SUOLAISEN RUOAN HIMO | SUOLAISTA VAI MAKEAA?

Makean tai suolan himo on sitten mielenkiintoinen. Jotkut sanoo, että makea ei voisi vähempää kiinnostaa. Joku taas ihmettelee miten kellään tulee himo suolapähkinöihin.

Itse en osaa sanoa, kumpaa lafkaa edustaisin. Onko muita, keillä makumieltymys vaihtelee? Miksi joskus tekee mieli makeaa ja joskus taas suolaista? Vai oletko heitä, joilla tekee mieli vain toista – tai jotain muuta?

Makeanhimo johtuu hyvin usein esimerkiksi liian vähäisestä energiansaannista ja siten verensokeridropista. Yhtä lailla se voi johtua väsymyksestä, apeasta mielialasta, janosta, liian vähäisistä yöunista, liian vähärasvaisesta ruokavaliosta tai tottumuksesta syödä makeaa.

Entä suolanhimo sitten? Mistä johtuu, että jollekin makeat eivät maistu ollenkaan, mutta jotain pikkukivaa (tai isompaa suolaista) saattaa heittämällä upota? Mikä olisi hyvä vaihtoehto kaikkein epäterveellisimmille ja rasvaisimmille pikkusuolaisille?

 

OSALLISTU FRIGGS-TUOTEPAKETIN ARVONTAAN!

Kumpaa sinä himoitset, suolaista vai makeaa? Vastaa arvontaan kirjoittamalla kommenttikenttään makuleirisi ja voita Midsonalta Friggs -tuotepaketti maissikakkuja (arvo n. 30€)!

Tuotepaketti arvotaan sunnuntaina klo 20 – herkullista viikonloppua! 🙂

 

Friggsin maustettuja maissikakkuja.

 

SUOLAISEN RUOAN HIMO | PARI SYYTÄ SILLE, MISTÄ SE VOI JOHTUA

Syitä voi olla useitakin miksi suolaisen ruoan himo iskee. On tullut usein valmennuksissa keskusteltua siitä, että miksi juuri suolainen miellyttää jotakuta eikä makea. Ohessa kaksi yleisintä syytä, miksi juuri suolainen voi maistua. Tuntuuko jompikumpi näistä tutulta? 🙂

 

 1. SUOLAISEN RUOAN HIMO | JANO TAI NÄLKÄ

Jano on hassu epeli. Mikäli sinulla on nestehukkaa saatat löytää itsesi kiertelemästä ruokakaapeilla ajatellen, että ”jotain tekisi mieli, mutta en tiedä mitä”.

Keho on todella fiksu. Siihen on sisäänrakennettu eloonjäämismekanismi. Mikäli kärsit nestehukasta, niin keho haluaa pitää kiinni kaikesta sisältämästään nesteestä. Suola auttaa nestettä pysymään elimistössä.

Toinen tekijä on nälkä. Tasaisista ateriarytmeistä puhutaan paljon makeanhimon ja liiallisen iltasyömisen yhteydessä. Ihan yhtä lailla, kuin makeanhimoon, myös suolaisen ruoan himoon erityisesti iltasyöjillä voi liittyä energiavaje tai liian pitkät ateriavälit.

 

suolaisen ruoan himo

 2.  SUOLAISEN RUOAN HIMO | RENTOUTUMINEN/OMA AIKA, PALKINTO TAI TAPA

Kuten mieliteot yleensä myös suolaisen ruoan himo voi johtua stressistä tai ylivirittyneestä päivärytmistä. Jotkut meistä yhdistävät rentoutumisen (ilta)syömiseen, kun on vihdoin sitä kuuluisaa ”omaa aikaa”. Tällöin suolahimo voi johtua joko siitä, että olet yhdistänyt esimerkiksi sipseillä herkuttelun rentoutuneeseen olotilaan. Saatat hakea sipseistä tai muista suolaisista apua paineistasi vapautumiseen.

Tällaisesta käyttäytymisestä tulee pidemmällä aikavälillä helposti tapa tai palkinto sille, että olet selviytynyt päivästä.

Kerran valmennuksessa pohdimme valmennettavani kanssa sitä, että hänen ei tarvitse torpata tai jättää iltasyömistä kokonaan. Se on hänelle todella merkitykselliseksi tullut tapa. Sen sijaan ehdotin hänelle, josko sitä vähentäisi hieman, tyyliinpariin-kolmeen iltaan viikossa seitsemän illan sijaan.

Pohdimme tilalle sellaisia ruokia, jotka ovat vähän vähemmän kaloripitoisia, vähäsokerisimpia tai vähärasvaisempia. Kaikki positiiviset muutokset ovat kotiinpäin. Hänellä oli erityishimo suolapähkinöihin. Yhtenä ehdotuksena suolapähkinöiden tilalla ehdotin hänelle maustettuja maissikakkuja.

Kuullemma toimi hienosti!

 

suolaisen ruoan himo

Friggsin maustetut maissikakut ovat yksi hyvä vaihtoehto esimerkiksi sipseille tai suolapähkinöille. Oma suosikkini on ehdottomasti Barbeque ja Juusto!

 

Jossain vaiheessa suola on nostettu pahisten listalle. On kuitenkin syytä muistaa, että ihminen tarvitsee suolaa. Suola on natriumin ja kloridin yhdistelmä (natriumkloridi, NaCl).

Natrium on elimistösi toiminnan kannalta välttämätön elektrolyytti. Natriumia kehosi tarvitsee säädellyn määrän solujen toimintaan sekä verenpaineen ja kehon nesteiden säätelyyn. Lisäksi natriumilla on vaikutusta veren tilavuuteen ja pH-arvoon.

 

suolaisen ruoan himo

Friggsin maustettu kakku, Juusto ja ravintoarvot.

 

Liika natrium on haitaksi. Se turvottaa ja saattaa nostaa verenpainetta, ja myös munuaiset ovat kovilla liiallisen suolan saannin yhteydessä.

Jos tunnet himoa suolaisiin ruokiin, kuten sipsit, suolatikut, suolapähkinät, voimakkaat juustot, suolakurkut jne.) voi se olla elimistösi viesti siitä, että se tarttisi suolaa lisää. Liika suolan välttely ei siis sekään ole hyvästä.

 

Hyvää viikonloppua ja Black Fridayta kaikille! Ja osallistukee arvontaan, jee!
x Kipa

 

EDELLINEN KIRJOITUKSENI:

Välipäivät treenistä | Toinen koira tuli taloon!

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi
~ Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. ~