TIEDÄ MITÄ SYÖT | TUOTTEIDEN JA VALMISTEIDEN NIMET

Olen periaatteellinen ihminen. Jos leipäpussissa sanotaan ruisleipä, soisin sen oikeasti olevan ruista sen leivän. Jos puhutaan jauhelihapihvistä, sen on silloin oltava jauhelihaa. Jos puhutaan vaikka kanakeitosta sen on oltava sitä, eikä vain kananmakuista.

Mun mielestä on periaatekysymys tarjota sitä, mitä sanotaan tarjottavan – tai jos minulla on käsitys, että ostan juuri jotain tiettyä se on sitä oltava. Haluan tietää, mitä syön. En ole supertarkka nillittäjä , mutta yleisesti ottaen on kiva tietää mitä suuhun menee.

Onko teillä sama?

Ihan oikeasti, ketä muuta ketuttaa hipistellä ruisleipäpussia ja huomata ainesosaluettelosta siinä olevan alle 50 % ruista? 😀  Tämän lisäksi siinä on vehnää, vehnägluteenia ja perunahiutaletta jne.?

Leivästä nyt kun muuten aloitettiin puhumaan, niin kenellä on käsitys siitä, että mitä tummempi leipä sen parempi? Ei muuten välttämättä. Tummassa leivässä voi ainesosaluettelosta bongata esim. siirappia, mallasta, hiivaa ja aromeita.

Yksi ehkä parhaimmista nyrkkisäännöistä yleisesti voisi sanoa olevan simppeli ainesosaluettelo: lyhyestä virsi kaunis. 🙂

 

 

ainesosaluettelo

Hyvä nyrkkisääntö: mitä simppelimpi ainesosaluettelo, sen parempi. 🙂

 

 

Suosikkejani ovat klassiset vähärasvaiset tuotteet, esim. jogurtti. Kyllä rasvaa saattaa olla vähennetty, mutta miten sokerit? 2 dl jogurtissa saattaa olla sokeria, josta suurin osa lisättyä, heittämällä 10-14 grammaa. Hups.

Tai hei, miten on hyvin brändättyjen proteiinituotteiden laita? Joissain maustetuissa proteiinirahkoissa saattaa olla yli 9 g sokeria 100 g:ssa. 150 gramman purkissa se tekee 13,5 g lisättyä sokeria.

Tuote siis voi olla tumma – se ei automaattisesti kuitenkaan tarkoita terveellisempää. Tuote voi olla vähärasvainen – se ei automaattisesti tarkoita terveellisempää. Tuote voi olla proteiinirikas – se ei suoraan kuitenkaan ole terveellisempi vaihtoehto. Joskus tuotteet vähän antavat niin olettaa.

 

Ja siksi onkin tärkeää, että me kuluttajat osaamme metsästää tietyistä tuotteista meille sopivat versiot. Ja siihen oivana apuna toimii ainesosaluettelo.

 

ainesosaluettelo

Kuvassa Nestlé Fitness -jogurttimurojen ainesosaluettelo. Sokerit per 100 g: 18,0 g.     Ei jatkoon! XXXX 😀

 

TIEDÄ MITÄ SYÖT | TSEKKAA AINESOSALUETTELO

Kannattaa tsekata aina tuotteiden ainesosaluettelo.

Ainesosaluettelo kertoo, mitä ainesosia elintarvikkeen valmistuksessa on käytetty. Ainesosaluettelo on pakollinen, joskin se ei koske tietyn koon (todella snadeja) pakkauksia.

Ainesosaluettelo on kätevä jo siitä syystä, että jos haluat tietää mitä tuotteesi (ja sinä 😀 ) on syönyt, niin siinä ilmoitetaan kaikki elintarvikkeen valmistus- ja lisäaineet painon mukaan eniten sisältävästä vähiten sisältävään.

Joskus saatat bongata joitakin aineita boldattuna. Tämä kertoo tuotteen sisältämät allergioita ja intoleranssia aiheuttavat ainesosat.

 

AINESOSALUETTELO | 3 TUOTE-ESIMERKKIÄ

Laitetaan tähän muutama havainnollistava esimerkki. Ekana lihavalmisteet. Kuinka monelle muuten tulee sanasta liha mieleen punainen liha?

Esimerkki ykkönen. HK:n jauhelihapihvien ainesosaluettelo näyttää tältä:

Tuotteen ainesosat

Suomalainen koneellisesti erotettu broilerin liha, vesi, korppujauho (vehnä), suomalainen porsaanliha, soijaproteiini , suomalainen broilerin- ja kalkkunan liha, suomalainen kamara, perunajauho, kuitu (herne, peruna), mausteet (sipuli, mustapippuri, maustepippuri, korianteri), jodioitu suola, perunatärkkelys, happamuudensäätöaineet (E262, kaliumlaktaatti), dekstroosi. RUNSASPROTEIININEN. LAKTOOSITON. Voimakassuolainen.

(Huomatkaa myös tämä:)
Lihaa 21 %, liha ja lihaan verrattavat valmistusaineet yhteensä 51 %.

 

ainesosaluettelo

Kuvalähde: HK:n verkkosivu

 

On jännä, että nimestä voisi päätellä homman olevan lihaisaa. Ei välttämättä. Lisäksi kun vähän tarkemmin katsoo, niin voi bongata tuotteessa olevan yllättävän vähän (21%) lihaa. On se melko vähän jauhelihapihveiksi. (IMO)

Suosittelen lämpimästi katsomaan aina lihavalmisteista, kuten lihapullista, jauhelihapihveistä ja leikkeileistä, kuinka paljon niissä todellisuudessa on lihaa. Luvut saattavat yllättää!

Coachingkira – Terveysblogi.fi  Facebook-sivustollani tuli kerran lukijalta loistava näkökulma aiheesta:


”…on liha-asiaan pakko todeta, että erottelu lihan ja lihaan verrattavien ainesosien välillä (sis. mm. tietyt elimet, pään lihaksistosta eroteltu liha, siipikarjannahka, mekaanisesti eroteltu liha) johtuu EU:n elintarvikelainsäädännöstä. On merkittävä ongelma, että kuluttajille ei tunnu kelpaavan kuin parhaat osat (paistit ja fileet) ja näin suuri osa eläimestä menee hukkaan (tai rahdataan sellaisiin maihin, missä esimerkiksi elimiä syödään). Omasta mielestäni on vain hyvä, että eläimestä käytetään hyväksi kaikki, kun se kerran on kasvatettu ja teurastettu niin eettisestä kuin ilmastollisesta/ympäristöllisestä näkökulmasta. Proteiinia ja aminohappoja on ne lihaan verrattavissa ainesosissa olevat makrotkin. 😉 ”

 

Loistava – kiitos!

 

Esimerkki kakkonen. Tumma leipä. Leivistä kannattaa ihan huvikseenkin katsoa, mitä siinä leivässä oikeastaan on. Löytää kivoja yhdistelmiä. Tsik tsik.

Tottakai silloin, kun leipä menee harvoin, niin se ei maata kaada – eikä kaada muutoinkaan. Vähän sama, kuin jotkut haluavat jäätelön silloin tllöin ihan jääätelönä, eikä minän laittiversiona. 😀

Mutta jos tuote on esim. kauraleipä, niin löytyyhän siitä sitä itseään eli kauraa? Entä ruisleipä, paljonko on ruista?

Esim. Reissumies Tosi Tumma, tältä sen ainesosaluettelo näyttää:

Tuotteen ainesosat

Täysjyväruisjauho ja -jyvä (27 %), vesi, vehnäjauho, siirappi, vehnäproteiiniruislese, unikonsiemen, ohra- ja ruismallas, suola, hiiva ja savuaromi. Leivontaan käytetystä viljasta on 65 % täysjyväruista.

 

ainesosaluettelo

Kuvalähde: Heinon pikatukku

 

Huom. Käytetystä viljasta 65 % on täysjyväruista – ei siis 65 % leivän aineksista.

Ihan vaan näin esimerkkinä, sinne tummaan mahtuu vähän kaikenlaista. <3

 

Esimerkki kolmonen. Proteiinirahka. Otetaan tähän Valio PROfeel proteiinirahka, sitruuna:

Tuotteen ainesosat

Pastöroitu rasvaton maito*, sokeri (4,6%), sitruuna (1%), muunnettu maissitärkkelys, aromit (mm. vanilja ja vanilliini), happamuudensäätöaine (natriumsitraatti), sakeuttamisaine (johanneksenleipäpuujauhe), väri (kurkumiini) ja hapate

Sokeri hyvänä kakkosena. Yhdessä 175 g pikarissa on täten 16,8 g sokeria. Hupsoho.

 

ainesosaluettelo

Kuvalähde: Valio

 

 

NILLITTÄÄ EI TARVITSE – MUTTA OLE TIETOINEN <3

Olen edelleen sitä mieltä, että puhdas nihilisti tai nillittäjä ei tarvitse olla. #inhimillinenote
Mutta joskus seminillitys on hyvästä ja ainakin tietoisuus siitä, mitä syö.
Mitä parempi tieto ja tietoisuus sinulla on jostain, sitä helpompaa sinun on tehdä suotuisia ruokavalintoja. Kun olet todella motivoitunut saavuttamaan tietyn tavoitteesi, niin olisihan sen vesittyminen tai pitkittyminen harmillista tiedon puutteen vuoksi.
Harvoin hommat nyt leipään vesittyy, mutta tiedätte varmaan mitä tarkoitan. 🙂
On hyvä pysyä kartalla siitä, mitä ja minkälaista ruokaa koneistoosi menee. Joskus sitä nimittäin saattaa itsekin yllättyä, että hups! Tämähän on ihan toista, kuin luulin. 
Joten ole hyvällä tavalla utelias ja kurki pikkasen ainesosaluetteloita. Alussa se saattaa viedä jonkin aikaa ja pää alkaa mennä suuren tarjonnan keskellä vähän pörrälle.
Äkkiäkös sieltä kaupasta opit suoralta kädeltä napsimaan ostoskärryysi juuri ne tuotteet, jotka todellisuudessa tarvitset.
Bon Appétit ja ääntä kohti!
x Kipa

EDELLINEN KIRJOITUKSENI:

Optimismi | Millainen on elämänasenteesi?

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

instagram

~ Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. ~