Siitä on nyt useampi vuosi, kun minulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta. Asiasta tulee aika ajoin keskustelua Instagramissa ja jumppa-asiakkaiden kesken, joten kokosin yhteen kirjoittamanani ruokavalio- ja treenivinkit kilpirauhasen vajaatoimintaa poteville. Tällä hetkellä voin todella hyvin, joskin omien voimavarojen kanssa saa olla välillä hyvin tarkka. 

 

KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA: RUOKAVALIO

Kirjoitin aikoinaan viidestä kilpirauhasen vajaatoimintaa tukevasta ruokavalioperiaatteesta, joita haluan täydentää hieman tässä tekstissäni.

Kun sain lääkäriltä diagnoosin kilppareistani muistan menneeni suht pöpiksi ruokavalion suhteen. Otin selvää kilpirauhasta tukevasta ruokavaliosta ja muutin ruokailutottumuksiani kertaheitolla omistautuen asialle täysin.

Kuukauden ajan karsin kaiken teollisen ruokavaliostani. Söin todella puhtaasti keskittyen kasvispainotteiseen ruokavalioon. Aikaa kului ruokien fiksaamiseen todella paljon. Höyrystin parsakaalini ja sen lisäksi survoin ne paremman ORAC-luvun takaamiseksi.

Söin paljon kasviksia, marjoja, hedelmiä ja pähkinöitä. Aamuni alkoi tuorepuristetulla greippimehulla ja hapanmaitotuotepohjaisella raakapuurolla. Tein itse cashew- ja hamppumaitoa, idätin keittiön kaapissa ituja sekä vältin vehnää ja soijaa.

Ostin jodioitua suolaa ja täydensin ruokavaliota kelp-tableteilla (sitä voi käyttää maltillisina määrinä) – joskin jotkin lähteet sanoivat, että merilevää ei saa syödä ja jotkut sanoivat, että anna palaa.

Söin joka päivä kaksi parapähkinää päivässä, sillä niistä sain päivän seleenitarpeen täyteen seleenin tukiessa kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Ravintolisinä söin kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä ja B-vitamiinia sekä omega-3 -rasvoja, sillä niitä suositellaan kilpirauhasen vajaatoimintaa potevalle ravintolisiksi (lisäksi E-vitamiinia ja A-vitamiinia, joskin niitä en syönyt itse).

 

kilpirauhasen vajaatoiminta

 

Tärkeintä ruokavaliossa on olla menemättä kaloreissa liian alas. Itse tein sen ”virheen”, että treenasin hulluna, tein paljon töitä firmani parissa paljon ja vein kalorit liian alas. Lisäksin vetelin minimihiilareilla.

Kehossani oli valtavasti stressikuormaa. Väitän tänäkin päivänä, että suurin syy sairauden puhkeamiseen oli liiallinen stressikuorma.

Syömällä riittävästi varmistat sen, että stressitasot eivät nouse liian ylös ja voit kokonaisvaltaisesti hyvin. Itselläni suolisto alkoi oireilla pikkuhiljaa, joka varmasti oli osasyy siihen, että kilpparit ärsyyntyivät. Kun suolisto ei toimi hyvin ei ravintoaineiden imeytyminenkään ole tehokasta.

Mikäli tuntuu, että jaksamisesi on nolla, kropassa tuntuu hapottamisen tunnetta hyvin herkästi tai palautuminen on huomattavasti hidastunut, niin suosittelen myös mittauttamaan ferritiiniarvot. Aika usein alhaiset rauta- ja ferritiiniarvot oireilevat kilpirauhasen vajaatoimintana. Tällöin rautakuurista saattaa löytyä massiivinen apu.

 

KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA: TREENI

Itselläni yksinkertaisesti liikunnan luonne piti fiksata: eroon suorittamisesta! Kova treeni sai jäädä vähäksi aikaa ja keskityin paljon kehonhuoltoon, joogaan ja kävelyyn.

Toisaalta niin paljon rakastamani juoksu ei enää maistunut. Eikä oikein kuntosalikaan. Jumpilla kävin ja ohjasin normaaliin tapaan, mutta olin muutaman viikon lomalla ohjauksista ja niin sanotusti chillailin.

Mun piti kääntää oma mindsettini aika lailla kokonaan: vähemmän on enemmän. Tai ainakin vähemmän on laatua.

Himoliikkujan on mahdollista oppia rakastamaan vähän rauhallisempaakin tahtia, kunhan ymmärrät miksi se on tärkeää. Rauhallisempi treeni silloin tällöin on tärkeää, koska se mahdollistaa osaksi myös sen kovan treenin.

Joogan lisäksi venyttelin kotona. Laitoin rauhoittavaa musiikkia soimaan (itselläni toimii piano ja silloin erilaiset meditatiiviset kokoelmat YouTubessa) ja sytytin kynttilöitä ympäriinsä. Loin ympärilleni rauhallisen ja kiireettömän tunnelman, sillä se auttoi rentoutumaan.

Kokeilin muutaman kerran vallan meditoida risti-istunnassa, mutta totesin sen saavan jäädä muille. Minulle toimii paremmin juoksu- tai kävelymeditaatiot tai kevyt liikunta, kuten metsässä samoilu.

Opin ajattelemaan kuormitusta kokonaisuutena. En eritellyt enää, että ”työ on rassaavaa” tai ”kova treeni väsyttää”. Oivalsin kehon olevan kokonaisuus, samoin rasituksen. Ymmärsin, että kovatehoinen ja pitkäkestoinen treeni lisää stressihormonin määrää kropassa.

 

kilpirauhasen vajaatoiminta

Tasapainon löytyminen vie oman aikansa.

 

Eli kun olen jo valmiiksi stressaantunut tai superväsynyt siihen ei toimi se, että otan treenikseni sen hooceimman treenin tai pakotan itseni pirteäksi kovalla treenillä.

Silloin toimii se, että vaihdan treenimoodin kevyempään, sillä se palvelee kokonaisuutta paremmin. Jos treenaat paljon, niin pidä rasittavan treenin määrä viikossa kohtalaisena, maksimissaan 4-5 tunnissa – mieluummin tömänkin alle. Pääosa treenistä saisi olla treeniä, joka ei hapota.

 

Tärkeintä on siis huomioida kokonaisuus ja se, että treeni ei lisää vettä myllyyn. Varmista palautuminen sellaisilla lajeilla ja tekemisellä, joka sopii sinulle. Voit tsekkaa vielä aikaisemman kirjoitukseni kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja treenivinkeistä täältä.

 

Toivottavasti tästä on apuja! Laita kommentteihin ajatuksia tai kysymyksiä – tai viestittele Instagramissa, niin vastaan siellä.

 

Jaksamista arkeenne!
x Kipa

 

 

 

KURKKAA MYÖS:

Polttaako tyhjällä vatsalla treenaaminen _oikeasti_ rasvaa tehokkaammin?

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

instagram

Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan.