KUN PAINO JYMÄHTÄÄ

Tiedättekö sen fiiliksen, kun sulla on kauhea hööki päällä ja jossain vaiheessa kehon käyttäytyminen saa sut aivan äimänkäeksi?

Paino junnaa, etkä tiedä missä vika.

Kehon toiminnalle on usein löydettävissä jokin selitettävissä oleva syy. Tässä blogautuksessa kerron kuusi todennäköisintä syytä siihen, miksi paino ei putoa yrityksistäsi huolimatta.

 

paino ei putoa

Kehon toiminnalle on usein jokin ”järkisyy”, joten ei syytä huoleen. <3

 

KUUSI SYYTÄ SILLE, MIKSI PAINO EI LASKE 

Yleensä homma menee niin, että meitä purasee terveyskärpänen ja homma lähtee rullaamaan tosi kivasti. Alku on vahva: hiot ruokavaliosi, syöt puhtaasti, treeni kulkee, voittajafiilis…

Mielestäsi olet tehnyt kaiken mahdollisen mitä vain vaaditaan ”kireämpään” kondikseen. Sitten joku päivä se hiivatin paino vaan junnaa kroppa on nesteinen ja treenit tökkivät.

Missä vika, vaikka olet tehnyt kaikki ”by the book”?

 

Yleensä homma löytyy jostain seuraavista:

 

 1. UNOHDAT PALAUTUMISEN

Kovalla vimmalla aloitettu laihdutus- tai kuntoprojekti lähtee hyvällä boogiella käyntiin. Homma etenee.

Jossain vaiheessa kroppaan tuntuu kuitenkin kertyneen mystistä nestettä: välillä olet ihan slimmi ja välillä ihan vesipallo. Missä mennään?

Kova treeni on aina keholle stressipiikki. Ilman palauttelua tai lepoa treenaaminen helposti kostautuu, sillä kortisolin tuotanto on koholla. Kroppaan kertyy tällöin helposti nestettä.

On erittäin tärkeää, että treenien välissä on riittävästi palautumista (1-2 lepopäivää) ja riittävästi vaihtelua (kevyet vs. raskaammat jaksot).

Aina ei kannata treenata samaa treeniä samalla intensiteetillä.

Myös liikkumattomuus kerää nestettä erityisesti jalkoihin: kun emme liiku laskimopaluu jaloista heikentyy, koska lihaspumppu liikuta nestettä. Tämän huomaat esim. silloin, kun joudut istumaan tai seisomaan pitkiä jaksoja.

 

 

painonpudotus

Väsyneenä ei ole papua treenata.

 

 

 2. KUNTOSALITREENI KERÄÄ NESTETTÄ?

Ajatus siitä, että kuntosaliharjoittelu kerää jonkin verran nestettä elimistöön on oikea: oletuksena, että kuntosalitreeni on sen verran kova, että tumppu niin sanotusti saadaan pumppiin.

Kevyt pikkuhöntsä ei mittavasti lisää nestettä lihaksiin ja nesteenkertymisessä on silloin jotain muuta taustalla.

Aloitustasokin vaikuttaa: kuntosalitreenit vastikään aloittaneet voivat huomata melko nopeastikin nestettä kropassa, sillä alussa kehitys on nopeampaa.

Rankka lihaskuntotreeni turvottaa, koska treeni rikkoo lihaksen rakenteita. Lihakseen syntyy mikrovaurioita, jotka voivat aiheuttaa lihaksen turpoamista.

Kasvaneet lihakset myös sitovat enemmän nestettä esimerkiksi ruokavalion hiilihydraateista. (Tämä on vain hyvä juttu, jotta palautuminen onnistuu ja treeni sujuu.)

 

 3. STRESSAAT

Painonhallinta + stressi = huono yhdistelmä. Stressi ei aina ole negatiivista, sillä koemme myös positiivista stressiä.

Haasteita tulee silloin, kun nämä kaksi stressin muotoa eivät ole tasapainossa.

Stressi voi turvottaa mm. siksi, että se heikentää suoliston toimintaa. Lisäksi stressaantuneena palleanseutu voi tuntua pinkeältä, sillä hengitämme pinnallisesti. Olo voi tuntua siksi tukalalta.

Nestettä kertyy siksi, että kehomme adrenaliinin määrää säätelevät lisämunuaiset jylläävät. Kroppasi on ”taistele tai pakene” -moodissa eikä täten rasvanpoltto tai painonpudotus ole sen prioriteetteja – vaan hengissä säilyminen.

 

 4. SYÖT LIIKAA TAI LIIAN VÄHÄN

Ruokapäivä on loistoväline näihin. Täytä viideltä päivältä perinteistä paperiversiota, Exceliä tai käytä älypuhelimen sovellusta (esim. Fat Secret) päiviksen täyttämiseen.

Tarkoitus ei ole missään nimessä opiskella kaloreita ulkoa tai syödä koko aikaa orjallisesti #fitnessfoodia: keholle on hyväksi, että emme joka päivä syö samalla tavalla ja samaa energiamäärää.

Ruokapäiväkirja auttaa sinua tiedostamaan syömnisesi paremmin ja tarkastelemaan syömisiesi ja kulutuksesi tasapainoa: saatko varmasti riittävästi energiaa? Vai tuleeko energiaa sittenkin enemmän, kuin olit kuvitellut?

Ravintopäiväkirjan idea ei ole näyttää, kuinka luuseri olet, että tyyliin olet syönyt iltapäivän aikana pullan, kun väsytti tai himotti joku makea. Sen tarkoitus on olla vain tarkastelutyökalu. Ei muuta. Unohdetaan siis oman itsensä arvostelu, arvottaminen ja vertailu muihin. #inhimillinenote

 

 

painonpudotus

 

 

5. NUKUT LIIAN VÄHÄN

Uni on jäätävän tärkeä ihmiselle. Niin tärkeä, että ilman sitä emme yksinkertaisesti selviä hengissä. (Olipa dramaattista. 😀 )

Uni on tärkeä aineenvaihdunnallesi ja hormonitoiminnallesi. Lisäksi sen tarkoitus on palauttaa päivän aikana kulutettuja voimavaroja, jotta jaksat virkeänä läpi päivät. Väsyneenä ei jaksa treenata. Vaikka et vartavasten menisi treenaamaan, niin hyvin nukkuneena olet arjessasi aktiivisempi. Arkiaktiivisuus on todella tärkeää, jopa tärkeämpää, kuin mennä johonkin harrastamaan liikuntaa.

Hyvin nukkuneena jaksat panostaa laadukkaisiin ruokavalintoihin: väsyneenä on vaikeaa ”pysyä ruodussa”, sillä mieli kaipaa jotain mieltä ylentävää makeaa – yleensä nopeaa hiilaria. Yksi huonosti nukuttu yö vaikeuttaa painonhallintaa seuraavat kaksi päivää juuri sen takia, että terveysvalintojen tekeminen väsyneenä hankaloituu.

Liian vähäiset yöunet aiheuttavat myös suolisto-ongelmia ja stressiä, joka helposti ilmenee turvotuksena (palataan kohtaan 3).

 

 

6. SINULLA ON LÄÄKITYS

Esimerkiksi verenpaine-, masennus-, mielialanvaihtelu- ja diabeteslääkeryhmiin kuuluvat reseptilääkkeet voivat aiheuttaa painonnousua. Myös tulehduslääkkeet voivat lisätä nesteen kertymistä elimistöön.

Lisäksi jotkin sairaudet voivat vaikuttaa, joista viime vuosina eniten pinnalla on ollut kilpirauhasen vajaatoiminta.

Kilpirauhanen ei tykkää stressistä. (Tiedän, koska itselläni on kilpirauhasen vajaatoiminta ja se ”pahenee” joka kerta pitempiaikasen stressijakson myötä.) Toki tämä on yksilöllistä, mutta ah sitä nesteen määrää kropassani. 😀

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja siihen liittyvistä treenivinkeistä voit lukea täältä ja ruokavaliovinkeistä täältä.

 

 

Käsi ylös, löydätkö omalta kohdaltasi päteviä seikkoja? Kommentoi ja kysy alla. <3

 

 

Hei rokkistaraa viikonloppua kaikille!
x Kipa

 

 

Artikkelikuvat: Veera Kurittu

 

 

Lue myös:

Peruna ja terveys | Peruna pois lautaselta, niin laihdut?

 

*** Seuraa minua ***

FacebookYouTubeBloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira_wellness ***

hyvinvointi – Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. –