Minulta kysellään paljon yrittäjyydestä: miten aloitin yrittäjyyden, paljonko yrityksen perustaminen maksaa, miten sillä pärjää ja miten paljon siitä aiheutuu kustannuksia, millainen koulutus pitää olla…ja ennen kaikkea USKAALTAAKO lähteä yrittäjäksi jahtaamaan omia unelmiaan.

Kyllä uskaltaa. Toivon, että kirjoitukseni rohkaisee sinua ottamaan sen tärkeimmän askeleen kohti yrittäjyyttä: aloittamisen.

 

** Fitnessmalli-kisan yhteistyökumppanina ja kirjoitukseni inspiraationa toimii kotimainen UKKO.FI kevytyrittäjyyspalvelu. UKKO.FI haluaa rohkaista ihmisiä tekemään sitä, mitä he rakastavat tarjoten tähän erinomaisen väylän laskutuspalvelunsa kautta. **

 

#teesitämitärakastat

 

UKKO.Fi kevytyrittäjyys

Tee sitä mitä rakastat.

 

AINA EI TARVITSE TIETÄÄ TARKKAAN

Sinulla todennäköisesti on jokin ajatus siitä, mitä voisit yrittäjänä lähteä tekemään. Homma ei välttämättä ole sinulle täysin kirkastunut, mutta tiedät sydämessäsi, että haluat lähteä toteuttamaan unelmaasi. Toteuttamaan sellaista, johon sinulla on intohimo ja jonka tiedät olevan juuri sinua ja arvojesi mukaista.

Et vain oikein tiedä, mistä aloittaa?

Hyvin tuttua. Sanon usein, että aloitin oman yritystoiminnan vuonna 2010 perustamalla toiminimen. Itseasiassa, olen perustanut toiminimen jo vuonna 2008. Valmistuin kyseisenä vuonna sekä ekonomiksi että koulutetuksi personal traineriksi. Tiesin, että haluan tehdä liikunta- ja hyvinvointiosaamisellani töitä jatkossa – en vain täysin tiennyt, missä muodossa.

En tiennyt yrityksen perustamisesta tuolloin mitään. Kyselin vinkkejä tutuiltani, joilla oli jo toimintaa toiminimellä ja niin sitä tuli käveltyä Patentti- ja rekisterihallitukseen oma, joskin pienesti itselleenkin utuinen, unelma mielessäni. Olin menossa kohti jotain suurta, tiesin sen sydämessäni.

Haluan rohkaista ihmisiä yrittäjyyden pariin. Toteuttamaan asioita, joita he kokevat arvokkaiksi. Tekemään työtä, jolla he kokevat olevan suurempaa merkitystä. Toteuttamaan intohimoaan.

 

Minulla on motto, ja se kuuluu näin:
Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan.

 

”Kyllä mä haluaisin yrittää, mutta ei mulla ole oikein ideaa”. Vinkki numero yksi: unohda päällikköidean metsästys ja pähkäily. Jos odotat sitä täydellistä ideaa, homma ei päädy toiminnan tasolle. Muista, että yrittäjyys lähtee ennen kaikkea sinusta itsestäsi:

 

 • Miksi sinä haluat yrittäjäksi?
 • Mitä haluat yrittäjyydellä saavuttaa?
 • Mitä sinä koet elämässäsi merkitykselliseksi? Entä työelämässä?

 

Tartu siis kynään ja ota esiin paperi. Kirjaa ylös paperille kaikki mahdollinen, mitä sinä haluaisit tehdä. Älä mieti onko jokin asia mahdollista tai työlästä, maksaako se ja kuinka paljon tai mitä riskejä siihen sisältyy.

Anna tulla sydämestä paperille: mitä sinä rakastat tehdä?

 

Ei tarvitse olla ”valmis” aloittaakseen yrittämisen. Ei sellaista vaihetta yrittäjyydessä olekaan, jolloin olisit valmis – joten huoli pois!

Mitä sinä todella haluat elämältäsi?

 

UKKO.FI kevytyrittäjyys

Yrittäjyys itselläni on mahdollistanut sen, että voin olla monessa mukana. Välillä tukka on hikinen, välillä se on siistillä nutturalla. 😉 Monipuolisuus. Aktiivisuus. Energia. Näitä rakastan työssäni.

TOIMI, VAIKKA SINUA PELOTTAA

Miksi sitten puhun, että aloitin varsinaisen yrittäjyyden vuonna 2010? Siksi, koska ensimmäisellä toiminimelläni – joka muuten oli Tmi GoKipa – tuloni olivat pienet. Työskentelyni yrittäjänä oli vähäistä.

Päätin kuitenkin toimia, vaikka olin aina ajatellut, etten ole yrittäjätyyppi. Suoraan sanottuna yrittäjyys pelotti minua. Kauppatieteellisessäkin olin se, joka takarivissä istui tyyliin jalat pöydällä pakollisella yrittäjyyden kurssilla ajatellen, että ”ei koske minua” – liian riskaabelia ja kannattamatonta yrittää Suomessa!

Pelko on jännä asia. Oletko pohtinut, mikä sinua yrittäjyydessä pelottaa? Voisitko silti ajatella toimivasi peloistasi huolimatta, koska toisessa vaakakupissa on itsesi näköinen työ ja pääset tekemään sitä, mitä rakastat?

Mikäli haluaisit yrittäjäksi, mutta et ole vielä hypännyt hommaan, niin kysy itseltäsi miksi. Onko sinulla kenties joitain uskomuksia, jotka liittyvät yrittäjyyteen, kuten minulla? Ajattelin, että yrittäjyys on liian kovaa puurtamista ja yrittäjiä on jo niin monia, etten voisi erottautua.

Lisäksi uskoin yrittäjyyden olevan kallista (valehtelisin, jos väittäisin, ettei ketuta maksaa vakuutuksia, alveja ja ennakkoveroja tai kirjanpitokustannuksia – kyllä ketuttaa) ja ihan vaan yleisesti liian epämääräiseltä. Maailma on niin iso paikka, miten ihmeessä sen muka voisi valloittaa?

 

Hold, hold, hold! Maailma ON valloitettavissa!
Ei välttämättä koko maapallon mittakaavassa, mutta sinun maailmasi on valloitettavissa.
Ja sillä on eniten merkitystä.

 

UKKO.Fi kevytyrittäjyys

”Et voi muuttaa koko maailmaa, mutta voit muuttaa yhden ihmisen koko maailman”. Aloita itsestäsi. <3

MITÄS JOS OLISI OLEMASSA JOKIN VÄLIMUOTO…….ON, KEVYTYRITTÄJYYS!

Vuonna 2008 olisi ollut kiva, jos olisi ollut jokin välimuoto, jolla yrittäjyyttä tehdä. Sellainen, jossa ei tarvitse ihan heti hypätä täysin itse asiaan, käydä läpi paperisotaa, miettiä arvonlisäveroja, pähkäillä vakuutuksia ja eläkemaksuja tai pohtia kirjanpitoa…tai jopa vain mahdollisesti lopettaa homman helposti heti halutessasi.

Tästä syystä olen todella onnellinen, että meillä on Fitnessmalli-kisassa yhtenä yhteistyökumppanina UKKO.FI, joka rohkaisee ihmisiä tekemään sitä, mitä he haluavat. Ukko.fi tarjoaa ”perinteiselle yrittäjyydelle” vaihtoehdon. Se kulkee nimellä kevytyrittäjyys.

Koska olen koko yrittäjäurani toiminut alusta asti toiminimellä ”perinteisenä” yrittäjänä, ei itselläni ole kokemusta kevytyrittäjyydestä. Siksi päätin tukeutua yrittäjälle elintärkeään seikkaan, nimittäin verkostoon.

 

Mikä kevytyrittäjyydessä on hyvää?

Tein pientä kenttätutkimusta verkostossani siitä, mitkä ovat niitä asioita, joita tällä hetkellä kevytyrittäjänä toimivat arvostavat kevytyrittäjyydessä, ja miksi he toimivat Ukko.fi -kevytyrittäjinä:

 

 • Ukko.fi on helppo (ei turhaa säätöä) ja on suhteessa edullinen
 • Helpotti yrittäjäksi siirtymistä madaltamalla kynnystä
 • Sopiva toiminnan muoto, kun tulot ovat pienet tai työtä tekee sivutoimisena
 • Toiminnassa riskit ovat erittäin pienet, joka sopii helposti stressaavalle 😉
 • Kirjanpidon kanssa ei tarvitse viettää tuntitolkulla aikaa
 • Kokee olevansa yrittäjä, vaikka ei tee varsinaisena yrittäjänä
 • Stressitöntä vauva-arjen keskellä

 

Monta hyvää syytä!

Lisäksi jäin pohtimaan seikkaa, joka joskus osakeyhtiöllä toimiessani itseänikin koski, nimittäin muiden työllistäminen. Entä jos toimitkin jo yrittäjänä ja haluat tilapäisesti palkata jonkun? Rehellisesti olisi ollut kiva, jos osakeyhtiöaikaani olisi ollut tällainen mahdollisuus.

Miksi? Laskutuspalvelun kautta toimiva henkilö olisi ollut erinomainen ratkaisu, koska olisin vain voinut maksaa laskun ilman kaikkea sitä aikaa vievää ja stressiä aiheuttavaa paperisotaa. Tämä taas tarkoittaa minulle sitä, että voin keskittyä ydinosaamiseeni kun energiani ei kulu byrokratiaan.

 

Kevytyrittäjyys on joustava työmuoto ja jouheva väylä yrittäjäksi erityisesti sinulle, joka vielä pohdit ja hahmottelet omaa yrittäjyyttäsi.

 

UKKO.Fi mahdollistaa yrittäjämäisen toimintasi aloittamisen mutkattomasti ilman omaa y-tunnusta tai toiminimeä. Palvelun avulla voit siis laskuttaa tekemästäsi työstä yksityishenkilönä.

Sinä itse valitset omat asiakkaasi ja hinnoittelet palvelusi. Hommasta puuttuu perinteinen yrittäjyyden aloittamiseen liittyvä byrokratia, koska UKKO.FI hoitaa kaikki vaadittavat paperityöt, kuten:

 • verot
 • vakuutusmaksut
 • maksumuistutukset
 • tarvittaessa perinnän

 

UKKO.FI kevytyrittäjyys

Tässä oikeastaan kulminoituu yrittäjyyteni ydin: ihmisten kanssa tekeminen ja toimiminen, energian jakaminen ja hyvinvoinnin edistäminen. Lisäksi se, että saan tehdä omia arvojani ja osaamistani täysin vastaavaa työtä. <3  Kertakaikkiaan en vaihtaisi tätä mistään hinnasta pois!

 

 

Miten kevytyrittäjyys toimii?

Homma on tosi simppeliä: luot laskun valmiiseen pohjaan ja UKKO.FI toimittaa laskun asiakkaallesi ja hoitaa arvonlisäverot, eläkemaksut, lakisääteiset vakuutukset ja sosiaaliturvamaksut. Maksun tekemästäsi työstä saat palkkana tilillesi.

Rehellisesti, kyllä tämä kaikki olisi itseltäni hälventänyt aikoinaan todella paljon yrittäjyyteen liittyviä pelkojani.

 

 

MITÄ SINUN TÄYTYY TEHDÄ, JOTTA VOIT TEHDÄ SITÄ MITÄ RAKASTAT?

Rekisteröityä ilmaiseksi UKKO.FI:n etusivulla heti keskellä olevat tietosarakkeet täyttämällä ja klikkaamalla pinkkiä ”REKISTERÖIDY”-nappulaa.

Kävin itsekin rekisteröitymässä sivustolla ja homma on supersimppeliä!

 

Olisiko aika toteuttaa unelmasi ja alkaa tehdä sitä, mitä rakastat? 🙂

 

Iloista viikkoa,
x Kipa

 

 

KURKKAA MYÖS:

Työtaustani ennen yrittäjäksi ryhtymistäni

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

instagram

*Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan.*