Tee ainakin nämä kolme asiaa terveytesi hyväksi
Missä se näkyy, että ihminen, minä tai sinä, on terve?
Mitä sinulle tarkoittaa olla terve?
Mitä saat elämääsi, kun olet terve?
Minun määritelmäni ja merkitykseni terveydelle saattaa hyvinkin poiketa sinun määritelmästäsi. Elämmehän eri elämiä, tulemme eri lähtökohdista ja meillä on erilainen meitä muokkaava historiamme.
Terveys merkitsee minulle mm. seuraavia asioita:
- mahdollisuutta ja halua nauttia elämästä
- sairauksien poissaoloa, fyysistä vastustuskykyä
- läsnäoloa, kohtaamisia ja hymyä, psyykkistä vastustuskykyä
- hauskanpitoa, elämäniloa, energiaa
- lapsenmielisyyttä ja lapsenmielistä uteliaisuutta: jaksan kiinnostua asioista spontaanisti
- mahdollisuutta ja halua liikkua ja liikehtiä
- omatoimisuutta, uskomista itseensä ja kykyihinsä, itseensä luottamista
- itsestään huolehtimista ja itsestään välittämistä
- monipuolista ruokavaliota
- laadukasta ja levollista yöunta
- elämänhallintaa
Nämä tulivat ensimmäisinä mieleeni. Itseasiassa melkoinen lista. Tämä voi olla yksi syy, miksi terveys on jatkuvia valintoja: terveyttä ei ole vain yksi yksittäinen tekijä tai valinta. On oltava jatkuvasti alerttina ja tietoinen valinnoistaan – samalla kuitenkaan olematta liian nipo tai menettämättä yleistä rentoutta.
Olisi kiva, jos olisi tehnyt listauksen noin 10 tai 20 vuotta sitten. Miltä listaus näytti? Osaisinko edes listata noin montaa asiaa vai miettisinkö vain kokonaan muita asioita? Käsitys terveydestä varmasti vaihtelee elämäntilanteiden myötä.
Kuka muu on joskus listannut, mitä terveys sinulle tarkoittaa? Tuliko pitkä vai pätkä lista? 🙂
KOLME TÄRKEINTÄ TERVEYSTEKOA
Jos pitäisi sanoa kolme asiaa, jotka olisivat mielestäni tärkeimmät terveysteot, mitä listaisin?
Tää on muuten hyvä kysymys, arvaatteko miksi? Valmennukseeni (”Hyvinvointivalmennus”) tulee hyvin usein ihmisiä, jotka esim. tulevat katsomaan mikä homman nimi on, koska työnantaja tarjoaa mahdollisuuden työhyvinvointivalmennukseen. Toisaalta kun monelta kysyy, että mihin asiaan he haluavat valmennusta he vastaavat, ettei oikein tiedä.
Tästä syystä oikeastaan lähtisin purkamaan hommaa siitä, että mihin kolmeen terveysasiaan juuri sinä kaipaat kohdallasi muutosta?
Tästä se homma parhaimmillaan lähtee purkautumaan.
Jos et tiedä, mihin haluat muutosta et voi muuttaa sitä.
Koska onhan se vähän hassua ohjeistaa sinua aikaisemmin nukkumaan, jos jo menet omat arkijaksamisesi turvataksesi tarpeeksi ajoissa nukkumaan ja nukut riittävät yöunet. 🙂
Seuraavat ”top-3” eivät siis ole kiveenhakattuja suureita. Ne ovat mielestäni ainakin sellaiset kolme asiaa, jotka ovat todellinen terveysteko sinulle itsellesi. Jos jokin/kaikki niistä on sinulla jo kunnossa, niin tämä toimii silloin oivallisena tarkistuslistana: voit taputella itseäsi olkapäälle ja sanoa, ”hyvin mä vedän”. 🙂
1. Aktiivinen elämänasenne
Liike ja liikunta tulisi näkyä aktiivisesti asenteessamme pitkin päivää: tauotat työtäsi tai opiskeluitasi, vaihdat tylskenelyasentoa, käytät oikeasti portaita hissin sijaan, kuljet välimatkoja omilla lihaksillasi kävellen, juosten, pyöräille, teet kauppamatkoja hyötyliikkuen jne. Aktiivista elämänasennetta ei ole vain harrastaa jotakin liikuntaa.
Tottakai kaikki liike ja liikunta on himaan päin. On kuitenkin hyvä muistaa, että jos istut päivästäsi 8-10 tuntia ja siihen päälle kuljet matkasi autolla/julkisilla, niin yksi tunti liikuntaa ei riitä kumoamaan passiivisen elämäntavan tuomia terveysriskejä: saavutettavat terveyshyödyt jäävät pienemmiksi, kuin pitkin päivää tapahtuvalla arkiaktiivisuudella.
Omaksu siis aktiivisuus osaksi elämääsi, ei siitä irrallisena tekijänä. Sinä olet liikettä.
2. Nuku riittävästi
Ei tästäkään pääse yli eikä ympäri: uni se vaan on elämän perusedellytys. Ihminen kuolee täydelliseen unettomuuteen kahdessa viikossa. Uni vaikuttaa olennaisesti meidän pitkäkestoiseen muistiin. Jos muistimme otetaan meiltä pois meiltä lähtee aika paljon asioita, ihan jo liikemuisti muun muassa.
Ilman muistia et tietäisi kuka tai mikä olet tai mitä sinun pitää tehdä. Ei olisi identiteettiä, elämänhistoriaasi, puhetta…kaikkea olisi vaikeaa toteuttaa tai ymmärtää. Jo kaupasta kotiin kävely vaatii muistia.
Kaikki älyllinen toiminta perustuu muistiin.
Aikuinen ihminen tarvitsee 6-9 tuntia unta. Kunnioita väsymystä: mene nukkumaan illalla silloin, kun sinua väsyttää. Vältä roikkumasta kännykällä, telkkarisarjassa tai jossain ”en malta lopettaa tätä” -puuhastelussa.
Priorisoi omaa jaksamistasi, sillä hyvä uni on terveytesi perusta.
3. Positiivinen elämänasenne
Kaikki ei aina ole hyvää, mutta kaikesta voi aina löytää jotain hyvää. Ja ei. Positiivinen elämänasenne ei tarkoita sitä, että kaiken negiksen olemassaolo kielletään. Molempia tarvitaan.
On kuitenkin ihan eri asia nähdä asioissa hyvät puolet, kuin keskittyä huonoihin.
Hymy on asuste, joka pukee ketä tahansa. Ja kyllä: on totta, että olemme erilaisia. Toisella on sisäänrakennettuna enemmän hyvää vibaa, kuin toisessa. Kaikissa meissä kuitenkin on vibaa ja voimme valita tunteemme.
Sinun ei siis tarvitse olla sellaista, mitä et ole – nyt ei puhuta tekopirteydestä.
Hymylihasten harjoitteleminen aktivoi aivoja luoden onnellisuuden tunteita. Mikä tavoite sinulla tässä elämässä onkaan, niin teetkö matkaa sinne mieluummin huonontuulisena vai onnellisena?
Etsi syitä pysyä positiivisena. Ei se tee sinusta tekopirteää ihmistä. Se tekee sinusta ihmisen, joka keskittyy positiiviseen.
Hymyä ja liikunnan iloa loppuviikkoonne,
x Kipa
Kuvat: Veera Kurittu
Paikka: Esport Bristol
Tunti: Les Mills BodyAttack/Polar Club
LUE MYÖS:
Toisen ihmisen arvostelu voi satuttaa.
*** Seuraa minua ***
Facebook – YouTube – Bloglovin
*** Instagram: Coachingkira ***
<3