Motivaatio on aika häilyvä asia. Välillä sitä on, välillä sitä vaan ei ole. Se ei ole itsestäänselvästi kaikilla aina tapissa, vaan joskus sitä yksinkertaisesti koetellaan. Ja se on ok. Ihan kuin hyvinvointi ei motivaatiokaan ole pysyvä tila. Hyvinvointi on jatkuvia valintoja ja tietynlaista pitkän linjan tähtäimen toteusta. Ei niinkään lyhytjänteistä puuhastelua. Sama homma motivaatiossa. Miten siis pitää motivaatiota yllä?

 

 

NÄIN PIDÄT YLLÄ MOTIVAATIOTA

Koska olen liikunta- ja hyvinvointialalla töissä, niin kirjoitan nimenomaan siitä, miten ylläpitää motivaatiota liikunnan ja ruokailujen suhteen. Toki FF on portaalinakin jo lähtökohtaisesti treeni- ja lifestylehenkinen, joten juttujeni on luontaista hyöriä juuri liikuntamotivaation tai elintapoihin liittyvän motivaation ympärillä.

Ota matkaan ne vinkit, jotka kolahtavat sinuun – kaikkea ei tarvitse soveltaa eikä kaikki vinkit edes kosketa kaikkia! 🙂

 

motivaation ylläpitäminen

Käytiin Rukalla City Survivors -kisoissa Fitnessmalli 2018 finalistien kanssa nyt viime lauantaina. Mun tehtäväni oli…yllätys yllätys MOTIVOIDA jengiä lähtö- ja maaliviivalla eli olin juontotiimissä. 😀

 

 

1. Realistinen tavoite

Tästä syystä aloitin viikon kirjoittamalla tavoitteista. Ilman konkreettista toimintaa ei ole tavoitetta. Kun pohdit mitä oikeasti haluat muista nykyhetken realiteetit.  Tavoite ei saa olla liian suuri tai epärealistinen, sillä tällöin se ennemminkin epämotivoi.

Jos tavoitteesi on lisätä vaikka askelia mittariin ja tällä hetkellä kävelet 6000 askelta päivässä pohdi onko realistista oikeasti lähteä tavoittelemaan heti 10 000 askelta? Mitäs jos asetatkin tavoitteeksi, että kävelet 7000-8000 askelta päivässä?

Onko täällä makeahiiriä? Niitä, joilla makeaa menee joka päivä? Jos tavoitteesi on makeansyönnin vähentäminen onko totaalikieltäytyminen realistista tai sopiiko se sinulle? Rajoitukset ja kiellot voivat oikeasti kääntyä itseäsi vastaan. Tavoitteesi voi yhtä hyvin olla vaikka makean syönnin vähentäminen kerran-pari päivää viikossa niin, että nautit sitä kohtuudella. Vaihda suklaalevy patukkaan, osta puolet pienempi pussi, karkkiaski tai vaikka tikkari.

Tavoitteen on hyvä olla tarpeeksi pieni, sillä liian suuren tavoitteen haukkaaminen saattaa lannistaa.

 

2. Roomaa ei rakennettu päivässä

Ai että, mikä klisee. Mutta toimiva. Muista, että muutos vie aikaa. Jos oikeasti haluat poisoppia jostain ja oppia uuden tavan tilalle (esim. syön vähemmän makeisia ja lisään kasviksia ruokavaliooni), niin muutos vie miltein 70 päivää! Tarkalleen 66 päivää. Eli ei, yksi viikko tai kolme päivää ei vielä ihmeitä tee, vaikkakin se on loistava alku – stay strong!

 

 

 

motivaation ylläpitäminen

Kiitos, Anna, kuvasta! Ja kiitos kaikille kisaajille, olitte mahtavia!

 

3. Oi mä repsahdin!

Unohda käsite repsahdus. Turhaa negistelyä. Olet ihminen ja arkea tapahtuu. Ei sitä aina voi vetää täydellisesti ja kävellä niiden donitsien ohi Tai joskus sohva vaan kutsuu enemmän. Älä lannistu. Palauta mieleesi tavoitteesi ja se, mikä tunne sinulla on tavoitteessasi. Millainen olo sinulla on tavoitteessasi? Millaista elämää elät? Keskity niihin, vältä keskittymästä itsesi ruotimiseen. Meni jo!

 

4. Kannusta itseäsi

Vähän edelliseen liittyen: muista se kuuluisa sisäinen puhe! Itseäsi lyttäämällä et saa pitkäjänteisiä tuloksia. Sen sijaan uskomalla itseesi ja kannustamalla itseäsi saat. On kivempi tanssia sateessa, kuin istua kalliolla märkänä ja manata maailmaa. 😉

 

motivaation ylläpitäminen

Motivaation ylläpitämisessä oman sisäisen puheen lisäksi ratkaisee porukka: hakeudu samanhenkiseen porukkaan, kuin mitä itse olet. Yhdessä olette enemmän! Kiitos, Tuukka, kun sai olla messissä Rukalla! 🙂

5. Suunnittele

Suunnittelu on oikeasti puoli ruokaa. Tää liittyy olennaisesti arkesi realiteetteihin, voimavaroihisi sekä lähtötilanteeseesi. Huomioi suunnitelmassa arkirytmisi: mikä on oikeasti sinulle mahdollista toteuttaa? Jos arkirytmisi on kiivas ja päivä täynnä puuhaa jaksatko oikeasti herätä aamuneljältä salittamaan tai mennä iltakympiltä lenkille? Niinku for real. 🙂

Vai kannattaako mieluummin ympätä pitkin päivää jonkin sortin hyötyliikuntaa pienissä erissä? Kaikki liikunta ja liike on kotiin päin.

Entä kannattaako ruokia lähteä punnitsemaan, jos tiedät sen vievän liikaa energiaa tai aikaa? Vai pitäisikö sittenkin vain suosiolla oppia kuuntelemaan itseään ja kehon tarpeita?

 

 6. Lupa levätä

Käsi ylös, kuka on kone? Veikkaan, että melko vähän nousee tassuja. Tämä johtunee kaikkein eniten siitä, että kukaan ei ole kone. un olet oikeasti väsynyt ja koet tarvitsevasi taukoa treeneistä, niin ota. Tai joskus miniloma ihan vaan painonpudotuksesta voi tehdä hyvää.

Tämä ei tarkoita, että homma heitetään lekkeriksi: on eri asia heittää homma reisille, kuin harjoittaa järkevää itsehillintää. Unohda joko-tai -ajattelu, asioita voi myös tehdä vähän siltä väliltä.

Voithan aina tehdä jotain kevyttä liikuntaa: samoile luonnossa, joogaa tai venyttele, käy rauhassa pulikoimassa. Ei liikunnan tarvitse joka kerta olla maksimisuoritus.

 

 

Näillä eväillä eteenpäin? Jäikö joku hyvä vinkki uupumaan, mikä?

 

Motivoivaa viikkoa kaikille!
x Kipa

 

 

 

OSALLISTU HYVÄNTEKEVÄISYYTEEN!

Osallistu hyväntekeväisyyteen tilaamalla Coachingkira20-koodilla Foodinin verkkokaupasta: liikunta kuuluu kaikille!

 

FITNESSMALLI 2018 -FINALISTI

Fitnessmalli 2018 -finalisti – mitä liikunta-alan koulutusta minulla on?

Foodin – jyväskyläläinen perheyritys

Fitnessmalli 2018 – miksi hain kisaan?

 

*** Seuraa minua Instassa: @coachingkira ***

coachingkira

Fitnessmalli 2018 finalisti #2