PT- ja hyvinvointivalmentajan työssäni tulee paljon vastaan treenaamisen haasteellisuus: haluaisi liikkua, muttei aikainen aamuherätys inspiroi. Iltaisin taas ei työpäivän jälkeen ole fiilistä tai energiaa lähteä treenaamaan, jolloin kotisohva vie helposti voiton ja ilta kuluu oleillen. Silti toiveissa olisi liikkua enemmän.

 

Törmäsin aikoinaan tähän HS:n artikkeliin. Erityispisteet haluan antaa HS:lle erittäin positiivisesti ja hyvistä näkökulmista käsin kirjoitetusta artikkelista – kerrankin ilon ja konkreettisten hyötyjen kautta kerrottu siitä, kuinka pienellä aikataulu- ja asennerukkauksella voi suotuisasti vaikutta elämänsä laatuun! Eikä vain henkilön omaan hyvinvointiin, vaan koko perheen.

 

Ohjataan Veeran kanssa Esport Bristolissa. <3

 

Nykyään kun tuntuu trendinä olla nostaa eniten esiin liikunnalla tavoiteltavia ulkoisia seikkoja, kuten painonpudotusta/kiinteytymistä tai kehon muokkausta, tehokkuutta ja suoritusta, kalorien polttamista tai kulutusta.

Tunsin tarvetta nostaa pari pointtia esiin artikkelista. 🙂

 

UUSI ELÄMÄNTYYLI, UUSI RYTMI

”Uuden elämäntyylin ansiosta Koivunen on saanut arkeensa aivan uudenlaista rytmiä.

”Ehdin tehdä paljon enemmän kuin ennen. Päivän kaikkiin kuvioihin tulee säännöllisempi aikataulu, kun aloittaa aamut ajoissa.”

 

KUN MAHDOTTOMASTA TULEE MAHDOLLINEN

”MAHDOTTOMALTA tuntui ensin myös ajatus aamutreeneistä. Koska Koivusella on joustava työaika, varhaiset herätykset eivät olleet vuosiin kuuluneet hänen arkeensa.

Ensin koko idea kauhistutti. Se tuntui kuitenkin ainoalta vaihtoehdolta, sillä Koivunen halusi käydä nimenomaan ohjatuilla liikuntatunneilla. Tavanomaisesta kuntosali­treenistä tai juoksemisesta hän ei ollut koskaan innostunut, sillä yksin treenatessa motivaatiota oli vaikea löytää.

Kokeiltava siis oli.

”Kun laitoin herätyskellon soimaan puoli seitsemältä, ehdin nipin napin varttia yli seitsemän alkaneeseen jumppaan. Muutaman sellaisen aamun jälkeen tajusin, että kyllä minusta on tähän.””

 

AAMUTREENISSÄ ON ELÄMYKSELLISYYTTÄ

”Koivunen on huomannut, että herääminen käy helpoiten, kun aamut noudattavat tuttua kaavaa. Treenivaatteet odottavat valmiina sängyn vieressä ja houkuttelevat nousemaan.

Kymmenen minuutin kävely kuntosalille on pieni elämys itsessäänkin: ulkona on taianomaisen rauhallista, eikä vastaan yleensä tule kuin pari koiranulkoiluttajaa.

Se on tärkeä osa Koivusen päivää. Ympärillä luonto herää yhdessä kaupungin kanssa: valo lisääntyy vähitellen, ja aamun ensimmäiset pikkulinnut alkavat laulaa. Matkan aikana havahtuvat mieli ja ruumis.”

 

AAMUTREENI ENERGISOI PÄIVÄÄ JA VAPAUTTAA ILTAAN AIKAA

”AAMUHERÄTYSTEN ANSIOSTA Koivunen ehtii kuntoilla kaikkein kiireisimpinäkin päivinä. Ja kun treeniaikataulu on säännöllinen, olo pysyy pirteänä. Se näkyy kauas, hän uskoo.

”Urheilu on tuonut olemukseeni energisyyttä ja iloisuutta. Oma hyvinvointi välittyy myös ulospäin. Sekin tietysti ilahduttaa ja antaa itsevarmuutta, että kroppa näyttää hyvältä.”

Myös Koivusen työhön liikuntaharrastus on vaikuttanut positiivisesti. Aamutreenit ovat tuoneet hänen elämäänsä kauan kaivattua itsekuria.

Menneitä ovat päivät, jolloin töihin lähtö venyi ja vanui: nykyään Koivunen lähtee työpaikalleen säntillisesti heti aamiaisen syötyään.

TOISINAAN kuritettu kroppa muistuttaa olemassaolostaan. Lihakset kipeytyvät, ja joskus harvoin uupumus iskee kesken työpäivän. Yleensä käy päinvastoin. Treenin jälkeen ajatukset tuntuvat kirkkailta, ja energiaa piisaa pitkälle iltaan.”

 

Vetästiin kerran aikaisin aamulla Fit by Sofia -porukalle Grit Cardio -treenit. 🙂

 

AAMULLA LIIKUNNALLE OTETTU AIKA LISÄÄ MYÖS PERHEEN HYVINVOINTIA

”Äidin elämänmuutos on lisännyt myös lasten hyvinvointia, Koivunen pohtii. Perheellä on nyt aiempaa enemmän yhteistä aikaa. Se tuntuu helpottavalta, sillä joitakin vuosia sitten Koivunen poti jatkuvasti huonoa omaatuntoa kiireistään.”

 

AAMUTREENI RYTMITTÄÄ PÄIVÄÄ, VAIKUTTAA SUOTUISASTI UNENTULOON JA VOIMAANNUTTAA

”Jos varaa omaa aikaa myöhäiseen iltaan, se kuluu helposti television katseluun tai muuhun möllöttämiseen. Jos taas vapaa-ajan sijoittaa aamuun, tulee tehtyä enemmän asioita. Silloin olo on paljon energisempi”, Koivunen selittää.

Alkukankeuden jälkeen keho tottui uuteen rytmiin nopeasti. Ny­kyään Koivunen avaa silmänsä lähes poikkeuksetta aamuseitsemältä – oli herätyskello soimassa tai ei.

Elämään on syntynyt positiivinen kehä: kun aamulla treenaa, alkaa illalla nukuttaa kuin itsestään. Television tuijottelu on jäänyt, samoin liikkumattomuuden aiheuttama huono omatunto.

Se kaikki tekee Koivusen onnelliseksi. ”Liikunnasta tulee ihmeellinen voimantunne, ihan kuin pystyisi mihin vain. Vaikka paikat kipeytyisivät fyysisesti, ovat aivot aina virkeät.”

 

Jos et ole vielä kokeillut, niin mitens olisi tällä viikolla? Varoituksen sana: saatat jäädä koukkuun!

– Kipa