Tämä on tärkein tekijä painonpudotuksessa
Tuli kerran hyvä kysymys yhdessä Facebookin ryhmässä siitä, että jos pitäisi valita yksi tärkein tekijä painonpudotuksessa, niin mikä se olisi.
Oikeasti sikahyvä kysymys! Arvatkaa muuten mikä tällä hetkellä Mindfulnessin ohella kiinnostaa hyvinvointiluentoja tilaavia firmoja ja naistenlehtiä eniten?
Uni.
Me ihmiset ei enää nukuta.
Pitämistäni hyvinvointiluennoista 80 % koskee koskenut unta ja palautumista – tavoitteena parempi jaksaminen.
Siis ystävät – me ihmiset ollaan todella väsyneitä ja me ei enää tunnuta jaksavan! Voimavaroja ei ole sellaiseen, kuin suotuisten elintapojen ylläpitämiseen: päivästä väsyneinä treeni jää välistä, me jäädään helposti himaan ja tidennäköisesti syödään iltapainotteisesti tai napostellaan – koska ei jakseta kokata taikka ”vastustaa kiusauksia”.
PAINONHALLINNAN JA –PUDOTUKSEN SALAISUUS
Laadukas ja riittävä uni on tärkein tekijä painonpudotuksessa. Itseasiassa kaikessa.
Aatellaanpa näin: kuinka moni on kokeillut erilaisia vähähiilarisia tai runsasproteiinisia ruokavalioita, lisäravinteita, pussikeittodieettiä, ihanmitävaandieettiä, nesteenpoistajia, liikuntaa, ateriarytmitystä, välipaloja, päälläseisontaa jne.?
Kuinka moni on kokeillut nukkua yhden tunnin enemmän?
Kyllä. Yhden tunnin.
Ei paha.
Parasta olisi mennä nukkumaan klo 22-00 välillä.
5 SYYTÄ MIKSI UNI ON TÄRKEÄ PAINONHALLINNASSA
1. LIIAN VÄHÄINEN UNI HEIKENTÄÄ RASVANPOLTTOA
Painonpudotuksessa tavoite on polttaa ylimääräistä rasvaa kehosta. Rasvanpolton edistämiseksi omalta hyvinvointilistalta pitäisi löytyä uni.
Kahdeksan tunnin yöunet voivat viimeisimpien tutkimusten mukaan
olla hyvin tehokas keino varmistua, että laihtuessasi
menetät rasvaa etkä lihasta.
Miten liian vähäiset yöunet sitten heikentää rasvanpolttoa?
Yksi tekijä on simppelisti stressi. Unenpuute lisää kropan stressihormoni kortisolin erittymistä. Kortisoli lisää rasvan varastoitumista ja kiihdyttää lihasten hajoamista. Liian vähäiset yöunet myös lisäävät insuliiniresistenssiä.
Insuliiniresistenssi tarkoittaa tilaa, jossa insuliinin vaikutus on heikentynyt ja vereen jää tarkoitettua enemmän sokeria -> verensokeri nousee.
2. VÄSYNEENÄ EI JAKSA
Ensinnäkin väsymys vähentää arjen aktiivisuutta, koska väsyneenä ei vaan huvita. On helpompi hypätä hissiin, kuin portaikkoon.
Tai sitten treenit tulee skipattua ja kotisohva kutsuu. Kotona suotuisten valintojen tekeminen on haastavaa, sillä haliamme rentoutua. Siihen usein liittyy iltasyöminen.
Kun meitä väsyttää aivomme kaupaavat jotain nopeeta piristettä – sokeria, höttöleipää tai sitten jotain muuta nannaa.
3. VALVOMINEN LISÄÄ AIKAA MYÖS SYÖMISELLE
Valvominen ei vain vähennä yöunia, vaan lisäksi tuo meille valveillaoloaikaa lisää myös syömiseen. Jos olet esimerkiksi syönyt iltapalan 20-21 aikaan ja kukut vielä 23-24 aikaan, niin nälkä saattaa iskeä. Tällöin helposti tulee syötyä. Päivittäinen energiansaanti ja sen normitarve saattaa jopa ylittyä.
Väsyneenä sinun on vaikea kamppailla mielitekojasi vastaan. Yksi huonosti nukuttu yö vaikeuttaa painonhallintaa seuraavat kaksi päivää.
Yökukkujien on huomattu syövän vuorokaudessa jopa 200-400 kCal enemmän.
4. LIIAN VÄHÄISET UNET HÄIRITSEVÄT KYLLÄISYYSHORMONIEN TOIMINTAA
Uni muuttaa hormonitoimintaa. Painonpuotuksen kannalta olennainen hormoni on greliini. Se on hormoni, joka kiihdyttää ruokahalua ja nopeuttaa vatsalaukun tyhjenemistä.
Univaje nostaa greliinihormonipitoisuuksia kropassa, jolloin sinulla on potentiaalinen riski syödä enemmän.
Toinen olennainen hormoni on leptiini. Leptiini on greliinin ohella yksi tärkeimpiä kehon ruokahalua ja painoa säätelevä hormoni. Univajeessa leptiinihormonin tuotanto vähenee ja leptiinitasojen laskiessa meille syntyy nälkä.
Nälkä taas saa meidät usein syömään.
5. UNIVAJE HEIKENTÄÄ LÄMMÖNTUOTANTOA (KALORIEN KULUMISTA)
Viides syy nukkua on elimistösi lämmöntuotanto, joka heikentyy univajeessa. Elimistösi siis konkreettisesti säästelee energiaa eli on säästöliekillä.
Olen kirjoittanut säästöliekin selättämisestä hitusen aikaa sitten ja voit lukea siitä täältä.
On mahdollista, että elimistösi ”säästöliekki” onkin univajetta. Koska kuten todettu, univajeessa kun ei vaan jaksa. Se, että olet passiivisempi voi johtua myös kehosi lämpötilan laskusta.
Haastaisinkin jokaisen menevän ensi viikolla 2-3 iltana tuntia aikaisemmin nukkumaan, kuin normaalisti. Pyritään siis lisäämään uniaikaa yhdellä tunnilla.
Valmiista treeni- tai ruokavalio-ohjelmista ole sinulle hyötyä, jos niitä ei kirjaimellisesti jaksa noudattaa.
Nukutaan hyvin! ♡
x Kipa
Edellinen kirjoitukseni:
*** Seuraa minua ***
Facebook – YouTube – Bloglovin
*** Instagram: Coachingkira_wellness ***
♡ Moikku! ♡
Olet oikeassa siitä, että unen tärkeydestä painonpudotuksessa ei liiemmin puhuta tai ainakaan tarpeeksi. Hyvä postaus, sai itsenikin miettimään jospa menisi tänä iltana aikaisemmin sänkyyn, unen tärkeyttä ei arjessa tule tarpeeksi mietittyä. 😀
Joo, puhutaan todella vähän. Sitä kytätään ennemmin ihan muita tekijöitä jopa stressiä – joskin helposti unohdetaan, että uni ja stressi liittyvät hyvin vahvasti toisiinsa.
Ihan sikakiva, jos postaus sai ajattelemaan asiaa omalla kohdallasi, ihanaa! <3 Tuliko mentyä aikaisemmin sänkyyn? 😀
Kiitos kommentistasi!
x Kipa