Mä välillä saan näppylöitä siitä, kuinka sosiaalisessa mediassa idealisoidaan arkea ja elämää. Aamupalat asetellaan ja filtteröidään, kuvia muokataan raisusti ennen julkaisemista, kuvakulmat hiotaan, otetaan useampi otos ja esille tuodaan helposti vain sitä kaikkea täydellistä ja ideaalitilannetta muistuttavaa materiaalia. Myös ulkonäkö on saanut suuren roolin somessa. Selfie- ja belfiekulttuuri tekevät sen, että kuvakulmilla ja vaatteilla haetaan mahdollisimman paljon tykkäyksiä. Itsetunto nivoutuu superhelposti nykyään sekä vertailun, että kuvatykkäysten varaan. Some aiheuttaa monelle paineita olla tietyn tyyppinen, oloinen tai näköinen. 

 

Haluan sanoa, että on eri asia jakaa motivaatiota ja inspiraatiota. Fiilistellä saa ja pitääkin. Mutta että jatkuvasti feedin täyttää idealisoitu kuva siitä, miltä ruoka näyttää tietyssä valossa, kuvakulmassa ja filttereiden jälkeen…uskaltaisin väittää, että harvalla konkreettisesti on tällaiseen aikaa omassa arjessaan.

Onkin hyvä muistaa, että monelle some on työ. Työ on kuvata mahdollisimman visuaalisia aterioita, kokonaisuuksia, hetkiä, asioita…koska some on heille työtä heillä on siihen aikaa. Yhden täydellisen kuvan ottamiseen käsittelyineen, otoksineen ja yrityksineen saattaa vierähtää useampi tunti.

On siis syytä muistaa, että me olemme kaikki erilaisia. Elämme eri elämiä ja erilaista arkea. Sinun ei tarvitse tehdä asioita samalla tavalla, kuin muut – eikä missään nimessä kokea siitä painetta. Sinä olet sinä ja sillä sipuli!

 

 

sosiaalinen media ja itsetunto

 

 

MIHIN _SINÄ_ OLET MENOSSA?

Olen aikaisemminkin kirjoittanut aiheesta yhden itseäni koskevan keissin kautta. Jodelissa oli joku kommentoinut minua. No, otinko itseeni? Lue täältä.

Kun pörräät somessa on todella tärkeää muistaa kuka sinä olet. Mihin sinä olet menossa? Mikä on sinulle tärkeintä juuri nyt ja mihin sinä haluat aikasi käyttää.

Suomalaiset nuoret käyttävät vähintään 14-18 tuntia viikossa sosiaalisessa mediassa. Se on aika paljon. Joskin siihen sisältyy myös yhteydenpitoa ja keskustelua, ei pelkästään Instagram-kuvien läträämistä tai Facebook-päivitysten lukemista.

Kun luemme kuvatekstejä esimerkiksi Instagramissa, niin luemme ne aina tietynlaisten omien linssiemme läpi. Löydämme tekstistä ja kuvista sitä, mihin keskitymme.

Tee testi: avaa IG ja selaa kuvia. Mitä ajatuksia itsesi ja oman elämäsi kautta sinulle syntyy? Mietitkö enemmän sitä, että ”voi vitsi, kun en ole tuollainen” tai ”voi että, kun minulla ei ole tuota/tuollaista” vai mietitkö enemmän, että ”oo, onpa siistiä” tai ”vau, mitkä popot tai mikä kroppa”?

 

sosiaalinen media ja itsetunto

 

KESKITY SOMESSA MIHIN KESKITYT

Jos sosiaalinen media aiheuttaa sinulle paineita ja jopa tunkee ihon alle itsetuntoosi, niin pohdi seuraavaa.

Usein tiedostamattamme keskitymme juuri siihen mihin keskitymme, esimerkiksi vertailemaan itseämme somessa muihin omaa itseämme vähätellen tai ruotien (”kun minulla ei/minä en ole”…tai ”minä en ikinä saisi/saavuttaisi…”).

Tarkastele tätä omaa sisäistä ääntäsi. Minkälaisilla linsseillä katsot sosiaalista mediaa? Miten ajattelet itse itsestäsi?

On tärkeää tietoisesti harjoittaa arvottamatta jättämistä. Liian helposti arvotamme itseämme sen kautta, mitä näemme somessa. valitettaan usein koemme riittämättömyyden tunnetta, koska emme ole samanlaisia tai emme tee jotain vastaavaa. Ei sun tarvitse.

Sulla on eilainen, oma elämäsi ja sen pitää olla sun näköinen & oloinen.

¨Kun sinä itse kannustat itseäsi ja muistat huomata itsestäsi myös hyviä asioita saat puskuria sosiaaliseen mediaan. Kykenet muistamaan, että sinä olet omanlaisesi, hieno ja riittävä, yksilö. <3

 

Tällä viikolla teemana siis sosiaalinen media ja itsetunto – stay tuned! Toivon, että mitä tahansa tämän viikon aikana aiheesta mieleesi tuleekin tai mikä mieltäsi askarruttaa, niin kommentoit, otat kantaa tai laitat viestiä IG:ssä (@coachingkira). <3

Tehdään tästä viikosta hyvä!
x Kipa

 

 

 

OSALLISTU HYVÄNTEKEVÄISYYTEEN!

Osallistu hyväntekeväisyyteen tilaamalla Coachingkira20-koodilla Foodinin verkkokaupasta: liikunta kuuluu kaikille!

 

FITNESSMALLI 2018 -FINALISTI

Fitnessmalli 2018 -finalisti – mitä liikunta-alan koulutusta minulla on?

Foodin – jyväskyläläinen perheyritys

Fitnessmalli 2018 – miksi hain kisaan?

 

*** Seuraa minua Instassa: @coachingkira ***

coachingkira

Fitnessmalli 2018 -kisa päättyy lokakuussa!