Kesälomille, lomps! Ja kauhea paniikki siitä, että nyt paino nousee. Treenattua ei tule normaaliin tapaan, kesäherkut ja grilliruoat maistuu, reissussa lomadrinkit altaalla on must, on kesähäitä ja muuta pippaloa…Ihana, kun on loma!

 

Ihanaa lomaa kaikille teille, joilla on kesäloma! Itse vedän jumppia läpi kesän, mutta työhyvinvointivalmennuksista tulee vähän pakostikin aina pidempi kesäloma. Kaikki työssäkäyvät, kun ovat lomalla kesän. 😀

Lomastressiä aiheutuu hyvin usein kuitenkin syömisistä ja huolesta, että paino nousee lomalla. On syömistä ja juomista eikä treenattua tule samaan tapaan. Lue alta, mitä kannattaa lomallakin huomioida ja vältä lomakilot.

 

 

vältä lomakilot

UNOHDA DIEETTI

Ensimmäisenä unohda kaikenlainen dieettiajattelu. Unohda kalorien laskeminen, sillä pitkällä aikavälillä se mitä suurella todennäköisyydellä ei toimi. Lue täältä miksi.

Dieettiajattelu vähentää ruokailuistasi spontaaniutta ja monipuolisuutta. Rentous ruokailuissa toimii paremmin, kuin tiukka kontroll0iminen. Ihan jo siksi, että kontrolloiminen saa sinut nimenomaan ajattelemaan sitä, mitä yrität juosta karkuun: ruokaa, herkkuja, syömistä, ”sortumista”…

Lomalla saa säilyttää rentouden. Ole kuitenkin tarkkana sen suhteen, että se on ennemminkin järkevää itsehillintää. Lopeta syöminen ruokapöydästä, grillipöydästä tai lomabuffasta, kun olet täynnä – ei silloin, kun olet ähkyssä. Ei kannata myöskään syödä vain siksi, että a) ruokaa on jäljellä/saatavilla tai b) olet maksanut siitä.

Keskimäärin muuten suomalaiset syövät esimerkiksi laivojen buffetissa n. 1,5 kg ruokaa. Ei ihme, että on ähky!? 😀

 

vältä lomakilot

 

Huomaa myös omat ajatuksesi esimerkiksi herkuttelussa. Aika usein ajattelemme, että ”annamme itsellemme luvan” syödä herkkuja nyt jonkin aikaa ja sitten ”loman/viikonlopun/tämän illan jälkeen” taas palaamme ruotuun. Tällöin hyvin usein tuleekin vedettyä homma överiksi, koska ajatuksena on, että ”huomenna en sitten syö mitään herkkuja”.

Rentoon ruokailuun mahtuu kyllä herkuttelua ja ravitsemuksellisesti vähemmän ideaaleja aterioita, kunhan suuret linjat elämäntavoissa ovat kunnossa:

  • ateriarytmi ja maltilliset annoskoot
  • monipuolinen kasvisten syönti
  • arkiliikuntaa ja liikehdintää
  • riittävästi yöunta
  • tarpeeksi nestettä (vettä)

 

 

JOUSTAVAA HERKUTTELUA JA JÄRKEVÄÄ ITSEHILLINTÄÄ

Mikäli pelkäät lomakilojen kertymistä, niin hillitse itsesi järkevästi: jokaisella aterialla ei kannata herkutella, koska onhan sentään loma.

Panosta hyvään ja ravitsevaan aamupalaan: hiilihydraatteja, proteiineja ja hyvää rasvaa.

Oma tämän hetkinen aamupalasuosikkini on Alpron soijajogurtti (kookoksenmakuinen), johon laitan sekaan tuoretta ananasta, kirsikoita, goji-marjoja tai marjajauhetta sekä pähkinöitä tai siemeniä.

Yhtälailla se voi olla puuroannos proteiininlähteellä (raejuusto, maitorahka, proteiinijauhe) sekä erilaisilla marjoilla tai se voi olla ruokaisa munakas kasviksilla. Tai se voi olla täytetty leipä + hedelmää.

Hotelliaamiaisella ota lautaselle oikeasti vain sen verran, kuin syöt. Vältä ottamasta liikaa vain siksi, että ruokaa on saatavilla. Etsi buffetista proteiininlähteitä (jogurtti, kananmunat, munat, leikkeleet, juustot) sekä siihen kylkeen hyviä hiilihydraatin lähteitä (täysjyvä leipä, puuro, sokeroimaton mysli marjat, hedelmät) sekä hyviä rasvoja (pähkinät, siemenet, öljyt).

Dinnereillä pysy sopivassa annoskoossa. Jos painit ruokamäärien kanssa, niin tsekkaa täältä käteviä mittoja aterian koostamiseen.

vältä lomakilot

 

PITÄÄKÖ ALKOHOLISTA LUOPUA?

Jos olet niin sanotusti kesätinttaaja, niin mieti mihin juuri sinä voit omalla kohdallasi parhaiten vaikuttaa: harvennatko juomakertojen määrää vai juotko kerralla vähemmän? Jos tykkäät tissutella usein, niin voisitko ajatella vähentäväsi alkoholinkäyttöäsi vain muutamaan lomapäivään?

Monessa ihanassa kesädrinksussa on yllättävän paljon sokeria ja energiaa. Ei näistä kokonaan tarvitse luopua, mutta aina voi hieman pohtia määriä ja sitä, mitä juo. Voisiko pääosan drinkeistä vaihtaa kevyempään muotoon, kuten valkkariin?

Makeassa drinkissä saattaa olla energiaa jopa 300-550 kcal per juoma, kun yhdessä lasillisessa valkkaria (12 cl) on noin 80-120 kcal siitä riippuen onko viini kuiva vai makea.

Entäpä sidukat? Makeassa siideritölkissä (5 dl) on heittämällä noin 250 kcal, kun samassa määrässä kuivaa siideriä on noin 150 kcal.

Muista myös juoda yhtä alkoholiannosta kohden mielellään aina yksi lasi vettä. 🙂

 

 

 

Onko teillä omia vinkkejä, joita haluatte laittaa jakoon? Mikä on toiminut just sulla?

 

Upeeta viikkoa ja LOMAA kaikille,
x Kipa

 

 

KURKKAA MYÖS:

Teemaviikko: some + itsetunto – treenipaineet

 

OSALLISTU HYVÄNTEKEVÄISYYTEEN!

Osallistu hyväntekeväisyyteen tilaamalla Coachingkira20-koodilla Foodinin verkkokaupasta: liikunta kuuluu kaikille!

 

FITNESSMALLI 2018 -FINALISTI

Fitnessmalli 2018 -finalisti – mitä liikunta-alan koulutusta minulla on?

Foodin – jyväskyläläinen perheyritys

Fitnessmalli 2018 – miksi hain kisaan?

 

*** Seuraa minua Instassa: @coachingkira ***

coachingkira

Fitnessmalli 2018 -kisa päättyy lokakuussa!