Niska, hartiat tai selkä jumissa? Tsekkaa videosta avaavia liikkeitä!
NISKA JA HARTIAT JUMISSA?
Laitetaas vallan tulille yksi kestoaihe!
Niska-hartia -seudun jumit ja kiputilat ovat yleistyneet viime vuosina huimasti. Niskan kipu on syynä noin joka 25. terveyskeskuskäyntiin.
Nyt kun olen ollut heinäkuun lomalla työhyvinvointivalmennuksista ja jatkan hommia vasta syyskuussa, niin jollain viisiin sitä vaan on aihetta ikävä. <3
Miksi niskat ja hartiat sitten kipeytyvät?
Yleisin syy löytyy lihasjännityksestä, paikat ovat jumissa. Jumia aiheutuu epäergonomisista ja kuormittavista asennoista niin töissä kuin harrastuksissakin.
Tästä syystä työergonomia on supertärkeä, kuin on myös treenin aikanen liiketekniikka. Sama homma selän hyvinvoinnin ollessa kyseessä (siitä lisää alla).
Miksi kipuja tulee on se, että lihakset konkreettisesti ylikuormittuvat. Ylikuormitus ei enää lähdekään pelkällä levolla. Kipu voi yhtä hyvin olla kohdassa X tai sitten se voi ulottua päähän, selkään tai alakroppaan.
Harvoin kuitenkaan itse ”ongelma” on kohdassa X. Esimerkkinä sormien puutuminen. Mikäli sinulla on sellaista kipua niskassa, joka säteilee käsiin aiheuttaen mahdollista sormien puutumista, niin hermojuuret niskan alueella saattavat olla puristuksissa.
Itse sormissa ei siis ole mitään vikaa. 🙂
Monen niska- ja hartiaseudun kipeytymisen haaste ei välttis ole juuri niska, vaan esimerkiksi ylivenyneessä tilassa olevat lavan lihakset ja kireä rintalihas. Nämä vievät ryhtiä lysyyn ja soppa alkaa pikkuhiljaa kehittyä.
Hyvin usein ”vika” löytyy myös siitä, että me ihmiset olemme taitavia käyttämään asennon ylläpitämiseen pinnallisia lihaksia. Tämä vie työtä syviltä tukilihaksilta ja niiden lomailu saattaa aiheuttaa harmeja.
…kipu on kivaa, tuska tuntohäiriö? 😀
Homma voi siis olla monesta kiinni. Siksi onkin aina hyvä tehdä vähän tutkimustyötä, että mitkä mahdolliset seikat kipuihin vaikuttavat (ellei toki ole tiedossa sairautta tms.)
Ennaltaehkäisy on tärkeää. Tiettyyn pisteeseen asti myös liike on lääkettä. Tiettyyn pisteeseen asti tarkoittaa sitä, että esimerkiksi alla olevan videon liikkeet tehdään tietynlaisella lempeydellä. Jos teemme tiettyjä asioita väkipakolla ja runtaten, niin kehon hermosto ei oikein diggaa, vaan alkaa oireilemaan lisää. <3
Ei siis voimaa, rykimistä eikä väkisinpakottamista.
#inhimillinenote
Sauvakävely on muuten kans todella toimiva! Sitä turhaan aika ajoin dissataan, sille on kyllä paikkansa liikuntalukkarissa. 🙂 Lisäksi kevyttä vetreyttävää jumppaa tai sitten dynaaminen (ei liian pitkiä paikallaan olevia) venyttely.
Kipulääkkeet voivat tuoda lyhytaikaista helpotusta. Näistä lisää alempana. Koko haastetta niillä ei kuitenkaan saa poistettua, vaan hommaan pitää pureutua ihan käytännön tasolla: mikä kuormitusta ja siten jumia aiheuttaa? Pyri pöistamaan kyseinen tekijä tai ainakin vähentämään sitä.
MIKSI SELKÄ ON JUMISSA?
Tää onkin mielenkiintoista: joka kymmenes työikäinen suomalainen on ollut viimeisen vuoden sisällä lekurin hoidossa selkäkipujen takia. Yleisesti kivut ovat alaselässä.
Koska istumme aikas paljon nykyään niin töissä, työ- tai koulumatkoilla, niin lonkankoukistajamme ovat lyhentyneinä ja takareidet paineistetut pitkin päivää. Yksi suuri alaselän kiputilojen aiheuttaja onkin kireät lonkankoukistajat ja takareidet.
Toki selkäkivuissa voi olla kyse myös lantion virheasennoista, ja nämä kannattaa aina tutkituttaa, mikäli kipuja on. Ja erityisesti jos kipuja on jatkuvasti tai ne tuppaa palautumaan samaan kohtaan.
Selän kiputiloihin ja jumeihin kevyt, mukavalta tuntuva ja liikeratoja availeva liikunta on kotiin päin. Kannattaa lisäksi tsekkailla esim. työ- tai nostamisasentoja ja välttää pitkiä ajomatkoja.
JUMISSA | ONKO KIPULÄÄKKEISTÄ HYÖTYÄ?
Kipulääkkeet voivat tuoda lyhytaikaista helpotusta.Tavalliset kipulääkkeet voivat viedä kipua pois ja vähän jeesata jumin avautumisessa. Sama homma relaksanteilla.
Alaselän kiputiloissa – kun kyse on tavallisesta äkillisestä selkäkivusta, jossa kipu ei säteile alaraajaan – hoitona on usein kipulääke.
Koko haastetta lääkkeillä ei tässä tapauksessa ei kuitenkaan saa poistettua, vaan hommaan pitää pureutua ihan käytännön tasolla: mikä kuormitusta ja siten jumia aiheuttaa?
Pyri poistamaan kyseinen tekijä tai vähentämään sitä.
Tsekkaa alla oleva video, josta saat liikevinkkejä niskan, hartioiden ja selän vetreyttämiseen ja kiputilojen lievittämiseen. Liike on lääkettä! <3
VIDEON LIIKKEET
1. Kehonpainolla:
– rangan kierrot
– rangan rullaukset
– vuorikiipeilijäpolvi kulmanojasta
– ristikkäisen käden + jalan ojennus ja selän pyöristys
– rintapunnerruksesta lapsenasentoon
2. Kepillä
– vartalon ojennus ja soutu vatsamakuulta
– selän kierrot
– sivutaivutukset
– hyvää huomenta -liike
– kierrot eteentaivutuksesta tai uintiliike
– selän rullaus ja rintakehän avaus
Hyviä vointeja kaikille – se on perjantai ny! 🙂
x Kipa
EDELLINEN KIRJOITUKSENI:
Tiedä mitä syöt | Tarkista ainesosaluettelo!
*** Seuraa minua ***
Facebook – YouTube – Bloglovin
*** Instagram: Coachingkira ***
<3