VOIKO PAINO PUDOTA LASKEMATTA KALOREITA?

Voi, ja siihen on muutama nyrkkisääntö. Niistä lisää tässä blogautuksessa. ♡

Olen kirjoittanut jonnin verran aiheesta aikaisemmin aiheella Miten jätin ruokien punnitsemisen?

 

laskematta kaloreita

Olin viime viikon maanantaina Painonhallintaohjausyhdistyksen jäsenillassa. Paljon tuli taas mielenkiintoista asiaa erityisesti säästöliekistä.

…MITEN?

Seuraavat neljä asiaa nostaisin esille kaloreiden laskemisen sijaan, joita mielestäni kannattaa ruokailuissa 80-prosenttisesti noudattaa. Loppu 20 pinnaa saa ja pitääkin muodostua rentoudesta. 🙂

 

1. Väistele ruokatarjonnan runsautta

Me eletään yltäkylläisyyden maailmassa eikä meiltä puutu ruokaa. 😀 Itseasiassa ruoan suhteen meillä on kaikki sen verran hyvin, että sillä voi jo hifistellä ja hipsteröidä.

Houkutuksia on joka puolella ja ihminen on niille hyvin altis. Ruokaärsykkeitä on joka puolella ja altistumme niille tietämättämme.

Tule siis tietoisemmaksi ympärillä olevista ”kiusauksista” äläkä anna niille valtaa. Muista, mikä on tavoitteesi ja anna sen näkyä valinnoissasi.

Vähän liian helposti ajatellaan, että painonhallinta on kiinni pelkästään tietoisista valinnoista. Ei pelkästään ja siksi on hyvä tulla tietoiseksi myös niistä asioista ympärilläsi, jotka tiedostamatta hiipivät ärsyttämään mielihalujasi ja testaamaan taistelutahtoasi. 😉

 

2. Säästä sokeripitoisissa juomissa

Tämä ei ole kaikille se juttu, mutta oikeasti jotkut juovat esim. litran tuoremehua päivässä (helposti noin 450 kcal) tai juovat energiaa muussa muodossa kurkusta alas.

Juomista harvoin lähtee nälkä eli niiden kylläisyysvaikutus on kovin heikko – vaikka niissä olisi sokeria. Lisäksi haasteeksi muodostuu usein se, että juoduista kaloreista huolimatta muuta ruokaa syödään entiseen malliin.

Jättämällä limut, energiajuomat ja mehut (Ekä turhat alkoholidrinksut 😉 ) pois voit itseasiassa ”säästää” jopa 200-400 kcal per päivä. Tämä vastaa jopa yli viiden kilon painonpudotusta.

 

laskematta kaloreita

Pienempi lautanen = pienempi ruoka-annos. 🙂

 

 

3. Tarkista annoskoot ja pysy maltillisessa pakkauskoossa

Tavallista suurempi annos tutkitusti saa meidät syömään enemmän. On myös huomattu, että mikäli tarjolla on runsaasti ruokaa ja valikoimaa, niin syömme enemmän.

Lisäksi lautasen koolla kannattaa kikkailla: syömme enemmän suuremmalta lautaselta. Miksi? Koska isommalla lautasella tavisannos näyttää vajaalta, jolloin siihen tiedostamatta tulee otettua enemmän.

Tämä kaikki tarkoittaa myös sitä, että kaupassa kannattaa kiinnittää huomiota pakkauskokoon. Toki täytyy olla realisti: onhan isommat pakkauskoot suhteessa pienempiä halvempia. Mutta riittäisikö karkkipussin sijaan esim. karkkirasia tai XXL Pepelakun sijaan pienempi lakupötkö? Suklaalevyn sijaan patukka tai leipäpussillisen sijaan pari sämpylää paistopisteestä?

 

4. Runsaskaloristen eli ns. energiatiheiden ruokien vähentäminen

Tiesitkö, että mahalaukkusi pystyy aistimaan vain ruuan määrää? Tämä tarkoittaa sitä, että tulet yhtä kylläiseksi kahdesta samankokoisesta ateriasta, koska ne venyttävät mahalaukkuasi yhtä paljon.

On siis väliä vedätkö ”normaalia kotiruokaa” tyyliin keitettyjä perunoita ja lihakastiketta tai makaronilaatikkoa, kuin esimerkiksi grammamäärällisesti saman määrän hampurilaista ja ranskalaisia tai vaikka kermaperunoita ja kalapuikkoja: jälkimmäisten energiatiheys on suurempi. Samalla määrällä ruokaa koneeseen tulee enemmän kaloreita.

Tämä selittää myös sen, miksi perinteinen lautasmalli on vaan niin toimiva. Siinä on puolet annoksesta kasviksia, joiden energiatiheys on pieni.

 

 

Miltä nämä kuulostaa? Tuntuuko konkreettisilta seikoilta toteuttaa? 🙂

 

Hoplaa! Näihin kuviin ja tunnelmiin, ihkua viikkistä!

x Kipa

 

Ps. Muista äänestää Inspiration Blog Awardseissa lempiblogiasi! ❤

 

 

Äänestä blogiani Inspiration Blog Awardseissa

Äänestä blogiani Vuoden Energisin -kategoriassa. Tässä sarjassa ehdolla olevat vaikuttajat ovat motivoineet muita tekemään parempia ratkaisuja arjessa sekä luoneet ympärilleen tsemppihenkeä ja hyvää fiilistä!

 

Klikkaa kuvaa & vaikuta!

äänestä

♡♡♡ Kiitos! ♡♡♡