Kuka on kuullut sellaisista, kuin 5:2, keittodieetti, Zone, Beach Diet…dieetit, jotka lupaavat unelmien vartaloa ja litteää vatsaa? <3 Upeeta! Olet varmaan myös huomannut, että ne eivät pitkällä pätkällä toimi. Miksi ei?

 

Muistan, kun 5:2:sta tuli hitti. Tein silloin vielä paljon valmennuksia ja suuri osa asiakkaista, ellei kaikki, kysyivät kannattaisiko sitä kokeilla. Osa kokeili ja vannoi sen nimeen: niin hitokseen hyvä ja paino tippuu, energiaa piisaa!

Miten heillä muuten menee tänä päivänä, ovatko vielä kyseisellä dieetillä? Aivan. Eivät ole.

Suosioon aikoinaan noussut 5:2-paastodieetti kaatuu monilla ja yllättävän nopeasti siihen, että paastopäivien jälkeen ahmitaan enemmän, kuin paastossa kulutettiin. Tietenkään ei kaikilla. Voi joku satunnainen tyyppi huidellakin tuolla ties kuinka monetta vuotta putkeen kyseisellä setillä. Ota pliis muhun yhteyttä, jooko! 🙂

Dieeteissä ja kuureissa on vaan yksi mutta: muutaman viikon laihdutuskuurin jälkeen tuloksista kiinni pitäminen on vaikeaa, ja koska hommaa ei pystykään tehdä pitkäjänteisesti, niin harva ihmekuureilla laihduttaneista saavuttavat pysyviä tuloksia.

Joskus se paino pompsahtaa jopa yli lähtöpisteen.

 

Unohda siis dieettiajattelu ja tsekkaa alla oleva listaus. Ei mitään uutta auringon alla, mutta toimivaa!

 

toimiva painonpudotus

Hei oothan tilannut jo koodillani Coachingkira20 Foodinin verkkokaupasta ja osallistunut hyväntekeväisyyteen? <3 Koodilla saat normihintaiset tuotteet Foodinin verkkokaupasta -20% edullisemmin.

 

6 TOIMIVAA TAPAA PAINONHALLINTAAN JA LAIHDUTUKSEEN

 

1. Syö sellaista ruokaa, josta sinä pidät

On aivan turha roikkua parsakaalin tai sellerin varressa, jos ne eivät ole sinulle toimivaa sapuskaa. Totta kai pääpaino on terveellisellä ruoalla (se klassinen 80/20 -sääntö), eikä tämä tarkoita esimerkiksi sitä, että jätksiloverit voivat elää pelkästään jäätelöllä. 😀

(Ooo, voispa!)

Mutta jos väkipakolla valitset ruokavalion, jonka ruoka-aineista et pidä, on onnistuminen epätodennäköisempää. Ei se ole kivaa ja kyllä elämässä pitää olla kivaa! Mieti siis hetken aikaa, mistä kasviksista, hedelmistä ja marjoista pidät? Mikä on suosikkiruokaasi ja onkjo sitä – ja miten- mahdollista tuunata terveellisemmäksi?

Onko jotain ruoka-ainetta, jota et ole kokeillut? Testaa, anna tsäänssi – saatat yllättyä positiivisesti! Entä mausteet? Voisitko kokeilla maustaa ruokaasi jotenkin kivalla ja uudella tavalla?

 

2. Pidä annoskoot maltillisina

Tämä vaan on ja pysyy, mutta ei auta. Tarkkaile hieman määriä, joita lautat lautasellesi ja vertaa sitä lautasmalliin. Täsmääkö? Mikä ei täsmää?

Täytä puolet lautasestasi kasviksilla, kuten raasteilla, salaatilla ja/tai lämpimillä kasviksilla. Gratiinia kannattaa ottaa maltillisemmin, kuin pelkkiä uunikasviksia ilman kermaisaa kastiketta.

Perunan/riisin/pastan osuus lautasesta on noin neljännes.

Noin neljännes jää proteiinille, kuten kalalle, lihalle tai kananmunalle. Kasvissyöjä voi korvata nämä palkokasveilla, pähkinöillä, siemenillä, seitanilla, nyhtökauralla, härkiksellä tai muulla kasvisruoalla.

Jos vielä tuntuu siltä, että miten sen aterian nyt sitten koostaa, niin tsekkaa täältä hyvät ja kätevät mitat ruoka-annoksen koostamiseen!

 

 

toimiva painonpudotus

 

3. Unohda dieettiajattelu

Unohda kiellot ja rajoitteet. Et ole hakemassa quick fixiä, vaan haluat oikeasti panostaa pitkäjänteisiin tuloksiin ja ajattelumallin muutokseen.

Kiellot ja rajoitteet saavat meidät nimenomaan ajattelemaan sitä, mitä emme saisi tehdä. Kun ei saa syödä suklaata, sitä tekee enemmän mieli. Sitä punaista vaan tulee mietittyä, kun se kielletään.

Suurin osa aloitetuista ”uusista elämistä” ei kaadu niinkään siihen palaan kakkua, suklaaseen tai munkkiin, vaan liian ehdottomaan ajatteluun. Ehdottomuus saa meidät myös hyvin usein ajattelemaan, että kun poikkeamme ”sallituista” syömisistä, niin homma on pilalla.

Menikö sitä kakkua, pullaa tai karsua? Jälkeenpäin saatat ajatella, että nonni – homma on tältä päivältä jo pilalla, joten ihan sama mitä loppupäivän syö!

Ja siinä se sitten menee. Ja sitten tulee taas morkkis. Ja morkkiksen morkkis. Noh, ihan sama – huomenna aloitan sitten taas! 😉

Ja hei. Kesällä ja lomalla on OK höllätä vähän. Jos lomakilojen kertyminen pelottaa, niin tsekkaa täältä, millä systeemillä vältät lomakilot.

 

4. Pidä huoli kuitujen ja proteiinin saannista

Kylläisyydestä puhutaan paljon, eikä suotta. Kylläisyyden tunne on tärkeä. Riittävästi proteiinia ja kuituja sisältävä ruokavalio ehkäisee mm. ylensyöntiä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sitä rahkaproteiinia tulee jokaisen kauhoa purkkikaupalla. Riittävä proteiininsaanti on 1,2-1.5 g per painokilo.

Tästäkin olen kirjoittanut aikoinaan aiheella ”Kuinka paljon proteiinia päivässä?”. Lukaise läpi ja kerro, täsmääkö oman käsityksesi kanssa proteiinin tarpeesta. 🙂

Yleisesti ottaen kuidut ovat sopivaa ravintoa laihduttajille ja painonhallinnassa, sillä ne antavat kylläisyyden tunteen mutta niistä ei saa juurikaan energiaa. Lisää kuitua vaikka puuroon tai smoothieen leseenä, käytä monipuolisesti kasviksia, kuten salaateissa, raasteissa, uunikasviksin, padoissa ja keitoissa. Käytä monipuolisesti hedelmiä esim. hedelmäsalaatteinä, lohkottuina ja viipaloituina tai sellaisenaan.

Hedelmät sopivat muuten loistavasti välipaloiksi, tsekkaa täältä kirjoitustani hedelmän KAMMOKSUTTAVISTA sokereista! 😀

 

toimiva painonpudotus

 

5. Uni. Se tärkein.

Tätä ei voi liikaa korostaa. Uni on elämän perusedellytys ja niin se vaan on superolennainen laihdutuksessa ja painonhallinnassa. Itseasiassa se on tärkein tekijä painonpudotuksessa ja hallinnassa. Siitä kaikki lähtee.

Oletko koskaan muuten ajatellut, miksi väsyneenä sitä vaan tekee mieli kaikkea ”roskaa”? Yksinkertaisesti myös siksi, että aivosi reagoivat positiivisemmin rasvaiseen ja epäterveelliseen ruokaan silloin, kun kroppasi kärsii univajeesta.

Mikä siis avuksi? Kunnon yöunet. 🙂

 

6. Älä skippaa aterioita ja juo tarpeeksi vettä.

Vanha viisaus, mutta yhä toimii. Aterioiden skippaaminen lisää energiavajetta kohti iltaa. Mitä illalla sitten luontaisesti tapahtuu on se, että syömisestä on vaikeaa tehdä loppu. Koko ajan tekisi mieli jotain, mutta ei oikein tiedä mitä. Sama homma janon kanssa: jano näyttäytyy joskus mioelitekoina.

Juo siis riittävästi päivällä ja tee palvelus soppakierrolle eli nestekierrolle kropassa. Syö tasaisin, itsellesi sopivin, väliajoin. Joillekin toimii kolme kertaa päivässä, jollekin 4, 5 tai 6 kertaa päivässä. Opi tunnistamaan oma nälkäsi ja kuuntele kehoasi.

Jos pohdituttaa, että mitä ja milloin syödä, niin tsekkaa täältä kooste ateriarytmeistä ja aterian koostamisista.

 

 

Miltä nää kuulostaa? Onko tuttua huttua? Oliko jotain,, mikä oli hyvä muistutus? 🙂

 

Hei ihanaa viikkoa ja aurinkoista mieltä!
x Kipa

 

 

KURKKAA MYÖS:

Lihottaako iltasyöminen?

 

OSALLISTU HYVÄNTEKEVÄISYYTEEN!

Osallistu hyväntekeväisyyteen tilaamalla Coachingkira20-koodilla Foodinin verkkokaupasta: liikunta kuuluu kaikille!

 

FITNESSMALLI 2018 -FINALISTI

Fitnessmalli 2018 -finalisti – mitä liikunta-alan koulutusta minulla on?

Foodin – jyväskyläläinen perheyritys

Fitnessmalli 2018 – miksi hain kisaan?

 

*** Seuraa minua Instassa: @coachingkira ***

coachingkira

Fitnessmalli 2018 -kisa päättyy lokakuussa!