MIKSI ME VÄSYTÄÄN NIIN HELPOSTI?

Koska meillä vaan on ihan tuhottomasti kaikkea koko ajan. Koska haalimme asioita itsellemme, jatkuvasti. Koska emme osaa sanoa ei. Koska meiltä pyydetään tai vaaditaan jatkuvasti jotakin. Koska päivän sana on olla tavoitettavissa koko ajan. Koska virtuaalit ja verkostot. Koska mobiililaitteet. Koska ajan henki.

Miksi sitten teemme koko ajan jotain?

Koska haluamme tuntea, että meitä tarvitaan. Koska haluamme kiitosta. Koska haluamme tuntea yhteenkuukuvuuden tunnetta. Koska haluamme osallistua ja tuntea olevamme tarpeellisia. Koska haluamme olla hyväksyttyjä ja kelvata.

 

Väsymme, koska yritämme niin helposti olla kaikille kaikkea.
Ainoa haaste siinä on, että se on mahdotonta.

 

Oletko koskaan miettinyt odotetaanko tai vaaditaanko sinulta _oikeasti_ sitä kaikkea, mitä teet – vai voisiko ajatus odotuksista ja täytymisestä olla sittenkin oman pääsi sisällä?

Kuinka paljon sinä itse vaadit itseltäsi?

 

väsynyt ihminen

KUKA SINULTA VAATII?

Tein viime syksynä erään ison suuren liiketjun myymäläpäälliköille valmennusta. Heidän työnsä on todella hektistä. Päiviin ei mahdu taukoja, työ on fyysistä ja toisaalta myös alaisten luotsaaminen tuo oman henkisen kuormansa. Omalle tiimille halutaan olla läsnä ja heitä halutaan tukea.

Se on arvostettavaa. <3

Ainoa vain, että samalla omista yöunista tai vapaa-ajasta nipistetään. Koska puhelimeen vastataan. Tavoitettavissa ollaan, vaikka työvuoro loppui useampi tunti sitten. Monen kanssa tulee keskusteltua siitä, kuinka päivistä ”selviää” ajattelemalla ”kyllä mä jaksan”.

Ja silti ollaan väsyneitä. Jaksatko oikeasti, jos olet väsynyt?

Tiedättekö, mitä. Kuvailemani tunnolliset myymäläpäälliköt eivät ole ainoita. Meitä on moneksi. Meitä heitä, jotka tunnollisesti tekevät vapaa-ajastaan töitä ja ovat saatavilla. Tai jotka antavat itsestään muille tuhottomasti.

Olen huomannut itsessäni ihan samoja piirteitä. Vaikka lähtökohtaisesti duunini on sirpaleista ja teen työtä sieltä täältä. Kerran jouduin taitelemaan ja yhdistämään tyyliin PT-valmennuksen ja työhyvinvointivalmennuksen: tiiviin aikataulun puitteissa jäin asiakkaan parkkikselle istumaan autoon tekemään puhelinvalmennuksia ja muistiinpanoja vihkoon. Itseasiassa liikkuva konttorini oli todella toimiva ja rauhallinen työympäristö, eli pisteet siitä.

Ja kyllähän sitä haluaa olla vähän kaikessa mukana. Mun on tosi vaikea sanoa ei, opettelen itsekin sitä vielä. Olen taipuvsinen haalimaan paljon puuhaa, vaikka omat voimavarat tai aika olisi aivan minimissä.

…suutarin lapsilla ei ole kenkiä?

 

Loppupeleissä: kuka sinua vaatii olemaan koko ajan tekemässä jotain?

 

Yleensä se on ihminen itse ja meillä on ajatus siitä, että muut oikeasti odottavat meidän tekevän koko ajan jotain. Tai meillä on kuva itsestämme jonkun toisen silmin ja emme halua ajatuksen (illuusion) rikkoutuvan.

Tai mitä vaan.

Mutta loppujen lopuksi miksi vaadimme itseltämme niin paljon? Miksi emme etene pienin (tai pienemmin) askelin?

 

Emme voi olla kaikille kaikkea, sillä siinä voi palaa loppuun.
Jo yhden ihmisen auttaminen voi tuoda ilon tai yhden asian tekeminen
voi jo kyllä muuttaa maailmaa. Ei, ei koko maailmaa – mutta tämän ihmisen,
sinun tai yleisesti sen hetkistä maailmaa.

 

Joskus on siis hyvä vähän kaventaa fokusta: ottaa jopa vähän rennommin. On ookoo tehdä vähän vähemmän. #inhimillinenote

 

väsynyt ihminen

VAIN HYVINVOIVA SINÄ VOI AUTTAA MUITA

Kun voit hyvin, voit olla muille. Kun voit huonosti tai sinulla on haasteita voimavarasi ei riitä pitkälle. Väsyt. Vaikka kuinka haluaisit olla kaikille kaikkea on sinun tiedostettava, että realistisesti voit olla vain osan siitä mitä odotat. Eikä sinun tarvitse olla enempää, kuin ihminen. Väsyvä ja rajallinen olento.

Olet silti hyvä tyyppi, vaikka et ole kaikessa ja kaikille. Tarvitsemme myös minä -aikaa, ota sitä. Mitä sinä haluat ja tarvitset juuri nyt? Mitä kaipaat elämääsi lisää juuri nyt?

Jätä mennyt, unohda tuleva. Mitä voit tehdä tässä hetkessä? Ja hei: ei sun koko aikaa tarvi jaksaa. <3

 

Kaikkea hyvää,

x Kipa

 

Lue myös:

Toiveaihe: Kehonkuva | Kun ulkonäkö muuttuu painonpudotuksen myötä

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTubeBloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi
~ Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. ~