MIELENSÄPAHOITUS, MIKÄ IHANA TEKOSYY…

Tiedättekö, harvoin avaudun asioista. Mutta nyt on pakko, koska tämä on mietityttänyt jo liian kauan. Seuraa siis avautuminen.

 

Onko mielensä pahoittamisesta tullut joku suomalaisten kansallislaji?!

 

Millaisia kokemuksia teillä on aiheesta? En tiedä teistä, mutta mielestäni mielensä pahoittaminen on ollut kovassa nosteessa ainakin viimeisten 5 vuoden aikana. Samaan aikaan rinnalle on tullut downshiftausta, mindfulnessia, hetkessä elämistä ja kikkoja kehon kuunteluun sekä chillailuun ja armollisempaan ihmiseloon (…?).

Välillä tekisi mieli tokaista, että epic fail, joskin optimistina en halua kuulostaa liian pessimistiltä ja haluan jatkossakin ajatella lasin olevan – ei vain puoliksi täynnä, vaan – täytettävissä.

Ja hyvä, että kaikenlaista ilojeenaminamikuuntelesisintäääntäsihattarakurssia on olemassa – niille nimittäin selkeesti on tarvetta. Ja mindfulnessille. Ja tunteidenhallintakurssille. Ja ihan vaan simppelille kysymykselle ”mitä minulle itselleni kuuluu juuri nyt?”

 

 

mielensäpahoittajat

Kukkuu, elämä täällä huutelee! Mä olen oikeasti aika kliffaa aikaa! (Kuva: Emma Ollikainen)

 

Tässäpä aloin huvikseni oikein pohtimaan, että miten me suomalaiset niinkuin yleisesti voidaan? En tiedä liittyykö tämä ja kuinka paljon suomalaisuuteen – fiksummat ja kosmopoliitit ihmiset jakakoot ajatuksensa ulkomaista -, mutta omalta osaltani peilaan seuraavan kirjoitukseni siihen (olen matkannut 13  eri maassa ja mielestäni suomalaisuus on kyllä vertaansa vailla tässä.)

Olemme Suomessa nimittäin todella sääntöperustaisia ja katsomme hassulla tavalla nykyään oikeudeksemme vaan huudella ihmisille ja ojentaa heitä. Esimerkkejä löytyy itseltänikin, kun parhaimmillaan päivän aikana törmää useampaan mielensäpahoittajaan tai huutelijaan muutaman tunnin sisällä.

Muistan, kun Bosse oli pieni (3kk). Ennen aamuseiskaa eräs tätönen käveli ohi naama punasta puhkuen ja katsoin tiukasti Bossea. Tiedän, Bosse on utelias pentu ja iloisen uteliaan luonteensa vuoksi se kirmasi iloisesti tätösen luokse.

Tätönen tuhahti koiraa paheksuvasti katsoen, että ”eipä kävisi koirasi jalkoihin, jos pitäisit sitä kiinni”. Ja jatkoi nokka pystyssä matkaansa. Noh, sanoin vain iloisella äänellä perään, että ”iloista päivänjatkoa”. 🙂

Harmittaa vain, että joskus toisen huonon tuulen tielle osuu sivullisia. Olimme taloyhtiön takapihalla hiljaiseen aikaan, pienen 3 kk koiranpennun kanssa. Bosse ei edes tiedä, mitä aggressio on, se on maailman kiltein sintti. (Tiedän, kaikki omistajat sanovat näin koiristaan, myös minä 😀 )

Viime maanantaina satoi kaatamalla. Odotin ratikkaa kaikessa rauhassa, kunnes se tuli ja jarrutti kohdalle. Selkäni takaa römysi naishenkilö puoliksi päälleni huudellen ”noni, hopihopi, menes nyt siitä”. Öö, oet eivät olleet vielä kunnolla auenneet eikä tullut mieleenikään koittaa kävellä niiden läpi.

Viikatessani sateenvarjoani perinteiseen tapaan kiinni sisätiloihin astuttaessa nainen jatkoi vielä juttuaan ”ja äläkä pudistele sitä sateenvarjoa sitten minun päälle!”.

Keeh? Miksi ihmeessä olisin pudistellut sitä sateenvarjoa kenenkään päälle? Mitä mä siitä hyötyisin? Ja vielä enemmän, mihin hittoon sillä naisella oli kiire, koska ei se ratikka liiku yhtään sen nopeampaa usutti hän porukkaa tai ei?

…miksi ihmeessä pitää edes huudella, lähdetään siitä.

 

mielensäpahoittajat

Mä nään jo naapuruston lööpit: ”Raivohullu koira kävi sivullisen naisen kimppuun!” 😀 😀

 

 

Liikenne on sitten mesta paikka. Siellä jaksaa aina joku ojentaa muita ties mistä liikennesäännöstä. Kerran olin liikenteessä Kaisaniemen hujakoilla, pyörällä. Tällä(kin) kertaa joku jalankulkija jaksoi komentaa ja osoittaa minulle paikkani pyörän kanssa: ”sun pitää ajaa tuolla” ja osoitti sormella autotietä.

Ei muuten pidä. Ajoin tietä, joka on merkitty sekä jalankulkijoille, että pyöräilijöille. Jos niin vimmatusti haluat elää sääntöjen mukaan ja ojennella muita niistä, niin opettele ensin ne säännöt. Ja PS: Myös jalankulkijoilla on vastuu vilkaista ympärilleen aika ajoin.

Kerran eräs pyörällä liikkuva nainen tiuskaisi minulle, että ”osoita suunta, minne käännyt!”. Joo, kyllä. Ja se koskee myös sinua, neitiseni. Unohdit sitten kaikessa mielenpahoitusprojektissasi ja pyhässä sääntömaailmassasi käyttää itse (sitä oikeanlaista) käsimerkkiä. Nostan käden heti, kun kerkiän – älä sinä siitä huolehdi.

 

Mä en kestä. Mä niin hajoilen täällä. 😀 

 

mielensäpahoittajat

(Kuva: Emma Ollikainen)

 

 

Ja sitten on Facebook ja Facebookin ryhmät. Ah. Popparit esiin.

Pahimmat ryhmät koskee varmaankin eläimiä. Esimerkkinä koira-aiheiset ryhmät. Joku postaa jonkun kivan kuvan koirastaan nurmikolla ja ajattelee jakavansa hyvää ja hassunhauskaa mieltä, niin ensimmäinen kommentti on luokkaa ”onko tämä se sama koira, jolla on lonkkavikaa/purentavikaa/kiero vasen silmä”?

Tai postataan kuva, kuinka koira on saanut kehuja upeasta kuonostaan ja joku ekana pohtii onko tämä juuri se koira, jolla on furu/allergiaa/muistihäiriö tai joku varmasti terveydellinen haittaseikka (eli huom, mitäs hittoa siellä iloitset koirastasi häh!!).

Ja johan siellä on aloitusaiheesta sivuraiteille kuljeutuva kysymysliuta koiran rekkaritietojen perään, ja kohta asia onkin pentutehtailussa ja paperittomuudessa.

Ei, kirjoittamaani ei pidä käsittää niin, etteikö keskustelu pentutehtailusta tai rekisteröimättömistä koirista olisi tärkeää – tietenkään. Kaikki varmasti ymmärtävät, mitä ajan takaa.

VOIMMEKO ME OIKEASTI NÄIN PAHOIN?

Ihan totta rakkaat kanssaihmiset. Voidaanko me oikeasti näin pahoin, että meidän täytyy huudella tuntemattomille? Pahoittaa mielemme ja tarttua tunteeseemme pommittaen sillä kanssa- tai ohikulkijoita heti ihan vaan puhtaasta häiriköinnin ilosta? Onko se kuinka tarpeellista sylkeä se eka sammakko suusta vai voisiko sanojaan tai reaktiotaan hetken miettiä?

Onko tää kaikki oikeasti siitä, että meillä on hermot kireellä? Jos on, niin miksi? Miksi meidän päänuppia kiristää niin sikana, että pitää aukoa tuntemattomille? Mihin ovat unohtuneet vanhat kunnon käytöstavat?

 

Thank god on myös heitä, jotka osaavat suodattaa omat negatiiviset vibansa ymmärtäen, että heidän tunteensa ei ole muiden tunne. Se on tasan heidän oma tunteensa ja he ovat itse vastuussa omista tunteistaan – eivät muut.

 

Ollaanko me suomalaiset jotenkin väsyneitä? Ollaanko me jotenkin tyytymättömiä elämäämme? Mikä tässä niinku on, voiko joku selittää?

 

mielensäpahoittajat

Tää on tosi kliseisesti sanottu, mutta totinen tosi: Asenne ratkaisee. 😀

 

HAASTE: TÄMÄ VIIKKO ON ERINOMAINEN!

Nyt mä heitän ihan vaan kostoksi yhden minimantran. Se koskee koko tätä loppuviikkoa ja haastan siihen kaikki kynnelle kykenevät. Koska alitajunta ymmärtää preesensin, niin mantra kuuluu yksinkertaisuudessaan näin:

 

Tämä viikko on erinomainen.

 

Jo nyt mieti viisi asiaa, joihin olet elämässäsi tällä hetkellä tyytyväinen. Kirjoita ne ylös ja kiinnitä jääkaapin/vessan/ulko-oven/vaatekaapin tai vaikka kylpparin peilikaapin oveen tai liimaa post-itilla eteisen oveen. Tärkeää olisi, että ne ovat näkyvällä paikalla ja konkreettisessa muodossa. Siksi aina pelkkä ajatus ei riitä.

Voit myös kantaa lappua taskussa tai lompakossa. Tai laita kuvana kännykän näytölle. Kirjoita muistikirjaan ja jätä kirja yöpöydälle kyseinen sivu näkyville.

Mikä tahansa mesta, mistä varmasti näet nämä viisi asiaa joka päivä.

Palauta ajatuksesi toistuvasti näihin asioihin ja kiitä niistä. Palauta mieleesi miksi näitä asioita arvostat. Miksi ne ovat tärkeitä – ja anna näiden hienojen asioiden kantaa.

 

Sinulla, minulla ja meillä kaikilla on elämässämme paljon hyvää. Liian helposti tartumme epäkohtiin ja siihen, mitä meillä ei ole unohtaen ne asiat, jotka meillä on hyvin.
Hyviä asioita on liian helppo pitää itsestään selvinä.

 

Ole kiitollinen itsellesi jokaisesta hyvästä ajatuksesta. Olet hyvä tyyppi. 🙂 Rohkaise muita samaan, laitetaan yhdessä hyvä kiertämään! Haasta ystäväsi, tuttavasi, työtoverisi, puolisosi, naapurisi – kuka tahansa mukaan!

Jaa tämä ajatus (ja kirjoitus) eteenpäin – energia luo energiaa. Tai sitten jaa kostoksi. Tai huviksi. Tai (penkki)urheilun kannalta. Tai ole jakamatta. 😀

 

Sillä tiedättekö mitä, toverit. Tämä elämä meillä on tässä ja nyt. Aika on ihmisen ainut resurssi, jota emme saa takaisin. Koskaan.

Käytetään se siis viisaasti.

 

Erinomaista viikkoa kaikille!
x Kipa

 

 

FITNESSMALLI 2018 FINALISTI:

Miksi hain mukaan kisaan?

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

instagram

*Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan.*