Treenikengät | Kengät tarkoituksen mukaan

Olen kenkäfriikki. Nimenomaan treenikenkäfriikki. Omalla kohdallani se tarkoittaa sitä, että juoksukengät, jumppakengät ja harrastuskengät täytyy olla sellaiset, että ne sopivat meneillään olevaan lajiin.

Kävely- ja vapaa-ajan kengissä sama juttu. Kenkien on oltava sellaiset, jotka toki tuntuvat hyviltä, mutta ennen kaikkea vaimentavat iskuja tarvittaessa ja sopivat omille (romahtaneille) jalkaholveilleni (olen peruslättäjalka).

Treeneissäni suosin paljon juoksukenkiä. Eniten siksi, että ohjaamissani lajeissa niveliin kohdistuu paljon iskuja ja lattia on melkoisen kova alusta tykitellä. Lisäksi rakastan juoksukenkien rullaavuutta.

Askellukseni on neutraali, joten olen jo useamman vuoden juoksukenkänäni käyttänyt Asicsin Gel Nimbusta. Siinä on superhyvä (erityisesti kanta)vaimennus ja rullaavuus on hyvä, kenkä soveltuu nimenomaan neutraalille askeltajalle.

Kirjoitin aikanaan Terveysblogiin kirjoituksen siitä, kuinka valita itsellesi sopivat treenikengät. Voit lukea kirjoituksen täältä – pahoittelut, teksti on aika pitkä. 😀

Laitan tänne lopuksi pienen tiivistelmän vinkeistä.

 

juoksukengät

Huomiota myös työkenkiin

Olen aina kiinnittänyt huomiota myös siihen, millaisilla kengillä kuljeskelen työpäiväni. Nykyään 1-3 päivää viikosta toimin työhyvinvointivalmentajana. Työkenkieni tulee olla mukavat ja sellaiset, joita voin pitää yhdessä hetkessä vastaanottohuoneessa tehtävässä valmennuksessa ja toisessa hetkessä työpaikan kuntosalilla. Millään kiila- tai korkokengillä siellä ei siis puuhastella. 😀

Työkengät ovat tärkeät silloin, kun jalkojen päällä ollaan paljon. Sain Color4Carelta testiin ihanan pirtsakat tennarit, jotka ovat sporttiset työkengät työhön ja vapaa-aikaan.

 

treenikengät

 

Selailtuani Color4Caren nettisivujen tarjontaa tykästyin todella paljon näihin Hummelin kenkiin. On tärkeää, että kengissä on oikeita ominaisuuksia – myös sellaisia, sopivat hoitoalan arkeen. Miksi?

Istumatyön kivuista alaselän, niskan ja hartian seudulla puhutaan nykyään paljon. Ei ihmekään. Niska-hartiaseudun kivut ovat tuki- ja liikuntaelimistön kiputiloista toiseksi tavallisin kipuongelma alaselkäkivun jälkeen. Elämänsä aikana näistä kärsii jopa 70-75 % ihmisistä.

Se istumatyöstä. Entä seisomatyö? Liika seisominenkaan ei ole hyvästä,  ja ihan yhtä lailla niska- ja hartiaseudun sekä alaselän kiputiloja esiintyy seisomatyötä tekevillä. Lisäksi seisomatyötä tekevillä jalkapohjat päkiöiden tai kantapäiden kohdalta kipeytyvät työpäivän päätteeksi – joskus sietämättömästi.

Myönnän – minä valitsin omat Bagheera Eclipse Koralli -kenkäni puhtaasti värin perusteella. Rakastan värikkäitä kenkiä ja little party never killed nobody. 🙂 Mistä kengissä erityisesti diggasin oli tarpeen vaatiessa irroitettava MemoryFoam -pohja kengän sisällä. Kengät ovat kevyet jalassa ja ihanan pehmeät sisältä. Tuntuma jalassa on miellyttävä. Puuhastelin niillä normi yksilövalmennusta ja kuntosalisalipuolen valmennusta.

 

treenikengät

 

Käy hipistelemässä vähän kenkiä, siellä on pirtsakoita kuoseja! Heidän valikoimastaan löytyvät myös tukisukatjotka sopivat hyvin urheilijoille ja seisomatyötä tekeville yhdessä kenkien kanssa.

 

Treenikengät | Miten ja mitä valitset?

Ohessa muutama vinkki, joilla sinä löydät itsellesi sopivat treenikengät. Mikäli sinulle tulee kysyttävää tai kommentoitavaa, heitä kommentilla! Vastaan todella mielelläni. <3

 

** Ennen treenikenkien valintaa mieti, mihin käyttötarkoitukseen
tarvitset kenkiä? **

– Treenikengät ulko- vai sisäliikuntaan
– Minkälaiseen ulkoliikuntaan treenikengät tulevat: kävelyyn, juoksuun, pyöräilyyn vai muuhun
– Entä sisäliikunta: kiipeily, sisäpallopelit, matolla juoksu, kuntosali, ryhmäliikunta jne.

Voidaan sanoa, että mitä kovempi alusta on, sitä parempi iskuvaimennus kengissä on hyvä olla. Toki jalkaterämme ovat yksilöllisiä. Kaikkien jalat eivät tarvitse yhtä paljon tukea kengiltä.

Mitä enemmän harrastat esimerkiksi erilaisia ryhmäliikuntalajeja, sitä joustavammat useammassa eri käytössä kenkiesi on hyvä olla. Joka lajille sinun ei tarvitse ostaa kenkiä: usein tyyliin BodyCombat, BodyAttack, BodyPump jne. onnistuvat samoilla kengillä. Mikäli käyt aktiivisesti tanssillisilla tunneilla on kenkien hyvä mahdollistaa erilaisten käännösten ja piruettien tekeminen.

Mikäli sinulla on esim. alaselkä- tai lonkkavaivoja, niin vältä hankkimasta kenkiä, joiden kantapäätä on korotettu todella paljon. Se nimittäin muuttaa jonkin verran lantion, keskivartalon ja alaraajojen liikerataa.

 

** Kenkien alkuperäinen tarkoitus on ollut suojata jalkateriäsi **

Mitä yleisesti kenkiin ja niiden käyttämiseen tulee, niin kenkien alkuperäinen tehtävä on ollut jalkateriesi suojaaminen (kuumalta/kylmältä, kovilta alustoilta, märältä, teräviltä esineiltä, kolhuilta, kemikaaleilta).

Jalkaterveytesi kannalta on tärkeää huolehtia siitä, että treenikengät vastaavat vaatimuksiin koskien niiden käyttötarkoitusta ja alaraajojen eli jalan, alaselän sekä lonkkien tilannetta.

 

treenikengät

** Mitkä treenikengät valitset ryhmäliikuntaan? **

Ryhmäliikuntasalissa lattia voi olla melko kova. Tällöin ponnistuksia ja tärähdyksiä sisältävillä tunneilla on hyvä olla jonkin verran iskuvaimentavaa pohjaa. Voit toki totuttaa jalkaa pikkuhiljaa pois iskuvaimennetuista kengistä, jos haluat.

Tärkeintä on, ettet tee radikaaleja muutoksia liian nopeasti, jotta alaraajasi kerkiävät tottua muutokseen.

Paljon keskustellaan siitä, että paljain jaloin olisi ihmiselle luonnollista kävellä. Me emme kuitenkaan aina ole tallustelleet asfaltilla, harrastaneet esim. ryhmäliikuntaa tai juosseet maratoneja.

Olemme ennemminkin kävelleet pitkiä matkoja, kiipeilleet ja juosseet pyrähdyksiä.

Liikuntatottumuksemme ovat muuttuneet, siten myös kenkätarpeemme. Nykyään liikuntalajimme ryhmäliikunnassa vaativat kengiltä myös vähemmän kiertojäykkyyttä.

Juostessa kiertojäykkä kenkä voi olla sinulle eduksi (eli antaa vain vähän periksi “kiertäessä” kengän päitä eri suuntiin tiskirättityyppisesti). Ryhmäliikuntatunnilla kiertolöysä kenkä on todennäköisimmin toimivin.

Toiminnalliseen tai kehonpainoharjoitteluun taas paljasjalkakengät ovat todella oivat, lähinnä niiden terveyshyötyjen vuoksi. Paljain jaloin liikkuminen aktivoi ja vahvistaa jalkapohjiesi ihotuntoa, nilkkojesi asento- ja liiketuntua, alaraajojesi nivel- ja lihastoimintoja sekä parantaa tasapainoasi sekä ohjaa askellustasi oikein.

 

treenikengät

** Minkälaiset juoksukengät valitset? **

Mikäli juokset kovalla alustalla, esim. asfaltilla, niin valitse iskuvaimennettu kenkä. Vaimennus on tärkeää painavammille juoksijoille ja aloittelijoille, joiden jalat eivät ole tottuneet aktiiviseen juoksemiseen.

Vaimennus on hyvä olla sekä päkiässä että kantapäässä. Toki te konkarijuoksijat tunnette jo jalkanne ja askelluksenne. Tällöin teille kokeneemmille juoksijoille sopivat kevyemmät kengät ja kisajuoksukengät. Teillä nimittäin jalat ovat todennäköisimmin tottuneet rasitukseen. Kevyemmät treenikengtä ja kisajuoksukengät sopivat erinomaisesti intervalliharjoitteluun ja juoksukilpailuhin.

Mikäli tykkäät juosta pääosin maastossa, niin valitse maastojuoksukengät. Ne sopivat vaihtelevaan maastoon kuten metsälenkeille.

 

Parhaimmat kengät itsellesi löydät, kun tutustut askellukseesi ja jalkoihisi, määrittelet tarkoituksen ja viisastut käytön kautta. Mikä sopii naapurille, ei välttämättä sovi muille.

Toivottavasti jokainen meistä löytää omat rakkaat treenikumppaninsa ja ne oikeet treenikengät – treenifiilikselläsi, jaloillasi ja jalkojesi hyvinvoinnilla on väliä! 🙂

 

Hyvinvoivaa viikonloppua kaikille,
x Kipa

 

Edellinen kirjoitukseni: 

Aikalisä | Miksi hyvinvoinnin kultaista keskitietä ei oikeastaan voi saavuttaa?

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTubeBloglovin

*** Instagram: Coachingkira ***

lihava pt

<3