Tänään Instagramissa jututtaa motivaatio vs. sitoutuminen. Motivaatiosta puhutaan usein tekemisen ja tavoitteiden yhteydessä. Sen sijaan sitoutuminen ja sen merkitys jää usein varjoon.

Sitoutuakseen tuleeko olla motivaatiota vai vaaditaanko motivaatiota sitoutumiseen?
Kumpi tulee ensin motivaatio vai sitoutuminen?

 

 

MOTIVAATIOTA VAI ITSEKURIA?

Motivaatio on muuten ollut pitkään melkoinen trendiaihe, oletteko huomanneet? Paljon puhutaan motivaatiosta ja siitä, kuinka motivaatio saa aikaan toimintaa. Tai sitten puhuttaa motivaation puute, joka usein saatetaan tulkita esimerkiksi huonoksi itsekuriksi.

Mitä motivaatio on?

Meissä kaikissa on motivaatiota. Motivaatio on tärkeä osa sinun persoonallisuuttasi. Motivaation aste tai luonne vain on erilaista, ja tästä syystä muihin vertaaminen ei kannata.

Meillä kaikilla on jokin syy, miksi jotain asiaa teemme. Motivaatio koostuu siitä henkisestä tai fyysisestä syystä, joka saa aikaan toimintaa. Kun olet motivoitunut johonkin asiaan suuntaat energiaasi kohti sitä ja ylläpidät toimintaa.

Toiminnan ylläpito on muuten hitokseen tärkeä pointti, koska kuka tietää sen tuskien taipaleen, kun esimerkiksi jossain vaiheessa painonpudotusprosessia, elämäntapamuutosta tai mitä tahansa muutosta tulee motivaatiodroppi?

Täysin luonnollista, että jossain vaiheessa pelmahtaa motivaatiodroppi. Tiedättekö miksi? Koska olet käyttänyt tavoittelemaasi asiaa kohtaan niin paljon energiaa.

 

Usein motivaatiodroppi tulkataan itsekurin puutteeksi. On kuitenkin eri asia olla hetkellisesti väsynyt tavoittelemaan jotain asiaa, kuin ettei omaa itsekuria.

 

 

motivaatio vs. sitoutuminen

 

En oikeastaan usko itsekurin käsitteeseen, uskon motivaatioon ja energiaan. Energiaa ei ole loputtomiin, vaan akkuja pitää aina välistä ladata – silloin motivaatiokin voi taas nousta.

Esimerkiksi sinulle, jolla on painonpudotusprosessi meneillään suosittelen kuulostelemaan missä kohtaa voimavarakäyrääsi milloinkin menet ja tarvittaessa ottamaan painonpudotusjutuista minilomaa.

 

Motivaatio on todella mielenkiintoinen seikka, sillä se ei ole ihan simppeli asia. Ihastuin tunteisiin ja niiden merkityksestä motivaatioon jo useampi vuosi sitten. Koska arvatkaa, mikä tuohon aikaan PT-työssäni pohditutti eniten?

Se, että miten ihmeessä kun olen tehnyt asiakkaan toiveen mukaan ruokavalio- ja saliohjelmat ihan vimpan päälle ja kahden viikon päästä kysellessäni kuulumisia sain hyvin usein vastaukseksi ”en ole oikein kerinnyt katsoa/paneutua”, ”nyt on ollut vähän kiire” tai sitten ollaan oltu kipeänä (inhimillistä).

Kuitenkin salilta lähtiessämme asiakkaan into on ollut piukeena ja on oikein odotettu, että homma alkaa – kaupassakin käytin heti ruokavalion kolahdettua mailiboksiin!

Homma oli sen verran mystistä, että omakin motivaatio työhön alkoi häilymään. Tätä siis piti tutkia lisää! Vuonna 2015 aloinkin opiskelemaan elämäntaidonvalmentajaksi. Ja sittemmin myös Mindfulness Tunnetitovalmentajaksi.

 

KUN TUNTEET SEKOITTAA PAKKAA

Olen oppinut matkan varrella paljon tunteista ja siitä, miten ne vaikuttavat kaikkeen tekemiseen. Tunteet voivat edesauttaa tavoitteidesi saavuttamista tai sitten ne voivat jarruttaa sitä. Tunteet voivat jarruttaa toimintaasi kohti tavoitettasi esimerkiksi silloin, kun haluat pudottaa painoa, mutta oletkin tunnesyöjä ja syöt turruttaaksesi joitain tunteita -> paino ei laske, vaan voi jopa nousta.

Siksi tunnetyöskentely on ihan supertärkeää! Kun ymmärrät erilaisia tunnetilojasi ja osaat nimetä niitä osaat myös käyttää niitä optimaalisesti kohti tavoitettasi.

Koska tunteet vaihtelevat pitkin päivää ja eri päivien välillä ei motivaatiokaan voi tuntua aina samalta. Mielestäni tämä on hyvin lohdullinen ajatus ja antaa ymmärrystä sille, että ei sinulta sitä itsekuria puutu. Motivaatiosi taso vaan välillä vaihtelee.

Motivaatio ei oikeastaan ole mikään yksi yksittäinen tekijä, vaan se on monen eri tekijän summa ja yksi tärkeimmistä motivaation osasista ovat tunteet.

Toinen osatekijä ovat tavoitteet. Siksi puhun niiden kirkastamisesta paljon ja usein, sillä ne ovat osa motivaatiota.

 

motivaatio vs. sitoutuminen

MITEN PYSYÄ MOTIVOITUNEENA?

Jos minulta kysytään, niin yksinkertaisesti siten, että tunne tunteesi. Työskentele avoimesti tunteidesi kanssa ja ole itsellesi rehellisen – ja inhimillinen. Ei ole huonoja tunteita, myös ”huonot” tunteet ovat hyviä, sillä jokai viestejä sinulle.

Lisäksi muistuta aktiivisesti itsellesi tavoitteesi: missä haluat olla? Mihin pyrit ja millaista on olla tavoitteessasi? Miksi tavoitteesi on sinulle tärkeä?

Suosittelen kurkkaamaan neljä vinkkiäni siihen, miten onnistut tavoitteesi saavuttamisessa.

 

MITÄ ON SITOUTUMINEN?

Sitoutuminen on motivaation kaveri. Sitoutuminen tarkoittaa, että käytät energiaa omien tavoitteidesi ja arvojesi toteuttamiseen tehokkaasti.

Sitoutuminen saa sinut kehittämään keinoja päästä tavoitteeseesi ja se virittää ajatuksesi ja asenteesi toimintaa kohtaan, esim.

  • Et näe ongelmia ja esteitä, näet korkeintaan hidasteita. Tiukan paikan tullen keksit ratkaisuja, et tekosyitä.
  • Olet avoin kokeilemaan uusia käytäntöjä ja olet tarvittaessa luova.
  • Hommaa siivittää eteenpäin vieminen, kehittäminen ja kehittyminen – ei niinkään ajatus epäonnistumisen mahdollisuudesta tai asian mahdottomuudesta.

Sitoutuminen on tietynlaista mindsettiä, fokusoitumista, valitsemaan toimintatappoja kohti tavoitteitasi.

Sitoutuminen ei tarkoita sitä, että homman pitää olla haudanvakavaa tai että se pitää viedä ääimmilleen. Sitoutuminen esimerkiksi terveisiin elintapoihin ei tarkoita sitä, että ruokailun pitää olla superterveellistä 24/7 etkä koskaan syö valkaistua sokeria, pullaa tai suklaata, et ikinä juo alkoholia tai että suoritat liikuntaa.

Sitoutuminen on yhtä lailla myös itsensä ja tarpeidensa kuuntelua toiseen suuntaan: olisiko tänään tarvetta vähän höllätä tahtia, jättää kova treeni pois ja keskittyä palautteluun? Tai kuoleeko siihen yhteen pullaan, keksiin tai ihanmihinvaanhöttöön, jos sitä silloin tällöin vähän lipasee?

 

Muista myös nauttia matkasta analysoimatta liikaa. Ota ilo irti ihan vaan itse tekemisestä, rakasta liikkumista itse liikkeen vuoksi, nauti tilanteista ihan vaan koska ne tapahtuvat, arvosta kehoa siitä, että se vaan on ja mahdollistaa tekemisen.

 

Näin homma pysyy palkitsevana. Näin motivaatio ja sitoutuminen pysyvät korkealla.

Töähän loppuun on heitettävä kysymys, joka tällä hetkellä on IG:ssäkin pohdiskelun alla. Kumpi sinusta on ensin, motivaatio vai sitoutuminen?

 

Voimaannuttavaa viikonloppua kaikille!
x Kipa

 

Kuvat: Emma Ollikainen
Kuvauspaikka: Esport Aalto

 

Ps. Kuvausvaatteet on ihanalta Yvetteltä! Yvetten verkkokaupasta saatte koodilla ’KIRA20’ kaikista normaalihintaisista tuotteista -20%. Käy kurkkaan!

 

 

KURKKAA MYÖS:

Kannattaako blogin nimeä muuttaa?

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

hyväntekeväisyys

*Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan.*