Näin kasvisten lisääminen ruokavalioosi onnistuu helposti!
Kasviksia ruokavalioosi lisäämällä saat päiviisi kuituja ja ravintoaineita lisättyä kertalaakista. Kasvisten lisääminen ruokavalioon on kannattavaa jo terveydellisistä syistä, sillä niiden lisääminen vaikuttaa suotuisasti esimerkiksi veren rasva-arvoihin ja verenpaineeseen.
Entäs jos kasvikset ne eivät vaan maistu? Miten kasvisten lisääminen ruokavalioon käy helposti?
Vinkkejä tähän seuraavaksi. 🙂

KASVISTEN LISÄÄMINEN | MUUTAMIA KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ:
- Lisää kasviksia peruskotiruokaan ruoan valmistusvaiheessa: laatikot ja kastikkeet saavat kivan vivahteen porkkana-, lanttu-, kesäkurpitsa- tai kurpitsaraasteesta, pieneksi palotellusta parsakaalista tai maissista
- Lisää kasvispitoisten keittojen määrää, kuten jauheliha-, kasvissose-, parsakaalisose- tai kesäkeittoa, lisää pinaattikeittoon hieman parsakaalia tai kasvissosekeittoon punajuurta
- Jos tuntuu siltä, että keitot ovat liian heppoisia syötäviä, niin tuunaa niitä tarvittaessa lisäproteiinilla, kuten raejuustolla, mifulla, tofulla, kinkulla tai liha-, kalkkuna- tai broilerin jauhelihalla – tulee keitto syötyä!
- Lisää vanhaan kunnon perunamuussiin kasviksia korvaamalla puolet perunoista parsakaalilla, kukkakaalilla, porkkanalla tai bataatilla
- Vaihtelu virkistää: höyrytä parsa- tai kukkakaalia tai keitä bataattia ja muussaa sauvasekoittimella, lisää persiljaa höysteeksi. Kokeile erilaisia yhdistelmiä, esim. kukkakaali-porkkanamuussi, parsakaali-peruna-purjomuussi, kurpitsa-kukkakaalimuussi jne.
- Valmista uunikasviksia: kaupan pakastevihannekset ovat yhtä ravintorikkaita ellei jopa ravintorikaampia, kuin tuorevihannekset. Osta kaupan valmispussi pakasteesta ja tölväse uuniin ripauksella öljyä ja yrttisiä mausteita tai hyödynnä pakastealtaan valmiita kasvisgratiineja tai valmiiksi maustettuja kasviksia
- Valmista täytettyjä uunikasviksia: täytä paprika tai kesäpurpitsa riisi-jauheliha-fetalisukkeilla tai tee ”kasvispitsoja”, joissa pohja on munakoisosta
- Ei tippa tapa: lisää lautaselle silloin tällöin vähäsokerisia tai ei lisättyä sokeria sisältäviä purkkisuolakurkkuja ja punajuuria lasipurkista
- Dippaile erilaisia kasviksia: lado lautaselle noin 3-5 eri väristä dippivihannesta
- Testaa (luomu)juureslastuja snacks-nälkään tai lisukkeeksi salaatteihin/keittoihin
- Levitä leivän- tai riisi-/maissikakun päälle avokadoa
- Paista ruokaisa munakas, jossa on tomaattia, purjosipulia, pinaattia, oliiveja ja päällä avokadoa
- Leikittele rohkeasti salaateilla: suosi salaateissa erilaisia lisukkeita, kuten vihanneslastuja rouhittuna, avokadoa, oliiveja, hunajapaahdettuja auringonkukansiemeniä, kevätsipulia, punajuurilohkoja, maissia, herneitä, rusinoita, lantturaastetta, kesäkurpitsanpaloja jne…Mielikuvitus on rajana!
- Suosi täysvihannesmehuja tai viherjauheita ja aloita aamusi tai päätä iltasi ”kasvisshotilla”

KASVISTEN LISÄÄMINEN | ALOITA PIENESTÄ
Mikäli kasvikset eivät millään ole sinun juttusi eivätkä ole kuuluneet pitkään aikaan ruokavalioosi, niin aloita tässäkin asiassa pienestä. Kaikkea ei tule eikä pidä tehdä kerrallatässänytjaheti.
Lisää kasviksia ensin yhdelle päivän aterialle, viikon jälkeen toiselle aterialle. Voit myös teemoitella viikoittain: yksi viikko on omistettu kukkakaalille, toinen paprikalle, kolmas bataatille jne.
Anna makunystyröiden tottua pikkuhiljaa ja aloita niistä kasviksista, joista tykkäät. 🙂
Mitä keinoja sinä olet havainnut hyviksi? On kiva kuulla ajatuksianne!
Herkullista viikonlopun odotusta kaikille,
x Kipa
Artikkelikuvat: Veera Kurittu
Edellinen kirjoitukseni:
Liian kiire syödä? Kolme arkeasti helpottavaa vinkkiä
*** Seuraa minua ***
Facebook – YouTube – Bloglovin
*** Instagram: Coachingkira ***
<3
TADAA täällä taas 😂 tästä tulee jo hauska perinne! Tosi namivinkkejä ja pakko lisätä pari että ranskalaiset kannattaa tehdä lantusta ne on niin hyviä! Ei sillä että peruna olisi huono mutta vaihtelu virkistää 😊 bataattilohkoista saa nami minipizzoja kun pyöreiksi leikkaa ja päällystää pizzajutuilla. Kesäkurpitsasta saa mielettömiä brownieita tai kakkua ihan sokeria kun raastaa yhden kesäkurpitsan ja puristaa liiat vedet käsillä pois ja 3dl mitä vaan jauhoja ja hiutaleita (kaakaolla korvaa osan jos brownieita haluaa) ja mausteita mitä haluaa (aitovanilja, kardemumma, ceylonkaneli, lakritsinjuuri…) ja sit marjoja tai pilttiä makeutukseksi. Aivan mahtavaa staffia ja taivas on rajana makuyhdistelmissä kun esim vadelmat/mansikat ja laku toimii, pilttejä on vaikka jos mitä! Bonnet käy ja marjat voi suhasta smoothieksi jolloin makeus sekoittuu koko kakkuun ja hiutaleet kerää hyvin ylimääränesteet ja jauhoja voi lisätä jos nestemäisiä juttuja haluaa paljon. Superkakku tämä nimeltään ja meillä on tätä aina koska saa kasvikset hedelmät ja marjat samassa! Ja lurautan aina oliiviöljyä sekaan vähän, koostumus tai maku ei sitä vaadi mutta rasva parantaa joidenkin vitamiinien imeytymistä ja saa myös hyviä rasvahappoja 😊 Ai että elämä ja terveys on herkkua 😁 olen siis itse tämän kehitellyt ja vuosia toiminut joten TOIMII! HYVÄ AIHE TAAS!!💪👍💕
Moikka Ansba! 😀 <3
VAU – toi kuulostaa kyllä ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta! Tommoset on kaikki kivoja reseptejä, koska niillä voi oikeasti vähän leikitellä ja korvata sokerisempia versiota. Vaikka sanotaan nyt vielä, ettei kukaan ajattele mua nihilistiksi, että toki silloin tällöin ihan perusversiokin on jees. Mutta mua kiinnostaa aina tällaiset. 🙂 Miten onnistuit kehittelemään tämän, miten äkkäsit laittaa juuri noita kaikkia aineksia? Haitko inspistä eri resepteistä?
Toivottavasti oli ihana viikonloppu! <3 Pahoittelen, kun taas vähän kesti vastata – nyt oli vähän haipakampi viikkis. <3 Ihanaa ja kiva, kun kommentoit! <3
Mukavaa viikkoa!!!
Moikkelis! 😊 siis joo todellakin tavallisia ei-niin-terveellisiä juttuja saa ja pitää syödä jo mielenterveyden takia 😂 mutta itse olen niin makeanperso että joka päivä olisin jotain vailla ja joskus on kiva syödä vitamiinit kakussa ja antaa esim lapselle vaikka aamupalaksi. Tää kakku on enemmän kuin sallittu 😊 juuri äsken tämän taas tein . Hiutaleita esim kaura kannattaa laittaa niin kakku hyytyy ja levittää siis taikinan ihan vaan pellille. Taikina on aika kähmäistä eli ei saa olla liian löysää. Jauhot vaan suhteuttaa märkiin aineisiin.
Olen kehitellyt vaikka mitä omassa koekeittiössäni ja oikeastaan jokaisen lempiherkun voi tehdä myös terveellisempänä versiona. Piltit esim mango tai ihan vaan banaani korvaa hyvin rasvaa ja sokeria oikeastaan kaikessa. Toinen tosi superhyvä kakku on: yksi banaani muussattuna 200-250 grammaan rahkaa (maustamaton tai maustettu miten terveellistä haluaa) ja sit n. 4-5dl eri jauhoja ja hiutaleita (ripaus leivinjauhetta jos haluaa) ja mausteet. Toki marjoja ym voi laittaa myös ja jauhoja lisää vähän jos marjoista kovin nestettä lähtee. tässäkin pohjan tekee samalla eli nuo aineet ja sit voi maustaa aina miten haluaa ja esim maustettua rahkaa jos käyttää niin ai että mitä komboja voi tehdä 😊suosittelen! Myös leseet käy osana jauhoja niin on kuituakin 😊 meillä tehdään paljon näitä niin saa joka päivä vaikka useasti päivässä syödä herkkuja ja saa hevi-politiikkaa useasta lähteestä 😀 lapsikin diggaa 😊
Tsemppiä viikkoon ja kohta onki taas viikonloppu 😀 hawejaa! 😘😘
Sä olet meidän he-vi-kakkumaisteri! 😀 😀
Näissä kaikissa mulla on ihan mielettömästi parantamisen varaa: innostua tekemään kaikenlaisia esim. raakakakkuja tai muita terveysversioita ”herkuista” ihan vaan jo uteliaisuuttani. Tykkään tosi simppeleistä mauista ja toisaalta taas rakastan tota terveysaspektia siinä. Vaikka tietty ruokavalioon ja elämään mahtuu epäterveellisyyksiäkin. 🙂 🙂
Mulle iski yhdessä vaiheessa ihan käsittämätön raakasuklaavaihe ja sitä sitten tulikin tehtyä miettömät kasat. Kerran sitten kävikin niin, että vedin sellaset raakasuklaaöverit sillä omatekoisella suklaalla, että vieläkin etoo. Meni pötsi aivan sekaisin! …ja siihen se innostus sitten jäikin. 😀 😀
Halipuuus!! <3