Peruna ja terveys | Peruna pois lautaselta, niin laihdut?
PERUNA | MUSTA-VALKOINEN AJATTELU ON PAHASTA, EI PERUNA
Törmään jatkuvasti keskusteluun siitä, kuinka jokin yksittäinen ainesosa on kaiken pahan alku ja juures. Aina jostain löytyy jokin ainesosa, joka suorastaan tappaa painonpudotusprojektin – tai vähintään tekee ennennäkemätöntä hallaa terveydellesi.
Yksi niistä on peruna.
Perunasta on tehty aikamme paholainen, koska TÄRKKELYS. Tuo kirosanojen päällikkökirosana. Perunasta on tullut lautaselta karsittava yksittäinen ruoka-aines, joka ei hyödytä ketään eikä mitään.
Mielestäni musta-valkoinen ajattelu on pahasta, joka ei hyödytä ketään eikä mitään. On hyvä muistaa, että mikä tahansa lihottaa, jos sitä syö liikaa. Huom, liikaa. Perunaa on esimerkiksi 1956-luvulla meillä suomessa syöty 188 kiloa henkeä kohden. Nykyään luku on 50 kiloa.
Ja perunaa pidetään tämän hetken yhtenä suurimpana paholaisena? Eihän sitä edes juurikaan syödä!
Really? Onko se siis todella se peruna, joka meitä lihottaa?
82 % suomalaisista eivät noudata virallisia ravitsemussuosituksia. Samaan aikaan keskustelupalstoilla väitellään ravitsemussuosituksista juupas-jaapas -väittelyä. Erityisesti nostetaan esiin se, että kun ne eivät toimi ja
ovat jotain ihmeen salaliittoteoriaa.
Ei ihmekään, etteivät ne toimi, jos vain kerta 18 % suomalaisista niitä noudattaa!
Disclamer:
Kirjoitukseni tarkoituksena ei ole mollata ketään tai nousta itse minkään tai kenenkään yläpuolelle. Tarkoituksena on laajentaa käsitystä terveystekijöistä koskemaan tarkastelua yhden yksittäisen pienen tekijän sijaan ensin suurempiin linjauksiin – sitten vasta hifistelyhommiin. Tekstiäni ei kannata ottaa kaikilta kohdiltaan liian vakavasti, mutta tärkeä sanoma tekstilläni on.
PERUNA | MUTUILU VÄHEMMÄLLE JA KOKONAISUUS KUNNIAAN
Mistä kimmoke kirjoitukselleni lähti oli eräs keskustelupalsta (tai itseasiassa kaikki keskustelupalstat, joissa puidaan perunaa 😀 ), jossa henkilö julkaisi kuvan periaatteella ”arvioikaa mun annos”.
Hänen kysymyksensä tätä yhtä ruoka-annostaan koskien oli lähinnä, mitä mieltä tämä monesta kymmenestä tuhannesta ihmisestä muodostuva yhteisö on hänen ruoka-annoksestaan.
Arvata saattaa, että päivän aikana kaikista reilusti yli 350 kommentista suurin osa koski – ylläri, ylläri – yhtä ruoka-ainesta lautasella: perunaa. Lautasella saattoi olla yhteensä 5 normaalia ja suht pientä perunaa. Muu osa koostui proteiininlähteestä ja vihreästä kasviksesta.
”Yksi tai kaksi perunaa kannattaa ottaa pois ja laittaa tilalle parsakaalia.” ”Peruna kannattaa jättää kokonaan pois, koska tärkkelys.” ”Peruna on pahasta, koska se on hyödytön.” ”Perunaa ei kannata syödä, koska se lihottaa.” ”Perunan syönti väsyttää yhtä ja toiselle tulee turvotusta.”
Tähän toki kylkeen perunan puolustajat, jotka vähän naureskellen miettivät että helv…mikäs siinä perunassa nyt noin tappavaa on.
Huom! Nyt ei ole kyse siitä, että vähättelisin sitä, että jollekin tulee turvotusta tai jotakuta alkaa väsyttää.
Nyt kyse on siitä, että ihminen saa lähemmäs 400 ristiriitaista kommenttia yhdestä ruoka-aineesta. Kommentteja, jotka suurimmaksi osaksi koostuvat mutu-tuntumasta. Tai siitä, että on jostain VHH- tai karppisivustolta lukenut, että pottu on hyi hyi, koska tärkkelys.
Lisäksi kyse on siitä, että emme tiedä yhtään kyseisen henkilön muita aterioita. Liikunnasta tuli tietoa jonkin verran, mutta esimerkiksi intensiteetistä tai kulutuksesta ei mitään. Vielä vähemmän saimme tietoa aloittajan arkirytmistä. Entä mitä työtä tekee – seisoma, istuma, fyysinen, ei fyysinen? Mitkä ovat mitat: paino, pituus ja perusaineenvaihdunta?
Nyt toivoisin, että tämä kirjoitus hyvässä hengessä kirvoittaisi vähentämään mutuilua jengin neuvomisessa – erityisesti silloin, kun terveyttä ja painopudotusta tarkastellaan vain hyvin kapea-alaisesti eikä huomioida suurta kuviota.
Toinen toive koskee sitä, että emme tarttuisi pieniin yksityiskohtiin, kuten yhden aterian perunamäärien hifistelyyn ennen kuin perusasiat ovat kondiksessa.
Hifistely kannattaa aloittaa sitten, kun kokonaisuus perusteineen on kunnossa. Jos ateriarytmit eivät ole säännölliset, on turha kikkailla yhdellä tai kahdella perunalla.
Jos haasteena on lounaan skippaaminen ja siksi iltapainotteinen syöminen ei siinä kauheasti voita, että alkaa sokerittomalle syyskuulle tai keittokuurille.
Jos päivän mittaan tulee juotua vain pari pannullista kahvia eikä vettä laisinkaan on turha lähteä kikkailemaan jaksamista erilaisilla vitamiinipillereillä.
Lainaankin tässä yhtä aikamme tunnetuimpia bloggaajia, akatemiatutkija-ammattilaista Juha Hulmia aka Lihastohtoria:
Perustavanlaatuiset ja pitkäjänteiset tulokset tehdään perusasioilla. Amatöörit hifistelevät, ammattilaiset luottavat perusasioihin.
PERUNA | TARKOITUS EI OLE PUOLUSTAA POTTUA, VAAN…
…maalaisjärjen käyttöä, kokonaisuuden huomioimista ja perusasioissa pysymistä. Kirjoitukseni ei siis ole oodi perunalle. Mutta:
Perunaa on ihan ok pitää mukana ruokavaliossa yhtenä ruoka-aineena
silloin tällöin
ja vaikka hitto yhdellä aterialla joka päivä.
Totta kai tunnustelet omaa fiilistäsi ja jos pottu turvottaa, niin jätä pois! Kunnioitetaan kuitenkin sitä, että me ihmiset olemme erilaisia: kaikille ei sovi kaikki, mutta joku aina sopii jollekin.
Eli just saying, ei se peruna ole ihan superpahis kuitenkaan. Miksi ei? Alla minilistaus. Täydentäkää kommentteihin ihmeessä, jos tulee vielä jotain pointteja. Ja hei – kommentteja saa laittaa perunaa vastaankin!
Kaikkien mielipiteet sallitaan, kunhan muistetaan kunnioittaa muiden olotilaa, kokonaisuutta ja pysyä perusasioissa – silloin, kun on perushyvinvoinnista kyse.
1. Peruna on kevyttä ruokaa
Peruna on verrattain melko kevyt ruoka. Jos verrataan 100 grammaa keitettyjä ja uusia perunoita, niin niissä on vähemmän energiaa, kuin samassa määrässä bataattia, riisiä, spagettia tai pastaa.
Hifistelijöille vol 1:
100 g keitettyä perunaa sisältää 76 kcal. Keitetty riisi 120-137 kcal/100 g, keitetty spagetti ja makaroni noin 98 kcal.
Hifistelijöille vol 2:
Keitetty peruna sisältää saman määrän hiilihydraatteja (84 %), kuin keitetty tumma riisi ja vähemmän, kuin keitetty valkoinen riisi (90 % hiilihydraattia). Tämän tiedon noukin Finelistä.
2. Perunasta saat kaliumia ja C-vitamiinia
Peruna on hyvä kaliumin lähde (keittäminen vähentää kaliumin määrää perunassa). Ja totta, on varmasti ruoka-aineita, joissa on kaliumia perunaa enemmän. Ihan yhtä lailla, kun löytyy usein ruoka-aine, jossa on toista enemmän C-vitamiinia.
Hifistelijöille:
Aina voimme pyrkiä etsimään parempaa, isompaa ja enemmän. Tai sitten voimme ottaa yhden yksittäisen tekijän osana isoa kokonaisuutta ja monipuolisuutta ja vaihdella kivennäis- ja hivenaineiden sekä vitamiinien lähteitä. Tulee optimaalisempi kirjo kaikkia gainseja. 😉
3. Perunaa ei tarvitse tuoda muualta
Peruna on lähiruokaa. Lähiruoan käyttö mm. edistää paikallisen maataloustuotannon säilymistä ja paikallista elinkeinoelämää.
Hifistelijöille:
Etuna on parempi jäljitettävyys.
4. Peruna on edullista
Meillä on Suomessa hassu ajattelumaailma siitä, että halpa on aina huonompaa. Usein hinta korreloi laadun kanssa, varmasti, kun ollaan superupeilla vaateostoksilla ja halutaan kestävät sukkikset.
Alhainen hinta voi ruoan kohdalla tulla myös mm. siitä, että ruoka on tuotettu lähellä eikä sen ole tarvinnut matkata maapallon toiselta puolelta kattilaasi kiehumaan.
Hifistelijöille:
Yksi kilo perunaa maksaa noin 1,39 €. Lähde. Riisiboksillinen maksaa noin 1,95-3,95 € riisistä ja boksin koosta riippuen. Ellet halua puuroriisiä (0,90 €/1 kg). Lähde.
5. Peruna on monikäyttöinen
Peruna taipuu moneen. Pataan, kattilaan, paistinpanulle, muussiksi (korvaa vaikka osa muussista sillä parsakaalilla), tikuiksi, lastuiksi…Ei ihan heti pääse kyllästymään.
Hifistelijöille:
Kun potun annetaan jäähtyä keittämisen jälkeen, muuttuu osa sen tärkkelyksestä resistentiksi. Samalla perunan glykeeminen indeksi alenee -> verensokerivaikutus vähäisempi.
Kuten sanottu, en ole mikään pottulobbari. Mutta muistetaan nyt rakkaat kanssaeläjät, että ihan pienet pikkuasiat eivät suuren kokonaisuuden prakatessa ole niin merkityksellisiä. Ensin ateriarytmit kuntoon sekä arkiliikunta, laadukas uni ja riittävä nesteytys sekä oma, anti-stress -aika kondikseen.
Sitten vasta mietitään, että mites se yks tai kaks pottua tässä kuvioissa nyt vaakaa keinuttaa.
Jookos. <3
Rentoa viikonloppua,
x Kipa
Edellinen kirjoitukseni:
Treeni | Aika kortilla – nopea ja tehokas koko kehon kuntopiiri
*** Seuraa minua ***
Facebook – YouTube – Bloglovin
*** Instagram: Coachingkira ***
<3
Nyt on vähän hassuja numeroita. Spagetti ja makaroni keitettynä yli 200kcal ero 😀 nehän on sama asia, mutta vain eri muodossa. Ja tossa kun ei ole erikseen määritelty mikä tietty makaroni tai spagetti. Luulen, että olet katsonut makaronin kuiva painon, joka on reilu 300kcal/100g perus merkeillä. Mutta en usko, että yksikään keitetty makaroni ole yli 300kcal/100g 😀 lisäksi perunan kalorimäärän vertailu riisin ja spagetin kanssa 100g ei ole järkeä. 40g riisiä tai makaronia on verrannollinen n.170-200g perunaa kohdin (raakana tai kuivana). Perunassa on niin paljon vettä ym. Ethän vertaa sienten ja lihan proteiinipitoisuuksiakaan 100g kohti 😉 toivottavasti..
Mut oot oikeessa, syökää perunaa! Turhaan demonisoitu.
Moikka!
Oho, kyllä – makaronin kohdalla tuli painovirhepaholainen. 😇 Kiitos tarkkasilmäisyydestä, kaikki arvot siis keitettyä kohti.
Riisiä kilokaloreiltaan täsmensin, mutta kaikkien riisien ravintoarvot löytyvät Finelistä. En siis ole itse temmannut lukuja päästäni. 🙋
Idea nimenomaan on nostaa näkökulmaa siitä, että musta-valko -ajattelu, liian kapea kokonaisuuden tarkastelu ja mutuilu eivät ole järkevää. Mielestäni on ihan perusteltua nostaa esimerkkinä esiin muiden tunnettujen hiilihydraattien energiasisältöjä havainnollistamiseen. Vaikka se sinusta ei ole järkevää, minusta sille oli paikkansa – ja siksi se on tekstissäni. 😊
Miksi rinnastaisin sienet ja lihan? En ihan ymmärtänyt. 🤔 Aivan eri asia, kuin käsillä oleva topicci. Harva korvaa lihaa sienillä tai toisinpäin välttäessään ensimmäistä tai toisinpäin.
Hyvää syksyä!
sieniä pidetään yleisesti proteiinipitoisina vihanneksina ja sitä ne ovatkin. Kuitenkin niitä ei voi verrata lihan proteiinipitosuuden kanssa 100g kohti. Finelin mukaan herkkusienen energian saannista 57% on proteiinia, kun taas naudanlihan 48%. Tämä oli havainnollistava esimerkki, miksi raaka-aineita ei kannata verrata 100g kohden, niinkuin teit esim perunan ja riisin kanssa 🙂
Hyvää syksyä myös sinulle!
Minulle ekologisuus ja lähiruoka on tärkeää joten suosin perunaa mieluummin kun vaikka bataattia jota tuodaan Amerikasta. Hiilijalanjälki on paljon pienempi, verrattuna riisiin joka on varsinainen energiasyöppö. Kokonaisuus ratkaisee ja mielestäni se MITEN peruna tehdään. Sipsit ranskalaiset ja kermaperunat eivät ole toki hyviä perunaruokia mutta kesällä omanmaan uudetperunat+voi+tilli ai että nam! syötkö itse perunaa? Hulmin lause kytkee kyllä kaiken olennaisen; ensin perusta kuntoon ja sitten hifisteltyä makroja vitamiineja insuliinitasoja ym. Itse syön tosin perunan kylmänä koska nostaa verensokeria vähemmän. Harvoin syön kouluajoista kumipotut aiheuttanut pientä traumaa. Samanlaisen postauksen voisi hyvin tehdä vaikkapa ruisleivästä, maidosta, kookoksesta tai banaanista, kaikista tehty pieni pahis.
Niin totta! Niin monesta saa epäterveellisen, jos valmistustapa ”pilaa” homman.
Ja tossa just Facebook-sivustollani pohdittiinkin yhdessä kommentissa sitä, että niin moni korvaa perunan nykyään tuolla bataatilla. Bataatissa on jopa perunaa enemmän sokeria & sillä on suurempi hiilijalanjälki. Mutta nimenomaan pottua pitää välttää. 😀🤔
Joo, noi uudet potut voin ja tillin kanssa, nam! Harvinainen herkku, mutta niiiin hyvää! 😍
Mä kyllä tykkään perunasta enkä välttele perunaa! Perunamuussi on joskus jee, mutta eniten rakastan rehellisiä keitettyjä perunoita voin kanssa. ❤️
Haha, vois varmaan seuraavana tarttua noihin listaamiisi ruoka-aineisiin… 😜😜😜
Ihanaa viikonloppua!
Hyvä kirjoitus!! 🙂
Tää on just tätä somesoopaa kun jengi kirjottelee millon mitäkin ja ihmiset vauhkona miettii mitä saa syödä ja mitä ei ja kohta porukka ei syö enää mitään koska kalorit ja epäterveellisyys!
Millonkohan se menee kaaliin, että kohtuus kaikessa on avainasemassa. Itse syön perunaa sellaisen 230g yhdellä aterialla päivässä ja ei kyllä vielä ole näkynyt vartalon seudulla, kas kummaa. Tietysti jos mä keittelisin rasvakeittimellä ne potut niin tilanne vois olla toinen. Tai jos mun peruna oliskin se ranskanperuna.
Lisäksi usein vaihtelen raaka-aineita, tää viikko päivällisellä menee perunat ja ens viikolla riisi, sitte ehkä pasta ja sen jälkeen riisinuudelit.
Kun se kokonaisuus on paketissa, kohtuus taskussa ja osaaminen keittiössä hallussa niin pitkälle päästään. 🙂 Harmi vaan, että netin myötä saatavilla on kovin ristiriitasta infoa ja ei tiedetä mitä pitäisi uskoa.
Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille.
ps. tein tänään lohkoperunoita uunissa, kylkeen lihapullia sekä salaattia ja huh huh olipa hyvää. 🙂
Kiitos Jess! 🙂
Mä luulen, että jengi on vaan yleisesti niin pihalla, koska tietoa on niin paljon. Lisäksi se on melko hajanaista ja esim. Google tekee sen, että täsmätieto on nopeasti saatavilla: saat sitä tietoa, mitä haet. Jos haet perunan terveellisyydestä tietoa, saat tietoa terveellisyydestä. Jos haet epäterveellisyydestä tietoa saat siitä tietoa. Ei ihmekään, että ollaan pihalla. 😀
Juuri näin: joku 230 g perunaa mahtuu ihan hyvin päivään ja kokonaisuuteen. Etenkin, jos ne ei ole Mäkin tai Hesen tyyliä Supersize me eli large versio ranksiksista. On tosi perusteltua vaihdella hiilarin lähdettä, ihan niinkuin teetkin.
Nam, ehkä vähän kuulosti sun lihapullat ja lohkoperunat hyviltä!!!
Ihanaa syksyä!
Mua naurattaa aina, jos jostain kasvikunnan tuotteesa tehdään pahis…:D Luonto on järkännyt täydellistä syötävää täynnä vitamiineja, mineraaleja jne ja jengi litkii jotain lisäaineprotskuvalmisteita. Hyvin on markkinamiehet onnistuneet työssään, valitettavasti.
Joo, sama homma. 😀 On se omalla tavallaan vähän hassua. En oikein osaa uskoa, että mistään kasviksesta yksinään johtuisi esim. ylipaino. Tai 2. tyypin diabetes tai muutkaan elintasosairaudet. 😛
Ja kuitenkin samat ihmiset toden totta voivat hifistellä proteiinivalmisteilla ja kaikenmaailman lisäravinteilla. Hassu maailma. 😀