Painonpudotuksesta puhutaan paljon. Entä jos haluatkin lisää painoa?

Kuinka nostaa painoa (maltillisesti ja) terveellisesti?

 

Painon nostaminen terveellisesti tapahtuu suht samalla idealla, kuin painon pudottaminen terveellisesti. Nyt vain energiamääriä lisätään maltillisesti.

Lue alta miten nostat painoasi ilman, että saavutettu paino on pelkkää rasvakudosta.

 

Mitäs jos aina ei olekaan tahtotilana pudottaa painoa, vaan saadakin sitä lisää? ♡

 

HALUAN NOSTAA PAINOANI, VOINKO SILTI TREENATA?

Mikäli painon nostamisen taustalla on poikkeavaa syömiskäyttäytymistä, niin usein suositellaan kuntosalitreeniä painon nostamisen yhteyteen.

 

Raskasta aerobista treeniä suositellaan vähennettävän joksikin aikaa – tai vähintään siksi aikaa, että kehon paino on löytänyt ns. set pointinsa (hyvinvointipaino eli biologinen normaalipaino).

 

Aerobinen treeni ei suoranaisesti kehitä aktiivista kudosta eli lihasmassaa. Mutta mikäli liikunta on sinulle henkireikä, niin minusta siitä ei kannata kokonaan luopua: tämä saattaisi lisätä painetta tarkkailla syömisiäsi.

Liikunta yleensä lisää ruokahaluja, joten sitä on hyvä pitää lukkarissa.

Lisäksi liikunta ylläpitää vilkkaampaa aineenvaihduntaa.

 

ONKO LISÄÄNTYNYT PAINO RASVAA?

Liian rasvaton keho ei toimi optimaalisella tavalla. Voidakseen hyvin keho tarvitsee rasvakudosta.

Kun painoa nostetaan terveellisesti on ajatuksena saada rasvaprosenttia hieman ylemmäs. Kaikki kilot eivät kuitenkaan automaattisesti ole pelkkää rasvaa, mikäli homma etenee maltilla.

Rasvakudos tuottaa elimistössämme hormoneita, entsyymejä ja proteiineja, joita ei synny muualla kehossa. Lisäksi rasvakudosta tarvitaan viestinvälittäjänä mm. aivoihin, maksaan ja haimaan sekä viestintuojana pitkin kehoa.

Rasvakudos ei siis aina ole vain vihollinen, josta tulee päästä eroon tai jota pitää vähentää. Sitä on hyvä olla kropassa ja erityisesti meillä naisilla se on olennainen jo hormonitoimintamme kannalta.

 

TERVEELLINEN VAUHTI PAINON NOSTAMISEEN

Hyvä painonnousuvauhti on 0,2-0,5 kg viikossa. Tämä tarkoittaa 200-500 kcal energiamäärän lisäämistä jokaiselle päivälle. Tämä tarkoittaisi +0,8-2 kiloa kuukaudessa.

On lisäksi hyvä tietää perusaineenvaihduntasi kulutuksesi levossa sekä aktiivisuustasosi tulee huomioida arjen ja tteenin suhteen.

 

Tsekkaa täältä hyvä laskuri, joka huomioi nämä seikat ja laskee päivittäisen energiantarpeesi.

 

…mitä tähän nyt sanois?

 

 NÄIN NOSTAT PAINOASI MALTILLISESTI

Suosittelen yleensä ensimmäisenä lisäämään ruokavalioon hyviä rasvoja. Proteiinia näkee liikkuvien ravintopäiväkirjoissa yllättävänkin hyvin.

Proteiinin kanssa ei tarvitse liioitella. Nykypäivän proteiinihehkutus on aiheuttanut sen, että proteiineja nostetaan jalustalle vähän turhankin paljon.

Perusliikkujana sinulle riittää päivässä noin 1,2-1,5 g proteiinia painokiloasi kohden.

Tärkeintä on, että proteiininsaanti ei vuorostaan syö hiilihydraattien tai hyvien rasvojen saantia, vaan saat näitä kaikkia kolmea riittävästi.

 

Ja mainittakoot disclamer: myös tämä blogautukseni perustuu opiskeluihini & valmennuskokemukseeni. Kirjoittamani ei ole kiveenhakattua, sillä me ihmiset olemme yksilöitä. Vahva suositukseni on siis konsultoida omaa lääkäriäsi erityisesti silloin, kun taustalla on esim. syömishäiriötaustaa tai jokin lääkennällinen sairaus.

 

Esimerkiksi pähkinät auttavat kylläisyyden tunteeseen ja ehkäisevät nälkää, sillä ne ovat täynnä hyviä rasvoja, proteiinia, vitamiineja ja mineraaleja.

 

Lisää näitä hyviä rasvoja ruokavalioosi

  • pähkinöitä tai siemeniä (20 g)
  • kasviöljyjä, kuten öljypohjaisia kastikkeita (rypsiöljy, oliiviöljy) salaattiin tai vaikka aamupuuroon (1-2 rkl)
  • leivän päälle avokadoa (1/2- 1 kpl) tai 1 tl kasvipohjaista (oliivi- tai rypsiöljy) levitettä, jossa on vähintään 60 % rasvaa
  • rasvaisia kaloja (kämmennellinen)

 

Suosi mm. näitä hiilihydraatteja

Sinun on hyvä lisätä hiilihydraatin lähteitä jokaiselle ateriallesi.

Suosi puuroja, riisi tai maissikakkuja, hiivatonta leipää, tummaa riisiä, täysjyväpastaa, perunaa, bataattia, sokeroimatonta mysliä sekä hunajaa.

Lautasmalli toimii hyvänä pohjana tähän, jos ei sellaista jo sovella. Tai tsekkaa kirjoitukseni aiheesta paljonko ruokaa kerralla ja tsekkaa kätevät mittarit ilman keittiövaakaa.

Lisäksi voit lisätä jollekin aterialle juotavaksi lasillisen (n. 2 dl) tuoremehua tai aterioidesi kylkeen lasillisen maitoa.

 

Säilytä ateriarytmi ja lisää hieman annoskokoa

Ateriarytmistä kannattaa myös pitää kiinni ja päivässä on hyvä olla 5-6 ateriaa. On yleensä helpompi syödä tiheämmin ja vähän useammin, kuin isoja ateriamääriä kerralla erityisesti silloin, kun nälkää ei juuri tunne.

Annoskokoja voi myös suurentaa hieman. Sen lisäksi, että hyödyntää yllä olevia ajatuksia, niin suosi jälkiruokia tai lisää jälkkäriksi hedelmä(/salaattia).

 

Säilytä rentous ja #inhimillinenote

Välillä tuntuu, että terveysajattelu on syöpynyt mieliimme vähän jopa pakkomielteiseksi tai ihmisarvoa määritteleväksi tekijäksi.

Nouse ajattelun yläpuolelle: säilytä syömisissäsi rento ote: pelkällä raastesalaatilla ja raejuustolla sinun ei kannata terveellisyyden nimissä lähteä nostamaan painoasi eikä toisaalta ruotia itseäsi mikäli paino nousee.

On todella ookoo syödä joskus hitusen shittiä väliin eikä se tee sinusta huonompaa ihmistä. <3

Kyseessä on jonkin verran pois oppimista vanhasta ja uuden opettelemista tilalle, joten ole itsellesi armollinen.

Ideana on nostaa ruokamääriesi maltillisesti kunnes painosi alkaa kohota. Tällöin kroppasi tottuu uusiin ruokamääriin, joita on tavoite jatkossakin noudattaa.

Joskus fiiliksesi seilaavat ja voivat olla tosinristiriitaisiakin: haluaisit lisää painoa, mutta painonnousu pelottaa.

Ei kannata pelästyä painon kohoamista: painosi ei ole sama, kuin ihmisarvosi ja osa painosta voi aluksi olla myös nesteen muodossa.

Anna keholle ja mielellesi aikaa sopeutua ja etsiä polkujaan.

Nauti ruokailuista, syö monipuolisesti ja tunne, kuinka hyvää se kehollesi tekee. Ainutlaatuinen kehosi saa tarvitsemansa ravintoaineet ja kiittää sinua myöhemmin siitä olemalla energisempi, jaksamalla paremmin ja kantamalla sinut ryhdikkäämmin ja hymy kasvoilla. <3

Ääntä kohti, ystävät – kevät keikkuen tulevi!

 

Hyviä vointeja kaikille,

x Kipa

 

 

Artikkelin kuvat: Veera Kurittu

 

 

LUE MYÖS:

Terveys | Tee ainakin nämä kolme asiaa terveytesi hyväksi!

 

*** Seuraa minua ***

FacebookInstagramYouTubeBloglovin