VAPAUS | ESTEIDEN PUUTTUMINEN

Olen tässä viime aikoina tehnyt itsekseni pohdintoja siitä, mitä oikeastaan on vapaus. Mitä on olla vapaa ja miltä vapaus tuntuu. Ehkä yksinkertaisimmillaan vapaus voidaan määritellä esteiden puuttumisena.

Fyysinen vapaus olisi tällöin esimerkiksi sitä, että elintilasi tai liikkumisesi ei ole rajattu. Taloudellinen vapaus esimerkiksi olisi sitä, että et ole velkaa etkä joudu laskemaan jatkuvasti ropoja. Henkinen vapaus taas voisi olla esimerkiksi sitä, että saat murrettua jonkin pääsi sisällä olevan muurin. Sellaisen, joka saisi sinut lopettamaan juuri ennen, kuin olet haluamassasi tavoitteessasi. Tai sellaisen, joka estää sinua päästämästä irti asioista, jotka eivät palvele sinun hyvinvointiasi.

 

 

vapaus

Kuva: Veera Kurittu

 

Mielestäni tärkein henkisen vapauden muoto on se, että uskot itse omiin kykyihisi ja voimavaroihisi. Et siis itse seiso oman onnesi tiellä, vaan mahdollistat itsellesi muutoksen tai tavoitteesi saavuttamisen. Osa henkistä vapautta on myös kyky unelmoida ja uskoa unelmiinsa. Kun otat vapautesi omiin käsiisi osaat päästää irti tietyistä asioista – juuri niistä, jotka eivät palvele sinun hyvinvointiasi eli vievät sinua pois päin tavoitteestasi.

 

Osaa olla itsellesi lujasti lempeä: ymmärrä, että valintoja on tehtävä
ja moni asia vaatii toimintaa. Unelmat ovat upeita, mutta ne eivät tule luoksesi sattumalta
eikä itsestään. Ei myöskään hyvinvointi.

 

VAPAUS | VAPAUS TUO MYÖS VASTUUTA

Tiedättekö mikä erityinen asia liittyy vapauteen? Vastuu. Vapaus tuo aina mukanaan vastuun. Kivuliainta vastuussa on ehkä se, että ei ole ketään, ketä osoitella syyttävällä sormella. Ei ole myöskään ketään, kenen selän taakse voisit piiloutua.

Vapaus tuo suurta vastuuta: olet itse vastuussa valinnoistasi. Jos haluat vapautta sinun tulee tehdä valintoja. Valinnat määräytyvät tavoitteesi mukaan. Joskus on niin helppo uhriutua ja ajatella, että minun oli pakko tehdä näin. Olosuhteet pakottivat. Eivät ne aina välttämättä pakota. Oma mielesi sen usein tekee.

Tiedättekö mikä myös vapaudessa on erityistä?

 

Sinun omat uskomuksesi omista mahdollisuuksistasi, kyvyistäsi tai
kykenemättömyydestäsi määrittelevat sinun elämääsi,  menestystäsi ja vapauttasi,
so. unelmien saavuttamista ja toteuttamista.

 

Sitä ei määritä koulutuksesi, tittelisi, kirjekurssit, todistukset, mitalit tai pokaalit. Tärkeintä on oma suhtautuminen itseesi, luottamus itseesi ja oma sisäinen puheesi.

 

vapaus

 

VAPAUS | OIKEANLAINEN MUUTOS VAPAUTTAA POTENTIAALISI OIKEISIIN ASIOIHIN

Käyn Mindfulness Tunnetaitovalmentajan koulutusta. Kaiken mennessä suunnitelmien mukaisesti valmistun jouluun mennessä. Saimme tälle viikolle tehtäväksi täyttää tunnepäiväkirjaa.

Tunnepäiväkirjaan kirjataan yksi tunne viikon jokaiselta päivältä. Hieno tehtävä!

Itselläni eilen oli päällimmäisenä teemana juurikin vapaus. Nimesin siihen liittyvän tunteeni ja se on vapautunut. Tein sunnuntaina vihdoin ison päätöksen, jota olen hillonnut jo pitkän aikaa. En ole osannut enkä toisaalta halunnut päästää kokonaan irti.

Tiedättekö: kun josko asiat vaikka muuttuisivat vielä hyviksi? Josko ne huonot asiat vain sulaisivat pois? Josko tilalle tulisi sittenkin puhdasta hyvää? Et halua ottaa sitä isointa askelta, koska pidät kiinni ajatuksesta ”ehkä asiat muuttuvat”. Kunnes useamman vuoden jälkeen oivallat, että eivät ne muutu.

 

Asiat eivät muutu itsestään. Muutosta ei voi vain odottaa tapahtuvaksi.
Muutos tulee lähteä sinusta itsestäsi.

 

Minä vihdoin päätin muuttaa asioita. Liian usein pelkäämme muutosta. Pelkäämme, että asiat eivät muutukaan mieleisiksi. Pelkäämme tuntematonta: kun emme voi sataprosenttisesti tietää mitä muutos tuo tullessaan.

 

Silloin pitää vain luottaa: luota siihen, että valintasi kantaa. Muutos on usein todella hyvä. Erityisesti silloin, kun sen tarve lähtee sydämestäsi.

 

vapaus

Kuva: Veera Kurittu

 

Muutoksen tulee tuoda sinulle toivomaasi hyvää. Päästää sinut parhaimmillaan irti sellaisesta, joka vie sinulta turhaa energiaa. Toisin sanoen muutoksen tulee vapauttaa potentiaaliasi ja energiaasi sellaiseen, joka saa sinut voimaan hyvin. Kokemaan parempaa hyvinvointia.

Elänkö oppieni mukaan? Elän. Minusta elämä on matka, jossa ainoa pysyvä asia on muutos. Hyvinvointi on jatkuvia valintoja, hyvinvointi on muuttuvaa. Myös minun tulee tehdä valintoja. Myös minun tulee ottaa vastuuta. Ennen kaikkea minun tulee ottaa vastuuta itsestäni.

Niin sinunkin, rakas ystäväni.

Sinunkin tulee tutkailla tunteitasi ja kohdata sisimpäsi. Miksi? Jotta sinä pystyisit tekemään sen muutoksen, jonka tarvitset juuri tähän hetkeen.

 

Rauhaa päivääsi,
x Kipa

 

 

Edellinen kirjoitukseni:

Iltasyöminen | Miksi ”palkintona” rentoutumiseen on usein syöminen?

 

*** Seuraa minua ***

FacebookYouTubeBloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi
~ Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. ~