Toiveaiheen käsittely jatkuu! Viime kirjoituksessani kävin läpi kolme erilaista (tunne)syöjätyyppiä, joita olen kohdannut valmennusurani aikana. Tässä kirjoituksessa laitan jakoon parhaimmat vinkkini sinulle, joka haluat päästä eroon tunnesyömisestä. 

 

 

TUNNESYÖJÄ SYÖ OSANA TUNTEIDENSA HALLINTAA

Todennäköisemmin tätä lukevat juuri me, joille syöminen toimii tunteidenhallintakeinona. Ruoka auttaa omaan fyysiseen olotilaan esimerkiksi rauhoittamalla fiilistä. Tai se voi piristää tai lohduttaa nuutunutta tai surullista olotilaa. Syöminen tarjoaa tunteiden kohtaamiselle ja hallinnalle sijaiskeinon.

Hetken aikaa tunnesyöjä kokee oman sisäinen maailmansa hallintaa. Tuntuu, että homma on hallussa. Vaikka samaan aikaan takaraivossa kopisee syyllisyys siitä, että syö (hallitsemattomasti) samalla pienen ihmetyksen ohella siitä, miksi minä oikestaan syön.

Sinä syöt siksi, että syöminen on helppo, nopea ja konkreettinen tapa sivuttaa ja turruttaa tunteensa pureskelun ja nieleskelyn alle. Syöt, koska sinulle mitä suurimmalla todennäköisyydellä ei lapsesta asti ole kehittynyt muunlaista tapaa kohdata, nimetä ja käsitellä tunteitasi.

Sen sijaan, että kohtaisit niin surun, suuttumuksen, riittämättömyyden, tyhjyyden tai jopa ilon tunteet nielet ne. Hommasta ristiriitaisen tekee se, että samaan aikaan tiedät, ”ettei syödä pitäisi” ja vähän kenties häpeillen syöt kaikessa omassa rauhassa niin, ettei muut näe.

Myös erityisesti stressaavat tilanteet saattavat laukaista sinussa syömisreaktion.

Et ole yksin. <3

 

eroon tunnesyömisestä

 

Nyt sinun vain on tärkeää löytää tilalle jokin muu keino käsitellä tunteitasi. Tunteilla on meille aina jokin viesti: ne kumpuavat esiin jostain syystä. Sen sijaan, että pyrkisit vaimentamaan omat sisäiset viestisi voisit ajatella kokeilla olevan utelias tunteiden tuomalle kertomukselle.

 

 

5 VINKKIÄ, JOILLA PÄÄSET EROON TUNNESYÖMISESTÄ

Ennen kuin jatkan sanottakoon myös se, että tämä kaikki ei tapahdu välttämättä heti. Homma vaatii hieman aikaa, koska uuden opettelu ottaa aina jokusen hetken. Vielä enemmän aikaa vie vanhasta poisoppiminen. Joten ole sinnikäs – erityisesti on-off -tyyppien on hyvä muistaa tämä. 🙂

 

 1. Pysähdy ja tunnista tunnetilasi

Kun huomaat, että olet tarttumassa ruokaan ota pieni askel taaksepäin. Pysähdy miettimään, millainen tunnetilasi on tällä hetkellä ja ns. nimeä tunne. Oletko tylsistynyt, stressaantunut, ahdistunut, levoton, pettynyt, suuttunut, surullinen, ärsyyntynyt, väsynyt vai jotain muuta, mitä?

Tunteen nimeäminen voi tarkoittaa esimerkiksi ”olen tylsistynyt”, ”tunnen levottomuutta”, ”olen suuttunut” tai ”olen stressaantunut”.

Erittäin tärkeää on myös huomioida ja tarkastella sitä, mikä tunteet laukaisi: mistä syystä ja missä tilanteessa erityisesti negatiivinen tunne syntyi? Kuka tai mikä sen laukaisi?

 

(Myös positiivisiin tunteisiin on mahdollista syödä, mutta harvoin ne muodostuvat negatiivisten tunteiden tapaan yhtä haastaviksi käytöstapamalleiksi.)

Muista, että tunteita ei tarvitse hiljentää eikä lakaista maton alle. Kohta tunteesi, vältä juoksemasta pakoon. Se on vain tunne: tunne laimenee vähitellen jopa vähän itsekseen, erityisesti jos et yritä taistella sitä vastaan.

 

eroon tunnesyömisestä

 

 2. Mitä voisit tehdä toisin? Katkaise negatiivinen kierre!

Kun olet bongannut ja nimennyt tunteen mieti, kuinka voisit vastaavassa tilanteessa toimia jatkossa toisin. Tämän voit pohtia jo valmiiksi: ”Kun minua ahdistaa, niin ruoan sijaan siivoan vaatekaappia, soitan ystävälle tai juon ison lasin raikasta vettä”.

Tunne kestää 90 sekuntia. Se, miten siihen reagoimme ja reagoinnin vaikutukset kestävät pidempään. Lisäksi 90 sekunnin päästä voi pompsahtaa jo seuraava tunne.

Tämä selittää esimerkiksi sitä, miksi syömistä voi olla joskus hankala lopettaa: ensin syöt vaikka turhautumiseen tai stressiin. Sen jälkeen uusi tunne tulee, joka saattaa olla pettymys omaan itseensä (vitsi, kun söin, luuseri minä!), jolloin reaktio pettymykseen on taas syöminen. Siihen tulee päälle taas uusi tunne, jota taas peitetään syömisellä ja kierre on valmis.

Kuka on huomannut tämän? 🙂

Tästä syystä on tärkeää tunnista tunne ja keksiä tilalle jotain muuta, kuin syöminen: jotta negatiivinen kierre katkeaa.

 

 3. Keksi uutta puuhaa

Aika usein tulee syötyä myös siksi, että ei ole mitään tekemistä. Toisin sanoen syö tylsyyteen, tyhjyyteen tai joskus jopa siksi, että tilaisuus tekee varkaan. Pohdi mitä muuta haluat syömisen tilalle. Erityisesti on tärkeä pohtia, mitä tunteita haluat nykyisen (negatiivisen) tunteen tilalle.

Mihin muuhun ns. selviytymiskeinoon voisit turvautua syömisen sijaan? Suuntaa ajatuksesi ja energiasi johonkin hyvinvointiasi tukevaan tekemiseen. Selaa lehtiä ja ota teemaksi bongata sieltä vaikka kivoja kesäkuvia tai käppäile korttelin ympäri. Vai voisitko lähteä samoilemaan luontoon? Lähtisikö joku ystävistäsi kanssasi pyöräilemään tai kävelylle? Ratkoisitko ristisanoja vai aloittaisitko kokonaan uuden harrastuksen?

 

eroon tunnesyömisestä

 

 4. Tyhjennä kaapit

Ymmärrettävää on myös, että aina ei halua tehdä mitään – joskus on ihanaa vain olla ja rentoutua kotona. Jotta kotona vältyt kiusauksilta, niin tyhjennä kaapit kaikista sellaisesta ruoasta, johon sinun on helppo tarrata. Lupaa itsellesi, että et osta sellaisia kotiin.

 

 5. Puhu tunteistasi

Liian usein koitamme sinnitellä yksin ja kaikessa hiljaisuudessa. Voit ihan rehellisesti myöntää niin itsellesi, kuin jollekin toiselle, että nyt ketuttaa tai harmittaa. Opi myös kertomaan avoimesti tunteistasi, kun koet esimerkiksi jonkun loukanneen sinua.

Kerro mielesi pahoittaneelle ihmiselle, kuinka ikävältä hänen sanansa sinusta tuntuvat. Vältä syyttelemästä, vaan puhu puhtaasti omalla suullasi ja siitä, miltä sinusta tuntuu kyseinen tilanne.

 

Toivottavasti tästä löytyi sinulle apuja. Laita kommentteihin ajatuksia ja lisäkysymyksiä. <3

Aurinkoista viikonloppua sinulle,
x Kipa

 

 

KURKKAA MYÖS:

Työtaustani – mitä töitä olen tehnyt ennen yrittäjäksi ryhtymistäni?

 

FITNESSMALLI 2018 -FINALISTI

Fitnessmalli 2018 -finalisti – mitä liikunta-alan koulutusta minulla on?

Foodin – jyväskyläläinen perheyritys

Fitnessmalli 2018 – miksi hain kisaan?

 

*** Seuraa minua Instassa: @coachingkira ***

coachingkira

Fitnessmalli 2018 finalisti