On valloillaan tällainen ajatus: ”Aamuaerobinen tyhjällä vatsalla polttaa tehokkaasti rasvaa.” Pitääkö sinunkin siis alkaa kuluttamaan kaloreita tyhjällä massulla kiinteytyäksesi?

 

Pilkunviilausta. Siitä tässä on kyse. Aamuaerobinen tyhjään vatsaan (tai ylipäätään aamuaerobinen) voi joillain toimia rasvanpoltossa.

Sanoisin, että jos homma on sinun juttusi, niin go for it! Ota ihmeessä kyseinen treeni kukkariisi, jos harrastat fitnesstäja olet kisadieetillä tai jos tähtäimessäsi on ennätysnopea painonpudotus.

Mutta siis onko kyseinen tapa tarkoituksenmukaista ja ainoa tie tuloksiin? Ei ole. Rasvanpolttoa tehostaaksesi sinun ei tarvitse tehdä aamutreeniä tyhjällä vatsalla.

Olen joskus tahkonnut itsekin tyhjällä vatsalla treenejä viikosta toiseen. Joskus se oli aamukuntosali, joskus intervallia ja joskus kävelin töihin noin 40-minuuttisia settejä.

Kyllä rasva paloi. Se paloi myös siksi, että kokonaisuus oli fiilattu: safkaaminen ja muut treenit palvelivat optimoitua rasvanpolttoa. On myös aika, kun sain rasvat alas tehokkaasti ilman tyhjän vatsan aamutreenejä.

Eli mikä nyt sitten on sitä optimaalisinta?

 

tyhjällä vatsalla treenaaminen

Muutama vuosi sitten viimeksi tuli hifisteltyä treenin ja safkailun kanssa. Kyllähän se rasva paloi.

MITÄ HYÖTYÄ ON TREENISTÄ TYHJÄLLÄ VATSALLA?

Jos ajatellaan, mitä hyötyä aamulla tyhjällä vatsalla treenaamisesta on, niin muutama plussa siitä voisi mainita:

+ Aamuvirkuilla lähtee päivä tehokkaasti käyntiin heti aamusta ja moni raportoi saaneensa kivasti virtaa loppupäivään.

 + Säästät aikaa, koska joillekin vaan ajankäytöllisesti treeni on parasta toteuttaa aamulla. Lisäksi kaikilla ei aamupala heti maistu eikä siten tule herättyä ihan kukonlaulun aikaan syömään ja sulattelemaan aamupalaa.

+ Jotkin kestävyysurheilijat voivat saada tästä lisäpotkua suorituskykyynsä, koska treenataan alhaisilla lihasten hiilihydraattivarastoilla.

+ Joillain voi vähentää näläntunnetta loppupäiväksi. Tämä voi olla usein siitä, että aamupala syödään vähän myöhemmin, jolloin se vaikuttaa loppupäivään. Tai sitten voi olla kyse mind setistä: aamutreeni motivoi kiinnittämään huomiota loppupäivän syömisiin. Joillekin voi taas tulla loppupäiväksi karsee nälkä ja kova väsy iltapäivästä. Ihminen on kokonaisuus ja arjen kokonaiskuormituksella on tässäkin suurta merkitystä.

 

 

tyhjällä vatsalla treenaaminen

Itse olen sekatreenaaja: aamut ja illat molemmat menettelee. Toki talvisin aamutreenit eivät ehkä ole niitäfavoritteja. 😀

TREENI TYHJÄÄN MAHAAN POLTTAA TEHOKKAAMMIN RASVAA?

Kaikkea kannattaa tarkastella aina suuremmassa kuvassa ja pitkällä aikavälillä. On viitteitä siitä, että mahdollisesti treenin aikana  ja jonkin verran vielä harjoituksen jälkeen rasvaa palaisi energiaksi enemmän treenatessa ennen ruokailua. Mutta kun hommaa tarkastellaan suuremmassa kuvassa päivätasolla (24 tuntia)  ei energiankulutuksessa huomattu mittavaa eroa.

 

Ei välttämättä polta!

Joskus käy niin, että kun aamulla treenaa, niin se kompensoituu päivällä suurempana syömisenä. Näin on tutkittu käyvän mahdollisesti enemmän naisilla.

Lisäksi pelkästään liikunnalla laihduttaminen on hidasta ellei jopa haastavaa. Ennemminkin kannattaa olla aktiivinen arjessa: arkiliikunta kattaa peräti 95 prosenttia päivittäisen energiankulutuksen vaihtelusta varsinaisen treenaamisen selittäessä vain 5 prosenttia päivittäisen energiankulutuksen vaihtelusta.

 

Vältä lihaskatabolia!

Aamuaerobiset ovat mun mielestäni ”tavalliselle liikkujalle” vähän hifistelyä. Mutta jos nyt hifistellään, niin hifistellään. Mikäs olisi kivempaa hifistellä, kuin lihasmassa ja katabolia!

Mikäli mielit säilyttää lihasmassaasi, niin hyvä tieto on sinulle tämä: paastotilassa suoritettu aamuaerobinen lisää lihaskataboliaa.

Tosin tämä on pieni ongelma silloin, mikäli treenaat aamuisin kevyttä höntsää tai treenaat satunnaisesti.

Aamuaktiivisisten (ja aamulla punttailevien) onkin hyvä pohtia, josko ennen treeniä huitaisisit annoksen proteiinia ennen treeniä. Joko juomana tai kiinteässä muodossa.

 

Marginaalinen hyöty!

Aamulla tyhjällä vatsalla treenaamisen ”hyöty” on noin 45 kCal. Se on yhden Domino-keksin verran. Eli henk koht miettisin tarkkaan, mitkä ovat omat voimavarasi ja tavoitteesi.

Jos esimerkiksi nukut jo valmiiksi liian vähäisiä yöunia kannattaako stressata aamun herätyksistä vai kannattaako panostaa uneen ja loppupäivän terveysvalintoihin? Yksi huonosti tai liian vähän unta sisältävä yö vaikeuttaa painonhallintaa seuraavat kaksi päivää.

Mikä on siis kokonaisuuden kannalta tärkeää?

 

treeni

Aamulenkki tyhjällä vatsalla lisää rasvanpalamista…Domino-keksin verran.

 

Meidän ei tarvitse mennä liialliseen hifistelyyn tai nostaa vaatimuksia itseämme kohtaan liian korkeiksi. Niinikään ei meidän tarvitse fitness-hifistellä tyyliin purkkapalan kaloreilla.

Tai hei. Vaihtoehtoisesti nuku 45 min pidempään ja jätä päivällä se Domino-keksi syömättä. 🙂

 

Ja hei!

Mun Instatilillä on menossa Lohilo -proteiinijäätelöarvonta – kurkkaa arvonta ja säännöt Instagramistani ja osallistu kommentoimalla Lohilo-aiheista kuvaani!

Tägää kaverille arvonta tiedoksi kanssa: jaossa on nimittäin 2 x 40€ arvoinen Lohilon tuotepaketti! Arvonta suoritetaan pe 20.7. iltana!

 

 

Näihin kuviin ja tunnelmiin, lupsakkaa kesäpäivää kaikille!
x Kipa

 

 

 

KURKKAA MYÖS:

Treeni kaksi kertaa päivässä – onko ok?

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

instagram

<3