Kasviksia ruokavalioosi lisäämällä saat päiviisi kuituja ja ravintoaineita lisättyä kertalaakista. Kasvisten lisääminen ruokavalioon on kannattavaa jo terveydellisistä syistä, sillä niiden lisääminen vaikuttaa suotuisasti esimerkiksi veren rasva-arvoihin ja verenpaineeseen.
Entäs  jos kasvikset ne eivät vaan maistu? Miten kasvisten lisääminen ruokavalioon käy helposti?
Vinkkejä tähän seuraavaksi. 🙂

KASVISTEN LISÄÄMINEN | MUUTAMIA KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ:

  • Lisää kasviksia peruskotiruokaan ruoan valmistusvaiheessa: laatikot ja kastikkeet saavat kivan vivahteen porkkana-, lanttu-, kesäkurpitsa- tai kurpitsaraasteesta, pieneksi palotellusta parsakaalista tai maissista
  • Lisää kasvispitoisten keittojen määrää, kuten jauheliha-, kasvissose-, parsakaalisose- tai kesäkeittoa, lisää pinaattikeittoon hieman parsakaalia tai kasvissosekeittoon punajuurta
  • Jos tuntuu siltä, että keitot ovat liian heppoisia syötäviä, niin tuunaa niitä tarvittaessa lisäproteiinilla, kuten raejuustolla, mifulla, tofulla, kinkulla tai liha-, kalkkuna- tai broilerin jauhelihalla – tulee keitto syötyä!
  • Lisää vanhaan kunnon perunamuussiin kasviksia korvaamalla puolet perunoista parsakaalilla, kukkakaalilla, porkkanalla tai bataatilla
  • Vaihtelu virkistää: höyrytä parsa- tai kukkakaalia tai keitä bataattia ja muussaa sauvasekoittimella, lisää persiljaa höysteeksi. Kokeile erilaisia yhdistelmiä, esim. kukkakaali-porkkanamuussi, parsakaali-peruna-purjomuussi, kurpitsa-kukkakaalimuussi jne.
  • Valmista uunikasviksia: kaupan pakastevihannekset ovat yhtä ravintorikkaita ellei jopa ravintorikaampia, kuin tuorevihannekset. Osta kaupan valmispussi pakasteesta ja tölväse uuniin ripauksella öljyä ja yrttisiä mausteita tai hyödynnä pakastealtaan valmiita kasvisgratiineja tai valmiiksi maustettuja kasviksia
  • Valmista täytettyjä uunikasviksia: täytä paprika tai kesäpurpitsa riisi-jauheliha-fetalisukkeilla tai tee ”kasvispitsoja”, joissa pohja on munakoisosta
  • Ei tippa tapa: lisää lautaselle silloin tällöin vähäsokerisia tai ei lisättyä sokeria sisältäviä purkkisuolakurkkuja ja punajuuria lasipurkista
  • Dippaile erilaisia kasviksia: lado lautaselle noin 3-5 eri väristä dippivihannesta
  • Testaa (luomu)juureslastuja snacks-nälkään tai lisukkeeksi salaatteihin/keittoihin
  • Levitä leivän- tai riisi-/maissikakun päälle avokadoa
  • Paista ruokaisa munakas, jossa on tomaattia, purjosipulia, pinaattia, oliiveja ja päällä avokadoa
  • Leikittele rohkeasti salaateilla: suosi salaateissa erilaisia lisukkeita, kuten vihanneslastuja rouhittuna, avokadoa, oliiveja, hunajapaahdettuja auringonkukansiemeniä, kevätsipulia, punajuurilohkoja, maissia, herneitä, rusinoita, lantturaastetta, kesäkurpitsanpaloja jne…Mielikuvitus on rajana!
  • Suosi täysvihannesmehuja tai viherjauheita ja aloita aamusi tai päätä iltasi ”kasvisshotilla”

KASVISTEN LISÄÄMINEN | ALOITA PIENESTÄ

Mikäli kasvikset eivät millään ole sinun juttusi eivätkä ole kuuluneet pitkään aikaan ruokavalioosi, niin aloita tässäkin asiassa pienestä. Kaikkea ei tule eikä pidä tehdä kerrallatässänytjaheti.
Lisää kasviksia ensin yhdelle päivän aterialle, viikon jälkeen toiselle aterialle. Voit myös teemoitella viikoittain: yksi viikko on omistettu kukkakaalille, toinen paprikalle, kolmas bataatille jne.
Anna makunystyröiden tottua pikkuhiljaa ja aloita niistä kasviksista, joista tykkäät. 🙂
Mitä keinoja sinä olet havainnut hyviksi? On kiva kuulla ajatuksianne!

 

Herkullista viikonlopun odotusta kaikille,
x Kipa
Artikkelikuvat: Veera Kurittu

 

Edellinen kirjoitukseni:

Liian kiire syödä? Kolme arkeasti helpottavaa vinkkiä

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTubeBloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi

<3