Miten liian nopea painonpudotus vaikuttaa kehoosi?
Tässä matkan varrella on saanut jonkin verran jutella painonpudotuksesta. Painonpudotukseen liittyy paljon odotuksia ja uskomuksia ja yksi niistä koskee aihetta nopea painonpudotus.
Kyllähän me sisimmässämme tiedämme, ettei oikotietä ole. Tässä kohtaa me ihmiset kuitenkin tunnumme olevan optimisteja, sillä etsimme kaikesta huolimatta jatkuvasti pikakonsteja. Taustalla on usein kaikesta huolimatta pieni toive siitä, että ”josko se kuitenkin olisi mahdollista pudottaa painoa nopsaan…se motivoisi taas aloittamaan painopudotuksen kunnolla ja pitämään sitä yllä.” Entä jos pudottaa painoa nopsaan? Mitä siitä voi seurata kropalle?
PAINONPUDOTUKSEN PIKAVINKKI
Kyllä meidän on mahdollista pudottaa painoa nopeasti ja siihen on montakin kikkaa. Eri asia on sitten se, onko se tarkoituksenmukaista ja onko se terveellistä. Esimerkiksi pysyykö samaan aikaan yllä hyvä terveys, virkeystaso ja kehon hormonitoiminta?
Pikavinkkinä sanoisin, että unohda kiire. Olet itseasiassa projektisi kanssa loppupeleissä paljon nopeampi, kun aloitat, jatkat ja ylläpidät hommaa maltilla, kuin se, että aloitat karseella kiireellä ja hommaa kestää maks kaksi viikkoa.
NOPEAN PAINONPUDOTUKSEN VAIKUTUKSET KEHOOSI
Käytännössä katsoen paino ei voi ”turvallisesti” tippua, kuin 1-2 kiloa kuukaudessa lähtötilanteesta riippuen. Tätä nopeampi painonpudotus on laskettavissa ”liian” nopeaksi.
Toki lähtötilanne vaikuttaa: mitä enemmän painoa on pudotettavana sitä enemmän alussa saattaa lähteä nesteiden muodossa. Kun pudotettavaa on suhteessa melko vähän, niin homma on yleensä hieman hitaampaa.
Miksi näin?
Koska rasvavarastojen palamisvauhti on maksimissaan muutama kilo kuukaudessa.
Fysiologisesti siis nopea laihduttaminen on oikeastaan mahdotonta, mikäli sillä ymmärretään nimenomaan rasvakudoksen vähentämistä.
Noh, nopea painopudottaminen sen sijaan on astetta helpompaa. Tätä on tutkittu ja huomattiin nopean kehon painon laskun johtuvan suurelta osin rasvattoman painon alenemisesta. Tämä taas puolestaan johtui suurelta osin nesteen menettämisestä.
Lyhyellä aikavälillä kehon luusto ei vielä ota kovaa hittiä nopeasta panonpudotuksesta, mutta pidempiaikainen liian vähäinen energiansaanti vaikuttaa jo luustoon ja hormonitasapainoon.
Keho on sen verran fiksu, että se ei hevillä luovu rasvavarastoistaan. Se hilloaa niitä loppuun asti pahan päivän varalle. Siksi on perusteltua tehdä painonpudotus maltilla ja oikeanlaisella ruokavaliolla: tällä varmistetaan se, ettei keholle tule niin sanotusti hätä käteen eikä se ala purkaa itselleen energiaa elintärkeistä kohteista, kuten lihaksista ja luustosta.
MITEN LIIAN NOPEA PAINONPUDOTUS VAIKUTTAA TERVEYTEESI?
- Aktiivisen kudoksen eli lihasmassan määrän väheneminen
- Lihasmassan vähenemisestä johtuva energiantarpeen pienentyminen, eli käytännössä täytyy syödä vähemmän perusaineenvaihdunnan pienentyessä (ellei halua lihoa uudelleen tai jopa lähtötasoa enemmän)
- Samanaikaisesti rasvakudoksen säilyminen, jolloin rasvaprosentti nousee eikä suinkaan laske kuten maltillisessa painonpudotuksessa
- Väärillä opeilla liian nopea laihduttaminen johtaa melkeinpä eittämättä energiantarpeen pienenemiseen ja sitä kautta herkemmin lihomiseen
- Elimistön kuivuminen nesteiden poistuessa (toisaalta tulokset ovat lyhytaikaisia, sillä keho varastoi luonnostaan nestettä)
- Ravintoaineiden puutos ruokavalion yksipuolistuessa ja kaventuessa
- Ravintoaineiden, nesteen ja energian puute aiheuttavat voimattomuuden tunnetta, ärtyneisyyttä ja unettomuutta sekä luovat elimistöön stressitilaa aktivoimalla sympaattista hermostoa ja kohottamalla kortisolin tuotantoa elimistössä
- Sappikivet (tyypillinen oire on äkillinen, säteilevä kipu ylävatsassa) ovat yksi tavallisimmista terveysongelmista, jonka liian nopea laihduttaminen voi aiheuttaa
- Muut somaattiset oireet, kuten huimaus, sydämen rytmihäiriöt, päänsärky, veren sokeri- ja suolatasopainon heittelyt sekä väsymys
Tässä näin niinkuin muutamia mainitakseni. Onko sinulla kokemusta liian nopeasta painonpudotuksesta? Huomasitko vastaavia oireita tai merkkejä?
MIKSI HALUAT PUDOTTAA PAINOA NOPEASTI?
Ennen kuin ryhdyt nopean painonpudotuksen polulle (ellei se koske juuri terveydellisiä syitä, kuten painoa on saatava alas leikkauksen tai vastaavan vuoksi), kysy vielä itseltäsi:
– Millä ja minkä kustannuksella olet valmis pudottamaan painoa?
– Mikä on laadukkaan ja hyvän elämän mittari, onko se ainoastaan paino ja tietty vaatekoko?
Tarkoitus ei ole sättiä tai moittia itseään, vaan muistaa olla tässä asiassa järkevä. Järkevä siksi, ettet menetä terveyttäsi.
Älä anna kiireen tai malttamattomuuden sumentaa ajatuksiasi, vaan muistuta itsellesi,
että sometimes less is more.
MITEN ONNISTUT PAINONPUDOTUKSESSA?
Tämän takia oikeastaan haluan aina keskustella asiakkaideni kasvotusten: meillä nimittäin on jokaisella oma historiamme, lapsuutemme opetetut syömistottumukset, sosiaalisen ympäristön vaikutteet, elämänrytmi…oikea tapa on siis joskus hieman selvitettävä.
Perusasiat toki pätee joo, mutta miten ne jalkautuvat juuri sinun arkeesi ja elämääsi on sitten eri seikka.
Täältä voit lukea myös siitä, mikä on tärkein tekijä painonpudotuksessa. Olen myös kirjoittanut siitä, miten onnistut tavoitteessasi. Jos näistä ei löydy tarpeeksi luettavaa, niin vilkaise juttuni kuudesta taatusti toimivasta laihdutus- ja painonhallintatavasta.
1. Tee realistinen suunnitelma ja pysy siinä
Päätä aloituspäivä, laita se kalenteriin. Voit asettaa tavoitteen myös tavoiteasteikolle, esim. tämän/ensi vuoden viikoilla X-Y. Muista asettaa tavoitteesi realistisesti ja huomioi oma elämänrytmisi ja -tilanteesi. Onko sinulla voimavaroja tehdä tätä kaikkea juuri nyt?
Ja muista: sinä mahdollistat muutoksen – tiedä että onnistut!
2. Kerro kaverille!
Moni aloittaa painonhallinnan tai –pudotuksen vähän ikään kuin salaa ja hiljaisesti. Jaa rohkeasti suunnitelmasi ja tavoitteesi perheen ja ystäviesi kanssa. Hyödynnä tukiverkostoja tai luo omasi! Homma rokkaa kevyemmin, kun ympärillä on ihmisiä, jotka tsemppaavat heikkoina hetkinä eteenpäin.
3. Aloita mielekäs (liikunta)harrastus
Liikunta on tärkeä osa aktiivista ja terveellistä elämäntapaa. Muista kuitenkin, että vakavaa tai suorittamista siitä ei tarvitse tehdä: riittää, että löydät oman lajisi ja teet sitä säännöllisesti.
Aina harrastuksen ei välttämättä tarvitse liittyä juuri liikuntaan vaan se voi antaa sinulle virtaa ja virikkeitä muulla tavalla päivään. Vaikka aina ei tekisi mieli olla aktiivinen palauta mieleesi miksi sitä teet. Ole myös itsellesi inhimillinen: joskus väsyttää ja se on ok. Silloin levätään, kun ei vaan yksinkertaisesti ole virtaa.
4. Nuku riittävästi
Ikuisuusaihe, mutta elintärkeä. Jo yksi huonosti nukuttu yö heikentää painohallintaa ja sen toteuttamista seuraavaksi kahdeksi päiväksi: uni kun vaikuttaa aivoissa ruokahalua säätelevän serotoniinihormonin eritykseen. On myös tutkittu, että alle 7 h yöunet edesauttavat painonnousua.
5. Lisää kasvisten ja proteiinin määrää
Nämä ne vain ovat niitä, jotka useimmiten vähän puuttuvat. Kasviruokailijaksi ei tarvitse ryhtyä, mutta kyllä ruoan laatuun on panostettava ollakseen terveä ja virkeä.
Ravinnosta on olennaista saada kaikki tarpeelliset vitamiinit, hivenaineet ja kuidut hyvälaatuisten rasvojen ja proteiinin lisäksi. Lisäksi ruokaa tasaisin väliajoin koneeseen, niin vältytään verensokeriheilahteluilta ja erityisesti iltapäivää ja iltaa myöten heräävältä pohjattomalta nälätä, mieliteoilta ja liikasyömiseltä.
Miltä nämä seikat kuulostavat? Ei mahdottomilta, eikö? Mihin sitä oikeastaan on kiire. Aloita matka maltilla ja muista myös nauttia itse matkasta.
PS: Olen vastapainoksi kirjoittanut myös aiheesta miten nostaa painoa maltillisesti. Joskus voi nimittäin olla näinkin päin. 🙂
PPS: Kävithän jo antamassa äänesi Ilta-Sanomien äänestyksessä? Olen #8. 🙂
Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille!
x Kipa
EDELLINEN KIRJOITUKSENI:
Äänestä minua Fitnessmallikisan ratkaisevimmassa lukijaäänestyksessä!
*** Seuraa minua ***
Facebook – YouTube – Bloglovin
*** Instagram: Coachingkira ***
~ Fitnessmalli 2018 -finalisti, auktorisoitu PT ja Terveysvalmentaja. ~
Huomenta ja upeaa uutta viikkoa Kira! 😘
Todellakin painoa tulee tiputtaa maltillisesti ellei halua enemmän vaivoja kontolleen kun kroppa mukautuu kuitenkin suht hitaasti ja sekaisin vain menee jos kaikki muuttuu rytäkällä. Ja jos ihan nollista lähtee niin kannattaa ehkä aloittaa ensin muutamilla muutoksilla ja lisäillä niitä viikon parin ajan ettei lennosta vaihda kaikkea. Esim syö ensin muutaman viikon uudella terveellisemmällä ruokavaliolla ja totuttelee siihen ja lisää vaikka vasta sitten liikuntaa kalenteriin eikä sitäkään heti 7krt viikkoon vaan pari kolme ja lisäilee sitä mukaan kun kroppa antaa hyväksymisen merkkejä. Ikävä mennä paikkoja ja toimintoja rikkoo hötkyilemällä. Loppuelämän sitä saa kuitenkin terveydestään huolehtia joten ei kaikkea tarvitse kerralla ekassa kuukaudessa tehdä kun tarkoitus olisi jatkaa terveellisyyttä läpi elämän 😊
Ja höh nyt vasta tulee juttua miten nostaa painoa terveellisesti ku tämä muikkeli teki sen vaan siten että söi😂 olin niin alipainoinen että piti vaan äkkiä saada painoa mutta rasvanahan se enimmäkseen kertyy mutta kärsivällisesti odottaen myös lihakset tulivat takaisin ja paino jakaantui fiksusti kun aluksihan sitä tulee epätasaisesti enimmäkseen vyötäisille sisäelimiä suojaamaan 😊 no innolla silti odotan miten minun olisi pitänyt tehdä! 😀 jälkiviisaus on paras viisaus 😂 haleja sinne!
Moikkuli Annika! <3
Haha – mikä tuuri, että justiinsa kun on kerinnyt jotain toteuttaa niin siitä kirjoitetaan. 😀 😀 Mut mä kyl uskon, että olet tehnyt sen tosi hyvin. <3 Ruokavaliostahan tuo lähtee, ehdottomasti. Ja siitä tän päivän tekstikin kertoo: kysy vaan sitten, jos tulee jotain kysymyksiä tai ajatuksia.
Todella hyviä pointteja sulla!! Toi liikunnan maltillinen lisääminen on tärkeää, ettei se taas taistele painonnostamistavoitetta vastaan.
Hei, nythän mä muuten tajusin muistuttaa myös itselleni tosta kun sanoit: se on just näin! Terveydestään saa huolehtia läpi elämän – ei vain silloin, kun jahdataan painolukemia tai halutaan muuttaa elämässä suuntaa. Se on jatkuvaa huolenpitoa ja rakkautta omaa itseään ja kehoaan kohtaan. <3 Eli aloinkin pohtimaan, voiko ihminen oikeastaan koskaan saavuttaa "ideaali"terveyntilaansa, koska se on alati muuttuva tila?
Mahtavaa, olet ihana! <3 <3 Kiitos taas kommentistasi Sinä Jälkiviisas. <3 🙂
Haleja back!!