TerveysblogiTerveysblogiTerveysblogiTerveysblogi
Verkkokauppa
  • Etusivu
  • Kira
  • Tuotteet ja palvelut
    • Firstbeat hyvinvointianalyysi
    • Luennot
    • Valmennus verkossa
    • E-kirja
    • Värityskuvat
  • Blogi
  • Ota yhteyttä
  • Etusivu
  • Kira
  • Tuotteet ja palvelut
    • Firstbeat hyvinvointianalyysi
    • Luennot
    • Valmennus verkossa
    • E-kirja
    • Värityskuvat
  • Blogi
  • Ota yhteyttä
22.9.2015

Kolesteroli: miten ja mitä syömällä vaikutetaan suotuisasti kolesteroliarvoihin?

  • Posted By : Kira Tiivola/
  • 0 comments /
  • Under : Ravinto, Yleinen hyvinvointi

Niin kauan, kuin muistan, on rasva on ollut valokeilassa ”hyvälaatuisuutensa”, ”huonolaatuisuutensa”, lihottavuutensa, rasvanpolttovaikutuksensa tai muutoin vain ällöttävyytensä ansiosta.

Runsasrasvaisen ruokavalion on suoraan ajateltu olevan yhteydessä korkeaan kolesteroliin. Kaikille ei välttämättä ole selkeää, mitä ravintorasvat ovat. Onko niitä ”hyviä” ja ”pahoja”? Entä miten ne vaikuttavat kolesteroliarvoihimme?

 

78

 

Asia ei ole ihan yksinkertainen. Aiheesta löytyy tekstiä puolesta ja vastaan, tutkittua ja ei-tutkittua tietoa, mutua ja luuloa…Kolesteroliarvoja on tarkasteltava aina yksilötasolla: meillä kaikilla on yksilöllinen aineenvaihduntamme, eri perintötekijät ja erilaiset elintavat.

Siksi kolesterolitasomme ja kehomme reaktiot ovat yksilöllisiä. Kirjoitukseni aiheesta on katsaus yleisellä tasolla. En missään nimessä halua väittää tai edes esittää olevani yhtä valaistunut asian suhteen, kuin lääkärit ja asiantuntijat, joten luethan kirjoituksen tietoiskuna – et lääkinnällisenä ohjeena. Kiitos. <3

 

Onko rasva välttämätöntä?

Kyllä on. Rasvat ovat ihmiselimistölle välttämättömiä, ja niitä on nautittava keskenään oikeassa suhteessa ja oikeita määriä. Laadun tulee olla ”hyvä”.

 

Rasvaa tarvitaan ainakin kolmesta syystä:

 

1. Rasva edistää terveyttä

Ravintorasvojen nauttiminen edesauttaa rasvaliukoisten vitamiinien (ADEK-vitamiinit) imeytymistä ja edistää kalkin imeytymistä luuhun. Liian vähäinen rasvansaanti voi täten edesauttaa osteoporoosia.

Kehon oma rasva suojelee luitamme ja sisäelimiämme.

Polttamalla rasvaansa keho tuottaa lämpöä eli rasvasolukko osallistuu kehomme lämmöntuotantoon.

Solukalvomme muodostuvat lipideistä, so. rasvoista, joten rasvat ovat myös tärkeää rakennusainetta.

 

2. Rasva vaikuttaa kehon hormonituotantoon

Naisten hormonitoiminta on riippuvainen rasvasta. Lisäksi rasva vaikuttaa ns. leptiinihormonin tuotantoon, joka säätelee ruokahaluamme. Liian vähäisellä leptiinihormonin tasolla (, joka on rasvakudoksen määrästä riippuvainen) on huomattu olevan vaikutusta lihomiseen.

Kilpirauhanen ja lisämunuaiset tarvitsevat toimiakseen rasvaa.

 

3. Hermostomme tarvitsee rasvaa

Aivot kostuvat 70%:sti rasvasta. Eläinrasvat ovat hermoston toiminnalle elintärkeitä, sillä ne säätelevät mm. älyä, mielikuvitusta, muistia sekä liikkumiskykyämme (emotionaalista ja motorista tasapainoamme).

Hiuksemme, ihomme ja kyntemme sekä immuunivasteemme tarvitsee rasvaa.

 

Ravintorasvojen hyvät, pahat ja rumat

On ihana löytää asioista hyviksiä ja pahiksia. Eiköhän siis löydetä tästäkin: kuuluisin rasvojen erittely lienee niiden jakaminen ”hyviin” ja ”pahoihin” rasvoihin.

Ensiksi katsahdus hyviin rasvoihin:

Hyvät rasvat, tarkemmin sanottuna pehmeät rasvat eli tyydyttymättömät rasvat, ovat huoneenlämmössä juoksevia. Tyydyttämättömiä rasvoja on kertatyydyttämättömät (monotyydyttämättömät) ja monityydyttämättömät (polytyydyttymättömät) rasvat.

Monityydyttymättömiä rasvahappoja kertyy runsaasti solukalvoihin ja kertatyydyttymättömiä elimistömme varastorasvaan.Pääasiallisia tyydyttymättömien rasvojen lähteitä ovat margariinit, kasviöljyt (mukaanlukien pähkinät) sekä kanan ja kalan rasvat.

Monityydyttymättömiä rasvahappoja, joita ovat linolihappo ja alfalinoleenihappo, kutsutaan välttämättömiksi rasvahapoiksi. Ne toimivat omega-3 –ja omega-6 –rasvahappojen lähtöaineina. Välttämättömiä ne ovat siksi, että ihmiselimistön  on saatava niitä ravinnosta: ihmisen keho ei pysty näitä itse tuottamaan.

Sanotaan, että välttämättömiä rasvahappoja tulisi olla ainakin 3 % ravinnon energiasta.

 

Ja sitten ne huonot rasvat:

Huonot rasvat, tarkemmin sanottuna tyydyttyneet rasvat, ovat ns. kovia rasvoja. Ne ovat huoneenlämmössä kiinteitä. Tyydyttyneitä rasvoja käytetään runsaasti energiaksi.

Suurimpia kovan rasvan lähteitä suomalaisessa ruokavaliossa ovat rasvaiset maitotuotteet, erityisesti juusto, rasvaiset lihavalmisteet sekä runsaasti rasvaa sisältävät leivonnaiset. Lisäksi tyydyttyneitä rasvoja on mm. munankeltuaisessa, kookos- ja seesamöljyssä.

Lisäksi on olemassa transrasvoja, jotka käytännössä ovat ihmiset luomia. Myös ne ovat huoneenlämmössä kiinteitä. Terveydelle haitallisia ovat teollisuudessa hydrogenoimalla (= rasvan kovettaminen vedyttämällä) osittain kovetetut kasvirasvat, mutta näiden rasvojen pitoisuudet ovat Suomessa todellisuudessa vähäiset.

 

Kolesteroli: ei niin pahaa (LDL), ettei jotain hyvääkin (HDL)

Kolesteroli on itse asiassa rasvan tapainen aine. Sitä syntyy aivoissa ja maksassa. Ihmisen elimistöstä kaikkein eniten kolesterolia sijaitsee aivoissa.

Hermosolumme kommunikoivat kolesterolin avulla. Kolesteroli on ihmiselimistön optimaaliselle toiminnalle välttämätön rasva: se osallistuu hormonituotantoon ja muodostaa D-vitamiinia. Lisäksi se on mukana maksan kanssa valmistamassa sappinestettä, joka osallistuu ruoansulatukseen.

”Paha” kolesteroli eli LDL-kolesteroli kuljettaa kolesterolia maksasta kehon soluihin, kudoksiin ja valtimoiden seinämiin. Yksinkertaistettuna mitä suurempi on LDL-kolesterolin määrä, sitä enemmän kudoksiin kertyy kolesterolia.

LDL-kolesterolin haitallisuus on todettu erityisen suureksi ihmisillä, joilla on jo todettu sepelvaltimosairaus, aivohalvaus, katkokävely tai joilla on aikuistyypin (tyypin 2) diabetes. On myös syytä muistaa, että esim. sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen vaaran suuruus edellisen lisäksi riippuu myös muista riskitekijöistä.

“Hyvä” kolesteroli eli HDL-kolesteroli taas tuo liiallisen tai käyttämättömän kolesterolin takaisin maksaan.  Yksinkertaistettuna mitä suurempi on HDL-kolesterolin määrä, sitä vähemmän kolesterolia on kudoksissa ja valtimon seinämissä, ja sitä pienempi riski on sairastua verisuonisairauksiin tai halvauksiin (lähde: N Engl J Med,1999; 341:410-8).

HDL-kolesterolin riittävä määrä kokonaiskolesterolista on 30 %. Alle 20 %:n sen ei olisi suotuisaa mennä.

 

Eurooppalaisen sydäntautijärjestön European Cardiology Societyn vuosikokouksessa on keskusteltu kolesterolitesteistä.

Ennen päti helpostikin pelkkä kokonaiskolesterolin mittaus sekä sen jakautuminen “hyvään” HDL-kolesteroliin ja “huonoon” LDL-kolesteroliin. Sittemmin omaksuttiin uusi lähestymistapa, jossa keskeistä on näiden kolesterolien keskinäinen suhde:

  • Kun hyvän ja huonon kolesterolin suhde on 1/2, sydäntautiriski on pieni.
  • Kun suhde lähestyy arvoa 1/1, riski kasvaa.
  • Asia voidaan nähdä myös niin, että korkeampi HDL-kolesterolin määrä suojaa erityisesti, kun huonoa kolesterolia on liikaa.

 

Lääkettä korkeisiin kolesteroliarvoihin vai ei?

Tästä ollaan (ylläri) monta mieltä. On pari pääasiallista koulukuntaa: lääketieteellinen koulukunta (statiinilääkitys) ja ei-lääketieteellinen (elintavat) koulukunta.

Esimmäisen mielestä statiinilääkitys on tutkitusti erityisen välttämätön korkean kolesterolitason ollessa merkittävä riskitekijä verisuonivaurioille ja dementiasairauksille.

Sitten taas on koulukunta, jonka mukaan esimerkiksi verisuonissa havaittavat vauriot ovat seurausta kehossa jo esiintyneistä tulehduksista ja niiden aiheuttamista arpimuodostumista, joita kolesteroli on kiiruhtanut paikkaamaan.

On myös esitetty, että useimmat kolesterolilääkintää puoltavat tutkimukset ovat lääketeollisuuden rahoittamia.

Totta on, että kolesterolilääkkeet ovat nykypäivänä merkittävä bisness. Toisaalta taas kolesteroliongelmiin liittyen käydään lääkärin kanssa myös elintapoihin liittyvää keskustelua, kuten ravinnon ja liikunnan merkitystä, painonpudotusta ja mahdollisten kasvistanoleiden ja –steroleiden käyttöönottoa.

Yhdessä potilaan kanssa lääkäri päättää mahdollisesta hoidosta. Päävastuu hoidon toteutuksesta on potilaalla itsellään.

 

Seuraavat kohdat 1-4 nappasin ja referoin Käypähoidon sivuilta:

1. Millaisia arvoja tavoitellaan
– Väestötasolla hyvään valtimoterveyteen liittyvät kokonaiskolesteroliarvot ovat alle 5 ja LDL-kolesteroli alle 3 mmol/l.
– Henkilöillä, joiden valtimosairauden riski on suuri, LDL-tavoite on alle 2,5 mmol/l
– Kunkin potilaan yksilölliset tavoitteet määritellään keskusteluissa lääkärin kanssa

2. Elämäntavat puntariin
-Terveellisen ruokavalion perusperiaatteet: monipuolisuus, huomion kiinnittäminen rasvan laatuun
-> vähän kovaa, eläinperäistä rasvaa, kohtuudella pehmeää rasvaa, kuten kasvimargariinia ja kasviöljyjä), kalan suosiminen sekä riittävä kuidun määrä (täysjyvävalmisteet, kasvikset, hedelmät, marjat)
– Ruoan energiamäärän tulisi olla suhteutettuna energiankulutukseen
– Säännöllinen liikunta ja tupakoinnin lopettaminen
– Ylipainoisen henkilön kohdalla laihduttaminen (jo 5–10 prosenttia alkupainosta) auttaa
– Liiallisen alkoholin käytön pienentäminen

3. Elämäntapamuutoksien lisäksi tarvittaessa voi käyttää kasvistanoleita tai -steroleita (levite, jogurtti tms.)
-> kaikki edellä luetellut toimet yhdessä auttavat – ja pienen tai kohtalaisen riskin potilaalle ne ovatkin usein riittäviä dyslipidemian hoitoon

4. Lisäravinteet voivat olla avuksi
– D-vitamiini rasvintolisänä voi auttaa.
– Kalaöljykapselit voivat olla hyödyksi huomattavan korkeiden triglyseridiarvojen laskemiseksi
-> kalan hyödylliset ravintoaineet, saa parhaiten syömällä kalaa 2–3 kertaa viikossa
– Punariisi sisältää kolesterolia alentavaa statiinia, mutta määrät vaihtelevat valmiste-erästä toiseen, ja mukana tulevien muiden moninaisten kemikaalien hyödyt ja haitat ovat epäselvät
– Lääkehoitoa käytetään, kun kokonaisriski on suuri ja terveelliset elämäntavat eivät yksin riitä

 

Lopuksi: Panosta elintapoihisi, suosi “hyviä” rasvoja ja hyvälaatuisia hiilihydraatteja

Summauksena kaikelle: kun halutaan vaikuttaa HDL:n ja LDL:n keskinäiseen suhteeseen, niin suosi omega-3-rasvahappoja:

  • pellavansiemenöljy
  • rasvaiset kalat, tonnikala ja kalaöljykapselit
  • mantelit, saksanpähkinät ja kurpitsansiemet
  • B6-vitamiini (pyridoksiini) lisää omega-3:n tehoa

Hyödyllistä on nauttia myös

  • kokojyväviljaa, erityisesti kauraa
  • avokadoa, vihreitä papuja ja linssejä
  • tomaattia, kurkkua
  • omenoita
  • inkivääriä
  • vihreää teetä
  • C-vitamiinia

 

Kookosöljystä tulee kysymyksiä paljon siinä mielessä, että kysytään nostaako se kolesteroliarvoja? Itseasiassa kookosöljy sisältää 0 % kolesterolia.

Ruoanlaitossa suosi oliiviöljyä, sillä se sietää hyvin kuumentamista eikä siten härskiinny. Oliiviöljy on kertatyydyttämätön rasvahappo. Myös avokado, mantelit, seesaminsiemet sekä cashew-, maa- ja macadamia-pähkinät sisältävät kertatyydyttämätöntä rasvaa. Ne alentavat “huonoa” kolesterolia.

 

Tasapainota omega-6 ja omega-3 -rasvahappojen saanti

On myös todettu, että saamme ruokavaliosta liikaa omega-6:sta suhteessa omega-3:een. Suhteen “tulisi” olla 1,5:1, kun se nykyään on vähintään 10:1 tai jopa 25:1 asti. Käytännössä omega-6:sta tulisi saada 4,5 g/pv ja omea-3:sta 3 g/pv. Omega-6:sta saamme mm. pähkinöistä, siemenistä ja jyvistä, vihanneksista ja hedelmistä, lihasta, maitotuotteista ja  munista sekä helokki-, auringonkukka-, rypsi- ja maissiöljystä. Täten myös voi olla paikallaan tasapainottaa omega-6 ja omega-3 –rasvahappojen saanti.

 

Sellaista lyhykäistä rasvapläjäystä tällä kertaa. 🙂 Terveydeksi, ystävät!

– Kipa


2.9.2015

Jalkatreeni ja homma reisillä – tiedätkö, mitä ovat Smith ja Hack?

  • Posted By : Kira Tiivola/
  • 0 comments /
  • Under : Liikunta

Jalkatreeni ja pari hassua käsitettä

Huomaan usein monella menevän sekaisin Smith-kyykky ja Hack-kyykky. Joskus saa myös kysyviä katseita kyseisten termien yhteydessä. Mitä ovat Smith ja Hack?

 

Hack-kyykky on päällikkövempain jalkatreeniin.

 

Smith-kyykky sopii erityisesti aloittelijoille yksinkertaisen suoritustekniikkansa ansiosta

Smith-kyykky tehdään telineessä tuetun tangon kanssa. Se muistuttaa siis melkoisesti ”tavallista” kyykkyä, mutta liikerata on kontrolloitu ja yksinkertaistettu.  Lähinnä tämä tarkoittaa sitä, että tasapainosta ei tarvitse huolehtia toisin kuin ”normikyykyssä”. Tästä syystä Smith sopii erinomaisesti aloittelijoille.

Kuormitusta voi suunnata tiettyyn jalkojen lihasryhmään muuttamalla kyykkyasento mm. kapeasta leveään, askelkyykkyasentoon, käyttämällä koroketta kantapäiden alla jne.

Täältä voit tsekata ohjeet Smith-telineellä tehtävään kyykkyyn: https://www.youtube.com/watch…

 

Etureisille kyytiä Hack-kyykyllä

Hack-kyykky on loistava nimenomaan etureisipainotteiseen kyykkyyn. Kehon suurimmat lihasryhmät ovat käytännössä selkä ja reidet.

Etureidet ovat viimeaikoina jääneet hieman pakaroiden varjoon pyöreäpyllyboomin vallatessa alaa. Mielestäni etureidet ovat hyvin mielenkiintoinen lihasryhmä siksi, että niissä on huomattavasti sekä nopeita että hitaita lihassoluja. Niissä on siis sekä voimaa että kestävyyttä.

Treenin kannalta tämä tarkoittaa sitä, että etureiskat kannattaa treenata sekä lyhyillä että pitkillä sarjoilla: lyhyet sarjat raskailla painoilla ja voimakestävyys esimerkiksi pitkillä, niin sanotuilla, ”hapotussarjoilla”. Nämä setit on ehkä – treenaajasta riippuen toki – optimaalisinta tehdä esimerkiksi jalkaprässissä ja muissa etureisikoneissa.

Milloin viimeksi olet kokeillut jopa 30-50 toiston jalkaprässisarjoja tai etureisipenkkisarjoja? Testaa ja ylläty! Myös kokoa saa tällä metodilla etureisiin tehokkaasti.

Hack-kyykyssä rasitus kohdistuu melko eristetysti etureisiin, koska keskivartalo on tiiviisti tuettu selkänojaan. Polvihaasteisten kannattaa olla skarppina tekniikassa, sillä vääränlainen tekniikka Hackissa on todellinen vaaran paikka polville. Hackin tekniikka kannattaa siten pitää erityisen kontrolloituina ja alaslaskut hitaina, työtä tehdään siis intensiivisesti molempiin suuntiin: ylös ja alas.

 

Hack-kyykyn tekniikka:

  •  Lantion/hartioiden levyinen tukeva jalka-asento
    -> jalkojen asennon voi pitää melko luontaisena (mikä sinusta tuntuu hyvältä)
  •  Alaselkä tiiviisti kiinni selkänojassa koko liikkeen ajan
  • Jalkojen asento pitää melko luontaisena (mikä sinusta tuntuu hyvältä)
  • Kyykky niin syvälle, että reiden yläpinta on samansuuntainen jalkalevyn kanssa
  • Työnnä paino ylös kantapäiden kautta (polviystävällinen)
  • Vältä polvien lukitsemista yläasennossa
  • Jalkojen leveyttä muuttamalla voit lisätä eri alueiden rasitusta (esimerkiksi leveällä jalka-asennolla saadaan lisättyä sisäreisien ja takareisien kuormitusta)

Suoritustekniikan ollessa kunnossa, hackissa voidaan tehdä raskaita 5-10 toiston sarjoja tai vaihtelun vuoksi 15-20 toiston hapotuksia.

 

Treeni-iloa!

– Kipa

Mitkä ovat sinun lempi jalkatreeniliikkeesi? Kommentoi alle! Artikkelia saa myös jakaa! 🙂


1.9.2015

Lihottavatko kemikaalit?

  • Posted By : Kira Tiivola/
  • 0 comments /
  • Under : Ravinto, Yleinen hyvinvointi

Kuva: Kemikaalit. Kauneus & Terveys -lehti 09/2015

 

Nykypäivänä ylipainoon etsitään kuumeisesti syitä sokerista, rasvasta, liikkumattomuudesta, stressistä, liian vähäisistä yöunista, liikasyömisestä, liian vähän syömisestä jne. Näillä on melko selkeä yhteys ylipainoon. Viime vuosina on tapetille nostettu kemikaalit. Väitetään, että ne lihottavat siinä missä sokeri ja rasva. 

Luin tästä syyskuun alussa (2015) artikkelin Kauneus ja Terveys -lehdestä, josta mielenkiinnosta referoin osan tänne. Artikkeli osui silmiini, sillä kävin muutama vuosi sitten Biosignature-mittauksessa, jossa ensimmäistä kertaa minulle kerrottiin kemikaaleista ja niiden vaikutuksesta.

 

Miten kemikaalijäämät lihottavat?

Ympäristön kemikaaleista on etsitty osasyyllistä ylipainoon. Luonnossa ja ihmisen tekemissä kemikaaleissa on lihomista edistäviä ainesosia, obesogeenejä. Nämä eivät ole syötäviä aineita, vaan obesinogeenit kulkeutuvat elimistöömme lähinnä muoviesineiden, tekstiilien ja ruokapakkauksien myötä. Myös ilmasta ja vedestä.

Verikokeissa on huomattu, että hyvin ylipainoisten henkilöiden elimistössä on kemikaaleja selvästi hoikkia enemmän. Epäselvää kuitenkin on, ovatko esimerkiksi muovien pehmittiminä käytetyt kemikaalit syy ylipainoon vai onko niitä ylipainoisilla enemmän suuremman rasvamäärän takia.

Viimeinen seikka on mielestäni validimpi syy, sillä tiedämme rasvasolujen toimivan kehon ”myrkkypuskureina”: keho poistaa sinne kertyviä jätteitä, kemikaaleja ja toksiineja.

Itse veikkaan jälkimmäistä vaihtoehtoa myös siksi, sillä uskon ylipainon olevan useamman tekijän summa. Toki usein se johtuu energiaylijäämästä: syödään enemmän, kuin kulutetaan. Syömistottumukset ja -käyttäytyminen ei kuitenkaan ole näin yksiselitteistä ja esim. meidän taustamme vaikuttavat elintapoihimme.

Stressillä, unenpuutteella/väsymyksellä ja geeneillä on omat näppinsä pelissä. Lisäksi ovat myös psyykkiset tekijät, kuten tunnesyöminen.

 

Obesogeenit kerryttävät elimistön painoa 

Obesogeenien sanotaan lihottavan, koska ne

  • Lisäävät rasvasolujen määrää
  • Saavat rasvasolut varastoimaan rasvaa
  • Haittaavat elimistön kykyä käyttää hiilihydraatteja ravinnoksi
  • Osittain (jotkut niistä) vaikuttavat keskushermostoon ruokahalua lisäävästi, elimistön lämpötilaa alentavasti ja täten lepoaineenvaihduntaa hidastavasti

 

Sanotaan, että kemikaalit ovat hormonihäiritsijöitä. Ne jäljittelevät tai häiritsevät hormonien toimintaa mm. vaikuttamalla hormonien aineenvaihduntaan, estämällä niitä poistumasta elimistöstä tai tekemällä niistä normaalia aktiivisempia.

 

Vältä orgaanisia tinayhdisteitä ja bisgenoli A-kemikaalia

Elimistössä pitkään vaikuttavia yhdisteitä ovat mm. orgaaniset tinayhdisteet. Suurin osa kemikaaleista poistuu nopeasti virtsan tai ulosteen mukana, joten pysyvää haittaa kaikista ei ole.

Säilykepurkkien pinnoitteista voi irrota ruokaan epoksihartsia ja sen raaka-ainetta, bisfenoli A:ta (BPA). Sillä on tutkitusti yhteyttä ylipainoon, sillä bisfenoli A vaikuttaa rasvasoluihin.

Kyseessä on siis muovin pehmittimenä käytetty aine. Muovipullot, tuttipullot ja shakerit ovat nykyään enenevissä määrin BPA-vapaita:

”Bisfenoli A (BPA) on kemikaali, jota käytetään polykarbonaattimuovien valmistuksessa. Polykarbonaatti on kovaa, kirkasta tai sävytettyä taipumatonta muovia, josta valmistetaan mm. mukeja, lautasia, ruoan säilytysastioita, tuttipulloja ja juomapulloja.

Ajan kuluessa normaalikäytössä kemikaalia saattaa liueta tuttipulloista maitoon tai muuhun nesteeseen, erityisesti lämmitettäessä. Vuoden 2009 aikana useat tuttipullovalmistajat ovat siityneet BPA-vapaisiin valmistusmateriaaleihin. Tällöin pakkauksista löytyy merkintä BPA-vapaa.

BPA:ta on myös säilykepurkkien ja juomatölkkien sisäpinnoitteessa. USA:ssa ja Kanadassa äidinmaitokorvikkeet myydään yleisesti nestemäisenä säilykepurkeissa, joten myös tämä asia on noussut otsikoihin.” Lähde.

 

Miten välttää kemikaaleja?

Jos kemikaalien vaarat pelottavat, niin kannattaa mm. pitää ruokaketju mahdollisimmat lyhyenä. Käytännössä siis valmistaa itse ruokansa mahdollisimman puhtaista ja käsittelemättömistä ruoka-aineista. Tölkkiruokaa on hyvä syödä vain harvoin.

Lisäksi vaihtaa eväsrasioina käytettävät muoviastiat lasisiin versioihin ja käyttää lasisia juomapulloja.

Toki aina on terveydellisistä syistä hyvä välttää myös ylipainoa ja rasvamassan kerryttämistä elimistöön.

 

Terveydeksi!

– Kipa

 

Minkälaisista astioista sinä syöt evääsi? Kuinka paljon mietit kemikaaleja arkielämässäsi? Kommentoi alle ja laita artikkeli jakoon!


Viimeisimmät artikkelit
  • Miksi liikunnalla rangaistaan joulun jälkeen?
  • Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • Kuinka paljon marjoja tulisi syödä päivässä?
  • Tsekkaa kirjoitussarja! Säännöllinen ateriarytmi, suositukset ja aterioiden koostaminen
  • Kuinka saada motivaatiota lisää ja miten pitää motivaatio yllä?
Kategoriat
  • Hyvinvointi
  • Jaksaminen
  • Lemmikit
  • Liikunta
  • Perhe ja suhteet
  • Ravinto
  • Ruoka
  • Stressi
  • Treeni
  • Tyyli ja kauneus
  • Uncategorized
  • Uni
  • Valmennus
  • Yleinen
  • Yleinen hyvinvointi
Viimeisimmät kommentit
  • Kira Tiivola: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • Jari Pouta: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • kira: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • kira: Hyvien vibojen viikko | Mun viba | Vinkit 31-45
  • Abdullah k: Oma hyvinvointini: testissä Firstbeat-hyvinvointianalyysi
Arkistot
  • joulukuu 2018
  • marraskuu 2018
  • lokakuu 2018
  • syyskuu 2018
  • elokuu 2018
  • heinäkuu 2018
  • kesäkuu 2018
  • toukokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • helmikuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • elokuu 2017
  • heinäkuu 2017
  • kesäkuu 2017
  • toukokuu 2017
  • huhtikuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • helmikuu 2017
  • tammikuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015
  • lokakuu 2015
  • syyskuu 2015
  • kesäkuu 2015
  • toukokuu 2015
  • maaliskuu 2015
  • helmikuu 2015
  • tammikuu 2015
  • lokakuu 2014
  • maaliskuu 2014
  • joulukuu 2013
  • maaliskuu 2013
  • marraskuu 2012
  • toukokuu 2012
Meta
  • Kirjaudu sisään
  • Sisältösyöte
  • Kommenttisyöte
  • WordPress.org
Viimeisimmät artikkelit
  • Miksi liikunnalla rangaistaan joulun jälkeen? 27.12.2018
  • Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista? 5.12.2018
  • Kuinka paljon marjoja tulisi syödä päivässä? 4.12.2018
Kategoriat
  • Hyvinvointi
  • Jaksaminen
  • Lemmikit
  • Liikunta
  • Perhe ja suhteet
  • Ravinto
  • Ruoka
  • Stressi
  • Treeni
  • Tyyli ja kauneus
  • Uncategorized
  • Uni
  • Valmennus
  • Yleinen
  • Yleinen hyvinvointi
Viimeisimmät kommentit
  • Kira Tiivola: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • Jari Pouta: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • kira: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • kira: Hyvien vibojen viikko | Mun viba | Vinkit 31-45
  • Abdullah k: Oma hyvinvointini: testissä Firstbeat-hyvinvointianalyysi
Tilaa uutiskirje!

Hae sivuiltani
Terveysblogi 2020