salaattibuffat ja take away -salaattibaarit nostavat suosiotaan. Kuluttajat osaavat vaatia aineksia lautaselleen ollen entistä valveutuneita siitä, kuinka mikäkin kasvis tekee ja mitä hyvää
elimistölle/terveydelle.
2. Lisää erilaisia proteiininlähteitä
Vaihtoehtoisia ehdokkaita proteiinikirjon laajentamiseksi tulee enemmän ja enemmän: hyllyille tule erilaisia makuja eri proteiinivanukkaita ja proteiinipitoisia juomia. Maitohyllyille tulee kokattavaa raejuustoa eri mauilla. Lisäksi kasvisproteiinikirjo laajenee ja härkis & nyhtökaura jatkavat suosiotaan. Punaisen lihan suosio ja kulutus yhä laskee.
3. Yksilölliset ruokailu- ja liikuntavalinnat
Alamme entistä enemmän mieltämään, että mikä toiselle aiheuttaa oireita se ei välttämättä tee niin oman itsensä kohdalla. Mitään ruokaa siis ei tarvitse välttää, mikäli siitä ei aiheudu kropalle oireita.
Sama koskee liikuntaa: liikutaan sitä, mikä hyvältä tuntuu ja tavoitteisiin tuntuu sopivan. Ei niinkää mennä enää valtavirran mukana tai ”kun muutkin tekee tätä”.
4. Liikunta lääkkeenä
Liikkuminen tunnustetaan entistä enemmän osana terveellisyyttä: enää ei koeta suurta tarvetta vetää itseään piippuun, vaan oivalletaan että vähemmällä saa yleensä enemmän. Liikkua voi myös pienissä erissä kerrallaan ja liikuntatottumukset ovat yksilöllisiä seuraten henkilön arkirytmiä.
Liikunnan palauttava vaikutus huomioidaan enemmän ja voidaan puhua terveys- tai hyvinvointiliikunnasta. Liikunta ei ole enää pelkkää takomista, rynkytystä tai itsensä ylittämistä.
5. Tietoinen syöminen ja läsnäolo
Tietoinen hyväksyvä läsnäolo eli mindfulness alkaa juurtua tekemisiimme ja myös ruokailuun. Lisää virkeyttä päivään sekä vähemmän suolisto- ja ruoansulatusvaivoja on mahdollista saavuttaa keskittymällä syömiseen ja säännöllistämällä ateriarytmiä.
Tietoinen ja hitaammin syöminen on suuremmassa roolissa.
6. Liikunnan ja unen laadun mittaaminen teknologian avulla
Enää ei mitata vain sykettä. Nyt halutaan tietää millä sykerajoilla treenattiin ja mitä terveys- tai treenihyötyjä kustakin syketreenistä on. Lisäksi huomiota kiinnitetään unenlaadun tarkkailuun: kuinka monta prosenttia yöunista oli palauttavaa?
7. Elämälle etsitään syvempää tarkoitusta
Yksilöllisyyden korostuminen ja korostaminen poikii sen, että alamme entistä enemmän pohtimaan miksi olemme täällä. Miksi teemme, sitä teemme? Arvot puhututtavat sekä arvojen mukaisten valintojen mukaan eläminen. Mikä minulle on tärkeää juuri nyt, mistä minä nautin juuri nyt.
Ymmärrämme pysähtyessämme, että jotain puuttuu ja sitä jotakin lähdetään entistä sitkeämmin etsimään esimerkiksi meditaation, hiljentymisen, rauhoittumisen, sielunmaiseman, matkustelun ja irtiottojen, henkisen valmennuksen, avantouinnin, eksoottisempien juoksutapahtumien sekä hengityksen + liikkeen yhdistämisen avulla.
Sinun hyvinvointitrendisi 2017?
Mitkä asiat sinulla on ollut pinnalla tänä vuonna? Minkä asioiden uskot vain voimistuvan tai onko jotain, mistä uskot jossain vaiheessa luopuvasi?
Itselläni on selkeämmin tullut ajatus siitä, millaisia elinvuosia haluan lisää. Itselläni on kantava ajatus siitä, että mistään ei tule luopua: tulee tehdä arvojensa ja tavoitteidensa mukaisia valintoja.
Liikunta on aina ollut ja tulee jatkossakin itselläni olemaan vahva itseilmaisun muoto. Se on osa identiteettiäni ja suuri osa minua. Yhä enemmän kovan liikunnan vastapainoksi kaipaa kuitenkin rauhallisuutta.
Ei välttämättä puhdasta sohvan nurkkaa, vaan keskittymistä muihin itsensä toteuttamisen muotoihin. Omalla osallani se on oman itseni ja yritystoimintani kehittäminen sekä bloggaus.
Jos jotain pitäisi sanoa, mikä hyvinvointitrendini 2017 on…se on ennen kaikkea halua kehittyä ja kehittää. Luoda jotain hyvää, olla mukana jakamassa energiaa, voimaa ja inhimillisyyttä. Olla muistuttamassa ihmisiä siitä, että olemme riittäviä vähemmälläkin suorittamisella. Ja että on ok olla silloin tällöin. Siis vain olla.
Ja ennen kaikkea olla sellainen, kuin on. <3
Mitä ajatuksia sinulle heräsi?
Ja muuten. Kuulin juuri eilen, että TERVEYSVALMENTAJAN tentti meni läpi! 😀 Olen siis yksi ensimmäisistä Suomen Terveysvalmentajista – hurraa!
Hyvää oloa kaikille!
x Kipa
Edellinen kirjoitukseni:
Kehonpainotreeni | TOP-3 liikkeeni ja TOP-3 treenibiisini
*** Seuraa minua ***
Facebook – YouTube – Bloglovin
*** Instagram: Coachingkira ***
<3
Lihan kulutus ei ole tilastojen valossa Suomessa laskemaan päin, vaan pitkän ajan trendi on että kulutus lisääntyy. Tietoa esim. täältä:
http://www.lihatiedotus.fi/liha-tilastoissa/lihankulutus-suomessa
http://www.vihrealanka.fi/uutiset-kotimaa/lihan-kulutus-rikkoi-enn%C3%A4tyksen-viime-vuonna
Moikka N.N.!
Kiitos linkeistä ja tarkennuksesta. 🙂 On todella mielenkiintoista peilata isompaa kuvaa vasten: näin sitä vaan ihminen pyörii tietyissä piireissä ja oma henk koht kokemukseni lihankulutuksesta on päinvastainen (eikä missään nimessä ainoa oikea – nuohan ovat omakohtaisia aatoksiani nuo trendit 🙂 ).
Kiitos tarkennuksesta ja hyvää kesää!
Kipa
Pingback: Valmistuminen Terveysvalmentajaksi | Sinulla on vastaukset, minulla kysymykset - Coaching Kira
En ymmärrä miksi vielä 2010-luvulla niin monet suuttuvat ja vetävät herneen nenään jos työtön haluaa pitää itsestään huolta ja panostaa hyvinvointiin. Ihan kuin se oli Suomessa jokin työssäkäyvien ihmisten yksinoikeus johon työttömillä ei ole oikeutta. Iyse arvosta hyvinvointia paljon sillä suurin osalapsuudesta meni siinä että kykin kotona ja murehdittiin kun jatkuvasti sanottiin ettei liikuntaan ole varaa, nyt kuitenkin määräävien vahempien sijaan hyvinvoinnin esteeksi näyttää muodostuvan opiskelujen jälkeen alkanut työttömyys. Mutta jos menen ja sanon asiasta, niin heti on joku muistuttamssa ettei saa uhriutua vaan ahkerasti on haettava työtä ja vasta sitten saa panostaa hyvin vointiin. Yksinkertaisesti en vain ymmärrä tätä. Ennemmin ymmärrän lihankulutuksen kasvua täällä Suomessa, itse kun tajusin etyä perhana, ei ne ihmiset ennenkään jokapäivä lihaa syöneet niin miksi nykyääkään pitäisi. Lihan kulutus kuitenkin kasvaa, sillä sitä pidetään vielä toistaiseksi normina mutta kuten kaikilla trendeillä, myös senkin selkä taaittuu ajallaan ja lihankulutus kääntyy taas laskuun (toivottavasti).
Moikka Daniel! Iso kiitos kommentistasi! 🙂
….ihanko totta? En ole tullutkaan ajatelleeksi tuota, erihyvä ja tärkeä näkökulma. Miksi EI olisi oikein huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja terveydestään?! :O Insane. Itseasiassa on myös tutkittu kuntosalimaailmassa, että yleinen heikko taloudellinen tilanne ei yleensä vaikuta esim. kuntosalikortin myyntiin vähentävästi – vaan päinvastoin: ihmisillä on taipumus haluta haastaviin aikoihin huolehtia itsestään. Ja minusta se on kunnioitettavaa, ei moittimisen aihe. Hyvä, että olet pitänyt pääsi – se on, kuin rahaa pankkiin panisi!
Mitä muuten haluaisit tehdä työksesi? 🙂
Valmistumisen jälkeen ei muuten ole helppo työllistyä oman alan hommiin. Toki töitä on tarjolla aina, mutta minusta tämä on vähän hassua: laitetaan rekryilmoitus, jossa halutaan alaan liittyvä koulutus. Lisäksi vielä jäätävä työkokemus poja samoista tai vastaavista tehtävistä. Mielestäni Suomessa katsotaan liikaa papereita. Olen aikoinaan ollut henkilöstön rekrytointi- ja vuokrausyrityksessä konsulttipäällikkönä ja moni hyvä ehdokas meni yrityksiltä sivusuun, koska työkokemus. 🙁 Sääli.
Itse luulen myös, että lihan kulutus taittuu aikanaan. Ihan jo sen takia, että on kohta pakko alkaa miettimään globaalia ilmastonvaikutusta, mutta myös siksi, että vaihtoehtoja lihalle tulee nopsakkaan tahtiin.