Herkuttelu | Herkun merkitys vaihtelee

Tuli tässä Juhannuksen vieton keskellä mieleeni herkku-aiheinen postaukseni, jossa pohdin mitä herkku on, miksi mielitekomme usein kohdistuu juuri herkkuihin ja mitä herkku kellekin tarkoittaa.

Ihanaa myös hei, kun kommentoitte ja luotte hommaa kanssani yhdessä! <3 Muutama hyvä kommenttikin nimittäin tuli. Yhteenvetona voisi sanoa, että herkku tarkoittaa jotain makeaa, suolaista tai sellaista, jota ei tituleerata ruoaksi tai ”terveelliseksi” (lue: tyyliin sisältää lisättyä sokeria, kovaa rasvaa, suolaa tai on näiden yhdistelmä).

Olen sitä mieltä, että herkun merkitys vaihtelee: joskus se on juurikin freesi ja ruokaisa salaatti, jossa kananfileet tai vuohenjuustot on vimpan päälle valmistettu. johonkin hetkeen se on se herkuttelu.

Joskus taas Kolmen Kaverin tai Ben & Jerry’sin jäätelöpönikkä (ei maksettu mainos 😉 ) on se juttu – joskus taas sipsi, grillivarras tai vaikka mustikkapiirakka.

Aiheeseen liittyen haluan jakaa syömiäni Juhannusruokia, sillä koen syöneeni herkullisesti – vaikkakaan en ole nimenomaan herkkuja syönyt. En ole juurikaan herkkuja syönyt vajaata kourallista karkkia lukuun ottamatta. Olen silti syönyt herkullisesti enkä koe jääneeni mistään paitsi – vaikka olisi ollut mahdollisuus tarttua herkkuun ”normiruoan” sijaan.

 

herkuttelu

Eilinen välipala matkalla Vierumäelle, proteiinipatukka. <3

 

Haluan korostaa, että postaukseni tavoite ei ole nostaa itseäni ja ruokailujani jalustalle tyyliin katsokaas nyt, kuinka hyvä ja onnistunut ihmisenä olen, kun syön näin hyvin.

Haluan lähinnä kertoa, että on mahdollista syödä hyvää ja herkullista ajattelematta, että jää mistään paitsi. Tälläkin hetkellä odotamme täällä, että kasa juhannusmakkaroita pääsee tulille ja ne voi huitaista liiviin pitkällä sinapilla.

Itse aion syödä kanaa ja kasviksia, makkarassa ei ole mitään, mitä minun tekisi mieli.

Sinäkin voit syödä hyvin ja herkullista ja nauttia siitä! Miten?

Muistamalla mikä on tavoitteesi.

 

Herkuttelu ja herkuton(?) Juhannus | Omat tavoitteeni

Puhun ja kirjoitan paljon tavoitteista: sinun on hyvä tehdä tavoitteesi mukaisia valintoja, kunhan ensin olet määritellyt ja selventänyt itsellesi tavoitteesi.

Seuraavaksi valintojen edessä sinun on hyvä pohtia viekö valintasi sinua kohti tavoitettasi vai siitä pois päin.

Makaanko niinkuin petaan? Eikun miten se meni. 😀 Teenkö itse niin kuin suosittelen muiden tekevän? Kyllä, teen sitä myös itse – 80/20 -tyylin mukaisesti. Herkuttelu itseasiassa tarkoittaa minulle sitä, että nautin syömästäni ruoasta, sillä tykkään sen mausta ja siitä, miltä se näyttää.

 

herkuttelu

Eilinen illallinen. Mikään ei ole parempaa, kuin maukkaasti valmistetut kasvikset, raikas salaatti ja ripaus jotain suolasta, kuten vähärasvaista halloum-juustoa. <3

 

80 prosenttia syömisistäni on ”hyvää”, ”laadukasta”, ”terveellistä”, ilman lisättyä sokeria. Kasviksia ja salaattia, kanaa, vihermix- tai Jungle Juicen (ei maksettu mainos) juomia, pastaa tai makaronia, pähkinöitä, vähärasvaisia maitotuotteita, maissikakkuja, puuroa, kananmunia…

20 prosenttia menee siihen kategoriaan, joka ei ole niin terveellistä: on karkkia, sokeritonta limua, proteiinipuddingia tai -jäätelöä, proteiinipatukoita…

Jepa, syön omien tavoitteideni mukaan. Mitkä sitten ovat tavoitteeni?

 

herkuttelu

Eilen jälkiruoaksi oli halvaa, kinuskikakkua ja marjoja. Valitsin marjat, sillä ei ole kesäisten pensasmustikoiden, mansikoiden ja vadelmien voittanutta! <3

 

Listaan tärkeimmät tavoitteeni:

Hyvä olo, joka tarkoittaa minulle sitä, että syömästäni ruoasta lähtee nälkä, tulen energiseksi ja vatsa ei oireile. Tiedättekö sen fiiliksen, kun syömisen jälkeen tulee turvonnut, pöhöttynyt ja tukkoinen olo eikä saa virtaa? Sitä tulee ihan huonon tuuliseksi! Ja kun itselläsi on p*ska olo et useinkaan ole kovinkaan kivaa seuraa – ei muille eikä itselleen.

…siitä on herkuttelu kaukana siitä fiiliksestä! 😀

 

Hyvä mieli, joka liittyy vähän edeltävään. Toisaalta se liittyy myös siihen, että morkkis on kaikkein ärsyttävin fiilis. Tiedättekö? Se fiilis, kun tiedät syöneesi jotain epäterveellistä ja alkaa päänsisäinen ruotiminen. Joo kyllä, mullakin on sitä. 😀

Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että ruotiminen ei kannata ja siksi harvoin jään tuleen makaamaan. Elämä jatkuu pikku repsahduksista huolimatta ja on aika suunnata taas ajatus eteenpäin. Ollaan ihmisiä kaikki ja harva meistä sihtaa fitness-kisoihin, jolloin jokainen suupala oikeasti merkitsee. Sitä paitsi on katsottava kokonaiskuvaa: yksi ”repsahdus”kerta ei kaada koko kokonaisuutta.

 

Energiatase ja kehonkoostumus. Olen koko ikäni ollut hyvin kehotietoinen johtuen siitä, että olen harrastanut koko pienen elämäni jotain fyysistä 6 1/2 -vuotiaasta asti. Fudista, telinevoimistelua, sählyä, potkunyrkkeilyä, juoksua, ryhmäliikuntaa, kuntosalia…

 

herkuttelu

Välipala äkkinälkään; herkuttelu pähkinöillä. Rakastan pähkinöitä, erityisesti cashew-pähkinöitä! <3

 

Painoani en tiedä, enkä sillä tiedolla oikeastaan tee mitään. Fiilis ratkaisee: miltä tuntuu juosta, miltä tuntuu ohjata tunteja, jaksanko/enkä jaksa. Itseasiassa en tiedä rasvaprosenttianikaan. Tärkeintä on, että keho toimii ja jaksan treenata.

Mutta ihan löpöjähän puhuisin, jos väittäisin, että söisin ”mitä sattuu ja milloin sattuu” enkä välittäisi siitä, miltä näytän. Joo, syön paljon fiilis-pohjalta, sillä en ole mikään etukäteen suunnittelija.

Pyrin kuitenkin syömään mahdollisimman pitkälle terveellisesti, koska face the facts: se on osa painonhallintaa(ni). Painonhallinnan käsitän itse melko rentona, en liian nihilistisenä tai rajoittuneena ruokavaliona. Tavoitteeni kuitenkin on pitää paino mahdollisimman samana, ja kunhan se ei nouse sfääreihin.

En usko kieltoihin, joten en kiellä itseltäni mitään. Sen sijaan teen valintoja, jotka auttavat ylläpitämään painonhallintaa. Sinne mahtuu silloin tällöin vähän shittiä. <3

Mutta kyllä se näin on, että jos valittavana on Snickers tai proteiinipatukan valitsen mieluummin proteiinipatukan. Proteiinipatukassa on vähemmän sokeria (toki riippuu patukasta, kandeekin muuten aina katsoa ravintoarvot) ja proteiinipatukassa on enemmän proteiinia ja usein myös kuitua.

Jos voin valita mansikkakermakakun ja mansikoiden välillä valitsen usein mieluummin mansikat. Mansikoissa on enemmän nestettä ja vitamiineja, joita kehoni tarvitsee. Se ei niinkään saa kermakakusta mitään käytännöllistä rakennusainetta. Se ei silti tarkoita, etten koskaan söisi kakkuja.

 

herkuttelu

Kävin tänään aamulla Cross Trainingissa ja salilla. Treenin jälkeen maistui kylmät aminot. 😀

 

Jos voin valita isokokoiseen cappuccinooni rasvattoman maidon, valitsen. Ihan jo sen takia, että iso rasvaton cappuccino sisältää vähemmän energiaa, kuin täsymaitoon tehty cappuccino. Toisaalta myös omaan suuhuni rasvattomaan maitoon tehty maistuu paremmalta.

Jos voin valita pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä valitsen pähkinöitä. Keho tarvitsee hyvää rasvaa, vitamiineja ja kuituja, joten pähkinät tarjoavat niitä sokerisia kuivattuja hedelmiä enemmän.

Onko kellään muuten samaa, että (liika) sokeri näkyy piakkoin kasvojen iholla pikku näppylöinä? Itselläni käy niin, joten sekin jeesaa valinnan tekemistä. 🙂

Lisäksi juon hyvin vähän alkoholia. Mutta jos voin valita otan mieluummin Vichyn, Pepsi Maxin tai sokerittoman Mojiton (älä naura, se on OIKEESTI hyvää! 😀 ).

 

herkuttelu

Aamupalaa. Tähän kylkeen vielä kahvikupillinen ja pari siivua Polarin 15%:sta juustoa.

 

Valitsen siis juuri edellisten päätavoitteiden pohjalta. En kieltäydy mistään, vaan valinnasta tulee itsestään selvä, koska sisäinen motivaatio. Haluan syömäni ruoan olevan mahdollisimman pitkälle ravitsevaa. Mutta joskus tulee niitä päiviä, kuin vain on pakko saada herkkuja tai höttöjä.

Sellainen päivä on minulla yleensä kerran viikossa ja se riittää.

Miten teidän Juhannuksenne meni? Tuliko herkuteltua? Jos tuli, niin nou hätä: elämää tapahtuu ja on kiva lomailla. Vuodessa on 365 päivää. 🙂

Eli vaikka muutaman päivän vähän herkuttelisit kesäherkuilla, niin olet silti hyvä tyyppi. On vielä monta muuta päivää jäljellä – eli onko se niin, että maanantaina taas alkaa! 😀

x Kipa

 

PS. Terkut Vierumäeltä! Nasta paikka. <3 Käy tsekkaamassa lisää Instagram My Storysta! -> coachingkira

herkuttelu

 

P.P.S. Vielä huomisen kerkiää osallistumaan ensimmäiseen (1/4) arvontaan, jossa voit voittaa boksillisen (12 kpl) Questbareja – lue lisää!

 

 

Edellinen kirjoitukseni:

Katoaako kunto muutamassa päivässä, jos ei treenaa?

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTubeBloglovin

*** Instagram: Coachingkira ***

lihava pt

<3