SAAKO FLUNSSAISENA LIIKKUA?

Sikana kysytään saako flunssaisena treenata ja milloin voi palata takaisin liikunnan pariin flunssan jälkeen. Sinulla saattaa piipahtaa mieleen sellaisia kysymyksiä, kuin

  • Mistä tiedän milloin kannattaa mennä treenaamaan flunssan jälkeen?
  • Onko vaarallista mennä urheilemaan, jos tunnen oloni vain vähän flunssaiseksi?
  • Kuinka suuri on sydänlihastulehduksen riski”

 

Tällaisia tulee paljon vastaan, joten avataan niitä tänne. 🙂 Kysy toki, jos sinulle tulee jotain kysymyksiä aiheesta. <3

Olen nimittäin itse ollut poikkeuksellisen paljon flunssassa tänä syksynä. Tiedostan itse sen, että muutamaan kuukauteen on mahtunut omaan ihmiselooni niin järkyttävä kasa henkistä kuormitusta, että ei ihmekään. Keho on kokonaisuus.

Siksi olen itse vähentänyt fyysistä kuormaa viime kuukausina suuresti. En siis ole treenanut tai pitänyt tuntejani normaalisti, koska kehon ja mielen tulee saada palautua.

Haluankin muistuttaa sinua tarkastelemaan aina tilannettasi kokonaisuutena: kuinka paljon elämässäsi on kuormitusta tällä hetkellä? Ei siis vain puhdasta liikuntaa, vaan myös henkistä kuormitusta. Entä minkä verran olet nukkunut ja millaista koet unesi laadun olleen? Kun elämässä on paljon kuormitusta uni saattaa ottaa osumaa herkästi.

Tarkastele siis rehellisesti elämääsi ja kuormittuneisuuttasi tällä hetkellä, erityisesti jos olet jatkuvasti flunssassa. Olisikohan sittenkin niin, että elämässäsi vain on paljon kaikkea tällä hetkellä? Tai jokin yksi iso tai pari isoa asiaa?

 

Kaikkea ei vaan voi luukuttaa kerralla: kun sinulla on töissä tai arjessasi paljon
kaikkea tai hektistä, niin vähennä kovaa treeniä. Treenin on hyvä tällöin olla iisimpää
ja vähemmän kuormittavaa. Ei siis hoosee-treeniä.

 

Silloin, kun elämässäsi tai arjessa ei ole niin paljon kuormitusta
kannattaa panostaa kovempaan treeniin. Muista aina, että liikunnan pitää tuoda
sinulle energiaa – ei viedä sitä. #inhimillinenote

 

VÄLTÄ TREENIÄ ENSIMMÄISET 3 PÄIVÄÄ

Flunssa on elimistölle aina rasitustila.

Yleensä luullaan vilistumisen ei aiheuttavan flunssaa. Flunssan kuitenkin aiheuttaa flunssavirus. Ei siis esimerkiksi paleltuminen bussipysäkillä kyytiä odotettaessa.

Kylmälle altistuminen todennäköisimmin “herättää” viruksen elimistössä kyllä, mutta flunssaa ei pelkästään esimerkiksi paleltumalla saa.

Mitä treeniin tulee, niin flunssassa keho ei juurikaan ota vastaan treeniä ja harjoitusvaste jää pieneksi. Tämä tarkoittaa sitä, että treenin hyödyt jäävät pieniksi eli syytä treeniin ei ole.

 

Ensimmäiset 3 päivää ovat tärkeimmät levon kannalta, sillä kehon rasittaminen
näinä päiviä voi pitkittää flunssaa ja altistaa jälkitaudeille.
Siksi flunssan ensimmäiset päivät tulee välttää liikuntaa.

 

Eli siis license to chill. 😉

 

flunssa

MILLOIN TREENAAMAAN FLUNSSAN JÄLKEEN?

Jos kyseessä on tavanomainen flunssa, niin liikuntaa voit alkaa huoletta harrastamaan jo muutaman päivän levon jälkeen. Tunnet, kun pahimmat oireet on selätetty.

Lisäksi oma fiilis kertoo paljon: tuntuuko treeni miellyttävältä, vai alkaako esimerkiksi heti yskä häiritä ja sylki lentää treenissä. Mikäli tunnet, ettet ole täysissä voimissasi, niin lepää lisää. Olet itsesi paras asiantuntija.

Pitkittyneissä oireissa kannattaa aina konsultoida lääkäriä. Eli mikäli flunssa ei reilussa viikossa mene ohi, niin tutkituta ihmeessä. Ja etenkin silloin, jos tunnut olevan flunssakierteessä, ettei esimerkiksi keuhkoista tai poskionteloista löydy mitään ylläreitä.

Kun flunssan ensipäivät ovat ohi ja olet päässyt eroon flunssan yleisoireista, kuten kuume ja/tai yleinen sairauden tunne, selkeästi kohonnut leposyke ja lihas- tai nivelkivut, voit parin vuorokauden kuluttua palata harrastamaan kevyttä liikuntaa.

Entä kuume? Mitäs jos sinulla on ollut kuumetta?

 

Hyvä nyrkkisääntö on levätä kokonaan ainakin saman verran kuumeettomia päiviä,
kuin sinulla oli kuumeisia päiviä.

 

Jos sinulla on ollut kuumetta esimerkiksi 2 päivää, niin odota vähintään 2 päivää ennen treenaamista.

Lisäksi hyvä yleissääntö on, että on hyvä harjoitella kevyemmin yhtä kauan kuin itse tauti kesti. Käytännössä siis jos flunssa on kestänyt pari viikkoa, niin on hyvä idea treenata kevennetysti pari viikkoa. Korostan tässäkin oman kehon tuntemusta, se ratkaisee. Onko olosi hyvä vai ei liikunnan aikana tai jälkeen?

flunssa

Kuka on kuullut, että inkivääri voi lievittää flunssaa? Se voi jopa estää alkavan flunssan kehittymistä täyteen mittaansa. Miksi? Inkivääri sisältää tulehdusta ehkäiseviä aineksia ja antioksidantteja. Tutkimuksen mukaan tuore inkivääri voi vähentää infektioden määrää. Olen myös kirjoittanut aiheesta täällä.

 

MISTÄ TIEDÄT, ETTÄ VOIT TREENATA? 

Tarkkaile tuntemuksia: jos flunssa aiheuttaa vain kaulan yläpuolisia oireita (nenän tukkoisuutta ja vuotamista), niin voit lähteä liikkumaan melko pian taudin jälkeen.

Jos taas flunssa on aiheuttanut edeltävien lisäksi kaulan alapuolisia oireita keuhkoissa, niin kannattaa levätä pidemmän aikaa. Yleensä kaulan alapuoliset oireet kehittyvät herkemmin jälkitaudeiksi.

 

flunssa

 

Vaikka flunssaoireilu alkaisi olla jo takana päin kannattaa silti aloittaa treenailu pikkuhiljaa omaa fiilistään tarkkaillen.

Flunssan jälkeen lihaksia voi hapottaa helpommin, keuhkoja “piiputtaa” tai voi olla yleisväsymystä. Ole itsellesi inhimillinen ja aloita maltilla ja kärsivällisesti.

Muutaman päivän lepo ei vielä vie kuntoa pohjalukemiin. 😉

 

MITEN TREENATA FLUNSSAN JÄLKEEN?

Kehitys tapahtuu levossa, mutta tokkiinsa myös taantuminen: mikäli et harjoittele niin sitten yhtään (ei myöskään arkiliikuntaa), niin esimerkiksi voimatasot vähenevät noin 2-3 viikossa.

Tämän ajanjakson jälkeen totaalilepo laskee suorituskykyä lähes satavarmasti ainakin voimalajeissa.

 

Viikon katko ei siis vielä tee hallaa, joten anna hyvillä mielin keholle lepoa.

 

Lempeät kehonhuoltolajit ovat ookoo jo silloin, kun olet juuri toipumaisillasi pahimmasta flunssasta. On hyvä muistaa myös kanssatreenaajat: tartunta-aikana ei kannata mennä paikkoihin, jossa muut voivat saavat tartunnan (työ, koulu, kuntosali tai ryhmäliikunta).

“Kevennettyjä lajeja” ovat esimerkiksi venyttely ja yin jooga. Tai mikä tahansa liikunta, jossa kuormitustaso on hyvin maltillinen. Kehonhuolto auttaa pitämään jonkin verran kestävyyskuntoa yllä. 🙂

 

flunssa

SYDÄNLIHASTULEHDUKSEN VAARA?

Sydänlihastulehdusta on haastava ennustaa, jopa mahdoton. Riski on ensinnäkin yksilöllistä ja toisekseen vähän tuuristakin kiinni.

Kokonaisuus ja kokonaisrasitus ovat todella ratkaisevia: koko kehon (ja mielen) pitkäaikaisella rasitustilalla on omat vaikutuksensa. On mahdotonta sanoa, mikä todennäköisyys juuri sinulla olisi saada sydänlihastulehdus – siksi kannattaa olla tässä asiassa kaukaa viisas ja läheltä vaan potea flunssa pois.

Tämä tarkoittaa riittävää lepoa ja paranemisaikaa.

 

Sydänlihastulehduksen riski on suurempi silloin, kun flunssan yhteydessä
tuntuu selkeää lihaskipua, kovaa kurkkukipua, rintakipua, hyvin poikkeavaa väsymystä, hengenahdistusta tai rytmihäiriöitä.

 

On kuitenkin huomattava, että nämä voivat olla myös yleisen rasitustilan oireita, joten itseoppinutta valelääkäriä ei kannata leikkiä vaan edellä mainittujen oireiden ilmaantuessa flunssan yhteydessä kannattaa hakeutua lääkäriin tarkempia tutkimuksia varten.

Parempi katsoa, kuin katua.

Liian varhainen liikkuminen voi aiheuttaa jälkitauteja, kuten juuri sydänlihastulehduksen tai esimerkiksi keuhkokuumeen. Siksi on tärkeää varmistua, että olet varmasti terve, kun aloittelet raskaampaa liikuntaa. Flunssan jälkitauteista jäädä keuhkoihin tai sydämeen arpea, joka heikentää niiden toimintaa.

Ja tämäkin vain pahimmassa tapauksessa, harvoin ihan pienestä häkki heilahtaa.

 

Summa summarum:

 

Rakasta kehoasi tarpeeksi antaaksesi sille riittävä palautusaika.
Kerkiät pelikentille kyllä, mutta terveyttä ei ole varaa menettää. <3

 

Treeni-iloa kaikille ja hyvää pyhää,
x Kipa

 

 

Edellinen kirjoitukseni:

Hallitse mielialaasi syömällä oikein – kysy, niin vastaan!

 

*** Seuraa minua ***

FacebookYouTubeBloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi
~ Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. ~