Toistuvasti ravintovalmennuksissa tulee eteen leipä – tai lähinnä se, että
valmennettava on lopettanut leivän syömisen.

Koska leipä lihottaa. 
Lihottaako leipä oikeasti?

 

LEIPÄ YKSINÄÄN EI LIHOTA

Ei se leipä yksinään lihota. On toki eri asia vetäistä pussi kerralla, kuin 1-2 viipaletta. Mutta kuten yleensä, myös tässäkin tapauksessa kokonaisruokavalio ratkaisee. Jos mietitään asiaa mustavalkoisemmin, niin leipä saattaa nostaa painoa, mikäli leipiä puputetaan ylimääräisinä välipaloina kaiken muun ruuan lisäksi.

Lisäksi on hyvä muistaa, että harva pupeltaa leipä ihan sellaisenaan. Myös leivänpäällisillä on väliä. Eli joskus nämäkin kalorit tipahtavat ruokavaliosta pois, kun leivän syöntiä vähennetään. Ei se ihan vaan pelkkä leipä siellä paina, vaan koko setti. 🙂

 

 

leipä lihottaa

 

LEIPÄ TURVOTTAA ?

No tämä voi olla totta, tästä moni raportoi. Turvotus on kuitenkin eri asia, kuin varsinainen lihominen. Turvotus voi tuntua suolistossa, mutta automaattisesti se ei tarkoita lihomista. Lisäksi Googletat minkä tahansa keskusteluketjun leivästä, niin jollekin sopii vaalea leipä ja jollekin tumma leipä. Joku on todennut, että leipä turvottaa eikä voi syödä sitä ollenkaan. Kas, voimme siis tehdä päätelmän, että olemme yksilöitä!

Leivän ruis, hiiva tai Fodmap-aineet saattavat turvottaa joitakin ihmisiä. Pöhö on kuitenkin eri asia, kuin rasvakudos.

Rasvakudosta kertyy meille siitä, että energiaa tulee koneeseen enemmän, kuin kulutamme tai rasva-aineenvaihdunta on jostain muusta syystä (esim. stressi, sairaus, lääkitys) häiriintynyt.

 

Leipä ei automaattisesti tarkoita samaa, kuin energiaylijäämä.

 

Leivästä on tehty automaattipahis, jota tulee vältellä. Ihan jokaisessa ravintokeskustelussa tulee esiin leipä. Kun sen on jättänyt pois tai se pitäisi jättää pois.

Yhä palataan siihen, että leipä yksinään ei lihota, vaam ruokavalion kokonaisuus ratkaisee.

 

leipä lihottaa

ET OLE EPÄONNISTUNUT IHMISENÄ, JOS SYÖT LEIPÄÄ

Ja se syyllisyyden tunne! Jestas, mikä syyllisyyden tunne leivän syöntiin liittyy! Miksi? Koska leipä on pahis. Se lihottaa meidät kaikki ja on tosi huono juttu syödä leipää. Koska hiilihydraatit.

Elintavat ovat aina kokonaisuus ja uskaltaisin väittää nykypäivän kiireen, stressin ja vähäisen unen yhdistettynä vähentyneeseen arkiliikuntaan olevan enemmänkin painon nousun juttu – ei leipä.

Toinen seikka on kiellot ja rajoitteet, tiiättekö. ”Älä mieti punaista”. Mitä tapahtuu?

NO SÄ MIETIT PUNAISTA!

Mikäli kiellämme itseltämme totaalisesti leivän, niin usein sitä todennäköisemmin alkaa tekemään vielä enemmän mieli. Siitä tulee peikko. Se kummittelee mielessä. Kun sitä sitten syömme, niin tulee morkkis ja helposti ajattelemme ”homman olevan jo pilalla”. Joten ehkä sitä menee vielä lisää – vähän sama ilmiö, kun helposti makean suhteen.

Siksi välillä toivoisin, että osaisimme höllätä otetta leivän – ja ylipäätään syömisen – suhteen siinä, että ottaisimme hieman rennomman asenteen.

 

Kokonaisuus ratkaisee eikä aina voida osoittaa yhtä tiettyä tekijää sormella.

 

Usko tai älä, se leipä saattaa hyvinkin mahtua sinne ihmiseloon.

 

Kivaa päivää,
x Kipa

 

Tsekkaa alennuskoodi Polarin tuotteisiin:

Käytä alekoodi Polar Shopin tuotteisiin!

 

*** Seuraa minua ***

FacebookYouTubeBloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira_wellness ***

hyvinvointi

<3