PERUNA | MUSTA-VALKOINEN AJATTELU ON PAHASTA, EI PERUNA

Törmään jatkuvasti keskusteluun siitä, kuinka jokin yksittäinen ainesosa on kaiken pahan alku ja juures. Aina jostain löytyy jokin ainesosa, joka suorastaan tappaa painonpudotusprojektin – tai vähintään tekee ennennäkemätöntä hallaa terveydellesi.

Yksi niistä on peruna.

Perunasta on tehty aikamme paholainen, koska TÄRKKELYS. Tuo kirosanojen päällikkökirosana. Perunasta on tullut lautaselta karsittava yksittäinen ruoka-aines, joka ei hyödytä ketään eikä mitään.

 

peruna

 

Mielestäni musta-valkoinen ajattelu on pahasta, joka ei hyödytä ketään eikä mitään. On hyvä muistaa, että mikä tahansa lihottaa, jos sitä syö liikaa. Huom, liikaa. Perunaa on esimerkiksi 1956-luvulla meillä suomessa syöty 188 kiloa henkeä kohden. Nykyään luku on 50 kiloa.

Ja perunaa pidetään tämän hetken yhtenä suurimpana paholaisena? Eihän sitä edes juurikaan syödä!

Really? Onko se siis todella se peruna, joka meitä lihottaa?

 

82 % suomalaisista eivät noudata virallisia ravitsemussuosituksia. Samaan aikaan keskustelupalstoilla väitellään ravitsemussuosituksista juupas-jaapas -väittelyä. Erityisesti nostetaan esiin se, että kun ne eivät toimi ja
ovat jotain ihmeen salaliittoteoriaa.


Ei ihmekään, etteivät ne toimi, jos vain kerta 18 % suomalaisista niitä noudattaa! 

 

Disclamer:
Kirjoitukseni tarkoituksena ei ole mollata ketään tai nousta itse minkään tai kenenkään yläpuolelle. Tarkoituksena on laajentaa käsitystä terveystekijöistä koskemaan tarkastelua yhden yksittäisen pienen tekijän sijaan ensin suurempiin linjauksiin – sitten vasta hifistelyhommiin. Tekstiäni ei kannata ottaa kaikilta kohdiltaan liian vakavasti, mutta tärkeä sanoma tekstilläni on.

peruna

Kokonaisuus kunniaan. Jos pohjalla olevat perusasiat eivät ole kohdillaan, on muu siihen päälle ennemminkin näennäistä höttöä.

PERUNA | MUTUILU VÄHEMMÄLLE JA KOKONAISUUS KUNNIAAN

Mistä kimmoke kirjoitukselleni lähti oli eräs keskustelupalsta (tai itseasiassa kaikki keskustelupalstat, joissa puidaan perunaa 😀 ), jossa henkilö julkaisi kuvan periaatteella ”arvioikaa mun annos”.

Hänen kysymyksensä tätä yhtä ruoka-annostaan koskien oli lähinnä, mitä mieltä tämä monesta kymmenestä tuhannesta ihmisestä muodostuva yhteisö on hänen ruoka-annoksestaan.

Arvata saattaa, että päivän aikana kaikista reilusti yli 350 kommentista  suurin osa koski – ylläri, ylläri – yhtä ruoka-ainesta lautasella: perunaa. Lautasella saattoi olla yhteensä 5 normaalia ja suht pientä perunaa. Muu osa koostui proteiininlähteestä ja vihreästä kasviksesta.

”Yksi tai kaksi perunaa kannattaa ottaa pois ja laittaa tilalle parsakaalia.” ”Peruna kannattaa jättää kokonaan pois, koska tärkkelys.” ”Peruna on pahasta, koska se on hyödytön.” ”Perunaa ei kannata syödä, koska se lihottaa.” ”Perunan syönti väsyttää yhtä ja toiselle tulee turvotusta.”

 

peruna

 

Tähän toki kylkeen perunan puolustajat, jotka vähän naureskellen miettivät että helv…mikäs siinä perunassa nyt noin tappavaa on.

Huom! Nyt ei ole kyse siitä, että vähättelisin sitä, että jollekin tulee turvotusta tai jotakuta alkaa väsyttää.

Nyt kyse on siitä, että ihminen saa lähemmäs 400 ristiriitaista kommenttia yhdestä ruoka-aineesta. Kommentteja, jotka suurimmaksi osaksi koostuvat mutu-tuntumasta. Tai siitä, että on jostain VHH- tai karppisivustolta lukenut, että pottu on hyi hyi, koska tärkkelys.

Lisäksi kyse on siitä, että emme tiedä yhtään kyseisen henkilön muita aterioita. Liikunnasta tuli tietoa jonkin verran, mutta esimerkiksi intensiteetistä tai kulutuksesta ei mitään. Vielä vähemmän saimme tietoa aloittajan arkirytmistä. Entä mitä työtä tekee – seisoma, istuma, fyysinen, ei fyysinen? Mitkä ovat mitat: paino, pituus ja perusaineenvaihdunta?

Nyt toivoisin, että tämä kirjoitus hyvässä hengessä kirvoittaisi vähentämään mutuilua jengin neuvomisessa – erityisesti silloin, kun terveyttä ja painopudotusta tarkastellaan vain hyvin kapea-alaisesti eikä huomioida suurta kuviota.

Toinen toive koskee sitä, että emme tarttuisi pieniin yksityiskohtiin, kuten yhden aterian perunamäärien hifistelyyn ennen kuin perusasiat ovat kondiksessa.

 

Hifistely kannattaa aloittaa sitten, kun kokonaisuus perusteineen on kunnossa. Jos ateriarytmit eivät ole säännölliset, on turha kikkailla yhdellä tai kahdella perunalla.

 

Jos haasteena on lounaan skippaaminen ja siksi iltapainotteinen syöminen ei siinä kauheasti voita, että alkaa sokerittomalle syyskuulle tai keittokuurille.

Jos päivän mittaan tulee juotua vain pari pannullista kahvia eikä vettä laisinkaan on turha lähteä kikkailemaan jaksamista erilaisilla vitamiinipillereillä.

Lainaankin tässä yhtä aikamme tunnetuimpia bloggaajia, akatemiatutkija-ammattilaista Juha Hulmia aka Lihastohtoria:

 

Perustavanlaatuiset ja pitkäjänteiset tulokset tehdään perusasioilla. Amatöörit hifistelevät, ammattilaiset luottavat perusasioihin.

 

peruna

Kuva bongattu Lihastohtorin Facebook-sivulta.

PERUNA | TARKOITUS EI OLE PUOLUSTAA POTTUA, VAAN…

…maalaisjärjen käyttöä, kokonaisuuden huomioimista ja perusasioissa pysymistä. Kirjoitukseni ei siis ole oodi perunalle. Mutta:

 

Perunaa on ihan ok pitää mukana ruokavaliossa yhtenä ruoka-aineena
silloin tällöin
ja vaikka hitto yhdellä aterialla joka päivä.

 

Totta kai tunnustelet omaa fiilistäsi ja jos pottu turvottaa, niin jätä pois! Kunnioitetaan kuitenkin sitä, että me ihmiset olemme erilaisia: kaikille ei sovi kaikki, mutta joku aina sopii jollekin.

Eli just saying, ei se peruna ole ihan superpahis kuitenkaan. Miksi ei? Alla minilistaus. Täydentäkää kommentteihin ihmeessä, jos tulee vielä jotain pointteja. Ja hei – kommentteja saa laittaa perunaa vastaankin!

Kaikkien mielipiteet sallitaan, kunhan muistetaan kunnioittaa muiden olotilaa, kokonaisuutta ja pysyä perusasioissa – silloin, kun on perushyvinvoinnista kyse.

 

peruna

 

1. Peruna on kevyttä ruokaa

Peruna on verrattain melko kevyt ruoka. Jos verrataan 100 grammaa keitettyjä ja uusia perunoita, niin niissä on vähemmän energiaa, kuin samassa määrässä bataattia, riisiä, spagettia tai pastaa.

Hifistelijöille vol 1:
100 g keitettyä perunaa sisältää 76 kcal. Keitetty riisi 120-137 kcal/100 g, keitetty spagetti ja makaroni noin 98 kcal.

Hifistelijöille vol 2:
Keitetty peruna sisältää saman määrän hiilihydraatteja (84 %), kuin keitetty tumma riisi ja vähemmän, kuin keitetty valkoinen riisi (90 % hiilihydraattia). Tämän tiedon noukin Finelistä.

 

 2. Perunasta saat kaliumia ja C-vitamiinia

Peruna on hyvä kaliumin lähde (keittäminen vähentää kaliumin määrää perunassa). Ja totta, on varmasti ruoka-aineita, joissa on kaliumia perunaa enemmän. Ihan yhtä lailla, kun löytyy usein ruoka-aine, jossa on toista enemmän C-vitamiinia.

Hifistelijöille:
Aina voimme pyrkiä etsimään parempaa, isompaa ja enemmän. Tai sitten voimme ottaa yhden yksittäisen tekijän osana isoa kokonaisuutta ja monipuolisuutta ja vaihdella kivennäis- ja hivenaineiden sekä vitamiinien lähteitä. Tulee optimaalisempi kirjo kaikkia gainseja. 😉

 

 3. Perunaa ei tarvitse tuoda muualta

Peruna on lähiruokaa. Lähiruoan käyttö mm. edistää paikallisen maataloustuotannon säilymistä ja paikallista elinkeinoelämää.

Hifistelijöille:
Etuna on parempi jäljitettävyys.

 

peruna

 

4. Peruna on edullista

Meillä on Suomessa hassu ajattelumaailma siitä, että halpa on aina huonompaa. Usein hinta korreloi laadun kanssa, varmasti, kun ollaan superupeilla vaateostoksilla ja halutaan kestävät sukkikset.

Alhainen hinta voi ruoan kohdalla tulla myös mm. siitä, että ruoka on tuotettu lähellä eikä sen ole tarvinnut matkata maapallon toiselta puolelta kattilaasi kiehumaan.

Hifistelijöille:
Yksi kilo perunaa maksaa noin 1,39 €. Lähde. Riisiboksillinen maksaa noin 1,95-3,95 € riisistä ja boksin koosta riippuen. Ellet halua puuroriisiä (0,90 €/1 kg). Lähde.

 

 5. Peruna on monikäyttöinen

Peruna taipuu moneen. Pataan, kattilaan, paistinpanulle, muussiksi (korvaa vaikka osa muussista sillä parsakaalilla), tikuiksi, lastuiksi…Ei ihan heti pääse kyllästymään.

Hifistelijöille:
Kun potun annetaan jäähtyä keittämisen jälkeen, muuttuu osa sen tärkkelyksestä resistentiksi. Samalla perunan glykeeminen indeksi alenee -> verensokerivaikutus vähäisempi.

 

peruna

 

Kuten sanottu, en ole mikään pottulobbari. Mutta muistetaan nyt rakkaat kanssaeläjät, että ihan pienet pikkuasiat eivät suuren kokonaisuuden prakatessa ole niin merkityksellisiä. Ensin ateriarytmit kuntoon sekä arkiliikunta, laadukas uni ja riittävä nesteytys sekä oma, anti-stress -aika kondikseen.

Sitten vasta mietitään, että mites se yks tai kaks pottua tässä kuvioissa nyt vaakaa keinuttaa.

Jookos. <3

 

 

Rentoa viikonloppua,
x Kipa

 

Edellinen kirjoitukseni:

Treeni | Aika kortilla – nopea ja tehokas koko kehon kuntopiiri

 

*** Seuraa minua ***

FacebookYouTubeBloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi

<3