YKSIPUOLINEN RUOKAVALIO | LAIHTUUKO SILLÄ?

Hei tiedättekö mihin törmään usein: dieetteihin/ruokavalioihin, joissa ruoka-aineita rajoitetaan tyyliin pelkästään keittoihin. Tai jopa niinkin ääripäähän, kuin yhteen ruoka-aineeseen.

On ihan satavarmaa, että haasteita tulee esiintymään silloin, kun ruokailutottumuksia rajoitetaan liikaa. Miksi sitten kukaan ryhtyy tällaiseen?

Koska:

 

ruoka-aineiden rajoittamisella ajatellaan, että syömiset pysyvät kurissa ja siten myös paino tippuu.

 

Kyse on siis kontrollista ja kontrolloimisesta. Osaltaan myös kontrollin menettämisen pelosta. Yksipuolisuus saattaa toimia jonkin aikaa – totta kai, onhan homma yksipuolista.

Mutta ydinkysymys kuuluukin, että millä hinnalla se toimii?

 

yksipuolinen ruokavalio

 

YKSIPUOLINEN RUOKAVALIO | VOIKO TASAPAINOA SAAVUTTAA?

Vai pelottaako mikään? Tiedättekö, mitä olen työssäni huomannut, niin taustalla on hyvin usein pelko.

Pelko siitä, että ”minä en pysty siihen”. ”En pysty olla erossa makeasta, en pysty mennä salille 4 kertaa viikossa, en pysty olla ostamatta sipsejä…” – mitä vaan! Pelätään kontrollin menettämistä.

Sitä ei välttämättä osata sanoa ääneen, mutta ehkä kaikkein eniten ihminen pelkää epäonnistuvansa. Epäonnistumisen taustalla on pettymys: pettymys itseensä. ”Miksi minä taas tein näin? Miksi minä taas sorruin?”

Pettymys itseensä ei koskaan ole kiva fiilis. Pettymys siitä, että ”mä en löydäkään tasapainoa – vaikka pitäisi!”

 

yksipuolinen ruokavalio

 

Ystävät. Pari asiaa tasapainosta: käytän käsitettä itsekin usein. Mutta rehellisesti. Ei sellaista ole. Tasapainoa on haastava löytää, sillä aina on jotain fiksattavaa. Se on ihmisen luonteessa.

Whaat? Kyllä. Olet siis ihminen. Welcome to the jungle – olet yksi 7,6 miljardista! #inhimillinenote

 

Ihminen on tavoitehakuinen olento. Meillä täytyy olla jotain fiksattavaa koko ajan, meillä täytyy koko ajan olla jokin tavoite.

Esimerkki. Saatat aloittaa syömään terveellisesti. Koet tasapainoa jonkin aikaa. Kohta huomaat Googlettavasi tyyliin erilaisia superfoodeja ja viherjauheita, joilla optimoida hyötyä terveyden ja tasapainon tueksi.

Saatat löytää kivan liikuntalajin, jota harrastat ahkerasti. Pian mietit, että jotain pitäisi tehdä, jotta kehityt hommassa. Vaihdat treenimetodia tai palkkaat valmentajan optimoidaksesi liikkunnan tuomia hyötyjä.

Olen kirjottanut aikaisemmin hyvinvoinnista ja kultaisesta keskitiestä – lähinnä siitä, että kultaista keskitietä ei itseasiassa ole. Lue juttu täältä.

 

yksipuolinen ruokavalio

YKSIPUOLINEN RUOKAVALIO | TASAPAINO, TUNNE JA KIELLOT

Itse ajattelen tasapainoa ennemminkin mahdollisuutena, en rajoitteena.

Tasapainoa ei ole se, että rajoitetaan mahdollisimman paljon ruoka-aineita syömistensä ulkopuolelle. Tasapainoa ei ole kiellot. Tasapaino kun ei tunne kieltoja eikä rajoituksia – se tuntee mahdollisuuksia.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

 

Tasapainoa on se, että pohdit pääosin omista tavoitteistasi lähtöisin ruokavaliopalettiisi sopivia ruoka-aineita. Kieltojen tilalle tulevat valinnat. Tasapaino ei ymmärrä kieltoja – se ymmärtää mahdollisuuksia.

 

Näin minä sen ajattelen. Kun on ”tasapaino”, niin ei tarvitse edes pohtia sellaista asiaa, kuin kieltäminen tai rajoittaminen. Tasapainoon liittyy myös ihmisen tietoisuus siitä, miksi syö.

Monella tunne liittyy syömiseen.

Esimerkiksi jos olet tunnesyöjä, niin sinulle onkin olennaista tunnistaa se tunteesi mihin syöt. Tiesitkö, että tunne kestää 90 sekuntia? Kaikki sen jälkeinen toiminta on reagointia tunteeseen tai reagoinnin tuomaa uutta tunnetta.

Kielloista olen kirjoittanut aikaisemminkin elintapa- ja elämäntapamuutoksen yhteydessä.

Kiellot ja rajoittamiset tuovat lyhytnäköisiä tuloksia. Tietenkin yhtä ruoka-ainetta syömällä on mahdollista laihtua…epäsuotuisalla tavalla.

Epäsuotuisalla tavalla käsitän tavan, jolla ”keinolla millä hyvänsä” painoa pyritään pudottamaan: jätetään huomioimatta kehon todelliset tarpeet kuten todellinen hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen tarve sekä elämäntilanneja kokonaiskuormitus.

Syömiset tulisikin aina suhteuttaa nykytilanteeseesi ja nykytavoitteisiisi. Ihmismielellä on käsittämätön taito aikamatkustaa: mietimme helposti, millaisia ”silloin nuorempana” tai ”silloin ennen” olimme.

Ei se väärin oo – se ei vaan vie sinua lähemmäksi tavoitettasi. Mennyt kuitenkin on mennyttä. Et ole menossa siihen suuntaan.

 

yksipuolinen ruokavalio

YKSIPUOLINEN RUOKAVALIO | TULEMA?

Yksipuolinen ruokavalio on oivallinen tapa hankkia erilaisten vitamiinien ja hivenaineiden puutostiloja. Iho menettää kimmoisuutta ja väriä, tukka ohenee, silmät menettävät kirkkauttaan.

Lisäksi liian vähäinen proteiininsaanti näkyy pitkällä aikavälillä selkeästi lihasten näivettymisenä. Puhumattakaan kehon toimintakyvystä: lihaskato näkyy helposti myös motoriikassa ja jo ihan arjen toimissa hampaiden pesusta, portaiden nousemiseen, työelämään, opiskeluihin tai sosiaaliseen elämään.

Et vaan jaksa. Tai ei vaan kiinnosta. Tai ei vaan pysty.

Homma on myös potentiaalista alussa jojo-laihdutukselle, ahmimiskohtauksille tai häiriintyneelle syömiskäyttäytymiselle. Hommaan voi liittyä jossain vaiheessa myös morkkiksia, ylenmääräistä liikuntaa tai vastavuoroisesti liikkumattomuutta jne.

Monipuolinen ruokavalio on siis erittäin oleellinen – ja kyllä sillä painoa on mahdollista pudottaa, hallita tai tarpeen vaatiessa myös nostaa. Yksipuolisen ruokavalion hinta on aina terveys. Ja se tuntuu aika kalliilta hinnalta maksaa, eikö? <3
Nauti siis ruoastasi, syö huoletta monipuolisesti, vaihda kiellot ja rajoitukset mahdollisuuksiksi. Ruoka on kaveri, ei vihollinen. 💕

 

Ihanaa viikon alkua kaikille,
x Kipa

 

 

OSALLISTU ARVONTAAN:

Arkiaktiivisuusvalinnat ja Questbar-arvonta 4/4 | Jaa vinkkisi ja voita!

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

instagram

<3