TerveysblogiTerveysblogiTerveysblogiTerveysblogi
Verkkokauppa
  • Etusivu
  • Kira
  • Tuotteet ja palvelut
    • Firstbeat hyvinvointianalyysi
    • Luennot
    • Valmennus verkossa
    • E-kirja
    • Värityskuvat
  • Blogi
  • Ota yhteyttä
  • Etusivu
  • Kira
  • Tuotteet ja palvelut
    • Firstbeat hyvinvointianalyysi
    • Luennot
    • Valmennus verkossa
    • E-kirja
    • Värityskuvat
  • Blogi
  • Ota yhteyttä
27.1.2016

Liikunta on tylsää? Varmista, että olet ymmärtänyt kyseisen liikuntamuodon merkityksen tai vaikutukset omassa kehossasi

  • Posted By : Kira Tiivola/
  • 0 comments /
  • Under : Liikunta

93

Terkut Foamroller.fin järjestämästä Fasciapäivästä!

Tällaiset koulutuspäivät ne aina vaan lisäävät kunnioitusta ihmiskehoa kohtaan. Niin hieno mekanismi kuin se onkin, se tarvitsee paljon huomiota, rakkautta ja huolenpitoa. Ja rullausta. 😀

Koulutuksessa nousi paljon mielenkiintoista asiaa liikkuvuudesta, kehon kireystiloista ja niiden ehkäisystä, käsittelystä ja kytköksistä, stressin vaikutuksesta erilaisiin kehotason kiputiloihin sekä terveyttä edistävän liikunnan merkityksestä.

 

Vääränlaiset liikeradat, vähäiset tulokset

Ennen kuin kukaan meistä voi todella kehittyä liikunnassa ja suorituskyvyltään meidän tulee varmistaa liikkuvuus eli käytännössä oikeanlaiset liikeradat. Kireydet väärentävät liikeratoja, usein rajoittamalla niitä. Tai sitten kireydet aikaansaavat sen, että keho kompensoi liikettä jollain muulla, kuin kohdelihaksella.

 

Liikkuvuus ja oikeanlaiset liikeradat taataan harjoittelulla, jossa mieli ja ajatus tekemisestä on 100%:sti läsnä. Tarkoitan tällä tietoista treenaamista, kehontuntemusta ja kehon kuuntelua. Me ihmiset olemme yllättävän irrallaan omasta kehostamme nykypäivänä. Sitä voisi kuvitella ilmiön olevan yleinen vähän liikkuvien keskuudessa. Näen päivittäin työssäni kuitenkin sitä, kuinka ”kovaa treenaavat” ovat niitä suurimpia suorittajia ja taitavia unohtamaan kehon kuuntelun ja kehon tarpeet.

Huolitelluilla liikeradoilla, vankalla kehotuntemuksella sekä kehon liikeratoja venyttävillä & vahvistavilla harjoituksilla päästään parhaimpiin tuloksiin – ei hard core -rynkytyksellä.

 

Hard core on pyramidin huippu – treenin pääpaino tulee olla softin puolella

Tarkoituksenmukaista ei nykypäivän stressaavassa elämäntyylissä ole hakea liikunnalta hard corea tai ”jumia, joka on voimaa”. Nykypäivänä ei ole tarpeen lisäkuormittaa kehon stressitilaa liian kuormittavalla harjoittelulla. Tasapaino on päivän sana. Bodymindfulness. Eli kehotietoisuus ja liike yhdistyvät. AH, lempiaiheeni. 🙂

Liikunnan tarkoitus on lisätä energiaa – ei viedä sitä pois: pois mielestä tai kehosta. Psyyke ja fysiikka vaikuttavat molemmat kokonaiskuormaan ja on aivan turha olettaa saavansa pitkän tähtäimen tuloksia kuormittavalla elämäntyylillä yhdistettynä räkä poskella -liikkumiseen.

Hard core on treenivuoren huippu. Sitä, mitä tulee treenata vähiten. Eniten tulee treenata perustason juttuja: perulihaskuntoa, peruskestävyyttä ja liikkuvuutta. ”Mutta kun se on niin tylsää” kuulee usein sanottavan.

En halua maalata piruja seinälle. Silti se vasta tylsää onkin, kun joku paikka hajoaa ja olet liikuntakiellossa neljän seinän sisällä kotona. Se vasta onkin tylsää.

 

Huomio kokonaisrasitusmäärä, sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen

Kehon kokonaisrasitusmäärään vaikuttavat lepo ja palautuminen (tärkein), työ- tai kouluhommien määrä, sosiaaliset suhteet ja yksilön temperamentti, ruokailutottumukset jne.

Ennen kaikkea tulee huomioida se fakta, että kova (kokonaisvaltainen) rasitus vaatii vähintään yhtä paljon – ellei enemmänkin- kehoa ja mieltä huoltavaa harjoittelua (!).

Itse en usko liikunnan olevan missään muodossa tylsää: uskon vain siihen, ettei kyseisen liikuntamuodon merkitystä tai vaikutuksia kehossaan tunnista. Liikuntaa on hyvin monenlaista ja pääasia on itse liike ja liikkuminen.

 

Mistä liikunnasta sinä pidät eniten, miksi? Kommentoi alle. Laita myös artikkelia jakoon!

 

Terveydeksi, ystävät! ❤️
Kipa


21.1.2016

Yhteishyvä LIVE -videot – tsekkaa vinkit koti-, trampoliini- tai kehonpainotreeniin mökillä!

  • Posted By : Kira Tiivola/
  • 0 comments /
  • Under : Liikunta

Woop, there they are! Yhteishyvä LIVE:n kanssa yhteistyössä toteutettu kotitreenisetti on nyt nähtävissä.

 

Käy kurkkaamassa helpot ja tehokkaat vinkit kotitreeniin!

Ennen treeniä on hyvä lämmitellä kehoa noin 10 minuuttia. Tähän vinkkejä löydät ensimmäisestä yhteishyvä LIVE -videosta, jossa helppo alkulämmittelysetti.

Tai sitten voit lämmitellä vaikka ensin siivoamalla kämppää! 😉

90-1

 

Alkulämmittely

 

Jumppakuminauhatreeni

 

Kahvakuulatreeni

 

Jumppapallotreeni

 

Käsipainotreeni

 

Foamroller

 

 

Lisäksi ulkoliikuntaan muutama trampoliinitreenivinkki ja mökkitreeni kehonpainolla – klikkaa:

 

Trampoliinijumppa aikuisille

 

Mökkitreeni kehonpainolla

 

 

Mitä olet videoista mieltä? Olethan tsekkannut jo YouTubesta Coachingkira-videot?

 

Liikunnan iloa kaikille! 🙂

-Kipa

 

Lopuksi:
Iso kiitos loistavalle tuotantotiimille, Juusolle, Johannalle, Hannelelle ja Miikalle! Asiantuntevia tyyppejä ja mahtavia persoonia. <3 Kiitokset myös Prismalle vaatteista sekä jumppavälineistä.


5.1.2016

Mitä hyvinvointi Sinulle merkitsee?

  • Posted By : Kira Tiivola/
  • 0 comments /
  • Under : Yleinen hyvinvointi

Tässä Googlettelin lätkämatsin lomassa jotain mielenkiintoista luettavaa (jäin kiinni – tykkään urheilla, mutta en ole paras penkkiurheilija 😀 ), ja osuin Wikipediaan halusanalla ”hyvinvointi”.

 

HYVINVOINTI määritellään Wikipediassa seuraavasti:

”Hyvinvointi viittaa yleiskielessä vaurauteen ja hyvään terveydentilaan. Yhteiskunnallisena käsitteenä hyvinvoinnille on erilaisia määritelmiä ja mittareita.

Hyvinvointi koostuu useista tekijöistä, sekä mitattavista asioista että yksilökohtaisista arvostuksista ja tuntemuksista.

Mitattaviksi hyvinvoinnin osatekijöiksi luetaan yleensä terveys, elinolot ja toimeentulo. Elinolojen käsitteellä voidaan kuvata hyvinvoinnin aineellista pohjaa.

Yksilöllisiksi hyvinvoinnin osatekijöiksi luetaan taas sosiaaliset suhteet, itsensä toteuttaminen ja onnellisuus. Nämä hyvinvoinnin eri osatekijät tukevat yleensä toinen toistaan.”

 

Aloin miettiä käsitettä hyvinvointi. Se jotakuinkin käsitetään nykyään fyysisenä ja psyykkisenä hyvinvointina. Kuinka moni meistä kuitenkaan on konkreettisesti miettinyt mitä hyvinvointi itselleen tarkoittaa?

 

Itselleni hyvinvointi on ennen kaikkea psyykkistä:

1. henkinen/sisäinen tasapaino ja sen saavuttamisen tavoittelusta inspiroituminen = halu kehittyä ihmisenä nykyhetken minää paremmaksi ihmiseksi

2. itsensä hyväksyminen, joka poikii arvostuksen muita ihmisiä ja erilaisuutta kohtaan
= minun todellisuuteni on subjektiivinen näkemykseni asioista, se ei silti ole ainoa oikea todellisuus, on arvostettava ja pyrittävä ymmärtämään myös toisten ihmisten todellisuutta
= tähän liittyy olennaisesti myös ystävieni ja lähimmäisteni läsnäolo ja heidän hyvä olonsa
= tähän kohtaan liitän myös terveellisen, ravinnerikkaan ja hyvinvointiani tukevan, ruokavalion, sillä halu ja innostus suödä hyvin ja hyvää keholleni lähtee sisäisestä tasapainosta

3. elämänilo ja hetkessä eläminen
= jokaisesta hetkestä nauttiminen ja lapsenmielinen uteliaisuus asioita kohtaan, joka lähtee halusta tarkastella asioita eri näkökulmista ja oppia tilanteista niiden tarjoama mahdollinen opetus

 

Lisäksi se tarkoittaa itselleni fyysistä hyvinvointia:

1. Ilo ja energia liikkua ja jakaa omalla esimerkillään liikunnan iloa
= fyysisellä olemuksellani ja omalla asenteellani muiden motivoiminen ja inspiroiminen, ouolueettoman ja mahdollisimman totuudenmukaisen tiedon jakaminen

2. Oman kehon kuuntelu
= kilpirauhasen vajaatoiminta ja välillä jopa väsymykseen asti viety työelämä on tehnyt itsestäni herkistyneen kuuntelemaan kehoani (ja mieltäni) ja arvostamaan kehoni upeaa vahvuutta & samanaikaista haurautta (enkä puhu lihasvoimasta tai kestävyyslunnosta 😉)
= oman kehon ja sen vajavaisuuksien arvostaminen & niiden kääntäminen vahvuuksiksi tai arvostettaviksi ominaisuuksiksi

3. Treenikunto
= kuten moni meistä, minäkin motivoidun huomatessani jaksavani jotain, saan siitä energiaa: rakastan haastaa itseäni ja rakastan fyysistä työtäni
= suuri osa identiteetistäni muodostuu liikunnan ja liikkumisen kautta ja roolistani liikunnan parissa, sillä olen liikkunut alle seiskavuotiaasta aktiivisesti ja ryhmäliikuntaa olen ohjannut 10 vuotta (still lovin’ it! ❤️)
= kun saan ja ennen kaikkea VOIN liikkua, niin voin hyvin

 

Hassuinta oli huomata, että Wikipedian mainitsema vauraus (jolla käsitän rahan ja sen tietyn määrän) ei kuulukaan omaan listaani. Mutta vauraus on jokaisen itselleen määriteltävä. Kun postasin tämän kirjoituksen Terveysblogin Facebook-sivulla tuli tähän liittyen hyvä kommentti lukijalta: ”Tarkkoitaisiko tuo vauraus sitä, että väestötasolla se korreloi parempaan/laadukkaampaan syömiseen, monipuolisempiin liikuntamahdollisuuksiin, itsestä huolehtimiseen ym. sitä kautta hyvinvointiin?? Ei ehkä niinkään yksilön tulojen suuruuteen, vaan yleisesti korkeampi vs. matalampi elintaso??”

Tämä on hyvä pointti ja hieno näkökulma. Varmasti vauraus tarkoittaa myös sitä!

 

Tienaaminen on loppujen lopuksi melko toissijaista. Puhun toki nyt omasta puolestani sanoessani yksi tärkeimmistä itselleni olevan mahdollisuus, inspiraatio ja energia liikkua päivittäin niin halutessani (tarkoitan tällä valinnan mahdollisuutta: mitä treenaisin tänään vai treenaanko) sekä tehdä liikuntaa & hyvinvointia työkseni.

Tästä kaikesta päästäänkin KIITOKSEEN teille Terveysblogin ystävät. Ilman teitä ei olisi Terveysblogia. Olette siten jokainen osa ainakin yhden ihmisen (blogin ylläpitäjän eli minun) hyvinvointia, ja siten välillisesti osa blogin seuraajien hyvinvointia. 😀

Aika hienoa, eikö? ☺️

<3: Kipa

 

PS: Kuvassa kiitollisuus- ja tavoitepäiväkirjan, jota aloin vuoden alussa pitämään, sekä lempikahvikuppini.


Viimeisimmät artikkelit
  • Miksi liikunnalla rangaistaan joulun jälkeen?
  • Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • Kuinka paljon marjoja tulisi syödä päivässä?
  • Tsekkaa kirjoitussarja! Säännöllinen ateriarytmi, suositukset ja aterioiden koostaminen
  • Kuinka saada motivaatiota lisää ja miten pitää motivaatio yllä?
Kategoriat
  • Hyvinvointi
  • Jaksaminen
  • Lemmikit
  • Liikunta
  • Perhe ja suhteet
  • Ravinto
  • Ruoka
  • Stressi
  • Treeni
  • Tyyli ja kauneus
  • Uncategorized
  • Uni
  • Valmennus
  • Yleinen
  • Yleinen hyvinvointi
Viimeisimmät kommentit
  • Kira Tiivola: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • Jari Pouta: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • kira: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • kira: Hyvien vibojen viikko | Mun viba | Vinkit 31-45
  • Abdullah k: Oma hyvinvointini: testissä Firstbeat-hyvinvointianalyysi
Arkistot
  • joulukuu 2018
  • marraskuu 2018
  • lokakuu 2018
  • syyskuu 2018
  • elokuu 2018
  • heinäkuu 2018
  • kesäkuu 2018
  • toukokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • helmikuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • elokuu 2017
  • heinäkuu 2017
  • kesäkuu 2017
  • toukokuu 2017
  • huhtikuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • helmikuu 2017
  • tammikuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015
  • lokakuu 2015
  • syyskuu 2015
  • kesäkuu 2015
  • toukokuu 2015
  • maaliskuu 2015
  • helmikuu 2015
  • tammikuu 2015
  • lokakuu 2014
  • maaliskuu 2014
  • joulukuu 2013
  • maaliskuu 2013
  • marraskuu 2012
  • toukokuu 2012
Meta
  • Kirjaudu sisään
  • Sisältösyöte
  • Kommenttisyöte
  • WordPress.org
Viimeisimmät artikkelit
  • Miksi liikunnalla rangaistaan joulun jälkeen? 27.12.2018
  • Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista? 5.12.2018
  • Kuinka paljon marjoja tulisi syödä päivässä? 4.12.2018
Kategoriat
  • Hyvinvointi
  • Jaksaminen
  • Lemmikit
  • Liikunta
  • Perhe ja suhteet
  • Ravinto
  • Ruoka
  • Stressi
  • Treeni
  • Tyyli ja kauneus
  • Uncategorized
  • Uni
  • Valmennus
  • Yleinen
  • Yleinen hyvinvointi
Viimeisimmät kommentit
  • Kira Tiivola: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • Jari Pouta: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • kira: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • kira: Hyvien vibojen viikko | Mun viba | Vinkit 31-45
  • Abdullah k: Oma hyvinvointini: testissä Firstbeat-hyvinvointianalyysi
Tilaa uutiskirje!

Hae sivuiltani
Terveysblogi 2020