On täysin luonnollista, että aika ajoin painonpudotusprojektiin tai painonhallintaan turhautuu. Jossain vaiheessa yleensä nimittäin käy niin, että hyvän alun jälkeen paino alkaa jumittamaan. Sinua alkaa turhauttaa, koska teet kaiken by the book ja sinulla on ollut hyvä hööki päällä.

Missä siis vika?

 

Koskaan ei oikeastaan voi tasan ennustaa, millä vauhdilla kenenkin paino putoaa. Tutkimattomat ovat kehon tiet. Se mikä toisella menee haipakkaa voi toisella tapahtua etanan vauhtia.

 

Välistä onkin hyvä pysähtyä miettimään omia odotuksiasi tavoitteesi suhteen: onko painonpudotustavoitteesi ja aikataulu realistinen? Mahtuuhan touhuun myös vähän rentoutta?

 

On hyvä muistaa, että mieli menee edeltä. Keho tulee vasta perästä.

 

päästä irti kontrollista

 

Joskus mieli on malttamattomampi saavuttamaan tuloksia, kuin mitä kroppa voi saada aikaan. Sinulla on todennäköinen ajatus siitä, missä ajassa haluat saada esimerkiksi tietyn kilomäärän tippumaan. Tarkkaa ennustusta ei oikeastaan voi kuitenkaan taata.

 

Turvallinen painonpudotusvauhti on -500 g viikossa. Tämän pohjalta sinun kannattaa tehdä realistiset suunnitelmat – arjen askareet, oma energiasi ja elämänrytmisi huomioiden.

 

Keho on hassu siitä, että se vain ei toimi samalla tavalla, kuin mieli. Joskus saattaa tuntua jopa siltä, että keholla on aivan oma elämänsä. Painonhallinta nimittäin on käsite, jota kehosi ei tunne – mielesi sen sijaan tuntee.

 

Mieli pyrkii kontrolloimaan asioita. Kontrolloimalla asioita saamme hallinnan tunnetta. Haaste onkin siinä, että kehoa ei aina voi kontrolloida.

 

päästä irti kontrollista

MIETI, MIKSI SINULLA ON TARVETTA KONTROLLOINTIIN

Pelko on yksi alkukantaisimmista tunteistamme. Ensisijaiset tunteemme ohjaavat meitä voimakkaimmin. Painonpudotus vaihtuu usein syömisten ja liikunnan kontrollointiin.

Kontrolloimiseen liittyy usein pelko kontrollin kadottamisesta.

Ja kun kontrollisi pettää, saatat saada ahdistuksen tunteita ja kokea jopa epäonnistumista. Ja mitä tapahtuu, kun ahdistut asiasta, jota yrität kontrolloida?

Alat kontrolloimaan lisää. Kuka on joskus muuten aloittanut karkkilakon?

 

Karkkilakko on tyypillinen esimerkki kontrolloimisesta.

 

Kuulostaako sinusta seuraava kaava kuinka tutulta:

  • Tänään aloitan kuukauden karkkilakon, en syö mitään makeaa, sokeria, leivonnaisia/kakkuja, makeutusta jne.
  • Tarvittaessa pidän herkkupäivän kerran viikkoon, jolloin saan syödä herkkuja vapaammin – en syö tietenkään mitä sattuu, vaan sallin itselleni normaalin määrän herkkuja.
  • Vähän se harmittaa kieltäytyä kaikesta hyvästä, mutta itselleni totaalilakko toimii parhaiten, sillä muuten repsahdan.

 

Lähtökohtaisesti hyvä ajatus! On hienoa, että olet päättänyt vähentää herkkujen syömistä. <3 Ja huom: aika usein totaali-irroittautuminen hetkeksi esimerkiksi sokerista helpottaa sokerista irtipäästämistä, eikö?

Mikä pitkällä tähtäimellä tässä kuitenkin muodostuu haasteeksi on juuri kontrolli.

 

Ajatellaanpa sama stoori, mutta puhutaan vain asioiden oikeilla nimillä:

  • Tänään aloitan kontroilloimaan makean syöntiäni kieltämällä itseltäni kaiken makean, sokerin, leivonnaiset/kakut, makeutukset jne.
  • Pidän herkkupäivän kerran viikkoon, jolloin höllään kontrollia ja sallin itseni syödä herkkuja vapaammin – aloitan parhaimmillaan syömään heti aamusta ja vähän mitä sattuu, koska nyt kun on herkkupäivä ja olen ollut viikon tosi kiltisti
  • Tuntuu vaikealta kieltää itseltäni kaikki kiva, sillä pelkään jossain vaiheessa menettäväni kontrollin ja repsahtavani

 

Kontrolli on ajatuksesi taustalla jatkuvasti. Sellainen miniriiviö takaraivossasi. Se, että kontrolloimme asioita ei ole painonhallinta- tai elämäntapamuutosajattelua. Se on asioiden hallitsemista. Rentous on pitkäjänteisempää ja kontrolloimisen sijaan puhuisinkin järkevästä itsehillinnästä.

 

Elämäntapa- ja ajattelumuutos on kokonaisen ajatusmaailman, sisäisen puheen ja omien uskomusten, itseensä luottamisen ja irtipäästämisen matka.

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mitä oikeastaan haluat kontrollilla saavuttaa? Miksi kontrolloit? Ja ennen kaikkea mitä sinä todellisuudessa kontrolloit?

Yleensä taustalla on jokin tunne. Mahdollisesti tunne, jota emme halua kohdata. Mikä tunne sinulla on kontrollin taustalla?

 

HUOM:
Automaattisesti painonpudotus ei tarkoita kontrolloimista – joskin helposti se menee siihen. Tämä kirjoitus on omistettu sinulle, joka samaistut tekstiin. Toivon, että kirjoituksestani on juuri sinulle hyötyä. <3

 

päästä irti kontrollista

TILALLE VAPAUS 

Vapaus on luottamusta siihen, että siipesi kantavat. Painonhallinnassa vapaus on luottamusta ja uskoa itseesi – vapaus tehdä tavoitteidesi mukaisia valintoja.

Sinä pystyt siihen, sillä sinulla on avaimet omaan hyvinvointiisi.

 

Sinun oma sisäinen puheesi luotsaa sinua läpi matkan. Joten ensisijaisesti kun teet päätöksiä painohallinnan tai -pudotuksen suhteen tunnista tämä: kontrolloitko vai annatko siipiesi kantaa?

 

Muista myös, että jokainen pudotettu gramma ja kilo on aina jotain. Ne ovat askel lähemmäs tavoitettasi ja ne ovat osa sinun kokonaistavoitettasi. Kyllä, matka tuntuu joskus pitkältä – mutta se on sen arvoinen.

Joten pysy vahvana ja anna siipiesi kantaa! Olet joka tapauksessa lähempänä tavoitettasi, kuin aloittaessasi. 

 

Ihanaa viikonloppua,
x Kipa

 

OSALLISTU HYVÄNTEKEVÄISYYTEEN!

Osallistu hyväntekeväisyyteen tilaamalla Coachingkira20-koodilla Foodinin verkkokaupasta: liikunta kuuluu kaikille!

 

FITNESSMALLI 2018 -FINALISTI

Fitnessmalli 2018 -finalisti – mitä liikunta-alan koulutusta minulla on?

Foodin – jyväskyläläinen perheyritys

Fitnessmalli 2018 – miksi hain kisaan?

 

*** Seuraa minua Instassa: @coachingkira_wellness ***

coachingkira

Fitnessmalli 2018 finalisti #2