Somessa on vaikeaa olla aito. Tykkäyksienkeruukulttuurimme on edennyt pitkälle ja some laulaa asioista, jotka ovat elämän kohokohtia. Kysymys kuuluukin: onko elämä koko ajan kohokohtia?

 

Teemaviikko jatkuu! Tällä erää haluan nostaa esille somen aitouden. Hei, kertokaa mulle kommenteissa tai IG:ssä, mitä ajatuksia teillä on. Musta olisi kiva kuulla.

Ennen, kuin jatkan haluan korostaa seikkaa, että some ei ole pelkästään paha asia. Some tarjoaa uskomattoman upeat mahdollisuudet esimerkiksi kommunikointiin, verkostoitumiseen, ajanvietteeseen, inspiraatioon, motivointiin, viestin välittämiseen, markkinointiin, tavoitettavuuteen…ja vielä moneen muuhunkin!

Seuraan itsekin somea aktiivisesti ja inspiroidun esimerkiksi menestys- tai onnistumistarinoista. Innostun kuvista, joita siivittää kuvan kanssa linjassa oleva kuvateksti. Kuvateksti, jossa on jokin tärkeä – sydämellä jaettu – sanoma. Epäaidon sanoman ja väkisin ykästyn julkaisun varmasti moni meistä haistaa pitkälle.

Blogautusteni viikon teema kuitenkin on tällä kertaa se, miten sosiaalinen media on hiipinyt vahvaksi vaikuttajaksi meidän ihmisten itsetuntoon. Toki somesta saa myös rohkaisua ja monen monta kannustavaa ja inspiroivaa viestiä, kuvaa ja tekstiä. Haluankin omistaa viikon kaikille heille, teille ja meille, jotka tykkäävät pohtia asioita ja saada näkökulmaa.

 

aito arki vs. tykkäykset

 

Erityisesti omistan viikon Sinulle, joka painit sosiaalisen median aiheuttamien paineiden ja painostuksen keskellä. On todella ok tuntea painostusta. Muista kuitenkin, että se on vain tunne eikä sinun tarvitse lähteä somessa mihinkään sellaiseen, mikä ei ole aitoa sinua. <3

 

MUTTA KUN NE TYKKÄYKSET

Somessa on haastavaa olla aito. Miksi? Koska meille on syntynyt fiilauskulttuuri: meidän pitää kerätä tykkäyksiä ja seuraajia, jotta tunnemme itsemme jonkin arvoiseksi. Tämä on poikinut sen, että haluamme antaa itsestämme mahdollisimman hyvän kuvan muille.

Miksi? Koska silloin saamme tykkäyksiä. Koska silloin me olemme sosiaalisesti hyväksyttyjä. Koska silloin kaikkein syvin perustarpeemme, olla hyväksytty ja kuulua joukkoon, täyttyy.

Kun somessa etenee tykkäykset edellä tulee helposti teeskenneltyä ihan jotain muuta kuin oikesti onkaan.

 

…miksi tämä on haaste? Koska niin moni saa vaikutteita sosiaalisesta mediasta ja some muokkaa ajatusmaailmaamme ja käsitystämme maailmasta. On myös väliä sillä, mitä seuraat.

 

 

aito arki vs. tykkäykset

 

 

Se, mitä seuraat muokkaa vahvasti käsitystäsi nykymaailmasta. Jos seuraat vain fitness-tähtiä tai superatleetteja saattaa käsityksesi kehonkuvasta ja liikunnasta muovautua sen mukaan. Jos seuraat vain ruokakuvia tai ruokaryhmiä saattaa sinulle muodostua vahva käsitys siitä, minkälainen on ”oikeanlainen” tapa kokata, miltä ruoan pitää näyttää tai mitä ja mistä hankittuja raaka-aineita ruoan tulee sisältää.

Siksi, rakast ystäväni, sinun ei kannata ottaa stressiä somesta ja siitä aiheutuvista paineista. Oikeasti. Moni käyttäjä näkee rutkasti konkreettista vaivaa sen eteen, millaisen kuvan haluavat muille itsestään antaa.

Sosiaalisen median tutkija Suvi Uskia lainatakseni:

 

”Ihminen haluaa kaikessa vuorovaikutuksessaan antaa itsestään mahdollisimman hyvän kuvan, vaikka todellisuudessa menisi kuinka huonosti.”

 

Muista, että ne tykkäykset eivät kerro siitä, kuinka hyvä tai arvostettava ihminen sinä olet. Arvostus lähtee omasta itsestäsi: kuinka paljon sinä arvostat itse itseäsi.

 

aito arki vs. tykkäykset

KÄVITKÖ SALILLA VAI _KÄVITKÖ_ SALILLA?

Ja sitten on näitä: sali- ja treenikuvia ja videoita. Olen ollut jos jonkinmoisessa puuhassa mukana viimeiset 12 vuotta, kun olen kokonaan siirtynyt liikunta- ja hyvinvointilalle.

Yksi ilmiö, jota näen paljon on ”salillakäynti”. Mulle on oikeastaan se ja sama, mitä ihminen tekee salilla, kun siellä on – kunhan ei vasten salietikettiä varaa kuntosalilaitteita. 😀

Mutta. Viime vuosina on yleistynyt selfie- ja belfiekulttuuri sekä erilaiset treenivideot niin Faceen, Instaan, kuin YouTubeenkin. Saatetaan kuvan tai videon kanssa hehkuttaa, kuinka jokin treeni se vaan on niiiiin mahtavaa…itseasiassa todellisuudessa itse edes tekemättä kyseistä kokonaista treeniä.

Hyvin usein salilta lähtee mukaan kasa ”treenikuvia”. Hei. Jos postaat itsestäsi Instagramiin treeni- tai salikuvia, niin oikeasti:  TREENAA MYÖS SIELLÄ SALILLA!

Muista siis, että se mitä muut salilla tekevät ovat heidän juttujaan. Pääasia on, mitä sinä teet ja että sinä treenaat oman tavoitteesi mukaan. Ei kannata stressata muiden tekemisistä tai harrastamisista.

Motivaatiota, inspiraatiota ja potkua omiin treeneihin kannattaa aina ammentaa – mutta että stressata jotain sellaista, jota todellisuudessa ei välttämättä edes ole tapahtunut…njääh. Ei kande.

 

JA SIT NE ARJEN TÄYDELLISET ATERIAT <3

Tämän aiheen olen varmasti puhunut jo puhki omassa somessani, mutta pakko vielä vähän raapaista. Olen joskus avautunutkin tästä ”täydellinen aamupala = täydellinen päivä” -syndroomasta.

En sano, että ruokailuissa tulee heittää lekkeriksi. Että tårta på tårta ja kermavaahdolla, kukkuu! Olen kuitenkin sitä mieltä, että arkea tapahtuu. Aina ei edes kerkiä syödä aamupalaa, so not! Ei sinun aineenvaihduntasi vajoa pohjalukemiin, jos silloin tällöin skippaat aamiksen.

Eikä aina kerkiä hidastaa aamuja. Olet silti hyvä tyyppi ja riittävä ihminen.

Tämä on siis hyvä muistaa somessa myös: elämme eri elämänvaiheita ja elämässämme on eri tavalla aikaa, mahdollisuuksia ja voimavaroja. Ei siis kannata stressaa siitä, että naapurin pöydässä on täydellisen kuohkea pinkki tai vihreä smoothie bowl täydellisesti asetelluilla luomu superfoodeilla.

Ne ovat ihania, kyllä! Mutta niitä ei tarvitse kaikkien tehdä saadakseen upean aamun. Voit ihan vaan lättästä ne luomu superfoodit yhteen kekoon ja muu sälä päälle. Avot!

 

aito arki vs. tykkäykset

 

Toinen, mistä paljon avaudun on täydellisyys. Millainen on täydellinen ihminen?

Tähän mulla on oikeastaan lainaus tämän päivän Instagram-postauksestani:

 

”Älä vertaa omaa arkeasi muiden ihmisten kohokohtiin”.

 

On sanomattakin selvää, ettei täydellisyyttä ole. Lakatkaamme siis jahtaamasta sitä.

 

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: ne tykkäykset ja seuraajamäärät eivät kerro ihmisarvostasi. <3

 

Ihanaa päivää kaikille,

x Kipa

 

 

 

OSALLISTU HYVÄNTEKEVÄISYYTEEN!

Osallistu hyväntekeväisyyteen tilaamalla Coachingkira20-koodilla Foodinin verkkokaupasta: liikunta kuuluu kaikille!

 

FITNESSMALLI 2018 -FINALISTI

Fitnessmalli 2018 -finalisti – mitä liikunta-alan koulutusta minulla on?

Foodin – jyväskyläläinen perheyritys

Fitnessmalli 2018 – miksi hain kisaan?

 

*** Seuraa minua Instassa: @coachingkira ***

coachingkira

Fitnessmalli 2018 -kisa päättyy lokakuussa!