Ei, ei susta ole tullut yhtäkkiä kermapeppu. Ei, sulta ei ole yhtäkkisesti kadonnut itsekuri. Ei, et ole epäonnistunut, vaikka sinun tekee jatkuvasti ja kasvavalla määrällä himo makeaa näin kaamosaikaan. Ystäväiseni, olet ihminen! <3

 

 

PIMEYDEN VAIKUTUS…NOH, KAIKKEEN

Nyt, kun olemme siirtyneet talviaikaan, niin pimeys valtaa päivän tuntia nopeammin. Itsekin havahduin eilen kello 12 siihen, kuinka ulkona oli harmaan hämärää – ja kello tuli todellakin vasta 12 päivällä!

Talviaikaan meillä suomalaisilla valon vähäisyys aiheuttaa haasteita päiviimme. Talviaikaan ominaista on, että unentarve lisääntyy, meitä väsyttää, fyysinen aktiivisuus vähenee, yleinen haluttomuus ja toivottomuus valtaa mieltä, ruokahalu kasvaa ja erityisesti hiilihydraattihimot kasvaa, syömisten määrä nousee…ja näin myös usein paino.

Aika moni varmaan on huomannut, että lokakuussa mieli alkaa lagaamaan. Väsyttää ja mieli on helpommin maassa. Oireet saattavat vahvistua vielä marras-joulukuussa ja jatkua tammikuulle. Keväämmällä, joskus helmi-maaliskuussa tuntuu, että elämä taas pikkuhiljaa voittaa.

Kaikkein eniten selkeästi ihmisiä tuntuu huolestuttavan herkkuihin liittyvt himot. Kun sitä makeaa vaan voisi pupeltaa 24/8 eikä loppua näy. Mahdollinen painonnousu laskee mielialaa entisestään ja kohta sitä jo ruotiikin itseään saamattomaksi ja kokonaisuudessaan fiilis on down.

Et ole yksin, believe me. Sain toiveen kirjoittaa aiheesta blogiini ja totta kai tartun toiveeseen!

 

Muista, että kaikelle on usein looginen selitys. Myös makeanhimolle. Suhtaudu asiaan inhimillisesti. Pääset helpommalla, kun ruotimisen ja sättimisen sijaan yrität ymmärtää kehoasi ja mieltäsi. 

 

makeanhimo

Kun aina ei vaan huvita!

MIKSI PIMEÄN AIKAAN MEIDÄT VALTAA MAKEANHIMO?

Yksi yksinkertainen syy löytyy aivojen välittäjäaineesta serotoniinista. Serotoniinivaje voi aiheuttaa muun muassa uupumuksen tunnetta ja ruokahalun kasvua.

Pimeän aikaan serotoniinin määrä aivoissa vähenee. Tällöin kaipaamme jotain nopsakkaa mielen ja fiiliksen virkistystä. Sen tarjoaa kuuluisat hiilarit. Hiilihydraattien tarve on yleensä suurin iltapäivällä ja illalla.

Toisaalta mikä myös saattaa liittyä makeanhimoon on tryptofaanin vähäinen saanti. Tryptofaani on yksi välttämättömistä aminohapoista ja sen saanti tulisi taata päivittäin ravinnosta. Miten tryptofaani liittyy mielialaan? Siten, että se on serotoniinihormonin esiaste.

Pimeän aika on myös haasteellinen siksi, että emme saa auringosta elintärkeää D-vitamiinia. D-vitamiinin puutos on liitetty myös alavireiseen mielialaan.

 

makeanhimo

Normisuklaata vai tummaa suklaata? Tumma suklaa saattaa auttaa väsymykseen, kun taas maitosuklaa saattaa lisätä sitä.

JATKUVA MAKEANHIMO – MIKÄ AVUKSI?

Pari supersimppeliä ja usein tarjottua ohjetta:

 

  1. Tasainen ateriarytmi ja riittävä nesteytys

Vakkarineuvo on pitää kiinni tasaisesta ateriarytmistä ja muistaa juoda tarpeeksi vettä. Nämä ovat hyviä vinkkejä erityisesti, jos löydät elintavoissasi näihin korjattavaa. Aloita silloin näistä, koska kaikkea ei kannata lähteä fiksaamaan kerralla. Jos itsellesi sopivat ateriarytmit pohdituttavat tai pähkäilet miten ateriasi koostaa, niin vilkaise kirjoitussarjani aiheesta.

 

 2. Liikunta

Myös liikunnasta täytyy muistuttaa, nimenomaan säännöllisestä liikkumisesta. Muiden terveyshyötyjen ohella säännölllinen liikkuminen parantaa yöunta. Rankat treenit kannattaa olla hoidettu alta pois noin 3-4 tuntia ennen nukkumaan menoa, jottei kierrokset jää päälle.

Ohimennen on pakkoa sanoa, että olen muuten kirjoittanut joskus siitä, miten liikunta auttaa pysymään onnellisena. Kuka komppaa? 🙂

Säännöllisen liikunnan vaikutus yöuneen toimii oikeastaan oivana aasinsiltana seuraavaan ”vinkkiin”, nimittäin riittäviin yöuniin.

 

makeanhimo

Yksi on ylitse muiden: riittävä unensaanti.

 

 3. Nuku riittävästi

Tämä kuulostaa simppeliltä, mutta ei välttämättä ole se helpoin. Nukkumista kun ei sen tärkeydestä huolimatta tunnuta priorisoivan. Tai sitten uni ei vaan tule simmuun.

Aikuinen ihminen tarvitsee unta 6-9 tuntia. Pelkkä unen määrä ei riitä, vaan unen tulee olla myös laadukasta. Toki uni on tärkein tekijä painonpudotuksessa, mutta se on myös terveyden perusedellytys. Mikäli makeanhimo jatkuvasti riivaa, niin suosittelen lämpimästi säännöllistämään yöuniasi. Monilla makeanhimo iskee jo yhden huonosti nukutun yön jälkeen (itsellänihän ei kokemusta, kaveri kertoi).

Mikäli unirytmisi on todella epäsäännöllistä, niin aloita tasaamaan unirytmiäsi sillä, että laita joka päivälle (myös viikonloppuisin) herätys samaan aikaan. Ja herää herätyskellon lyömällä – älä torkuta – ja huolimatta siitä, monelta olet mennyt nukkumaan.

Luo itsellesi unirituaaleja: unirituaali on tapa, joka toistuu illasta toiseen mieluiten samaan aikaan. Se antaa kehollesi signaalin siitä, että kohta on aika mennä unten maille. Tavan muuttaminen vie aikaa, joten ole kärsivällinen ja sitkeä.

 

On myös hyvä luoda itsellesi mahdollisuuksia rauhoittaa iltaa. Ihminen on itsensä paras asiantuntija: mikä sinua rauhoittaa?

Tiedän, AINA rukkaaminen ei ole mahdollista, koska #arkeatapahtuu. Ymmärrän osalla ihmisistä esimerkiksi lasten valvottavan. Jokaista iltaa ei pidäkään täydellistää, mutta voisitko ajatella hienosäätää vaikka 2-3 iltaa viikossa?

Ei sinne punkkaan pidä joka ilta mennä tuntia aikaisemmin! Aloita sillä, että rauhoitat iltaasi tunti ennen nukkumaan menoa.

Voit myös kokeilla kömpiä punkkaan 2-3 iltana 30 minsaa aikaisemmin tai joka päivä 15 minsaa aikaisemmin. 15 minuuttia on vielä hyvin realistinen aika, vaikka elämä olisi hektistä.

Miksi se uni sitten on tärkeä käsillä olevaa aihetta ajatellen? Koska väsyneenä vaan on haastava tehdä terveydelle suotuisia valintoja. Ei väsyneenä ensimmäisenä välttämättä lähde bygaamaan sitä kaikken glamourimpaa ruokaisaa salaattia. Käsi hamuaa jotain äkkimakeaa ennen, kuin kerkiät kisua sanoa.

Lisäksi väsyneenä ei treenikään yleensä maita.

Hyvät yöunet antavat puskuria pimeän ajan muihin haasteisiin. Panosta siis uneen. <3

 

 4. Apua kirkasvalolampusta

Suomalaisille kirkasvalolamppu kaamoksen keskellä on jopa suositeltavaa. Paras apu siitä on säännöllisesti käytettynä. Ota valohoitoa aina aamuisin ennen klo 10 ja 30 minuuttia kerrallaan. Kirkasvalo tasaa ihmisen sisäistä kelloa ja hillitsee iltapäivällä ja illalla alkavaa makeanhimoa.

 

5. Kikkaile ruoalla

Nyt kun perusta on käyty pohjalle, niin muutama pikkuvinkki ravintopuoleen. Panosta ruokiin, jotka tukevat serotoniinituotantoa ja tryptofaanin saantia. Tässä vähän listaa niille, jolla makeanhimo huitelee pimeän aikaan korvissa:

 

  • pähkinät ja mantelit – erityisesti saksanpähkinät sisältävät serotoniinia, tryptofaania taas sisältävät saksanpähkinöiden lisäksi cashew-pähkinät ja mantelit
  • kikherneet ja pavut – lisää 120-150 g tryptofaanirikasta papusekoitusta päiviisi tai serotoniinihormonia vapauttavia kikherneitä/hummusta ruoka-annoksiisi
  • banaani – sisältää serotoniinia noin 15 mikrogrammaa grammaa kohden
  • kaura –  erityisesti herkkäunisille kaurapuuroannos iltaisin voi edesauttaa nukahtamista, ihan jo sen sisältämän tryptofaanin ansiosta mutta myös sen ansiosta, että se on pitkäkestoinen hiilihydraatti
  • rasvaiset kalat – rasvaisten kalojen lisäksi äyiäiset sisältävät typtofaania, suositus on syödä rasvaista kalaa pari kertaa viikkoon
  • vihreät kasvikset – lehtivihreä on tärkeä osa ruokavaliota silloin, kun halutaan jaksaa paremmin. Jos et tunnustaudu kokkikolmoseksi, niin suosittelen lämpimästi viherjauheen käyttöä, sillä se on ravinnetiheä ja helppo keino lisätä vihreää ruokavalioosi.

 

Tryptofaania saat myös mm. taateleista, viikunoista, kurpitsansiemenistä, avokadosta, bataatista ja parsasta, maitotuotteista ja kananmunista.

 

nopeasti energiaa

 

 6. Keskity mihin keskityt

Viimeisempänä pakko mainita myös omat ajatukset. Mihin keskityt: keskitytkö taistelemaan makeanhimoa vastaan vai keskitätkö huomiosi muualle? Mieliteko kestää yleensä noin 10 minuuttia. Koita siis harhauttaa ajatuksiasi jollain tapaa vähäksi aikaa. Mitä enemmän ajattelet, että ”et saa syödä makeaa” sitä suuremmaksi kiusaus yleensä tulee – kuka on huomannut?

Yleensä toimiva menetelmä on keksiä jotain muuta puuhaa hetkeksi. Sellaista, joka vie ajatuksesi kokonaan itse ”peikosta” pois. Pohdi jo valmiiksi tilanteen varalle, mitä sinä voisit tehdä, kun makeanhimo iskee?

Ja ystävä hyvä, älä vaan ajattele punaista. 😉

 

Tuleeko teille jotain omia vinkkejä, mikä on toiminut makeanhimoon? Saa jakaa!

 

Hei muuten. Ensi maanantaista FitFashion sulkee ovensa ja blogit siirretään Terve.fi -sivustolle. Meitä FF-bloggaajia on siirtymässä sinne hieno liuta:

 

Että torilla niinkö tavataan! 😀

 

Ihanaa iltaa kaikille,
x Kipa

 

 

EDELLINEN KIRJOITUKSENI:

Pikakonstit energiabuustaukseen: näin saat nopeasti energiaa!

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

#älämahdumuottiin

~ Terveysvalmentaja ja hyvinvointivaikuttaja Helsingistä. ~