Kirjoitukseni on toinen kirjoituspuolisko usein kysyttyyn kysymykseen; ”miten pääsen eroon tästä keskivartalosta”. Pienessä mielessäni käänsin kysymyken muotoon: ”miten saada tuloksia treenin ja ruokavalion avulla?”

Vartalotyyppi voi vaikuttaa siihen, miksi tuloksien saanti on hidasta. Treenaatko ja syötkö vartalotyyppisi mukaan? Tässä kirjoituksessa käyn läpi, minkälainen treeni ja ruokavalio toimii täsmäaseena tuloksille, kun olet kehotyypiltäsi X tai I.

 

 

Ajatus kirjoitussarjalle lähti siitä, että työssäni ryhmäliikuntaohjaajana ja hyvinvointi-/terveysvalmentajana kuulen usein kysymyksen: …mutta miten pääsisin tästä keskivartalosta eroon?

Otetaan siis esille yksi näkökulma, joka voi helpottaa tuloksien saavuttamista, nimittäin vatalotyyppi.

 

vartalotyyppi

 

Alkuun tärkeä muistutus:

 

Vyötärön ympärykseen vaikuttaa moni muukin asia ruokavalion ohella: liikunta, riittävä uni, oikeanlainen hengitystekniikka sekä tekemäsi työn luonne (esim. istuma-/seisomatyö) ja arkirytmi sekä geenit.

 

Rasva ei valitettavasti pala paikallisesti, mutta tiettyjen lihasryhmäalueiden paikallista verenkiertoa ja aineenvaihduntaa voit parantaa lihaskuntoharjoittelulla. Ruokavaliossa kokonaisenergiansaannin tulee olla synkassa kokonaisenergiankulutuksen kanssa: painoa hallitaksesi tai painoa pudottaaksesi syö vain tarpeesi mukaan. Liian vähän ei kannata syödä.

Pienestä energiavajeesta on aina etua, mutta tässäkään asiassa ei kannata liioitella: liian alas energiansaantia ei kannata viedä. Miksi? Lue lisää säästöliekistä ja sen selättämisestä tästä kirjoituksestani.

Lisäksi vilkaise Tubesta vlogistani nopsakka villasukilla kotosalla tehtävä koko kehon treeni täältä. Laita kanavani tilaukseen!

Treenivideoita ja -idiksiä laitan aina tasaisin väliajoin myös Instagramissani IGTV:hen.), käy kurkkailees ja seuraa tiliäni!

 

vartalotyyppi

Kuvakaappaus YouTubesta ”villasukkatreenistäni” – haastaa muuten kivasti koko kroppaa! 😀

 

Seuraavana siis aiheeseen! Miten treenata ja syödä oman vartalotyyppinsä mukaan, kun olet X- tai I-mallia?

 

X-TYYPPI: TIIMALASIVARTALON TREENI JA RUOKAVALIO

 

Tästä tunnistat X-vartalon:

Niin sanottu tiimalasivartalo. Vartalomallisi on naisellinen ja vyötärösi on korostuneesti kapein kohta. Sinulla on jonnin verran povea ja takapuolta.

 

Treenaa näin:

Korosta treeneissäsi tasapuolista treeniä koko vartalolle.

Kroppatyyppisi on melko räjähtävä ja sovellut hyvin pallopeleihin ja nopeustreeniin. Suosi treeneissä moninivelliikkeitä eli sellaisia, joissa useampi lihasryhmä treenautuu samanaikaisesti, ja joissa haastat sekä ylä- että alakroppaa.

Voit myös tehdä erilaisista liikkeistä yhdistelmiä, kuten maastaveto ja kulmasoutu tai askelkyykky eteen/taakse hauiskäännöllä.

Keskivartalotreenissä suosi niin pilatestyyppistä harjoittelua ja kaikentyyppisiä lankutuksia kuin välillä nopeuttakin vaativia keskivartaloharjoitteita. Pääpaino sellaisella hyvää perustaa ja lihaskuntoa ylläpitävällä core-treenillä.

 

keskivartalo

 

Koska olet todennäköisesti melko voimakas (kropaltasi ja tahdoltasi) unohdat helposti myös lihashuollon. Pitkäkestoiset syvävenytykset eivät välttämättä tunnu parhaimmilta kropassasi, joten suosi liikkuvuustreeniä. Liikkuvuustreeni kehittää voimantuottokykyäsi.

 

Syö näin:

Todennäköisesti omaat hyvän hiilarinsietokyvyn, koska keskivartalo ei ole ”ongelmakohtasi”. Toisaalta olet vartalotyyppisi tulee myös geeneistä. Voit siis huoletta sisällyttää ruokavalioosi hyvälaatuisia, pitkäkestoisi, hiilareita.

Tärkeintä on, että löydät itsellesi ruokavalion, joka toimii sinulle. Jos sinua turvottaa selkeästi gluteeni, makeutusaineet tai laktoosi, tarkkaile niiden käytöstä aiheutuvia oireita tai ota muuta tilalle.

Proteiinien saannista on hyvä huolehtia pitkin päivää, päivätasolla noin 1,2-1,8 g proteiinia per painokilo. Tähän kylkeen hyvälaatuisia rasvoja aina peukalon pään verran per ateria.

 

X-tyypille hyviä treenimuotoja:

Kuntopiirit, kuntosali (erit. moninivelliikkeet), HIIT, kehonpainoharjoittelu,
juoksu/reipas kävely/uinti, spinning, pallopelit ja räjähtävyyttä vaativat lajit,
liikkuvuusharjoittelu.

 

vartalotyyppi

I-TYYPPI: TREENI JA RUOKAVALIO

 

Tästä tunnistat I-vartalon:

Olet kirjaimellisesti suoran vartalotyypin omaava. Sinulla on hartiat ja lantio samassa linjassa ja vyötärö ei ole selkeästi näkyvillä.

Saatat olla joskus kuullut tai jopa itse ajatelleesi olevasi ”laiha läski”. Saatat myös kokea, ettei lihas vain tartu. Sinulla on melkoisen vilkas ruoansulatus ja olet myös helposti vatsallasi stressailija, joten ruokavalioon panostaminen kannattaa.

 

Treenaa näin:

Haasteesi voi olla saada kehitettyä lihasmassaa ja voimaa. Toisaalta kehosi ei ole kovin räjähtävä tai nopea. Lihasmassan kehittäminen ei kuitenkaan ole mahdotonta, joten ole sitkeä.

Sinulle on todennäköisesti siunaantunut hieman pituutta ja saatat lisäksi olla himppasen kankea. Panosta siis venyttelyyn ja liikkuvuuteen. Ole skarppina mahdollisten yliliikkuvien niveliesi kanssa: jos omaat yliliikkuvat nivelet, niin vältä pitkäkestoisia äärivenytyksiä.

Koska hartiasi ja lantiosi noudattavat samaa linjaa on sinun hyvä keskittyä tasapuolisesti voimaa ja lihasta kehittäviin kuntosaliliikkeisiin.

Sinulle toimii monijakoiset ohjelmat, jossa pääset pureutumaan myös paikalliseen lihaksen muokkaukseen: suosi treeneissäsi muutamia perushyviä massaliikkeitä ja ymppää niiden ympärille eristäviä lihaskuntoliikkeitä.

 

Syö näin:

On tärkeää, että syöt riittävästi. Liian pienellä energiavajeella lihaskaan ei kasva, vaan sinun on hyvä olla hieman (200-400 kCal) plussalla. Pidä ruokavaliosi tasa- ja monipuolisena ja vältä skippaamasta aterioita.

Jokaiselle aterialle on hyvä sisällyttää proteiineja, pitkäkestoisia hiilihydraatteja ja laadukasta rasvaa.

 

I-tyypille hyviä treenimuotoja:
kuntosali (monijako), hölkkä, uinti, (sauva)kävely.

 

Mitä ajatuksia sinulle syntyi? Kumpaa vartalotyyppiä olet, X vai I?

 

Näyttääkö silmiisi tutulta? Mitä komppaat, mitä ehkä et? Kommentoi alle! Ja jos tunnistat ystävistäsi jonkin kyseisistä kehotyypeistä, niin vinkkaa blogautuksestani heille!

 

Tsekkaa myös vastaava kirjoitukseni O-, T- ja A-kehotyypeistä täältä.

 

 

Treeni-iloa ja hyvää mieltä loppuviikonloppuunne,
x Kipa

 

 

 

TSEKKAA VIIMEISIN VLOGINI:

Coachingkira Vlogi | Muiden ihmisten huomioon ottaminen

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

instagram

~Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan.~