Tiedättekö, kun hirveän usein alamme tyyliin sunnuntaina murehtimaan seuraavaa viikkoa. Kun olis taas niin hitokseen puuhaa. Jotkut ihmise taas murehtivat lähtökohtaisesti paljon. Murehtiminen on ok, eli et ole huono ihminen. Silloin, kun huomaat murehtimisen vievän sinulta enemmän, kuin tuovan on hyvä toimia. Ohessa muutama vinkki siihen. 

 

Joskus itsekin olin melkoinen murehtija. Kai sitä vaan halusi luoda turvaa tulevaisuutta kohtaan pohtimalla mitä kaikkea tulevaisuudessa voisikaan tapahtua. Kunnes tajusin, että ei siellä tulevassa vielä kannata olla. Tärkeintä on tämä hetki. Kun kaikenlainen vatuloiminen ja vatvominen alkaa viedä huomiota olennaisesta – tästä hetkestä –  ja siitä, mitä ympärillä tapahtuu, niin on hyvä ajatus testailla erilaisia kikkoja omien ajatusten hiljentämiseen ja muokkaamiseen.

Voihan se myös olla, että sinussa on hitusen suorittajaa, kuten itsessäni? 🙂 Tärkeintä on, että saat sisäistä tasapainoa. Koska itsekin olen jonkun verran joutunut työstämään murehtijaluonnettani mm. siksi, että jossain vaiheessa alle 3-kymppisenä oli vähän epätietoisuutta siitä, mihin oikein olen tässä elämässäni menossa.

Hetkessä elämisen taitoa on pitänyt opetella. Ohessa muutama vinkki sinulle, mikäli tunnustaudut murehtijaksi. <3

 

 

murehtimisen vähentäminen

Liikunta ja liike auttaa kehon ja mielen yhdistämisessä. Meditaatiota on monessa muodossa. Itselleni pyöräily ja juoksu ovat meditatiivisia liikuntamuotoja. <3

EROON MUREHTIMISESTA

 

 1. Hyväksy se, että murehdit

Joskus ajattelemme joidenkin tunteiden olevan automaattisesti negatiivisia tai hyviä sen sijaan, että vain ottaisimme ne sellaisina, kuin ne ovat: tunteina. Kaikkea ei tarvitse arvottaa eikä sinun tarvitse tuntea huonommuutta siitä, että murehdit. Anna sen fiiliksen tulla. Tarjoa sille kahvit ja kysy, mikä viesti sillä on sinulle.

 

 2. Ota vatulointivartti

Edelliseen liittyen anna sen soida! Laita kello soimaan 15 minuutin päähän ja vatuloi sen ajan niin maan tosissaan. anna kaiken harmituksen tulla ja oikein kieri siinä. Laita kaikki tiskiin, anna palaa. Päätä, että kun 15 minuuttia on kulunut et palaa enää aiheeseen, vaan päästät irti ja jatkat matkaa.

 

 3. Mindfulness ja oman näköinen meditointi

Nyt ei välttämättä puhuta risti-istunnasta suitsukkeen tuoksussa ja kynttilänvalossa. Mikä rentouttaa sinua? Tee sitä! Jollekin se voi olla samoilua metsässä, jollekin se voi olla juoksumeditaatio, jollekin se voi olla pitsinnypläystä tai jollekin se on hengitysharjoituksia. Meditaatiota voi olla niin monessa muodossa. Pääasia, että yhdistät siihen mielen, liikkeen ja hengityksen: säilytä rauhallinen mieli ja tahti tekemisessäsi. Keskity tähän yhteen asiaan kerrallaan, poista virikkeet ympäriltäsi.

Anna hengityksen olla syvä ja rauhallinen, tunne kuinka hengitys siivittää tekemistäsi. Hengitys auttaa sinua hiljentämään vauhtia ja keskittymään tähän hetkeen ja sen hetkiseen tekemiseen.

Voit jopa käyttää eri aistejasi: mitä ääniä kuulet ympärilläsi, lähellä tai kaukana? Miltä tekeminen tuntuu kehossa ja missä kohtaa kehoa erityisesti on tuntemuksia? Miltä jokin maistuu tai miltä näyttää? 

Pyri olla arvottamatta tekemistäsi tai sitä, mitä aistit. Anna asioiden olla sellaisia, kuin ne ovat.

 

murehtimisen vähentäminen

Jokainen hetki on ainutkertainen. <3

 

4. Mennyt on mennyt ja tulevaa ei vielä ole tapahtunut

Hyvin usein mielemme vaeltaa. Mieli on joko menneessä ja vatuloi sitä tai sitten murehdit tulevaa. Mennyt on kuitenkin jo mennnyttä eikä siihen voi enää vaikuttaa. Tulevaa ei ole vielä tapahtunut, joten sitä ei kannata etukäteen surra. Kouluta mieltäsi pysymään tässä hetkessä, sillä tämän hetken valinnoillasi voit vaikuttaa.

Kun huomaat, että ajatus rupeaa harhailemaan ja ahdistut, palauta mielesi johonkin asiaan tässä hetkessä: mitä näet ympärilläsi? Mitä ympärilläsi tällä hetkellä tapahtuu? Kiinnitä huomiosi johonkin yhteen seikkaan ja tarkkaile tietoisesti sitä. 

Sen sijaan, että murehtisit tulevaa keskity yhteen hetkeen kerrallaan. Ota vastaan tuleva sitten, kun sen aika on ja sellaisena, kuin se on.

Muistuta itsellesi, että ajatukset ovat vain ajatuksia. Ne eivät pääse vahingoittamaan sinua, vaan voit valita mihin haluat energiasi keskittää.

Mitä tunteita haluat tuntea tänään? Siirrä huomiosi pois ahdistavasta ja keskity tekemään valintoja, joka palvelee tätä. 

Nyt on nyt ja tämä hetki on ainutkertainen. Älä anna sen lipua ohi, sillä tässäkin hetkessä on jotain hienoa ja uniikkia. <3 

 

 5. Päästä irti

Irtipäästämisharjoitukset ovat joillekin toimiva menetelmä päästää murehtimisesta irti. Voit esimerkiksi kirjoittaa lapulle kaikean, mikä sinua riipii tällä hetkellä. Kaiken siihen liittyvän. Tämän jälkeen revi paperi.

Tai voit miettiä ahdistavat ajatukset narun päässä olevaksi ilmapalloksi ja pitelet narua kädessäsi. Suuntaa ajatuksesi ilmapalloon: kaikki negatiiviset ajatuksesi ja tuntemuksesi ovat siinä. Päästä irti narusta ja katso, kuinka ilmapallo kohoaa ilmavirran mukana ylös taivaan tuuliin vieden huolesi ja murheesi pois.

Tai ehkä sinulle tulee jokin oma hyvä keino mieleen, jolla päästää irti?

 

 6. Keksi jotain muuta puuhaa, ota henkinen miniloma tai pidä tunnepäiväkirjaa

Joillekin toimii aikuisten värityskirjat, siivoaminen, spontaani tanssiminen tai askartelu. Tee jotain sellaista, joka saa sinut pois vellovista ajatuksista hetkeksi. Yleensä pienen välimatkan jälkeen asia tuntuu pienemmältä, kirkkaammalta tai siihen on muutoin helpompi pureutua.

Lakaista maton alle tunnetta ei tarvitse, mutta joskus miniloma tekee hyvää. Joskus myös murehtimisesta voi tulla tapa: sitä ei oikein osaa muunlaista tapaa käsitellä asioita. Ota hetkeksi miniloma koko touhusta ja päätä, että nyt saa jäädä vähäksi aikaa. Anna mielen keventyä ja keskity hyvään ympärilläsi. Jos tuntuu siltä, ettet saa oikein otetta siitä mitä pään sisälläsi tapahtuu pidä tunnepäiväkirjaa.

Tunnepäiväkirjaan voit kirjata ylös erilaisia tunteita, joita sinulle pompsahtaa ja kirjoittaa mikä sai aikaan kyseisen tunteen. Kun kirjoitat tunteistasi ylös opit jäsentämään ajatuksiasi tunteisiisi liittyen ja ymmärtämään paremmin, mitkä tekijät sinussa aiheuttavat ja minkälaisia tunteita. Tällöin niille voi paremmin tehdä jotain, kun ne ovat kirkkaampana mielessä eikä vain ympäri ämpäri päätä laukkaavia villihevosia.

 

 7. Muista, että muiden tunne on muiden tunne

Joskus tiellemme pompsahtelee ihmisiä, jotka eivät aina toivo sinulle hyvää. Sinun hyvä olosi tai menestyksesi on jostain kumman syystä heiltä pois.

Älä välitä heistä: muista, että heidän tunne on heidän tunne. Se ei tosiasiassa kerro sinusta mitään, vaan heidän suhtautumisestaan sinuun. Sinun ei siis tarvitse lähteä heidän tunteeseensa mukaan, vaan voit säilyttää oman linjasi.

Sen sijaan suhtaudu tällaisiin ihmisiin myötätunnolla: heillä on jokin syy käytökselleen ja ei johdu sinusta. Heillä voi olla jokin asia, jonka kanssa he eivät ole sinuta, mutta se nyt vain sattuu heijastumaan kenties sinuun.

 

 


Tiedän, että positiivisuutta toitotetaan vähän joka tuutista. Koita silti säilyttää positiivinen asenne: positiivisuus ei tarkoita sitä, että haasteita ei ole. Tai että negatiivisuutta vähätellään tai sen olemassaolo kielletään. Positiivinen asenne on valinta keskittyä eteenpäin vieviin asioihin ja kääntää kohtaamasi haasteet mahdollisuuksiksi.


Mitä vinkkejä teille tulee aiheeseen? 🙂

 

Aurinkoa,

Kipa

 

PS. Jos olet uusia treenikuteita vailla, niin käy kurkkimassa Yvetten verkkokauppa. Saat sieltä koodilla KIRA20 alennusta normaalihintaisista treenivaatteista, uima- ja vapaa-ajan vaatteista sekä asusteista.

 

Artikkelikuvat: Noora Vanhala

 

 

OSALLISTU HYVÄNTEKEVÄISYYTEEN!

Osallistu hyväntekeväisyyteen tilaamalla Coachingkira20-koodilla Foodinin verkkokaupasta: liikunta kuuluu kaikille!

 

FITNESSMALLI 2018 -FINALISTI

Fitnessmalli 2018 -finalisti – mitä liikunta-alan koulutusta minulla on?

Foodin – jyväskyläläinen perheyritys

Fitnessmalli 2018 – miksi hain kisaan?

 

*** Seuraa minua Instassa: @coachingkira_wellness ***

coachingkira

Fitnessmalli 2018 finalisti #2