Eikö teidänkin mielestä terveydestä ja hyvinvoinnista tunnuta tekevän vähän liian monimutkaista? Tähän yksi syy huomaan olevan tiedon määrä: tietoa meillä on ihan sikana! Ehkä jopa liikaa, sillä emme tiedä mitä tehdä kaikella tiedolla. Kaikkitietävä Google antaa meille vastaukset salamannopeasti ja omat johtopäätökset omasta hyvinvoinnin tilastaan on tehtävissä sekunneissa.

Uskon, että kun meillä on tarvittava tietämys meillä on eväät rakentaa itsellemme sopiva ruokavalio. Toteuttaminen ei ole kuitenkaan helppoa. Toteutus on hyvä aloittaa pohtimalla mikä todellisuudessa sinulle on merkityksellistä ja miksi.

 

 

Yksi lemppariuskomuksistani on ajatus siitä, että hoikkuus on terveyden mittari. Automaattisesti ajatellaan, että ollaksesi terve sinun on oltava hoikka.

No ei kyllä. 😀

 

Mitä terveys Sinulle merkitsee?

ARVOT, JOTKA MEITÄ AJAVAT

Ei kulu montaakaan päivää, kun joku asiakkaistani sanoo minulle, että häntä ahdistaa paino.

Kysyn aina, että miksi se paino ahdistaa ja mikä häntä siinä ahdistaa.

Vastaus on hyvin usein tätä luokkaa: paino ahdistaa, koska tulisi olla hoikka. Paino ahdistaa, koska somesta saa sellaisen kuvan, että hoikkuus ja fitness on tavoiteltavia. Hashtag healthylifestyle ja fitlife, fitfam, elämäntapanafitness ja sitä rataa.

Ja jos et ole näissä muoteissa et ole riittävä tai sopiva.

Eikö tunnukin aika rankalta?

 

Kuka sanoi, että Sinun tulee olla hoikka?
Kuka sanoi, että hoikkuus ja esim. fitness ovat tavoiteltavia arvoja?
Kuka on määritellyt sopivan tai ihmisarvoa mittaavan muotin?
Miksi uskot, että Sinun tulee olla fitness tai somemuottiin sopiva?

 

Haluan muistuttaa tänä sosiaalisen median kulta-aikana sellaisesta seikasta, että some on ihan totta liian helposti silkkaa teatteria. Se on luotua todellisuutta, parhai,millaan elämää, jota halutaan näyttää – ei elämää, jota eletään. Älä siis vertaa itseäsi somessa. Mihinkään tai kehenkään.

 

Usein julkaisematta jäävät asiat ovat niitä,
jotka ovat niitä ”epätäydellisimpiä”.

 

Ja mitä fitnekseen tulee – siinä mielessä kuin me sen Suomessa käsitämme eli kisafitneksen – unohda se. Siinä kehoa muokataan yhtä päivää, yhtä hetkeä varten. Ei siinä mietitä sen pidempää aikajännettä kuin kisakausi.

Ei elämä ole kisa. Ei elämä ole kausi. Elämä on jatkumo.

 

Fitness on arvostelulaji, elämä ei.

 

Nyt haluan rakkaat muistuttaa yhden asian: elämä tai terveys ei koostu yhdestä päivästä, yhdestä kisasta tai edes matkasta yhteen kisaan. Terveys on kokonaisuus, jossa on paljon muutakin, kuin sinun runkosi koko ja ulkonäkö.

Terveys on elämän voimavara. Terveys on toimintakykyä. Toimintakykyä arjessa, koulussa, töissä, harrastuksissa, lapsuudessa, nuoruudessa, aikuisuudessa, senioriteetissa…

Terveys on energiaa, poretta, virtaa! Terveys on myös tasapainoa. Tottakai painosta voidaan tehdä jotain johtopäätöksiä terveydentilasta, mutta ihan yks yhteen se ei aina mene.

 

Pohdi omia todellisia arvojasi:

 

Mikä sinulle todellisuudessa on tärkeää?
Mitä sinulle tarkoittaa se, että olet terve ja voit hyvin?

 

Terveys on elämän voimavara.

 

LAIHUUS JA  HOIKKUUS – TERVEYDEN PERUSTA? 

No niin, sitten itse asiaan eli ajatukseen siitä, että hoikkuus/laihuus = terveys.

Njet.

NJET.

 

On ihan eri asia olla pienesti pyöreä ja elää aktiivista elämää,
kuin olla hoikka ja inaktiivinen.


On eri asia olla muutaman kilon painavampi ja syödä monipuolisesti,
kuin olla laiha ja syödä epäterveellisesti tai liian vähän.

 

Hoikkuus tai laihuus eivät automaattisesti tarkoita sitä, että ihminen on terve. On hyvä ymmärtää, että laihuus itsessään on terveysriski.

Se on aivan sama oletko tikkulaiha, jos et liiku tai syö terveyden kannalta suotuisasti tai riittävästi: ennusteesi olla terve nyt ja jatkossa ovat huonot. Kyllä toki hyvä geeniperimä jeesii vähän – geeniperimämme ei kuitenkaan kanna meitä koko elämäämme.

 

Olimme minkä kokoisia tai näköisiä tahansa, niin

– jokaisen meistä on liikuttava jonkin verran, jotta saamme terveyshyötyjä

– jokaisen meistä on pohdittava ruokavaliota terveyden kannalta perustellusti, mikäli haluamme voida pitkässä juoksussa hyvin

– jokaisen meistä on nukuttava laadukkaasti ja riittävästi, jotta voimme jaksaa ja palautua

 

Jokaisen meistä on pohdittava niin kehon, kuin mielen tasapainoa mikäli haluamme olla terveitä. Ja siltikään ei aina ole takeita, että elämästä selviää vaivoitta.

hoikkuus

UNOHDA SOME, KESKITY ITSEESI

Terveydellä tai onnellisuudella ei ole mitään tekemistä kiinteän pyllyn, hoikan rungon tai sosiaalisessa mediassa luodun ja rakennetun illuusion kanssa. Jos pohditaan somea, niin ulospäin somessa näkyvä toiminta ja hyvinvointi ei ole koko totuus – se on jäävuoren huippu.

Liian usein näen hyvinvointialan somevaikuttajia, jotka omassa somessaan luukuttaa ihkudaata, syövät luomua ja ”puhtaasti”, mutta real lifessä ollaankin aivan klesana, tehdään liikaa, suoritetaan, olla jatkuvasti kipeänä, kärsitään puutostaudeista tai ollaan rättiväsyneitä päivistä ja vedetään tyyliin energiajuoman voimalla kofeiinit poskissa.

Oikeasti, kulisseissa kuhisee.

 

Keskitykin siis somen sijaan itseesi. Jos sinua ahdistaa esimerkiksi luukutus painosta ja hoikkuudesta terveyden mittarina, niin pohdi miksi. Miksi sinua ahdistaa se?

Ei ole paha asia tuntea sitä, mitä tuntee. Tunteet ovat upea juttu, ne kertovat sinulle jonkun viestin!

 

Ja onko se paino tai hoikkuus juuri niitä todellisia arvojasi? Real lifen haasteet nimittäin seuraavat meitä kaikkia koostamme huolimatta: laskut on maksettava silti ja töihin mentävä, vaikka olisit 10 kiloa hoikempi. 😛

 

Mitä sanot, mennäänkö terveys edellä? <3
#inhimillinenote

 

x Kipa

 

 

EDELLINEN KIRJOITUKSENI:

Miten pidät sisäisen puheen kannustavana?

 

*** Seuraa minua ***

FacebookYouTubeBloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi

<3